A+ A A-

Tengeri só és pörkölt szezámmag őrleménye - a gomasszió

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A szezámsónak is nevezett gomasszió enyhén pörkölt szezámmag és tengeri só keveréke. Bár ma már nálunk is többfelé kapható - ízlésünknek megfelelően - magunk is elkészíthetjük. Mivel e fűszer esetében lényeges, hogy a sókristályok egyenletesen elkeveredjenek a pirított szezámmagvakkal, a hozzávalók összekeverése után az elegyet porrá kell zúzni vagy meg kell őrölni. A só és a szezámmag aránya tetszés szerint változtatható, ám a makrobiotikus receptekben használt gomasszió általában egy rész sóból és öt rész szezámmagból készül.

A hosszú életet és az örök megújhodást kereső makrobiotikus étrend népszerű kelléke a gomasszió, mert alacsony sótartalma miatt egészséges, és - mint mondják - rendben tartja az ember szervezetében a jin és jang, vagyis a sav és a bázis egyensúlyát.

Visszatérve a gomasszió elkészítéséhez, ha nem elég száraz a só, akkor először szárítsuk meg, aztán őröljük porrá. A szezámmagokat alaposan öblítsük le, hagyjuk lecsöpögni, majd egyenletesen meleg gázlángon vagy elektromos platnin folyamatos kevergetés mellett pirítsuk szép aranyszínűre. Amikor már pattognak a szezámok, hagyjuk abba a pirítást. Ezután keverjük össze a szezámmagot a sóval és törjük porrá mozsártörővel, vagy őröljük meg kávédarálóval. Mivel könnyen elveszíti frissességét, aromáját, nem árt, ha csak egy-két (maximum három) hétre valót készítenünk belőle, amit légmentesen záródó üvegben, száraz hűvös helyen érdemes tárolnunk.

De mielőtt kedves olvasóim közül, bárki is kedvet kapna egy adag gomasszió ételízesítő összeállítására, néhány mondatot a két összetevőről: a sóról és a szezámról sem árt elolvasni. A lepárlással készült tengeri só mentes mindenféle adalékanyagtól, jó az étvágytalanság és hasmenés ellen, valamint vizelettisztító és köptető hatású. Noha a só az étkezés sava-borsa, fogyasztására ügyelni kell, mert többletmunkára készteti nemcsak a szívet, hanem a vesét is.

Az illatos szezámot a magok királynőjének tartják, Ázsiában igen nagy keletje van, nemcsak a háziasszonyok körében, hanem a szakácsok is szívesen használnak szezámolajat. Japán tudósok patkányokon végzett kísérleteikben azt tapasztalták, hogy a szezámolaj védelmet nyújthat a vastagbélrák ellen. Európában és Észak-Amerikában ugyancsak a rák, valamint szívbetegségek ellen ajánlják. Azt mondják, a szezámmag és a szezámolaj szerepet játszik a rákos megbetegedést okozó sejtkárosodás megelőzésében. Indiában pedig úgy vélik, hogy a szezámmag növeli az erőnlétet, munkaképességet, ez nem csoda, hisz kiváló lecitinforrás. A szezámolaj gazdag A, B és E vitaminban, védi az ereket a koleszterin-lerakódástól, az érelmeszesedéstől. Kúrálja a gyomorégést, hatásos a tengeribetegség ellen, ám fogyasztása - lévén jang étel - csak a jin tulajdonságú emberek számára ajánlatos.

További olvasnivaló

Amber

Az indulás körülményei - ácsorgás, várakozás, izgulás - kísértetiesen hasonlítanak a tegnapihoz. A különbség csupán annyi, hogy akkor az agrai buszra, most pedig a dzsajpurira várunk, s talán az...

Folytatás...

Szobában végezhető torna

Váltott lábnyújtás falhoz támaszkodva ...

Folytatás...

Sütőtökös kekszes pite, a csoda finom sü…

A kanadai sütőtökből remek rántott sütőtök készíthető, ami mellé - egy régebbi írásomban - édes mártást kínálva, fenségesen remek ételt kapunk. Most azonban - tovább szélesítve a spektrumot -...

Folytatás...

Pallia és philtrum

A pallia a fiziognómiában az arcnak az orr töve és az ajak közötti részét jelöli. Az elnevezés Lavatertol származik, aki e területet - a fogakat eltakaró funkciójára utalva - a...

Folytatás...

Újévi hiedelmek, szokások

Az óév végét és az újesztendő kezdetét ősidők óta a világon mindenütt megünneplik. A Föld nagy részén ezt az ünnepet ma már nem kötik túl szigorú vallási szabályok, időpontjának...

Folytatás...

Hónalj hiedelmek

A mellkas oldala és a felkar belső felszíne által határolt mélyedésről, vagyis a hónaljról - különösen a fülledt, meleg nyári napokon - a legtöbb embernek az izzadás, a kellemetlen szag...

Folytatás...