A+ A A-

Török csicseriborsó humusz

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

HumuszA korábbi kedvező tapasztalatainktól felbátorodva, második törökországi utunk során egy alkalommal megkóstoltuk a csicseriborsó humuszt is. Nem csalódtunk, mert igencsak finom volt. Most azért készítettem el, mert a napokban vettem egy üveg főtt portugál csicseriborsót, amiből pillanatok alatt megalkotható a humusz. Persze meggondoltam volna magam, ha a csicseriborsót előzőleg nekem kellett volna megfőznöm, mert úgy azért elég macerás, és főleg időigényes elkészíteni az arab és zsidó konyha e közkedvelt ételét. Ráadásul korábban egy zacskónyi mexikói tortilla chips-et is beszereztem, amivel remekül kikanalazhatjuk a csicseriborsó masszát a tálkákból.


Csicseriborsó humusz, az eredeti, török recept szerint

25 dkg csicseriborsó, 1/3 pohár (kb. 5 evőkanál) szezámolaj, 2-3 citrom kifacsart leve, 3/5 pohár (kb. 1 dl) olíva olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Előző éjszaka langyos vízben áztassuk be a csicseriborsót. Főzzük meg egy fazékban, annyi vizet öntsünk rá, hogy bőségesen ellepje. Szűrjük le, és mixerrel készítsünk pürét belőle, majd keverjük hozzá a szezám olajat és a citromlevet, addig kavargassuk, míg az íze egyenletesen savanykás nem lesz. Ezután alaposan keverjük bele a pirospaprikát és a sót. Amikor olyan, mint a krumplipüré, tegyük a humuszt egy szerviztálba. Díszítéséhez használjunk őrölt pirospaprikát és pár zeller-, vagy petrezselyemlevelet. A humusz mellé olíva olajos pirospaprika dresszinget tegyünk az asztalra, amit 1 dl olívaolajból, 1 teáskanál őrölt pirospaprikából és sóból keverünk ki.


Csicseriborsó humusz, ahogy én készítem

Az előfőzött csicseriborsót ugyanúgy ízesítem, és azokat a hozzávalókat használom, melyeket a török humusznál leírtam. A pürébe azonban fokhagymát is teszek. Az illatos szezám olajat helyettesíthetjük olívaolajjal, ha ezek közül egyik sincs otthon, megteszi a napraforgó olaj is. A humusz mellé adhatunk savanyúságot, mondjuk savanyú káposztát, de kínálhatjuk friss lángossal, pitával, vagy pirítós kenyérrel, de ha van a spájzunkban mexikói tortilla chips, vagy sós keksz (például tuc), ezekkel is finom. Egy kiadós leves után főételként is felszolgálhatjuk.

Csicseriborso Tortilla chips

 

További olvasnivaló

Négyes, a struktúra és az igazság száma

A négyes hosszú ideig érthetetlen, felfoghatatlan misztérium volt az emberek számára. Amíg az egyessel az egységet, a kettessel a szakadást, a hármassal a dinamikus kiteljesedést asszociálták, addig a négyesre...

Folytatás...

Régi időjárás Magyarországon

1194. Nagy éhínség. A villám sok helységet elpusztított. Számos helyen hollók jelentek meg tömegesen, melyek egyik községből a másikba repülve, csőrükben tüzes szenet vittek, mi által sok ház kigyulladt.1210 nyarán...

Folytatás...

Ébredés utáni gyakorlatok

A fekvéstől megmerevedett nyakunk lazítására és tarkónk erősítésére szolgáló gyakorlatot hanyatt és hason fekve is elvégezhetjük. Az ágyban hanyatt fekve, karunkat lazán helyezzük a testünk mellé, fejünket teljes erőből...

Folytatás...

Connaught Place

Nagyobb térképre váltás A Connaught teret körülölelő házak uniformizáltan egyformák, kétszintesek, masszív oszlopos árkádokkal. A boltívekről rendetlen ferdén lógnak alá a napellenzőként használt hatalmas gyékényfüggönyök. Az eredetileg fehér...

Folytatás...

A jukka elegáns növény, ráadásul megfiat…

  A szobai jukkáim kedvelnek, bár három is van belőlük, nincs velük semmi problémám, egészségesek, télikertem díszei, nem vonzzák a kártevőket, s könnyen szaporíthatók. Viszont kerti jukkámmal nincs szerencsém, noha már...

Folytatás...

Furcsa halak: fára kúszó gébek, repülő h…

A halakról úgy tudjuk, hogy a vízben élnek, kopoltyúval lélegeznek, s ikrát rakva szaporodnak. De nem mindegyik halra illik ez a jellemzés, léteznek közöttük furcsa kivételek, a repülő halak...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?