Több ezer fajtája közül ismert a fehér, piros, fehér és zöld húsú valamint a sárga belű. Az őszibarack lehet leveses, száraz, rostos és gumiszerűen nagyon száraz. Ízre savanykás, fanyar, kesernyés és édes ízű, frissítően ízletes, jó zamatú fűszeres és illatos. Minőségét illetően is széles a skála, a kitűnőtől a nagyon gyengéig terjed. Méretét tekintve nagy, közepes és apró szemű fajtája ismert. Alakja szabályosan szimmetrikus, tojásdad és gömbölyded, szív-, csonka kúp- és összenyomott hosszúkás, vagy középen benyomódott lapított formájú. Legtöbbjük felülete nemcsak pihés, hanem szőrös, a nektarin viszont borotváltan kopasz.
Az őszibarackok színre is változatosak, sárgás pirosok, zöldek, fehérek, narancssárgák vagy kifejezetten pirosak, lehetnek köztük tarkázottak, pírszerűek, hamvasok, cirmosak, csíkozottak, árnyaltak. Az állaguk lehet kemény, puha, tömör és szájban szinte elolvadó. Van köztük kemény bőrű és vékony, könnyen lehúzható héjú is, van, amelyiket jól lehet hámozni, és van, amelyik nem hámozható. Van maghoz nőtt őszibarack és magvaváló, és ismert, amelynek a húsa csak félig kötődik a magjához. Csonthéjas magjai nem ehetők, mert mérgezőek. A mérgező hatású magok miatt küldtek bosszúból a perzsák Egyiptomba őszibarackot, hogy ezekkel tegyék el láb alól a fáraókat.
Az őszibarack őshazájának sokáig Perzsiát tartották, a perzsáktól Egyiptomba, majd onnan a görögök által került Európába. A rómaiak „malum persicum”-nak, azaz perzsa almának nevezték el, és egészséges táplálékként, darabját nagyon drágán adták. Az őszibarack kutatói viszont azt állítják, hogy Kínából származik az őszibarack, ahol sok vadon növő őszibarackfát találtak. Kínában több mint 2000 évvel ezelőtt termesztették az őszibarackot, köztük a kopasz, nektarin barackot is. Az időszámítás előtt 600 évvel élt poéták fennmaradt verseiben szerepelt az őszibarack. Csau az „Egy menyasszony dicsérete” című ódájában a menyasszonyt, a virágzó és termést adó őszibarackfához hasonlította. Európából a spanyol hódítók által került a felfedezett Újvilágba. Fél évszázaddal azután, hogy Cortez meghódította Mexikót, már elterjedt az őszibarack termesztése.
Manapság ritka a közepén belapított, pogácsa őszibarack, amit gyerekkoromban szívesen ettem közvetlen a fáról, Keresztanyám szőlejében nemcsak édes ízű pogácsabarackot termő fák voltak, hanem savanykás-édes kopaszok is. Keresztanyám az édes pogácsa gyümölcsre mondta, azért olyan édes, mert nincs benne almasav. Szüleim budai kertjében oly sok őszibarack termett, hogy boldog boldogtalan barát és rokon egyaránt járt hozzánk barackért, adtak belőle bőven, mert volt elegendő. Az özvegyen maradt szomszédnak Édesanyám minden évben tett el őszibarack befőttet.
Az őszibarack azonban elsősorban frissen szedve, nyersen fogyasztva a legfinomabb, de lehet belőle befőttet, dzsemet, lekvárt, szörpöt, üdítőitalt készíteni, és az őszibarackos meleg szendvics ugyancsak remek. Néhány receptet, és ötletet most is szívesen írok.
Őszibarackleves
3-4 meghámozott őszibarackot kockára vágunk, egy púpos evőkanál cukorral, késhegynyi fahéjjal meghintjük, 2-3 szegfűszeget hozzáadva, a barackokat 6-7 dl vízzel felöntve megfőzzük. Egy evőkanál grízes liszttel tejszínt vagy tejfölt elkeverünk, és a levest behabarjuk vele. Jól lehűtve, hidegen tálaljuk.
Őszibarack rántva csokoládéöntettel
Magvaváló őszibarackot elfelezünk, lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatva, forró olajban kisütjük. A kisült barackok tetejét megszórjuk porcukorral, és a barackok köré csokoládéöntetet (készen is kapható) csurgatunk.
Őszibarack sütve fahéjjal
Magvaváló őszibarackokat elfelezünk, lisztben és felvert tojásban megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A sült barackok tetejét fahéjas porcukorral megszórjuk.
Őszibarack dióval töltve
Személyenként 2 db nagy, hámozott őszibarackba darabonként tegyünk 1-1 dióbelet. A megtöltött barackokat tegyük óvatosan egy tálba, öntsünk rá oszibarack- vagy maraschino likőrt. Néhány óráig hagyjuk a likőrben és tálaláskor tejszínhabbal díszítsük. Édes ostyát adhatunk mellé.
Őszibarackos vanília puding
10 dkg cukorral és 5 dl tejjel készítsünk vanília pudingot. (Én nem pudingport, hanem kukoricakeményítőt és vanillint használok.) Ha kihűlt, a pudingot adagoljuk ki talpas poharakba, és a tetejét fedjük be vékonyra szeletelt őszibarackkal. Tálalás előtt tejszínhabbal díszítsük, és szórjunk rá kis kakaóport.
Őszibarackos tonhalas-sajtos szendvics
Szeletelt szendvicskenyeret az olajától leöntött konzerv darabolt tonhallal megkenjük, mindegyik szeletre ráteszünk egy-egy fél őszibarackot ráborítunk egy vékony szelet sajtot és forró sütőben - kb. 10 perc alatt - megsütjük. (Tonhal helyett használhatunk olajos halat is.)
Őszibarack saláta
A meghámozott őszibarackot szeletekre vágjuk, megforgatjuk porcukorban (jobb a szőlőcukor), kis citromlével meglocsoljuk, és ráöntünk egy kevés fehér bort. (Ez utóbbi elhagyható.)