A+ A A-

Török csicseriborsó humusz

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

HumuszA korábbi kedvező tapasztalatainktól felbátorodva, második törökországi utunk során egy alkalommal megkóstoltuk a csicseriborsó humuszt is. Nem csalódtunk, mert igencsak finom volt. Most azért készítettem el, mert a napokban vettem egy üveg főtt portugál csicseriborsót, amiből pillanatok alatt megalkotható a humusz. Persze meggondoltam volna magam, ha a csicseriborsót előzőleg nekem kellett volna megfőznöm, mert úgy azért elég macerás, és főleg időigényes elkészíteni az arab és zsidó konyha e közkedvelt ételét. Ráadásul korábban egy zacskónyi mexikói tortilla chips-et is beszereztem, amivel remekül kikanalazhatjuk a csicseriborsó masszát a tálkákból.


Csicseriborsó humusz, az eredeti, török recept szerint

25 dkg csicseriborsó, 1/3 pohár (kb. 5 evőkanál) szezámolaj, 2-3 citrom kifacsart leve, 3/5 pohár (kb. 1 dl) olíva olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Előző éjszaka langyos vízben áztassuk be a csicseriborsót. Főzzük meg egy fazékban, annyi vizet öntsünk rá, hogy bőségesen ellepje. Szűrjük le, és mixerrel készítsünk pürét belőle, majd keverjük hozzá a szezám olajat és a citromlevet, addig kavargassuk, míg az íze egyenletesen savanykás nem lesz. Ezután alaposan keverjük bele a pirospaprikát és a sót. Amikor olyan, mint a krumplipüré, tegyük a humuszt egy szerviztálba. Díszítéséhez használjunk őrölt pirospaprikát és pár zeller-, vagy petrezselyemlevelet. A humusz mellé olíva olajos pirospaprika dresszinget tegyünk az asztalra, amit 1 dl olívaolajból, 1 teáskanál őrölt pirospaprikából és sóból keverünk ki.


Csicseriborsó humusz, ahogy én készítem

Az előfőzött csicseriborsót ugyanúgy ízesítem, és azokat a hozzávalókat használom, melyeket a török humusznál leírtam. A pürébe azonban fokhagymát is teszek. Az illatos szezám olajat helyettesíthetjük olívaolajjal, ha ezek közül egyik sincs otthon, megteszi a napraforgó olaj is. A humusz mellé adhatunk savanyúságot, mondjuk savanyú káposztát, de kínálhatjuk friss lángossal, pitával, vagy pirítós kenyérrel, de ha van a spájzunkban mexikói tortilla chips, vagy sós keksz (például tuc), ezekkel is finom. Egy kiadós leves után főételként is felszolgálhatjuk.

Csicseriborso Tortilla chips

 

További olvasnivaló

Az emberi élet misztikus számai: a hét é…

A hét mágikus erejével hozzák összefüggésbe az emberi élet jelentősebb állomásait, ezek ugyanis valamennyien a heteshez kötődnek. Már a magzati életben megfigyelhetők a hetes szám periodikus ismétlődései: a magzat...

Folytatás...

Ezt tapasztaltam és olvastam az Omega-3 …

Háziorvosom néhány éve javasolta, nem ártana egy laborvizsgálat, mert - mint mondta - a páciensei nemcsak ezt kérik gyakorta, hanem ultrahangra szóló beutalót is. Utóbbi ajánlatát nem fogadtam el, de...

Folytatás...

A gyógyító fekete ribiszke és a belőle k…

Bajban vagyok, miként nevezzem ezt a bogyós gyümölcsöt, ribiszkének vagy ribizlinek, mert mindkét név elfogadott és használatos. Különösebben méltatni sem kívánom, mert a neten bőséges információ található róla, fölösleges lenne...

Folytatás...

Babec kézelemzése

A kezek állaga elasztikusnak, rugalmasnak látszik, amely szorításra olyan, mintha rugózna. Ez terhelhetőséget jelez, valamint azt, hogy a kéz tulajdonosa a váratlan helyzetekre gyorsan reagál. A kéz színéből normális vérkeringésre...

Folytatás...

Munkahelyen végezhető gyakorlatok

  A hátizmot erősítő gyakorlathoz álljunk háttal a falhoz egy lépés távolságban, tenyerünket helyezzük a falra, majd karunkat teljes erőnkből feszítsük hátrafelé. Könyökünk nyújtott legyen a gyakorlat végzése közben...

Folytatás...

Törökország, Bulgária és Kis-Jugoszlávia…

    Már jócskán délutánra jár az idő, mire magunk mögött hagyjuk a türkizzöld Márvány-tenger szemet nyugtató víztükrét. Trákia hullámos táján, Edirnén át a bulgár határhoz iparkodunk. Ezen az útszakaszon végre csillapodni...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?