A+ A A-

Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf


A kuglóf talán az egyik legismertebb és legkedveltebb kevert, élesztős tésztából készülő sütemény. Elkészítése nem túl bonyolult, a hozzávalók sem megfizethetetlenek. Azért jutott épp ez a sütemény az eszembe, mert a világutazó barátunk január elején egy állított be hozzánk, a súlya lehetett

Bővebben: Húsvéti natúr, kakaós és fahéjas kuglóf

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Két olcsó, gyorsan elkészíthető édesség karácsonyra


Hármat kell aludni, és itt a karácsonyeste. Holnap akarok nekiállni sütni valami finomat, de még nem döntöttem el, hogy mi legyen, valószínűleg maradok a szokásos diós és mákos bejglinél és a kedvelt gyümölcsös, ánizsos kenyérnél. Ezek nálunk beváltak. Persze szívesen készíteném el a most javasolt kétféle édességet is, de mivel

Bővebben: Két olcsó, gyorsan elkészíthető édesség karácsonyra

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Erzsébet-napi gesztenye tortám, melyből ’Rosta galuska’ lett


Úgy látszik, még mindig népszerű az Erzsébet név, szinte vetekszik a megannyi újféle keresztnévvel. Állításomat a sok kedves levél, telefonhívás, gyönyörű cserepes virág és a hozzánk látogató vendég igazolta. A névnapom - szokás szerint - közel másfél hétig tart, ilyenkor számos finomsággal készülők a köszöntő vendégek fogadására. Bár a névnapi

Bővebben: Erzsébet-napi gesztenye tortám, melyből ’Rosta galuska’ lett

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Krémek és fagylalt készítésére csak a zsíros tejpor alkalmas


Állítólag kétféle tejpor létezik: sovány és zsíros. Már jó ideje, hogy tejport vettem, de nem néztem meg, hogy a kettő közül melyiket választottam, sőt azt sem, hogy mikor jár le a szavatossági ideje. Szokás szerint egy légmentesen záródó dobozba öntöttem, és - mivel kíváncsi voltam rá - időnként megnéztem, hogy

Bővebben: Krémek és fagylalt készítésére csak a zsíros tejpor alkalmas

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Máglyarakás három változatban - Kiflivel, zsemlével, kaláccsal vagy brióssal


Máglyarakás I. - Kaláccsal vagy brióssal

Kb. 18-20 dkg szikkadt kalács vagy briós, 2 tojás 5 evőkanál porcukor, 20 dkg vaj vagy margarin, 1 bögre tej, 1 citrom lereszelt héja, fél csésze rumban vagy rumaromában áztatott mazsola, fél csésze darált dió, 2 alma, 2 evőkanál sárgabarack íz, kenéshez kevés vaj vagy

Bővebben: Máglyarakás három változatban - Kiflivel, zsemlével, kaláccsal vagy brióssal

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Rebarbara helyett cseresznye


Barátnőm, Aranka vasárnap reggel telefonált, menjek, mert meglepetésként akar adni valamit. Úgy emlékszem, mintha azt is hallottam volna, hogy a váratlan ajándék rebarbara lesz. Utólagosan bevallom, csak képzelődhettem, mert tavaly ilyenkor lepett meg egy rakásnyi rebarbarával, hisz ilyenkor szökik szárba a rebarbara. Amint kapujához kanyarodtam, épp megálltam a kocsival, azonnal közeledett

Bővebben: Rebarbara helyett cseresznye

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Egyiptomi karamelles dió, vagy pattogatott kukorica hasonló módon

Korábban már több alkalommal is írtam arról, milyen finomságokkal készüljünk húsvétra, ajánlottam például a zserbót, két cikkemben (itt és emitt) adtam tippeket, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ennek ellenére most sem tudom megállni, hogy ne rukkoljak elő valamilyen újabb ötlettel húsvétra. (Már csak azért sem, mert az előző írásomban megígértem.)

Bővebben: Egyiptomi karamelles dió, vagy pattogatott kukorica hasonló módon

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Somlói galuska – hagyományosan és egyszerűen


Hiába kutakodtam szakácskönyveimben a somlói galuska elkészítése felöl, nem leltem rá. A sikertelen próbálkozásaim arra ösztökéltek, hogy bemenjek egy könyváruházba, és ott - a süteményes könyvek közt - biztos rátalálok az óhajtott receptre. Több könyv böngészése után, keresgélésem siker koronázta, az egyikből megtudtam, miként készítsem el ezt a hizlaló, de

Bővebben: Somlói galuska – hagyományosan és egyszerűen

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

További olvasnivaló

Barbara, Borbála

Noha - elegendő történeti bizonyíték hiányában - a katolikus egyház 1969-ben törölte Szent Barbarát a hivatalosan elismert szentjei sorából, a művészetekben, a folklórban még ma is elevenen él emléke...

Folytatás...

Pisilés közben félrehúzza előlem a leped…

Bár buszunk már az indítóállomáson ácsorog, semmi jelét sem látjuk, annak, hogy félóra múlva útra kelhetnénk. A mélyhűtött pléhjárgány teljesen üres, utasnak és személyzetnek még nyomát sem látni. Hasszán korán...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

Korábban már láthattuk, hogy az ujjak alaktani és egyéb jellemzői általánosságban milyen diagnosztikai információkat hordoznak, azonban - mivel az egyedi ujjak speciális sajátosságai is fontosak - a hagyományos kínai orvoslásban...

Folytatás...

Törpanyó kézelemzése

A kezek egyetlen kéztípus sajátosságait sem mutatják markánsan, az ujjak se nem hosszúak, se nem rövidek, méretüket tekintve, arányosak a tenyérrel. Az ujjvégződések között egyaránt van lekerített és szögletes, azonban...

Folytatás...

Lekváros pörckifli, diós baklava

A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek...

Folytatás...

Négyes, a struktúra és az igazság száma

A négyes hosszú ideig érthetetlen, felfoghatatlan misztérium volt az emberek számára. Amíg az egyessel az egységet, a kettessel a szakadást, a hármassal a dinamikus kiteljesedést asszociálták, addig a négyesre...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?