A+ A A-

Variációk sült tilápiára

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már jó ideje a tilápiából készült halas ételek kedvenceink, aki a keresőben beírja a hal nevét, akkor nemcsak sok receptet talál, hanem azt is megtudhatja, hogy milyenféle hal is a tilápia. Akinek azonban éppen nincs kedve e hal után kutakodni, annak ismételten elárulom, hogy a tilápia szájköltőhal. Ez a bölcsőszájú édesvízi halfaj nevét onnan kapta, hogy a nőstényei a szájukban költik ki az ikráikat.

A tilápia könnyen emészthető, nincs jellegzetes halszaga, fehér húsa kellemes ízű, ezért is került fel a fogyasztott halaink sorában a dobogós helyre. Azt is elárulom, hogy ezt a halfélét eddig kizárólag csak fagyasztva vettem, halasoknál még nem láttam kínálatként, valószínűleg azért, mert élő halként nálunk nem kapható.

Többnyire sültként készítem el, de tálaltam már párizsiasan és panírozva is. Fogyasztására már könnyen ráunhattuk volna, de gondoskodom arról, hogy a kész halhoz, mindig másféle, változatos köretet adjak. Általában két-három hetenként sütök tilápiát, az utóbbi három esetben azonban, hogy ne mindig a megszokottat együk, kissé újítottam.


Sült tilápia sült zöldséggelSült tilápia krokettel és sült zöldségekkel

A leolvasztott halakról papírtörlővel a vizet felitatom, majd a halszeleteket besózom, lisztben megforgatva, forró olajban rövid idő alatt megsütöm. A készen kapható burgonya gombócokat, kroketteket a maradék olajban megpirítom, majd ugyanebben a zöldségeket megsütöm. A nagyobb darabokra szelt lila hagymát, kettévágott koktél- vagy datolyaparadicsomokat, a vékonyra felszelt vagy kockákra aprított cukkinit (illetve a helyette használt kígyó uborkát) kissé megsózom, bazsalikommal meghintem, és olajban megpárolom. A párolás befejezése előtt az egészet kevés balzsamecettel meglocsolom.


Sajtos sült tilápia áfonyamártássalSült tilápia sajttal betakarva, áfonyamártással

A jégtől megszabadított halszeleteket, törlőpapírral itassuk le, kissé sózzuk be. Forró olajban mindkét oldalukat süssük ki. A megsült halra terítsünk vékony szelet sajtokat és kis időre tegyük be a sütőbe, de csak addig, amíg a halakra rá nem olvad a sajt. (Én trappistával készítettem). A hideg áfonyamártást időben állítsuk össze, hogy az áfonyáknak legyen idejük kissé megduzzadni. Tejfölbe áfonyalekvárt tettem, ebbe jött a kissé leöblített áfonya, a végén pedig kevés natúr joghurttal kissé felhígítottam. (Mivel a legtöbb családnál, magamat is beleértve, többnyire nincs mindig kéznél szárított áfonya és áfonyalekvár, javasolom, válogassanak kedvükre a hideg mártásokról írt cikkem ajánlataiból.)


Napraforgós sült tilápiaSült tilápia napraforgó magokkal, krumplipürével és őszibarackbefőttel

A leolvasztott, törlőpapírral leitatott halszeleteket kissé besózzuk, és forró olajban kisütjük. Miután a halakat másik oldalukra fordítottuk, szórjunk rájuk napraforgó magokat, nem baj, ha az olajba is jut belőlük. Készítsük el a krumplipürét, amit legkönnyebb burgonyapüré porból megalkotni. Aki jobban szereti főtt krumpliból, annak nagyon simára össze kell nyomnia a sós vízben főtt krumplit, hozzá kell adni kevés margarint vagy vajat, hideg tejet és finoman össze kell keverni, hogy jó állagúvá váljon. Az őszibarackbefőtt helyett lehet másféle eltett gyümölcs is felhasználható, a lényeg az, hogy magozott legyen és passzoljon a krumplipüré és a sült hal ízéhez.

További olvasnivaló

Andi1978 kézelemzése

Feltehetően sovány alkatú, legalább is a képeken látható kezek alapján erre következtetek. Kretschmer német pszichiáter ugyanis a kézzel kapcsolatos vizsgálatai során azt igazolta, hogy a testtípusok és a kéz...

Folytatás...

A sarkak

Bár manapság a puha és sima sarkak ugyancsak hozzátartoznak az ápolt és kulturált megjelenéshez, mivel kevésbé szembetűnő részei a testnek, nem nagyon mozgatták meg a régiek fantáziáját. Az emberi testrészek...

Folytatás...

Szumáti gyümölcsei, Santi lungija

Ismeretségünk Szumátival, a picinyke gyümölcsárus asszonnyal – ahogy ezt tőle később megtudtuk – Kerala állam fővárosában, Trivandrumban (mai nevén Thiruvanthapuram) kezdődött. Az egyik reggel, amikor a Kovalam partra igyekezvén...

Folytatás...

A bal tenyeremen, a Hold-dombon van egy …

Kedves Rosta Erzsébet!Érdeklődéssel olvastam a könyvét a kézről, a tenyéren és az ujjakon található jelekről. A bal tenyeremen van egy érdekes barna folt, a Hold-dombon, kerestem volna a választ, de...

Folytatás...

Mustárfa, a több mint ezeréves termé…

Perzsa fogkefefát is írhattam volna a címben, ez azonban e növénnyel szemben - melyről már a Biblia is említést tesz - nem lenne igazságos, ugyanis a fogkefét csak néhány száz...

Folytatás...

Virágvasárnap és húsvét

A húsvét, a vasárnapok mellett, a keresztény egyház legrégibb és legfontosabb ünnepe, de húsvét környékén tartják a tavaszt köszöntő hagyományos fesztiválokat is. Noha maga a húsvét csak egyetlen vasárnap...

Folytatás...