
Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben megadott mennyiségeket és a legtöbbször az ajánlott hozzávalóktól sem szabad eltérni.
De nemcsak a tészta összeállítása kíván nagy figyelmet, hanem
A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet. A tengeri halak - különösen a lazac, szardínia és a tonhal - ezen kívül jelentős mennyiségű omega-3
A zöldségleveshez felhasználhatjuk zöldség, borsó, szemes vagy zöldbab főzővizét.
A megmaradt zöldséglevest lefagyaszthatjuk, ha van elég hely a mélyhűtőnkben.
Az ízetlen levest feljavíthatjuk kevés tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy, krémsajttal.
A fűszerezetlen ételhez adhatunk egy kis őrölt pirospaprikát vagy borsot, esetleg - ha kedvelik - a curry (kari) is javíthat az
Az indiai háztartások többségében nincs mérleg, így a nyersanyagok kiméréséhez a különböző konyhai eszközök - csésze, bögre, pohár, evő- és teáskanál - szolgálnak. Mivel ez az egyszerű mérési forma nálunk is a lehető legpraktikusabb, ezért alkalmazhatjuk mi is.
1 csésze folyadék = ~ 2 dl
5 csésze folyadék = ~ 1
A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét.
A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk.
Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport használunk, 1 mokkáskanál fokhagymapor 4 gerezd fokhagymának felel meg.
Egy teáskanál szárított gyömbérpor 2 teáskanál friss gyömbérrel egyenlő. (A szárított gyömbérport
Ez a Mű a Creative Commons Nevezd meg! - Így add tovább! 3.0 Unported Licenc feltételeinek megfelelően szabadon felhasználható.