A+ A A-

Török csicseriborsó humusz

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

HumuszA korábbi kedvező tapasztalatainktól felbátorodva, második törökországi utunk során egy alkalommal megkóstoltuk a csicseriborsó humuszt is. Nem csalódtunk, mert igencsak finom volt. Most azért készítettem el, mert a napokban vettem egy üveg főtt portugál csicseriborsót, amiből pillanatok alatt megalkotható a humusz. Persze meggondoltam volna magam, ha a csicseriborsót előzőleg nekem kellett volna megfőznöm, mert úgy azért elég macerás, és főleg időigényes elkészíteni az arab és zsidó konyha e közkedvelt ételét. Ráadásul korábban egy zacskónyi mexikói tortilla chips-et is beszereztem, amivel remekül kikanalazhatjuk a csicseriborsó masszát a tálkákból.


Csicseriborsó humusz, az eredeti, török recept szerint

25 dkg csicseriborsó, 1/3 pohár (kb. 5 evőkanál) szezámolaj, 2-3 citrom kifacsart leve, 3/5 pohár (kb. 1 dl) olíva olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Előző éjszaka langyos vízben áztassuk be a csicseriborsót. Főzzük meg egy fazékban, annyi vizet öntsünk rá, hogy bőségesen ellepje. Szűrjük le, és mixerrel készítsünk pürét belőle, majd keverjük hozzá a szezám olajat és a citromlevet, addig kavargassuk, míg az íze egyenletesen savanykás nem lesz. Ezután alaposan keverjük bele a pirospaprikát és a sót. Amikor olyan, mint a krumplipüré, tegyük a humuszt egy szerviztálba. Díszítéséhez használjunk őrölt pirospaprikát és pár zeller-, vagy petrezselyemlevelet. A humusz mellé olíva olajos pirospaprika dresszinget tegyünk az asztalra, amit 1 dl olívaolajból, 1 teáskanál őrölt pirospaprikából és sóból keverünk ki.


Csicseriborsó humusz, ahogy én készítem

Az előfőzött csicseriborsót ugyanúgy ízesítem, és azokat a hozzávalókat használom, melyeket a török humusznál leírtam. A pürébe azonban fokhagymát is teszek. Az illatos szezám olajat helyettesíthetjük olívaolajjal, ha ezek közül egyik sincs otthon, megteszi a napraforgó olaj is. A humusz mellé adhatunk savanyúságot, mondjuk savanyú káposztát, de kínálhatjuk friss lángossal, pitával, vagy pirítós kenyérrel, de ha van a spájzunkban mexikói tortilla chips, vagy sós keksz (például tuc), ezekkel is finom. Egy kiadós leves után főételként is felszolgálhatjuk.

Csicseriborso Tortilla chips

 

További olvasnivaló

Az orcák

Az arccal, vagyis az ember fejének előrészével, melyen a szemek, az orr, száj van (Magyar Értelmező Kéziszótár), már többféle megközelítésben is foglalkoztunk, most viszont - elsősorban a kínai mesterek tanításaira...

Folytatás...

Egyszerű számok - három

3-as, a Jupiter számaA Jupiter által reprezentált 3-as az optimizmus, a mozgás, a terjeszkedés száma, a test-lélek-szellem hármassága. A 3-as személy az, aki az év valamelyik hónapjának a 3., 12., ...

Folytatás...

Jó és rossz hatású bolygók

  A bolygók kozmikus természetük alapján jótékonyak és kártékonyak. Már az ókorban ismerték az asztrológusok az egyes bolygók jó és rossz hatásait, az egymáshoz képest elfoglalt helyzetük alapján minősítették azokat, s...

Folytatás...

Agalmatophilia – Szexuális vágy szob…

Miközben napjainkban elsősorban a mindennapos szoborrongálásokról, a különféle lehetséges szimbolikus értelmezésükről, illetőleg az egyes szobrokkal szemben táplált ellenszenvről, vagy - ellenkezőleg - az irántuk érzett rajongásról szól a közbeszéd, szinte...

Folytatás...

Plitvicei-tavak – Tények és élmény…

Sok éven át nyaraltunk a horvát Isztrián, Moscenicka Dragán, ezek a nyarak, az ott eltöltött napok felejthetetlenek voltak számunkra. Az is igaz viszont, hogy bármikor indultunk a tengerpartra, mindig megfordult...

Folytatás...

Térd-hiedelmek

Az emberi test legbonyolultabb, legnagyobb méretű és legjobban terhelhető ízülete, a térd - a többi testrészhez képest - viszonylag kevéssé mozgatta meg a babonás népi fantáziát. De a fiziognómia, a...

Folytatás...