A+ A A-

Az odakozmált ételekről

 

Noha régebben nem volt jellemző rám, hogy odaégessem, lekozmáltassam a főztjeimet, mostanában néhányszor mégis pórul jártam, pedig ugyanúgy vigyáztam az ételekre, mint azelőtt. Szerencsére hamar rájöttem, hogy nem lettem figyelmetlenebb, csak nem szoktam még hozzá a nemrég kicserélt villanyfőző lapokhoz, melyek - amint bekapcsolom - pillanatok alatt felforrósodnak, tűzpirossá

Bővebben: Az odakozmált ételekről

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Túl sós, égetően csípős? Tippek az elrontott ételek megmentésére


Bárkivel előfordulhat, hogy a receptben előírt mokkáskanál só helyett egy teáskanálnyit tesz az ételbe, vagy kóstolás nélkül az ételt véletlen kétszer sózza meg a főztjét. Szerencsére többféle megoldás is van az étel ehetővé tételéhez. A sót könnyen semlegesíthetjük cukor vagy méz és almaecet segítségével. Mindegyikből adjunk egy-egy teáskanállal az ételhez,

Bővebben: Túl sós, égetően csípős? Tippek az elrontott ételek megmentésére

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Néhány további konyhai trükk


Hosszabb ideig eltartható a felvágott hagyma a hűtőszekrényben, ha a vágási felületét vajjal bekenjük, vagy sóval meghintjük, és alufóliába csomagoljuk.

A káposztát sohase hideg vízbe tegyük fel főni, mert a szaga nagyon kellemetlen lesz.

A gombát 10-15 percnél tovább ne pároljuk.

A legtöbb töltelék ízesebb lesz, ha gombával dúsítjuk.

Ha

Bővebben: Néhány további konyhai trükk

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Tippek, trükkök és eszközök a konyhai munka megkönnyítésére

 

Noha a háztartásomban van még kukta, hagyományos krumplinyomó és teafőző, ezeket azonban már csak elvétve, vagy egyáltalán nem használom. Az olajsütővel sajnos első alkalommal pórul jártam, mert kifolyt belőle az olaj, a kenyérsütőt elég sokáig használta a férjem, kezdetben nagy türelemmel készítette a kenyereit, idővel azonban megunta a sütéssel

Bővebben: Tippek, trükkök és eszközök a konyhai munka megkönnyítésére

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú üvegek


Korábban már méltattam a hasznos dobozokat, gondoltam, megérdemlik az üvegek is. Félretett üvegeimet nemcsak befőzésnél, dzsemek, lekvárok, savanyúságok készítésénél veszem igénybe, más feladatot is képesek betölteni, hisz felhasználásuk kifejezetten univerzális. Például, miként a képeken is látható, neszkávés üvegekben tartom a darált kávét, a kisebb instant kávés üvegek a kredencen pedig

Bővebben: Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú üvegek

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Miként hozhatjuk helyre vagy menthetjük meg az elrontott ételt

 


A férjem javasolta, hogy írjak erről a témáról, ötletén napokig gondolkodtam, azon törve a fejem, mit is javasolhatnék. De mindhiába erőlködtem, csak néhány praktika jutott eszembe: például az, hogy ha elsózott levesbe, pörköltbe, egy meghámozott, félbevágott krumplit teszünk, az felszívja a felesleges sót, de vízzel is lehet hígítani az

Bővebben: Miként hozhatjuk helyre vagy menthetjük meg az elrontott ételt

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Hasznos dobozok

 


Nem vagyok gyűjtögető, sohasem hajkurásztam ünnepelt művészek, színészek képeit, nem gyűjtöttem bélyeget, nem áztattam le a gyufásdobozok címkéit, és papírszalvétákat sem csereberéltem. Nem halmoztam fel fölöslegesen vásárolt árukat, ruhákat, cipőket, viszont szívesen vesszük és gyűjtjük férjemmel a könyveket, no meg a CD-ket (régebben magnókazettákat és hanglemezeket), mert - az

Bővebben: Hasznos dobozok

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez


Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben megadott mennyiségeket és a legtöbbször az ajánlott hozzávalóktól sem szabad eltérni.

De nemcsak a tészta összeállítása kíván nagy figyelmet, hanem

Bővebben: Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

További olvasnivaló

A szájpadlás

A szájüreg felső része a szájpadlás két részre osztható, kemény- és lágy szájpadra. Az elülső rész a csontos, kemény szájpad, a hátsó pedig a lágy szájpad, mely puha, sima felületű...

Folytatás...

Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra

Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb...

Folytatás...

Irinováctól Rogoznicáig, a Velebit-hegys…

  Nagyobb térképre váltás   Bár igazán jól éreztük magunkat Irinovácon, már hajnalban kivet minket magából az ágy. Megreggelizünk, összepakolunk, s elbúcsúzva vendéglátóinktól azonnal indulunk az Adria felé. Ideje továbbállnunk, hogy felfedezzük Dalmáciát...

Folytatás...

Szemölcsök I.

A szemölcsöket - melyeknek a tudományos nevük verruka - kb. 80 féle humán papilloma vírus okozza. Egyes szemölcsök, mint például a mozaik szemölcsök, csoportosan helyezkednek el, mások elkülönülten, önmagukban jelennek...

Folytatás...

A köldök

„Az emberek és állatok hasán azon kerekded mélyedés, melynek közepében az elmetszett köldökzsinór csomós vége vagyon.” „A Czuczor-Fogarasi” által meglehetősen szemléletesen leírt testrész - amellett, hogy szimbólumként a teremtésmítoszokban, a...

Folytatás...

’A hüvelykujjam úgy viselkedik, mint egy…

Üdvözlöm!Nagyon tetszik a honlapja, annyi érdekes olvasnivaló van rajta, hogy egyszerre nincs is rá időm. Én egy kérdésre keresem a választ. Úgy hallottam, hogy a talpon is és a kézen...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?