Rosta Erzsébet weboldala


Írásom címe nem teljesen fedi az igazságot, mert a sajtos tésztát Judit, a mamája készítette. Ő állította össze, gyúrta simára, talán még a sajtokat is ő reszelte. Közben lányának, Zsófikának megmutatta, miként lehet rádlival, vagyis derelyemetélővel elvágni a kinyújtott tésztát egyforma vékony és hosszú csíkokra, majd úgy megszórni sajttal, hogy magára a tésztára is jusson a reszelékből, ne csak a papírra és a földre, s azt is szemléltette, hogyan kell a tésztacsíkokat szép sorjában rátenni a tepsire.

Készül a sajtos ropogósPersze Zsófi még kislány, mindössze 10 éves. Természetes, hogy a konyhában még nem ismeri ki magát tökéletesen, nem mozog otthonosan, de idővel sikerülni fog neki, hisz olykor már segít édesanyjának törölgetni, mosogatni, zöldséget pucolni, megpróbál tőle ellesni különböző fogásokat, elsajátítani néhány praktikát. Többek között azt is tanulja még, miként kell etetnie hófehér hörcsögét és hogyan kell sétáltatnia fehér, arany pöttyös kiskutyáját.

Zsófika sportiskolásként jól teljesít, jeles tanuló, a tanulás mellett gyakorolja az akrobatikus rock and rollt, ismerkedik a ritmikus sportgimnasztikával, remekül játszik tangóharmonikán, a billentyűk alól szép dallamokat varázsol elő, ráadásul sakkozni is tud. Gondolhatná az ember, talán sok elvárás ez egy ilyen kislánytól, de szó nélkül, játszva bírja, veszi az akadályokat, boldogan él, mert emellett kirándulásokra, nyaralásra, barátnőzésre, ünnepi események rendezésére, a rajtuk való részvételre is jut ideje, a biztonságot nyújtó otthon mellett, sok játék is biztosítva van számára.

Mielőtt még bárki elhúzná a száját, micsoda szuper gyerek lehet ez a Zsófi, rögtön megjegyzem, hogy ő is olyan, mint a legtöbb korabeli kislány. Tud ilyen is és olyan is lenni, van, amikor szófogadó, engedékeny, vidám, jópofa, majd - valamilyen ok miatt - egyik pillanatról a másikra durcássá, dacossá válik, és nem szívesen enged az okos szónak. Összességében azonban aranyos kislány, szeretni való, jóindulatú, ezért gondoltam, hogy a sajtos ropogós révén írok róla.


Zsófika sajtós ropogósa, a mamája receptje szerint

Kétféle sajtot - 25 dkg trappistát és 15 dkg karavánt - lereszelünk, és a sajtreszeléket összekeverjük. A munkának e fázisát praktikus már a sütés előtti napon elvégeznünk, és a sajtot egy tálcán szétszórva, a hűtőbe téve, hagyjuk kiszáradni, mert könnyebb lesz vele így dolgozni, ugyanis a tésztára szórva nem tapad össze. (A reszelt sajthoz még egy kis porított parmezán sajtot is keverhetünk, de ez nem fontos.)

A sajtos minőségellenőrzéseA tésztához vegyünk 60 dkg finomlisztet, 1 kocka margarint, 10 dkg vajat, 2,5 dkg élesztőt, 2 egész tojást, 1 kis doboz zsíros tejfölt és ízlés szerint sót. A hozzávalókat gyúrjuk össze, és minimum 2 óra hosszára tegyük a hűtőbe. Ha van időnk, akkor a tésztát sem árt a már a sütés előtti napon elkészíteni és hideg helyen tartani.

A tésztából érdemes kisebb - kb. maroknyi - adagokat kitépni, és nagyon-nagyon vékonyra, 2-3 mm-esre kinyújtani, mert ekkor lesz finom ropogós. Ha vastagabb a tészta, akkor omlós.

A kinyújtott tésztát 2 db felvert tojással kenjük meg, derelyevágóval szeljünk hosszú, keskeny csíkokat. Szép narancssárga színe lesz a kisült sajtosoknak, ha a tojáshoz hozzákeverünk egy kis pirospaprikát. A csíkokat szórjuk meg a reszelt sajttal, aki kedveli, keverjen a sajthoz őrölt vagy egész köménymagot. Az egyenként a sütőpapírra tett tésztacsíkokat tegyük egy sütőfóliával beborított rácsra, jobb ezt használni, mint tepsit.

Rendkívül gyorsan megsül. Légkeveréses sütőben kb. 170 fokon kell sütni. Időt nyerünk, ha két sütőrácsot használunk, mert előbb sül meg, ami a sütőben van, mint ahogy a következő adagot elkészítjük. Amikor megsülnek a rudak, az egészet lecsúsztatjuk a fóliáról.

Noha ez a mennyiség meglehetősen jókora adag (a feléből is lehet készíteni), de oly finom, hogy biztosan elfogy, egyszerűen nem lehet abbahagyni a rágcsálást. (Ha más gyerekek vagy szüleik is kedvet kapnának ehhez a finom süteményhez, a sajtos ropogós elkészítését  diafilmen is megnézhetik.)


Sajtos ropogós gyerekzsúrra vagy bulira, ahogyan én készítem


45 dkg finomlisztbe keverjünk fél csomag sütőport, csipetnyi sót, adjunk hozzá 8 dkg puha vajat vagy 10 dkg margarint és az egészet morzsoljuk össze, ezután 10 dkg reszelt sajtot szórjunk az összedolgozott vajas liszthez, és öntsünk bele 3 dl tejet, majd dolgozzuk simára a tésztát.

Lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastagra a tésztát és tejjel kenjük meg a tetejét. Szórjunk a tésztára 10 dkg-nyi reszelt sajtot (legjobb a trappista), és tetszés szerint vágjuk hosszúkásra, vagy háromszög, esetleg szív, perec, kerek alakúra. (Kiszúróval vagy hegyes késsel számokat, betűket is alkothatunk.) A kivágott tésztadarabokat tegyük egy kiolajozott vagy margarinnal kikent tepsibe. Forró sütőbe tolva, kb. 12 perc alatt megsül. Akkor kész, ha minden darabja aranysárgára pirult.