A+ A A-

Bálint- (Valentin-) napi édességek


Bevallom, sohasem tartottam meg a Bálint-, sem a Valentin-napot, nem vettem szív alakú desszertet, nem készítettem szív alakú süteményeket, nem szúrtam cserepes virág mellé hurkapálcán virító vörös színű szívet, és sohasem küldtem senkinek sem Bálint- vagy Valentin-napi üdvözlőlapot. Na, jó, mondhatják egy nőtől, mint én, nem is illik férfinak ajándékot

Bővebben: Bálint- (Valentin-) napi édességek

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra


Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb, legnemesebb nyersanyagokból állítom össze a gyümölcskenyereket. A megjegyzést azonban azért nem vettem túlságosan zokon, mert aki mondta, alig tudott főzni, sütni

Bővebben: Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Karácsonyi csókok


A csókok, vagyis a puszedlik (régi nevükön, a puszerlik) apró, kerek, édes sütemények. A csókok elkészítése nem kíván nagy sütési előképzettséget, rutint, ezért még a kezdő háziasszonyoknak is bátran ajánlom e süteményeket a karácsonyi ünnepekre, meg azért is, mert praktikusak, jóval az ünnepek előtt el lehet készíteni, ugyanis minél hosszabb

Bővebben: Karácsonyi csókok

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Cérnametélt édességek, khírek és firnik


Valamikor azt hittem, hogy a cérnametélt kizárólag csak húslevesbe való, aztán vegetáriánussá válásunk után zöldséglevesbe főztem levesbetétként. A zöldséges chop-suey - melynek receptje nemrég jelent meg honlapomon - elkészítésénél az ajánlott bambuszrügy helyett többnyire cérnametéltet használok. Amikor megtanultam a vargabéles elkészítési módját, a sütemény receptjében felfedeztem, mint szükséges hozzávalót, a

Bővebben: Cérnametélt édességek, khírek és firnik

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Jégkrémek, barfik, kulfik


Az indiai fagylaltok, jégkrémek fenségesek. A gyerekek kedvenc csemegéje a kulfi. A barfik sűrített tejből készített édességek.


Kulfi faludhával

4 csésze tej, 3 teáskanál kukoricaliszt, 1 csésze sűrített tej (khoja), 3 zöld kardamom, 1 evőkanál  durvára vágott mandula, 1 evőkanál összevágott pisztácia vagy dió, 3/4 csésze cukor, néhány csepp kevara

Bővebben: Jégkrémek, barfik, kulfik

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Kókuszos édességek


A kissé hajlott törzsű, magasra növő, igénytelen kókuszpálmák a trópusok lakóinak kedvelt növényei. Azt mondják, hogy "aki kókuszpálmát ültet, edényt és ruhát, ételt és italt, saját maga számára lakhelyet, a gyermekek számára örökséget ültet". A hindu néphiedelem szerint e fának 99 féle felhasználási módja létezik. Keralában a kókuszpálmát zöld aranynak

Bővebben: Kókuszos édességek

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Farsangi fánk és egérke


Életem eddigi farsangjaira gondolva nem túl sok esemény jut az eszembe, de az a kevés meglehetősen emlékezetes. Egy ilyen kedves emlékem anyai nagyapámhoz kötődik, akinek Kaposvárott, a Kis Róma-hegyen, a festő Rippl-Rónai József szomszédságában volt szőleje. (Az idős mesterről édesanyám sokat mesélt.) Ezen a nevezetes szőlőhegyen sokféle ízű és színű

Bővebben: Farsangi fánk és egérke

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

Marcipán és percipán


Gyerekkorom nagy részét cukrászműhelyben töltöttem el. Míg édesapám keze alól a márványlapú asztalon mesterművek születtek, addig én az asztal másik végén a házi feladatokat írtam. Sülő krémeslapok vajastészta illata elegyült édeskés csokoládékrém aromájával, hideg téli délutánokon kellemes meleget árasztott a kemence, mi meg együtt "mantráztuk" az egyszeregyet, skandáltuk a verseket,

Bővebben: Marcipán és percipán

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Édességek, sütemények

További olvasnivaló

Izometria fogorvosnál, fodrásznál és lif…

  A fogorvosi székben vessük keresztbe lábunkat, fogjuk át térdünket, majd feszítsük előre lábunkat, a hátrafelé húzó kezünk ellenében. Hat másodperc múlva kis szünet után, megcserélt lábbal ismételjük meg a...

Folytatás...

Színek és a karakter

Mindannyiunknak vannak szeretett és nem kedvelt színei. Választásaink és ellenérzéseink személyiségünk jelei, ezért az ember karaktere bizonyos mértékig abból is megítélhető, hogy miként viszonyul a különböző színekhez, vagyis annak...

Folytatás...

Törpanyó kézelemzése

A kezek egyetlen kéztípus sajátosságait sem mutatják markánsan, az ujjak se nem hosszúak, se nem rövidek, méretüket tekintve, arányosak a tenyérrel. Az ujjvégződések között egyaránt van lekerített és szögletes, azonban...

Folytatás...

Látogatóban Mary nővérnél

Meghívást kaptunk Mary nővértől, látogassunk el a Holy Angel’s Conventbe. Az eszelős dudálástól, varjúkárogástól hangos Trivandrumba háromkerekű motoros riksával pöfögünk be. Van időnk sétálni, ezért a számunkra jó tájékozódási...

Folytatás...

A vírusölő, antiallergén bioflavonoidok…

Már egy jó ideje a Neten keresztül, az Egyesült Államokból (olykor Angliából) vásároljuk meg a vitaminokat, ásványi anyagokat és az egyéb - ízületeket, csontokat erősítő, keringést javító - táplálékkiegészítőket. Nemcsak...

Folytatás...

A bambusz

A bambusz (Bambusa Arundinacea) egyike India szent növényeinek: a menedék, az audiencia és a barátság fája. Mivel régebben azt hitték, hogy a dzsungeltüzeket az összedörzsölődő bambusztörzsek okozzák, a fa ettől...

Folytatás...