A+ A A-

Variációk sült tilápiára

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje a tilápiából készült halas ételek kedvenceink, aki a keresőben beírja a hal nevét, akkor nemcsak sok receptet talál, hanem azt is megtudhatja, hogy milyenféle hal is a tilápia. Akinek azonban éppen nincs kedve e hal után kutakodni, annak ismételten elárulom, hogy a tilápia szájköltőhal. Ez a bölcsőszájú édesvízi halfaj nevét onnan kapta, hogy a nőstényei a szájukban költik ki az ikráikat.

A tilápia könnyen emészthető, nincs jellegzetes halszaga, fehér húsa kellemes ízű, ezért is került fel a fogyasztott halaink sorában a dobogós helyre. Azt is elárulom, hogy ezt a halfélét eddig kizárólag csak fagyasztva vettem, halasoknál még nem láttam kínálatként, valószínűleg azért, mert élő halként nálunk nem kapható.

Többnyire sültként készítem el, de tálaltam már párizsiasan és panírozva is. Fogyasztására már könnyen ráunhattuk volna, de gondoskodom arról, hogy a kész halhoz, mindig másféle, változatos köretet adjak. Általában két-három hetenként sütök tilápiát, az utóbbi három esetben azonban, hogy ne mindig a megszokottat együk, kissé újítottam.


Sült tilápia sült zöldséggelSült tilápia krokettel és sült zöldségekkel

A leolvasztott halakról papírtörlővel a vizet felitatom, majd a halszeleteket besózom, lisztben megforgatva, forró olajban rövid idő alatt megsütöm. A készen kapható burgonya gombócokat, kroketteket a maradék olajban megpirítom, majd ugyanebben a zöldségeket megsütöm. A nagyobb darabokra szelt lila hagymát, kettévágott koktél- vagy datolyaparadicsomokat, a vékonyra felszelt vagy kockákra aprított cukkinit (illetve a helyette használt kígyó uborkát) kissé megsózom, bazsalikommal meghintem, és olajban megpárolom. A párolás befejezése előtt az egészet kevés balzsamecettel meglocsolom.


Sajtos sült tilápia áfonyamártássalSült tilápia sajttal betakarva, áfonyamártással

A jégtől megszabadított halszeleteket, törlőpapírral itassuk le, kissé sózzuk be. Forró olajban mindkét oldalukat süssük ki. A megsült halra terítsünk vékony szelet sajtokat és kis időre tegyük be a sütőbe, de csak addig, amíg a halakra rá nem olvad a sajt. (Én trappistával készítettem). A hideg áfonyamártást időben állítsuk össze, hogy az áfonyáknak legyen idejük kissé megduzzadni. Tejfölbe áfonyalekvárt tettem, ebbe jött a kissé leöblített áfonya, a végén pedig kevés natúr joghurttal kissé felhígítottam. (Mivel a legtöbb családnál, magamat is beleértve, többnyire nincs mindig kéznél szárított áfonya és áfonyalekvár, javasolom, válogassanak kedvükre a hideg mártásokról írt cikkem ajánlataiból.)


Napraforgós sült tilápiaSült tilápia napraforgó magokkal, krumplipürével és őszibarackbefőttel

A leolvasztott, törlőpapírral leitatott halszeleteket kissé besózzuk, és forró olajban kisütjük. Miután a halakat másik oldalukra fordítottuk, szórjunk rájuk napraforgó magokat, nem baj, ha az olajba is jut belőlük. Készítsük el a krumplipürét, amit legkönnyebb burgonyapüré porból megalkotni. Aki jobban szereti főtt krumpliból, annak nagyon simára össze kell nyomnia a sós vízben főtt krumplit, hozzá kell adni kevés margarint vagy vajat, hideg tejet és finoman össze kell keverni, hogy jó állagúvá váljon. Az őszibarackbefőtt helyett lehet másféle eltett gyümölcs is felhasználható, a lényeg az, hogy magozott legyen és passzoljon a krumplipüré és a sült hal ízéhez.

További olvasnivaló

Színes állati kaleidoszkóp

A laposférgeknek nincs végbélnyílásuk. A 10 méterre is megnövő galandférgeknek pedig nincs szájnyílásuk. Az orvosi pióca, alvadást gátló nyála megakadályozza, hogy megalvadjon a kiszívott vér. A puhatestű csigák legtöbbjének külső héjuk vagy...

Folytatás...

Savképző jin és lúgosító jang éte…

  A szervezetünk tudja, hogy mire van szüksége, és ezért aztán mindent elkövet annak érdekében, hogy optimális szinten tartsa testünk kémhatását. Én is megteszek mindent, a sav-bázis egyensúlyomért, ám az évszakváltások...

Folytatás...

Ódelhi

Szinte észrevétlenül érünk az egykoron Sáhdzsahánábádnak nevezett régi városrészbe, Ódelhibe. Fogalmunk sincs, hol húzódhat a határ Újdelhi és az Óváros között, hiszen már csaknem teljesen egybeolvadt, összemosódott egymással a...

Folytatás...

Hét nap a virágos Rogoznicában

Mintegy tíz perc komótos autózás után, Šibeniktől 33 km-nyire, rátalálunk az elsősorban barátságos lakóiról, védett tengeröbleiről és 400 hajót befogadó jacht-kikötőjéről (Marina Frapa) híres mediterrán halászfalura, Rogoznicára. A véletlen úgy...

Folytatás...

Színek és a karakter

Mindannyiunknak vannak szeretett és nem kedvelt színei. Választásaink és ellenérzéseink személyiségünk jelei, ezért az ember karaktere bizonyos mértékig abból is megítélhető, hogy miként viszonyul a különböző színekhez, vagyis annak...

Folytatás...

Édességek a gabonák királyából

  Az éltető rizs című írásomban már méltattam a rizst, nemcsak főételt, köretet, salátát lehet belőle készíteni, hanem édességeket, süteményeket is. Annyit azért még Earl Mindell Vitamin Biblia című könyvében leírtakból...

Folytatás...