Rosta Erzsébet weboldala


Noha írtam már a vég nélkül variálható lecsóról, de mivel még tart a paprika szezon - pár sor kíséretében - néhány újabbal gazdagítom a recepttáramat. Manapság kis túlzással már télen-nyáron vásárolható paprika, főleg a vastaghúsú kaliforniai vagy hegyes erős paprikából van kínálat. Én azonban most az ún. tv paprikáról kívánok írni, bár fogalmam sincs, mit jelenthet a sárgásfehér paprika szó előtti: a tv. Talán azt jelenti, hogy TV nézés előtt vagy közben fogyasztandó, esetleg azt, hogy tölteni való, de meglehet, rosszul okoskodom.


Paprika három színbenA burgonya- illetve a csucsorfélék családjába tartozó évelő növényt, a Közép- és Dél Amerikában őshonos paprikát a spanyol hódítók 1493-ban vitték hazájukba, s a paprikamagok segítségével gyorsan elterjedt Európában. Sokféle színű, formájú és nagyságú paprika ismert, melyeknek íze az édestől az erősig terjed. Szent-Györgyi Albert óta azt is tudjuk, hogy a paprika elsősorban C- vitaminban gazdag, ami remek antioxidáns, hatásos a megfázás és a nátha ellen, szerepet játszik a szívrohamok megelőzésében, megakadályozza a lencsehomályt.

A paprika csípős anyagáról, az 1876 óta gyógyszeralapanyagként használt kapszaicinről most nem teszek említést, mert elképzeléseim között szerepel, hogy a piros, csípős paprikák, valamint őrleményeik hasznáról, használatáról is részletesen írok, és nem fogok elfeledkezni a kedvenc paradicsompaprikámról sem.

A paprikát elsősorban nyers zöldségként fogyasztják, de felhasználják ételek készítésére és ízesítésére és elteszik télire savanyúságnak is. A paprikával készült ételek közül talán a lecsó és a paradicsomszósszal készített töltött paprika a legismertebbek. Emellett remek ragú és saláta alapanyag, de elsősorban azért kedveljük, mert finom ízt kölcsönöz az ételeknek. Mint a gyümölcsös és zöldséges írásaim végén már annyiszor, ismét csak azt szajkózóm, azért legjobb nyersen.   
A receptek sorát Édesanyám töltött sült paprikájával kezdem, melyet úgy írok le, ahogy ő készítette, darált hússal és szalonnával. (Én az utóbbit elhagyom, a hús helyett pedig tonhalat használok fel.)


Töltött paprika sütve

12 db paprika, 30 dkg darált hús, 1 csésze párolt rizs, 1 vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 db közepes paradicsom, 3 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika

A paprikákat vágjuk hosszában ketté, a húsból és a reszelt, vagy nagyon apróra vágott vöröshagymából a tojással készítsünk tölteléket, majd adjuk hozzá a párolt rizst, sózzuk, borsózzuk meg, szórjunk bele pirospaprikát, és az egészet alaposan vegyítsük el. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a paprikákat. A kizsírozott tűzálló tálba rakjuk szorosan egymás mellé a töltött paprikákat, önthetünk a paprikák alá kevés vizet. Mindegyik tetejére tegyünk egy-egy szeletke szalonnát, 1 karika paradicsomot és egy vékony hagyma karikát. Gazdagon tejfölözzük, és forró sütőben süssük készre. Gyorsan elkészül. (A darált húst kétdoboznyi aprított tonhallal helyettesítem, a zsírt olajjal, a szalonnát pedig egy darabka vajjal.) A tejföl mellett, nagyon ízletes lesz, ha megszórjuk darált sajttal.


Tonhalas rizzsel töltött paprika

10-12 paprika, két doboz aprított tonhal, 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, olaj, liszt, doboz paradicsom ital, cukor

A magházától megszabadított paprikákat megtöltjük a tonhallal elkevert rizses és pirított hagymás töltelékkel. A paprika töltelékébe fúrjunk ujjunkkal egy lyukat, hogy a rizsnek legyen elegendő helye megnövekedni. Enyhén sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat. (Annyi vizet használjunk, hogy az a paprikákat éppen ellepje.) Készítsünk rántást, öntsük fel a paradicsomlével, ízesítésként adhatunk hozzá cukrot. A paradicsommártást öntsük a paprikákra és lassú tűzön csendesen főzzük legalább tíz percig.  Tálaláskor a paprikák tetejére egy-két kanál tejfölt tehetünk.


Sült paprika tojással

Személyenként számítsunk 2-3 paprikát és 2 tojást, fél fej vöröshagymát, sót, olajat számítsunk.

A karikára vágott vöröshagymát olajon kissé dinszteljük meg, amikor a hagyma enyhén megpirult, adjuk hozzá az apró szeletekre vágott paprikát, sózzuk meg, és néhány percig még süssük együtt. Majd öntsük rá a kissé sózott, felvert tojásokat.


Krémsajttal vagy körözöttel töltött paprika

A csumájuktól megtisztított, a száruknál levágott paprikákat megtölthetjük bármilyen szendvicskrémmel, krémsajttal vagy a magunk készítette körözöttel, sajt- vagy túrókrémmel. Lehűtve, karikákra vágva, salátalevélen adjuk asztalra.


Paprikasaláta


A megmosott, szárazra törölt paprikákat karikázzuk fel, kissé sózzuk meg. Készítsünk szokásos magyar salátalevet ecettel, sóval és cukorral. Fogyasztás előtt legalább egy órán át hagyjuk a paprikaszeleteket összeérni a salátalével.
Én az ecet helyett mindig citromlevet használok. Nagyon finom a sült paprikasaláta is, de én nem készítem, mert sok piszmogással jár.