Rosta Erzsébet weboldala

A régi, „békebeli” hangulatot idéző Rosenstein vendéglőben, ahol még sem a minőségben, sem a mennyiségben nem csalódtunk, ahol mindig remek ízekkel szolgálnak, ahol kellemes vendégszerető környezetben udvarias a személyzet, ahol családiasan szíves a légkör, ott hallottam először a tilápiáról. Férjem ugyanis ezt rendelt parajágyon, kecskesajttal grillezve. Jóízűen ette a falatokat, láttam rajta, elégedett a tányérjára tálalt tejszínes mártással körbeöntött, a pirított, megolvadt sajttal beborított parajos hallal, hisz nemcsak a halat kedveli, hanem a fokhagymás spenótot is szívesen fogyasztja, nemkülönben a kedvenc kecskesajtját.

Hamarosan utánanéztem, mit lehet olvasni erről a halról, s megtudtam, hogy a tilápiát a szájköltőhal rendjébe tartozó bölcsőszájú halak családjába sorolják. Nevüket onnan kapták, hogy a nőstény tilápiák a szájukban költik ki az ikrákat. Ez a sügérformájú, meglehetősen igénytelen táplálékkal is beérő hal, főleg moszatokon és planktonokon él. Kis keresés után azt is megtudtam, hol lehet venni ezt a gondos halat, azóta rendszeresen veszem s készítem tilápiából a jobbnál jobb fogásokat. Praktikus étel, gyorsan elkészíthető, ízre nagyon finom, akárcsak a vaj, szinte azonnal elolvad az ember szájában és az sem elhanyagolható szempont, hogy megfizethető az ára.

Tilápia párizsiasan
Tilápia párizsiasan

Noha a megsózott tilápiát néha csak lisztben megforgatva sütöm ki, többnyire azonban - mielőtt a forró olajba tenném - a halszeleteket a lisztet követően felvert tojásba is belemártom. Köretként szívesen adok mellé sült zöldségeket, amelyhez a különböző színű kaliforniai paprikákat kisujjnyi nagyságúra vágom, néhány paradicsomot felszeletelek, ebben az esetben nem húzom le a héjukat, egy kicsi bébi cukkinit penge vékonyra felkarikázok, egy lila hagymát felnégyelek, s ezután a zöldségeket kissé besózom, majd forró olajon, gyakori forgatással restre pirítom őket. Miután megüvegesedtek, a zöldségeket meghintem friss vágott petrezselyemmel, végezetül meglocsolom kevés balzsamecettel. A párizsias hal mellé többnyire krumplipürét adok, a sült zöldségeket szépen a halra és a pürére halmozom, azonnal, még jó melegen tálalom. Sült vegyes zöldséget természetesen lehet készíteni más alapanyagokból, például zsülienre vágott sárgarépából, felszeletelt gombából, padlizsánból, karikára vágott póréhagymából, vékonyra vágott kínai kelből stb. is.

A köret ugyancsak sokféle lehet, a párizsias tilápiát szervírozhatjuk például burgonyakrokettel, hagymás tört krumplival, párolt rizzsel, rizibizivel, mazsolás rizzsel is, ezek mellé azonban nem árt valamilyen savanyúságot adni, mert ettől még jobban csúsznak le a finom falatok. Az említetteken kívül jól illik köretként a tilápiához a lilahagymás, majonézes krumpli saláta, a fokhagymás párolt gomba is. Ha csak lisztben forgatott tilápiát sütünk ki, finom valamilyen mártással is, például kaporból-, savanyú uborkából-, vagy gyümölcsből-, nagyon jó az erdei gyümölcsmártás, de adhatunk a sült tilápiához tetszőleges kompótot, vagy befőttet is. Sokáig tudnám sorolni ötleteimet, de attól félek, megunják az olvasást. Ezért inkább most gyorsan jó étvágyat kívánok a tilápiához.