A+ A A-

Szilveszteri fűszeres forralt bor és sajttal megszórt túrós pogácsa

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Forralt borA bort sokféleképpen használják: húsokhoz, pecsenyékhez, sültekhez vagy pörkölthöz öntve, karácsonykor számos asztalra kerül borleves, az igazi borívók viszont tisztán isszák, mert szerintük, úgy az igazi. Én eléggé hadilábon állok a szeszesitalokkal, csak ritkán kortyolok valamilyen finom itókát. Viszont többször előfordult, hogy szilveszterre forralt bort készítettem, jó fűszeresen, ami nekem bizony nagyon ízlett. Most azért jutott eszembe a forralt bor, mert karácsonyra kaptam egy üveg svéd ’alkoholfri’ Glögg-öt, amit - a forralt borhoz hasonlóan - melegen, de inkább forrón kell fogyasztani. Még nem döntöttem el, hogy a magam készítette fűszeres forralt bort kóstolom meg, vagy a svéd alkoholmentes borocskát. Az biztos, hogy az utóbbi nem száll fejembe.

Szilveszterre eddig minden évente káprázatos „Terülj-terülj-asztalkám!”-at állítottam össze, de most férjem megkívánta a pogácsát, s mivel a túrós pogácsa nekem is kedvemre való, ezért boldogan rábólintottam remek ötletére. A különféle elegáns szendvicsekhez, sós falatokhoz képest a szerény pogácsák is remek finomságok, beszélgetés és hallgatás közben egyaránt etetik magukat, és ha maradt belőlük másnapra, akkor is, hipp-hopp!, be lehet kapni egyet-egyet. Bevallom, mostanság ritkán sütök pogácsát, de ezúttal mégis kivételt teszek, az év utolsó napján kiteszek magamért, és gyártok egy tepsire valót. Az elkészítése nem túl munkaigényes, ráadásul a hozzávalók sem nagyon drágák, csak a fránya gáz vagy az áram. Azonban - miközben számolatlanul esszük a finom pogácsákat - ne felejtsük el, hogy ők is hizlalók. De január elsejétől kezdve visszatérhetünk lassan az eredeti súlyunkhoz. A fényképen látható pogácsák régebben készültek, a mostaniakat ugyanis csak az írást követő nap, Szilveszterkor sütöm meg. Így talán még időben tudok egy-két ötlettel szolgálni.


Fűszeres forralt bor

1 liter fehér vagy vörös bor, 10-12 szem kockacukor, 10 szem szegfűszeg, 8 darab, vagy egy késhegynyi őrölt fahéj, csipetnyi őrölt bors, csipetnyi gyömbér, 4-5 vékony citromkarika

A citromkarikák kivételével az egészet tegyük fel egy edénybe, és melegítsük fel kb. 50 C fokra. Ezután húzzuk félre, és hagyjuk állni, hogy a fűszerek aromája és illata teljesen kioldódjon. Szűrjük le, majd a leszűrt fehér borba öntsük egy narancs, a vörös borba pedig 1 citrom kicsavart, leszűrt levét. Utoljára adjuk hozzá a citromkarikákat. Előmelegített poharakba merjük a forralt bort, mindegyikbe egy-egy citromakarikával. Forrón tálaljuk, kb. 45-50 C fokon. (Felforralni nem szabad, mert az alkohol elillan italunkból.)


Túrós, sajtos pogácsaSajttal megszórt túrós pogácsa

25 dkg finomliszt, 25 dkg félzsíros áttört tehéntúró, 25 dkg margarin, 3 tojássárgája, só, a tetejére 1 tojásfehérje vagy kevés tej és reszelt trappista sajt

Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, a tésztát néhányszor hajtogassuk össze, és tegyük hűtőszekrénybe. Ujjnyi vastagra kinyújtva szaggassunk belőle apró pogácsákat, s a tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével vagy tejjel, majd mindegyik pogácsára nyomjunk annyi reszelt sajtot, amennyit felcsippentünk két ujjunkkal. Sütőlemezre rakva, tegyük előmelegített forró sütőbe, majd öt perc múltával vegyük alacsonyabbra a sütő hőmérsékletét, és kb. 10 perc alatt süssük a pogácsákat aranyságára.

További olvasnivaló

Karácsony

A karácsony Jézus Krisztus születésének, a családnak a napja, a keresztények egyik legszentebb ünnepe. Erre az alkalomra, a katolikusok otthonukat örökzöld növényekkel díszítik fel, ünnepi díszbe öltöztetik a fenyőfát, gyertyákat...

Folytatás...

Miről árulkodnak a farpofák? - Jöven…

A fiziognómiának ez az új ága csak néhány éve alakult ki a nyugati világban, bár a szisztéma megalkotója - az amerikai asztrológus, Jackie Stallone (Sylvester Stallone édesanyja) - szerint ez...

Folytatás...

Nagypénteki és nagyszombati hiedelmek

A nagypénteki böjt idején nem főznek, sütnek zsírral. Ezen a napon az emberek felkeresik a temetőket, meglátogatják halottaikat, megtisztogatják a sírokat. Nagypéntek emlékére a katolikus templomokban már nagycsütörtökön elnémulnak...

Folytatás...

A Kárttikeja fiziognómiai rendszer lé…

Az évezredes hagyományokban gyökerező indiai hit szerint a jövőt nem lehet irányítani, de a jövendölt rosszat bizonyos fokig lehet enyhíteni. Az emberek ezért tartják fontosnak sorsdöntő események előtt...

Folytatás...

Magyar almás béles, francia és ír al…

Most nem méltatom külön az almát (ezt már többször is megtettem), a belőle készült süteményeket meg pláne nem, mert gyanús lenne olvasóimnak, hogy folyton csak jót mondok róluk. Korábbi cikkeimben...

Folytatás...

Papilláris vonalak (bőrlécek)

A bőr két főrétegét - a felhámot az irhával - rengeteg apró kis csap, úgynevezett papilla kapcsolja össze. A papillák száma az érintésre, fogásra szakosodott testrészeken - elsősorban a...

Folytatás...