A bort sokféleképpen használják: húsokhoz, pecsenyékhez, sültekhez vagy pörkölthöz öntve, karácsonykor számos asztalra kerül borleves, az igazi borívók viszont tisztán isszák, mert szerintük, úgy az igazi. Én eléggé hadilábon állok a szeszesitalokkal, csak ritkán kortyolok valamilyen finom itókát. Viszont többször előfordult, hogy szilveszterre forralt bort készítettem, jó fűszeresen, ami nekem bizony nagyon ízlett. Most azért jutott eszembe a forralt bor, mert karácsonyra kaptam egy üveg svéd ’alkoholfri’ Glögg-öt, amit - a forralt borhoz hasonlóan - melegen, de inkább forrón kell fogyasztani. Még nem döntöttem el, hogy a magam készítette fűszeres forralt bort kóstolom meg, vagy a svéd alkoholmentes borocskát. Az biztos, hogy az utóbbi nem száll fejembe.
Szilveszterre eddig minden évente káprázatos „Terülj-terülj-asztalkám!”-at állítottam össze, de most férjem megkívánta a pogácsát, s mivel a túrós pogácsa nekem is kedvemre való, ezért boldogan rábólintottam remek ötletére. A különféle elegáns szendvicsekhez, sós falatokhoz képest a szerény pogácsák is remek finomságok, beszélgetés és hallgatás közben egyaránt etetik magukat, és ha maradt belőlük másnapra, akkor is, hipp-hopp!, be lehet kapni egyet-egyet. Bevallom, mostanság ritkán sütök pogácsát, de ezúttal mégis kivételt teszek, az év utolsó napján kiteszek magamért, és gyártok egy tepsire valót. Az elkészítése nem túl munkaigényes, ráadásul a hozzávalók sem nagyon drágák, csak a fránya gáz vagy az áram. Azonban - miközben számolatlanul esszük a finom pogácsákat - ne felejtsük el, hogy ők is hizlalók. De január elsejétől kezdve visszatérhetünk lassan az eredeti súlyunkhoz. A fényképen látható pogácsák régebben készültek, a mostaniakat ugyanis csak az írást követő nap, Szilveszterkor sütöm meg. Így talán még időben tudok egy-két ötlettel szolgálni.
Fűszeres forralt bor
1 liter fehér vagy vörös bor, 10-12 szem kockacukor, 10 szem szegfűszeg, 8 darab, vagy egy késhegynyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt bors, csipetnyi gyömbér, 4-5 vékony citromkarika
A citromkarikák kivételével az egészet tegyük fel egy edénybe, és melegítsük fel kb. 50 C fokra. Ezután húzzuk félre, és hagyjuk állni, hogy a fűszerek aromája és illata teljesen kioldódjon. Szűrjük le, majd a leszűrt fehér borba öntsük egy narancs, a vörös borba pedig 1 citrom kicsavart, leszűrt levét. Utoljára adjuk hozzá a citromkarikákat. Előmelegített poharakba merjük a forralt bort, mindegyikbe egy-egy citromakarikával. Forrón tálaljuk, kb. 45-50 C fokon. (Felforralni nem szabad, mert az alkohol elillan italunkból.)
Sajttal megszórt túrós pogácsa
25 dkg finomliszt, 25 dkg félzsíros áttört tehéntúró, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, só, a tetejére 1 tojásfehérje vagy kevés tej és reszelt trappista sajt
Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, a tésztát néhányszor hajtogassuk össze, és tegyük hűtőszekrénybe. Ujjnyi vastagra kinyújtva szaggassunk belőle apró pogácsákat, s a tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével vagy tejjel, majd mindegyik pogácsára nyomjunk annyi reszelt sajtot, amennyit felcsippentünk két ujjunkkal. Sütőlemezre rakva, tegyük előmelegített forró sütőbe, majd öt perc múltával vegyük alacsonyabbra a sütő hőmérsékletét, és kb. 10 perc alatt süssük a pogácsákat aranyságára.