A+ A A-

Töltött paprika sütve, Édes eredeti receptje szerint

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Noha írtam már a vég nélkül variálható lecsóról, de mivel még tart a paprika szezon - pár sor kíséretében - néhány újabbal gazdagítom a recepttáramat. Manapság kis túlzással már télen-nyáron vásárolható paprika, főleg a vastaghúsú kaliforniai vagy hegyes erős paprikából van kínálat. Én azonban most az ún. tv paprikáról kívánok írni, bár fogalmam sincs, mit jelenthet a sárgásfehér paprika szó előtti: a tv. Talán azt jelenti, hogy TV nézés előtt vagy közben fogyasztandó, esetleg azt, hogy tölteni való, de meglehet, rosszul okoskodom.


Paprika három színbenA burgonya- illetve a csucsorfélék családjába tartozó évelő növényt, a Közép- és Dél Amerikában őshonos paprikát a spanyol hódítók 1493-ban vitték hazájukba, s a paprikamagok segítségével gyorsan elterjedt Európában. Sokféle színű, formájú és nagyságú paprika ismert, melyeknek íze az édestől az erősig terjed. Szent-Györgyi Albert óta azt is tudjuk, hogy a paprika elsősorban C- vitaminban gazdag, ami remek antioxidáns, hatásos a megfázás és a nátha ellen, szerepet játszik a szívrohamok megelőzésében, megakadályozza a lencsehomályt.

A paprika csípős anyagáról, az 1876 óta gyógyszeralapanyagként használt kapszaicinről most nem teszek említést, mert elképzeléseim között szerepel, hogy a piros, csípős paprikák, valamint őrleményeik hasznáról, használatáról is részletesen írok, és nem fogok elfeledkezni a kedvenc paradicsompaprikámról sem.

A paprikát elsősorban nyers zöldségként fogyasztják, de felhasználják ételek készítésére és ízesítésére és elteszik télire savanyúságnak is. A paprikával készült ételek közül talán a lecsó és a paradicsomszósszal készített töltött paprika a legismertebbek. Emellett remek ragú és saláta alapanyag, de elsősorban azért kedveljük, mert finom ízt kölcsönöz az ételeknek. Mint a gyümölcsös és zöldséges írásaim végén már annyiszor, ismét csak azt szajkózóm, azért legjobb nyersen.   
A receptek sorát Édesanyám töltött sült paprikájával kezdem, melyet úgy írok le, ahogy ő készítette, darált hússal és szalonnával. (Én az utóbbit elhagyom, a hús helyett pedig tonhalat használok fel.)


Töltött paprika sütve

12 db paprika, 30 dkg darált hús, 1 csésze párolt rizs, 1 vöröshagyma, 5 dkg füstölt szalonna, 2-3 db közepes paradicsom, 3 dl tejföl, 1 evőkanál zsír, 1 tojás, só, őrölt bors, pirospaprika

A paprikákat vágjuk hosszában ketté, a húsból és a reszelt, vagy nagyon apróra vágott vöröshagymából a tojással készítsünk tölteléket, majd adjuk hozzá a párolt rizst, sózzuk, borsózzuk meg, szórjunk bele pirospaprikát, és az egészet alaposan vegyítsük el. Ezzel a töltelékkel töltsük meg a paprikákat. A kizsírozott tűzálló tálba rakjuk szorosan egymás mellé a töltött paprikákat, önthetünk a paprikák alá kevés vizet. Mindegyik tetejére tegyünk egy-egy szeletke szalonnát, 1 karika paradicsomot és egy vékony hagyma karikát. Gazdagon tejfölözzük, és forró sütőben süssük készre. Gyorsan elkészül. (A darált húst kétdoboznyi aprított tonhallal helyettesítem, a zsírt olajjal, a szalonnát pedig egy darabka vajjal.) A tejföl mellett, nagyon ízletes lesz, ha megszórjuk darált sajttal.


Tonhalas rizzsel töltött paprika

10-12 paprika, két doboz aprított tonhal, 10 dkg rizs, 1 kis fej vöröshagyma, só, olaj, liszt, doboz paradicsom ital, cukor

A magházától megszabadított paprikákat megtöltjük a tonhallal elkevert rizses és pirított hagymás töltelékkel. A paprika töltelékébe fúrjunk ujjunkkal egy lyukat, hogy a rizsnek legyen elegendő helye megnövekedni. Enyhén sós vízben főzzük meg a töltött paprikákat. (Annyi vizet használjunk, hogy az a paprikákat éppen ellepje.) Készítsünk rántást, öntsük fel a paradicsomlével, ízesítésként adhatunk hozzá cukrot. A paradicsommártást öntsük a paprikákra és lassú tűzön csendesen főzzük legalább tíz percig.  Tálaláskor a paprikák tetejére egy-két kanál tejfölt tehetünk.


Sült paprika tojással

Személyenként számítsunk 2-3 paprikát és 2 tojást, fél fej vöröshagymát, sót, olajat számítsunk.

A karikára vágott vöröshagymát olajon kissé dinszteljük meg, amikor a hagyma enyhén megpirult, adjuk hozzá az apró szeletekre vágott paprikát, sózzuk meg, és néhány percig még süssük együtt. Majd öntsük rá a kissé sózott, felvert tojásokat.


Krémsajttal vagy körözöttel töltött paprika

A csumájuktól megtisztított, a száruknál levágott paprikákat megtölthetjük bármilyen szendvicskrémmel, krémsajttal vagy a magunk készítette körözöttel, sajt- vagy túrókrémmel. Lehűtve, karikákra vágva, salátalevélen adjuk asztalra.


Paprikasaláta


A megmosott, szárazra törölt paprikákat karikázzuk fel, kissé sózzuk meg. Készítsünk szokásos magyar salátalevet ecettel, sóval és cukorral. Fogyasztás előtt legalább egy órán át hagyjuk a paprikaszeleteket összeérni a salátalével.
Én az ecet helyett mindig citromlevet használok. Nagyon finom a sült paprikasaláta is, de én nem készítem, mert sok piszmogással jár.

További olvasnivaló

Irinováctól Rogoznicáig, a Velebit-hegys…

  Nagyobb térképre váltás   Bár igazán jól éreztük magunkat Irinovácon, már hajnalban kivet minket magából az ágy. Megreggelizünk, összepakolunk, s elbúcsúzva vendéglátóinktól azonnal indulunk az Adria felé. Ideje továbbállnunk, hogy felfedezzük Dalmáciát...

Folytatás...

Fütyülés

Az általában a tetszés, vagy nemtetszés kifejezésére, jeladásra, hívásra vagy egyéb utasításra, valamint a kedvenc dallamok, slágerek felidézésére használt fütyülés megítélése egykoron nem volt túl pozitív, sőt bizonyos körökben és...

Folytatás...

Szotyi kézelemzése

  A képek alapján a kezeket szögletes, erős tenyér, átlagos méretű, vagy annál kissé rövidebb ujjak jellemzik. A kéz csontozata ugyancsak erősnek látszik, a tenyér és az ujjak egyaránt húsosak. A...

Folytatás...

Elvarázsolt körte és más körtés csemegék

Az édes zamatú, illatos körtének valószínűleg Európa az őshazája, innen indulhatott világhódító útjára. Állítólag már az ókorban ismert gyümölcs volt. Jelenleg az európai körtéknek több mint ezer fajtája létezik...

Folytatás...

India - Gitár formájú tulitarka torta

 Nagyobb térképre váltás  Frissen készült úti programunkkal, ötnapos lebzselés után kerekedünk fel. A Dzsamunán nehezen vergődünk át, pedig a folyón átívelő nyolc forgalmi sávos híd a legszélesebb Indiában. Jó darabig összevissza...

Folytatás...

Sápadtság

A sápadtság - vagyis a színtelen, fénytelen bőr - fiziognómiai jelentésének megítélését illetően meglehetősen megoszlanak a vélemények. Vannak, akik a sápadt bőrt lakonikus rövidséggel egyszerűen a jó karakter, a kiváló...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?