A+ A A-

Tilápia párizsiasan

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

A régi, „békebeli” hangulatot idéző Rosenstein vendéglőben, ahol még sem a minőségben, sem a mennyiségben nem csalódtunk, ahol mindig remek ízekkel szolgálnak, ahol kellemes vendégszerető környezetben udvarias a személyzet, ahol családiasan szíves a légkör, ott hallottam először a tilápiáról. Férjem ugyanis ezt rendelt parajágyon, kecskesajttal grillezve. Jóízűen ette a falatokat, láttam rajta, elégedett a tányérjára tálalt tejszínes mártással körbeöntött, a pirított, megolvadt sajttal beborított parajos hallal, hisz nemcsak a halat kedveli, hanem a fokhagymás spenótot is szívesen fogyasztja, nemkülönben a kedvenc kecskesajtját.

Hamarosan utánanéztem, mit lehet olvasni erről a halról, s megtudtam, hogy a tilápiát a szájköltőhal rendjébe tartozó bölcsőszájú halak családjába sorolják. Nevüket onnan kapták, hogy a nőstény tilápiák a szájukban költik ki az ikrákat. Ez a sügérformájú, meglehetősen igénytelen táplálékkal is beérő hal, főleg moszatokon és planktonokon él. Kis keresés után azt is megtudtam, hol lehet venni ezt a gondos halat, azóta rendszeresen veszem s készítem tilápiából a jobbnál jobb fogásokat. Praktikus étel, gyorsan elkészíthető, ízre nagyon finom, akárcsak a vaj, szinte azonnal elolvad az ember szájában és az sem elhanyagolható szempont, hogy megfizethető az ára.

Tilápia párizsiasan
Tilápia párizsiasan

Noha a megsózott tilápiát néha csak lisztben megforgatva sütöm ki, többnyire azonban - mielőtt a forró olajba tenném - a halszeleteket a lisztet követően felvert tojásba is belemártom. Köretként szívesen adok mellé sült zöldségeket, amelyhez a különböző színű kaliforniai paprikákat kisujjnyi nagyságúra vágom, néhány paradicsomot felszeletelek, ebben az esetben nem húzom le a héjukat, egy kicsi bébi cukkinit penge vékonyra felkarikázok, egy lila hagymát felnégyelek, s ezután a zöldségeket kissé besózom, majd forró olajon, gyakori forgatással restre pirítom őket. Miután megüvegesedtek, a zöldségeket meghintem friss vágott petrezselyemmel, végezetül meglocsolom kevés balzsamecettel. A párizsias hal mellé többnyire krumplipürét adok, a sült zöldségeket szépen a halra és a pürére halmozom, azonnal, még jó melegen tálalom. Sült vegyes zöldséget természetesen lehet készíteni más alapanyagokból, például zsülienre vágott sárgarépából, felszeletelt gombából, padlizsánból, karikára vágott póréhagymából, vékonyra vágott kínai kelből stb. is.

A köret ugyancsak sokféle lehet, a párizsias tilápiát szervírozhatjuk például burgonyakrokettel, hagymás tört krumplival, párolt rizzsel, rizibizivel, mazsolás rizzsel is, ezek mellé azonban nem árt valamilyen savanyúságot adni, mert ettől még jobban csúsznak le a finom falatok. Az említetteken kívül jól illik köretként a tilápiához a lilahagymás, majonézes krumpli saláta, a fokhagymás párolt gomba is. Ha csak lisztben forgatott tilápiát sütünk ki, finom valamilyen mártással is, például kaporból-, savanyú uborkából-, vagy gyümölcsből-, nagyon jó az erdei gyümölcsmártás, de adhatunk a sült tilápiához tetszőleges kompótot, vagy befőttet is. Sokáig tudnám sorolni ötleteimet, de attól félek, megunják az olvasást. Ezért inkább most gyorsan jó étvágyat kívánok a tilápiához.

További olvasnivaló

Pakisztán - A határ nyitva tíztől n…

A tizenötödik nap virrad ránk Iszlámábádban, egyre fogy a reményünk, hogy valaha is továbbindulhatunk. Már delelőn van a nap, amikor a postára megyünk. Míg Attila a követséget tárcsázza, bal szemem...

Folytatás...

A fülcsap

A tragus, cáp, fülcáp névvel is illetett fülcsap egy porcos kiemelkedés a külső hallójárat előtt, mely elfedi a bemeneti nyílást. A tudományos elnevezés a kecskét jelentő görög tragos szóból származik...

Folytatás...

India - Gitár formájú tulitarka torta

 Nagyobb térképre váltás  Frissen készült úti programunkkal, ötnapos lebzselés után kerekedünk fel. A Dzsamunán nehezen vergődünk át, pedig a folyón átívelő nyolc forgalmi sávos híd a legszélesebb Indiában. Jó darabig összevissza...

Folytatás...

Karácsonyi plumpuding és sütemények

Karácsonykor sokféle sütemény kerül az ünnepi asztalra, melyektől nemcsak azt várjuk, hogy legyenek finomak, szerezzenek kulináris élményt, ejtsék varázslatba a nassolókat, hanem azt is, hogy tartsanak ki az ünnepek...

Folytatás...

Mit jelent a levelemhez csatolt képen l…

Tisztelt Rosta Erzsébet!Egy kínai írásjel megfejtésében szeretném a segítségét kérni. Arra lennék kíváncsi, hogy mit jelent, illetve szimbolizál ez. Reménykedem benne, hogy ki tetszik tudni venni az írásjelet a képről...

Folytatás...

Dávid Ibolya kézfeje

1954. augusztus 12-én született Baján. Házas, férje közjegyző. Két gyermekük született. 1981-ben a pécsi JPTE-n szerzett jogi diplomát. 1985-ben letette az ügyvédi szakvizsgát. Tamásiban, a helyi ügyvédi munkaközösségben dolgozott, majd...

Folytatás...