Rosta Erzsébet weboldala


Pár évtizede nagyon szerettem a fejes salátát, különösen a sárga szívét kedveltem, még a torzsáját is néha-néha megettem. A fanyar méregzöld leveleit mindig kikerültem, vagy Édesanyám eleve leszedte a salátáról. Mostanában nincs szerencsém ilyen sárga szívű salátát vennem, az egész saláta mintha zölddé változott volna. Viszont évek óta nagy rajongója vagyok a ropogós jégsalátának, egyszerűen nem tudok betelni vele. Nagyszerűnek tartom, hogy a jégsaláta télen is kapható, tehát nem kell várnom tavaszig a fejes saláta szezonig.

Saláta kavalkádA fejes salátákat nemcsak a megszokott ecet-cukor-só levével öntöm nyakon, ezt a variációt csak a tojásos nokedlihez adom, mert az - ezzel párosítva - így finom. Az egyszerű fejes- vagy jégsalátákat olívaolajjal, citromlével és kevés sóval készítem. Jó, van, amikor hébe-hóba adok hozzá csipetnyi cukrot is.

A fejes salátát uborkával, paradicsommal, paprikával is párosíthatjuk. Sőt adhatunk hozzá puhára főtt, de már lehűtött brokkolit, kelbimbót, karfiolt, szemes kukoricát, zöldborsót. Reszelhetünk bele nyers zellert, retket, fokhagymát, vöröshagymát vagy keményre főtt tojást. Társíthatjuk különböző gyümölcsökkel. Salátalé helyett ráönthetünk kefirt, joghurtot, tejfölt, de tartármártással elkészítve is finom. Ízesíthetjük petrezselyemmel, bazsalikommal, őrölt borssal. Ez a leginkább a mediterrán salátáknál megszokott, gondoljuk a Feta-kockákkal borított görög salátára, vagy a Feta-jellegű (ugyancsak kecske- illetve kecske- és juhtej keverékéből készült) reszelt sajttal púpozott sopszka salátára. A fejes salátát, ha már nem egészen zsenge, hogy meggyengítsék, sokan nyakon öntik forró salátalével, ettől megpuhulnak a levelek. Ez az öntött saláta, amiről - megkóstolva - nekem mindig az az érzésem, hogy a saláta már másnapos.

Most néhány további ötletet adok arra, hogy milyen másféle salátákat készíthetünk a hagyományosokon kívül. Szerintem teljesen mindegy (ízlés dolga), hogy melyikből - a fejes, vagy a jégsalátából - készítjük, a lényeg az, hogy a saláta friss és ropogós legyen. Az egyszerűség kedvéért a továbbiakban mindig fejes salátát írok.


Fejes saláta, tojásos öntettel - hollandi módra

Egy alaposan megmosott salátát tépjünk darabokra, 2 kemény tojást villával nyomjunk össze, adjunk hozzá 2 kávéskanál mustárt, 4 evőkanál olíva olajat, kevés sót és csavarjuk rá 2 citrom levét. Keverjük el alaposan, és frissen fogyasszuk.


Fejes saláta indiai recept szerint

A megmosott, lecsöpögtetett salátaleveleket összetépjük és elkeverjük egy csomónyi karikára vágott piros retekkel. Ráöntünk egy adag indiai mártást, ami majonéz, pár csepp citromlé, cukor, tört fokhagyma, egy kis kanál curry (kari) por és kevés erős csili keveréke. Lazíthatjuk a mártás tejföllel, vagy hígíthatjuk kevés meleg vízzel. Tálalás előtt tegyük jégszekrénybe.


Olasz fejes saláta

A megtisztított, megszárított saláta leveleit darabokra tépkedjük, így kerül az asztalra egy tállal. A kivett salátát mindenki ízlése szerint meglocsolja borecetes olívaolajjal.


Székely fejes saláta

A megmosott, leitatott saláta leveleket vágjuk széles csíkokra. Keverjünk össze tejfölt apróra vágott friss tárkonnyal, törött fekete borssal, sóval. A tejfölös öntetet közvetlen tálalás előtt öntsük a salátára.


Tonhalas fejes saláta

A megmosott salátát sz7edjük leveleire és tépkedjük kisebb darabokra, majd öntsünk rá egy doboz aprított olajos tonhal konzervet, az olajjal együtt. Szórjuk meg bazsalikommal és kevés sóval, valamint kevés citromlevet is öntsünk rá. Üdítően finom friss saláta, csak ajánlani tudom mindenkinek.


Kínai tésztasaláta, ahogy én készítem


Ennek elkészítése azonos című korábbi írásomban olvasható.


Tormás fejes saláta


A megmosott, megszárított nagy saláta levelekkel béleljünk ki egy mély salátástálat. A saláta többi levelét pedig vágjuk széles laskára. Adjunk a tejfölhöz ecetes tormát, amibe tegyünk egy kis cukrot és bőségesen aprított kaprot. Keverjük össze az egészet és azonnal tálaljuk.


Diós fejes saláta

A szokásos módon megmossuk, leszárítjuk a saláta leveleit, majd csíkokra vágjuk és behűtjük.  Megöntözzük mustárból, ecetből, olajból és fűszerekből álló keverékkel, amit ráöntünk a saláta tetejére. Tálalás előtt durvára vágott diót szórunk rá.


Ribizlis fejes saláta

A leveleire szedett, megmosott, vékony csíkokra vágott salátalevelet keverjük össze megtisztított ribizlivel. Tálalás előtt öntsük a salátára a már előzőleg elkészített és jól lehűtött mártást, ami két rész joghurt, egy rész tejföl keveréke, melyhez még adjunk citromlevelet, mézet és pici sót.


Almás fejes saláta

Ugyanúgy készül, mint a ribizlis fejes saláta, csak ribizli helyett lereszelt almával. (Az almát locsoljuk meg kis citromlével, mert gyorsan megbarnul!)