Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány alkalommal láttam, hogy az ovális formájú datolya karcsú pálmafán terem, míg a dundi, szív formájú füge az eperfa félék családjába
Már nem emlékszem, hányféle karácsonyi édességet ajánlottam az ünnepekre, bevallom, a keresőt kellett használnom, nehogy ismétlésbe bocsátkozzam. Nem volt könnyű dolgom, mert a karácsony szóra több tucat írásom címét dobta ki a kereső. Valószínűleg idén is készítek mákos és diós süteményt, ez talán megint bejgli lesz, és feltétlenül sütök gyümölcskenyeret,
A koki, bizalmas hangú, tréfás kifejezésként, valakinek a feje búbjára mért enyhe ütést vagy kis pofont jelent. De utalhat olyan emberre is, aki a szesztől már teljesen elázott, s részegségében "koki", vagy „holt koki”. Persze most jogosan kérdezhetik tőlem, hogyan került a csizma az asztalra, vagyis, hogy mit keres a
Az éltető rizscímű írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból kiegészítésként megemlítenék, hogy: „Több vitamin van a fényezetlen félig főzött rizsben, mint a fényezettben. A barna rizs táplálóbb, mint a
Amikor egyre drágább az energia, és nemcsak az áram, hanem a gáz is, bizony az ember kétszer is meggondolja, mikor süssön süteményt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy oly kedveltek lettek a sütő nélkül, kekszmorzsával, babapiskótával, müzlivel vagy zabpehellyel elkészíthető finomságok. Mert ezek a sütemények gyorsan összeállíthatók, nem kell hozzájuk
Most nem méltatom külön az almát (ezt már többször is megtettem), a belőle készült süteményeket meg pláne nem, mert gyanús lenne olvasóimnak, hogy folyton csak jót mondok róluk. Korábbi cikkeimben nemcsak gyümölcsként írtam róla, hanem az alma fájáról és virágáról sem feledkeztem meg, és természetesen sok-sok almás ételt, süteményt –
A vegetáriánus és halas ételek közül, legolvasottabbak a cukkinis receptjeim. Arra gondoltam, mielőtt belekezdenék újabb cukkinis írásomba, oldalam keresőjébe beütöm a „cukkíni” szót. Nem akartam hinni a szememnek, annyi helyen jelent már meg méltatásom e zsenge zöldségről és különféle elkészítési tippem a bébi cukkíniről, hogy elbizonytalanodtam, talán, mégsem kellene írnom róla.
Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot, és kárpótlásként rövid összefoglalót nyújtok át a Mozart-golyók történetéről.
Mozartról, a világhírű osztrák zeneszerzőről nevezte el, Paul Fürst salzburgi cukrász,
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.