Minden évben legalább egy hétig tart a névnapom, helyesebben a „névhetem”. Vendégeim részére naponta más-más ételsorral készülök, fő szempontom, hogy véletlenül se ugyanazokat ételeket adjam az asztalra, melyekkel az előző évben leptem meg a köszöntőimet. Persze a különböző fogások után dukál egy kis édesség is. A hűtőszekrényemben már most is
A kanadai sütőtökből remek rántott sütőtök készíthető, ami mellé - egy régebbi írásomban - édes mártást kínálva, fenségesen remek ételt kapunk. Most azonban - tovább szélesítve a spektrumot - egy sütőtökös édesség receptjét javasolom elkészítésre. Próbálják ki, kóstolják meg, mindenkinek ízleni fog. A sütemény ötletét Hargitai György Házi tészták és sütemények
Az édes zamatú, illatos körtének valószínűleg Európa az őshazája, innen indulhatott világhódító útjára. Állítólag már az ókorban ismert gyümölcs volt. Jelenleg az európai körtéknek több mint ezer fajtája létezik. A legtöbb körtét Kína termeszti, s a legismertebb körteféle a vilmoskörte. A körtefa igen elterjedt, részarányát tekintve a lombhullató gyümölcsfák között
Valamennyi palacsintasütésemre vagy -evésemre nem emlékszem, hisz képtelenségnek tűnne, ám van néhány nevezetes esetem. Egy alkalommal káposztás palacsinta sütése közben, váratlanul beállított hozzánk nagybátyám egy barátjával. Mindketten testes férfiak voltak, a hamburgi operaénekes nála is teltebbnek nézett ki. Lerítt róluk, nem vetik meg az ételt. Jól gondoltam, mert frissen sült
A pörckifli nevét olvasva, valószínűleg meglepődnek olvasóim, mert elég érthetetlen az, miként kerül a pörckiflibe lekvár, méghozzá, baracklekvár, egyáltalán hogyan szerepelhet egy pörcös sütemény a vegetáriánus és halas ételek között. Ugyanis pörcnek a töpörtyűt, vagy a bevagdalt sült szalonnát nevezik, de a népnyelvben az ajkon pörsenés, seb megjelölésére is ezt
A halva (helyes kiejtéssel halvá) az édes vagy édesség jelentésű arab szóból származik. Közép-keleten annyira népszerű desszert, hogy szinte minden banketten, ünnepi eseményen felszolgálják. Ez a mézből, vajból, lisztből és szezámmagból vagy búzadarából készült édesség elsősorban a Balkánra és a keleti mediterrán országokra jellemző. Egyes változatai annyira édesek, hogy evésük
Míg süteményeimet szép sorjában egy tálra rakosgattam, magamban végig a „Kis karácsony, nagy karácsony, kisült-e már a kalácsom? Ha kisült már ide véle, Hadd egyem meg melegében.” kezdetű dalt dudorásztam. Pedig én most nem sütöttem kalácsot, viszont süteményből hatfélét is készítettem: diós- és mákos bejglit, mazsolás-ánizsos püspökkenyeret, diós, kökénylekváros reszteltet, és gyümölcskenyeret. Olyan szépre sikerültek süteményeim, úgy döntöttem, megmutatom kedves olvasóimnak. Finomságukra a bizonyíték, hogy szenteste előtt már megdézsmáltuk, elfogyott a tepsiből egy jó adagra való.
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.