A+ A A-

Török csicseriborsó humusz

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

HumuszA korábbi kedvező tapasztalatainktól felbátorodva, második törökországi utunk során egy alkalommal megkóstoltuk a csicseriborsó humuszt is. Nem csalódtunk, mert igencsak finom volt. Most azért készítettem el, mert a napokban vettem egy üveg főtt portugál csicseriborsót, amiből pillanatok alatt megalkotható a humusz. Persze meggondoltam volna magam, ha a csicseriborsót előzőleg nekem kellett volna megfőznöm, mert úgy azért elég macerás, és főleg időigényes elkészíteni az arab és zsidó konyha e közkedvelt ételét. Ráadásul korábban egy zacskónyi mexikói tortilla chips-et is beszereztem, amivel remekül kikanalazhatjuk a csicseriborsó masszát a tálkákból.


Csicseriborsó humusz, az eredeti, török recept szerint

25 dkg csicseriborsó, 1/3 pohár (kb. 5 evőkanál) szezámolaj, 2-3 citrom kifacsart leve, 3/5 pohár (kb. 1 dl) olíva olaj, 1 teáskanál pirospaprika, 1 teáskanál só

Előző éjszaka langyos vízben áztassuk be a csicseriborsót. Főzzük meg egy fazékban, annyi vizet öntsünk rá, hogy bőségesen ellepje. Szűrjük le, és mixerrel készítsünk pürét belőle, majd keverjük hozzá a szezám olajat és a citromlevet, addig kavargassuk, míg az íze egyenletesen savanykás nem lesz. Ezután alaposan keverjük bele a pirospaprikát és a sót. Amikor olyan, mint a krumplipüré, tegyük a humuszt egy szerviztálba. Díszítéséhez használjunk őrölt pirospaprikát és pár zeller-, vagy petrezselyemlevelet. A humusz mellé olíva olajos pirospaprika dresszinget tegyünk az asztalra, amit 1 dl olívaolajból, 1 teáskanál őrölt pirospaprikából és sóból keverünk ki.


Csicseriborsó humusz, ahogy én készítem

Az előfőzött csicseriborsót ugyanúgy ízesítem, és azokat a hozzávalókat használom, melyeket a török humusznál leírtam. A pürébe azonban fokhagymát is teszek. Az illatos szezám olajat helyettesíthetjük olívaolajjal, ha ezek közül egyik sincs otthon, megteszi a napraforgó olaj is. A humusz mellé adhatunk savanyúságot, mondjuk savanyú káposztát, de kínálhatjuk friss lángossal, pitával, vagy pirítós kenyérrel, de ha van a spájzunkban mexikói tortilla chips, vagy sós keksz (például tuc), ezekkel is finom. Egy kiadós leves után főételként is felszolgálhatjuk.

Csicseriborso Tortilla chips

 

További olvasnivaló

Csuklás

A csuklás, vagyis a rekeszizom ismétlődő görcsös összerándulása, melyet az eközben összeszűkülő hangrésen át a tüdőbe áramló levegő jellegzetes zöreje kísér, nem tekinthető betegségnek, és általában a jelenség magától...

Folytatás...

Pakisztán - A bazárban kalasnyikov is …

  A Lak-hágón kezdetben meredeken visz felfelé az út, ám a csúcsra érve egy egészen más világ tárul elénk. Termékeny völgybe ereszkedünk, amerre csak a szemünk ellát, gyümölcsöktől roskadozó fák mindenütt...

Folytatás...

Harmadszor a női testjegyekről - Jöve…

Bár korábban a fiziognómia keretében már két alkalommal is foglalkoztam a női test jellemzőivel, a megfigyelésük révén megállapítható karakterjegyekkel, jellemvonásokkal, valamint az egyes testrészek sajátosságaira alapozott jövendölésekkel, könyvtáramat böngészve...

Folytatás...

Valéria kézelemzése

  Pont olyan képeket küldött, mint amilyeneket kérem, sőt ráadásként ez az első alkalom, hogy ökölbe zárt fotókat is kaptam. Rendhagyó módon ezzel kezdeném a kézelemzést. A karaktertípus megállapításának az egyik...

Folytatás...

Mire jó a piros fonál, a só és a fok…

Lényegében a fentieket kérdezte „Mami” nevű olvasóm, akinek az alábbiakban idézem levelét, és arra adott válaszomat. Kedves Erzsébet!Nagyon örülök, hogy olvashatom írásait. Bár nemrég kerültem ide, de érdekes, hasznos olvasnivalókat...

Folytatás...

A külső kézél

A külső vagy ulnáris kézél a tenyérnek a kisujj felöli szélén levő részét, vagyis a Merkúr-, a nagy Mars- és a Hold-dombokat foglalja magába. Ezek a területek együttesen az ösztönös...

Folytatás...