A+ A A-

Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez


Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben megadott mennyiségeket és a legtöbbször az ajánlott hozzávalóktól sem szabad eltérni.

De nemcsak a tészta összeállítása kíván nagy figyelmet, hanem

Bővebben: Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Tippek és trükkök halak vásárlásához és elkészítéséhez


A halak általában könnyen emészthetők. Húsukban sok a fehérje, gazdagok vitaminokban és ásványi anyagokban, köztük elsősorban kalciumban, vasban, foszforban. A halhús pozitívan hat az idegekre, az agyra, fokozza a testi és szellemi teljesítőképességet. A tengeri halak - különösen a lazac, szardínia és a tonhal - ezen kívül jelentős mennyiségű omega-3

Bővebben: Tippek és trükkök halak vásárlásához és elkészítéséhez

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Újabb konyhai fortélyok


A zöldségleveshez felhasználhatjuk zöldség, borsó, szemes vagy zöldbab főzővizét.

A megmaradt zöldséglevest lefagyaszthatjuk, ha van elég hely a mélyhűtőnkben.

Az ízetlen levest feljavíthatjuk kevés tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy, krémsajttal.

A fűszerezetlen ételhez adhatunk egy kis őrölt pirospaprikát vagy borsot, esetleg - ha kedvelik - a curry (kari) is javíthat az

Bővebben: Újabb konyhai fortélyok

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Megközelítőleg azonos mennyiségek


Az indiai háztartások többségében nincs mérleg, így a nyersanyagok kiméréséhez a különböző konyhai eszközök - csésze, bögre, pohár, evő- és teáskanál - szolgálnak. Mivel ez az egyszerű mérési forma nálunk is a lehető legpraktikusabb, ezért alkalmazhatjuk mi is.

1 csésze folyadék = ~ 2 dl
5 csésze folyadék = ~ 1

Bővebben: Megközelítőleg azonos mennyiségek

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

Hasznos konyhai praktikák


A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét.

A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk.

Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport használunk, 1 mokkáskanál fokhagymapor 4 gerezd fokhagymának felel meg.

Egy teáskanál szárított gyömbérpor 2 teáskanál friss gyömbérrel egyenlő. (A szárított gyömbérport

Bővebben: Hasznos konyhai praktikák

  • Írta: Rosta Erzsébet
  • Kategória: Konyhai tippek, trükkök

További olvasnivaló

Hasznos konyhai praktikák

A friss fokhagymagerezdeket ne vágjuk apróra, hanem késsel törjük össze, vagy dörzsöljük szét. A fokhagyma erős szaga csökken, ha néhány percig sós vízben áztatjuk. Ha friss fokhagyma helyett fokhagymaport...

Folytatás...

Kivételes rajzolatok és az általuk je…

A kivételes - összetett vagy vegyes - mintázatok azok a ritkán előforduló alakzatok, amelyek a már eddig ismertetett nyolc csoport egyikébe sem sorolhatók. Lehet egy, kettő, de általában három...

Folytatás...

Zserbó, a finom húsvéti sütemény

Akkor is április végére esett a húsvét, amikor jó egy néhány évvel ezelőtt az öreg Skodával - Ausztrián, Németországon és Hollandián keresztül - egyik rokonom barátjához és angol feleségéhez Londonba...

Folytatás...

Vízkereszt

E napon a katolikus egyház az Úr megjelenésére (Epiphania Domini) emlékezik. A nálunk Vízkeresztnek nevezett napot, melynek elnevezése a görög epiphameia "megnyilvánulás" szóból származik, a 4. század vége óta...

Folytatás...

Tanuló kézelemzése

Bár a fényképek torzítása miatt - ugyanis a fotózás közben az objektív nem derékszöget zárt be a kézfej, illetve a tenyér síkjával - bizonytalan vagyok, annak alapján, hogy a tenyér...

Folytatás...

Szemölcsök IV. - Babonás népi gyógy…

Az emberek nemcsak a szemölcsök eredetére, létrejöttükre voltak kíváncsiak, hanem kezelésük, gyógyításuk, eltüntetésük módjára is számos rituálét, különleges módszert alakítottak ki. A változatos praktikák között szerepelt a ráolvasás; a...

Folytatás...