Bevallom, életemben most csináltam először maceszgombócot. Ennek azonban voltak előzményei. Édesanyám ugyan sohasem készített maceszből gombócot (és máshol sem ettem eddig), viszont a gyomorsav lekötésére néha-néha elrágcsált egy-egy szeletet ebből a kovásztalan - búzaliszt és víz keverékéből készülő - számomra íztelen, ropogós maceszből. Persze a macesz helyett írhattam volna pászkát is, mert mindkét szó ugyanazt jelenti.
A maceszgombóc-készítés ötletét nemrég egyik barátunk adta, aki Emailben megírta, miként készíti el ezt a levesbetétet. Miért ne próbálnám ki én is, gondoltam magamban. Az elképzelést tett követte, s ezután felgyorsultak az események. Megpróbálom sorrendbe szedni őket. Először férjem vett, snack gyanánt szezámos maceszt, ami számomra valóban ízletes volt, annyira, hogy amikor elfogyott ez a finom ropogtatni való, gyorsan én is vásároltam egy csomagra való szezámos maceszt, persze egy másik üzletben. Az általam vett lapocskák viszont nagy csalódást okoztak mindkettőnknek, mert élvezhetetlenek voltak.
Ezután férjem meglepett egy fonállal bevarrt zacskós, natúr macesszel, vagyis pászkával. Ekkor döntöttem el véglegesen, hogy a rossz szezámosból és a natúrból elkészítem életem első maceszgombócait. Az eredeti recepttől kénytelen voltam eltérni, gombócaim ezért nem valódiak, mert az igazi macesz gombócokba, csak natúr macesz dara vagy őrlemény való, és tesznek bele libazsírt is, amit viszont én nem használok. Így került nem valódi szezámmagos maceszgombóc a zöldséglevesünkbe, s nem a libahúslevesbe, amibe valójában illene.
Nem tudom, mitől, mert nem nincs viszonyítási alapom, de tény, hogy macesz gombócaim nagyon finomra, ízletesre sikerültek. Persze arról sincs fogalmam, hogy milyen színűeknek kell lenniük, talán fehérebbnek, mint amilyenek az enyémek lettek, ezért a sötétebb színárnyalatért a szezámmagokat tettem felelőssé. Mindenkinek javaslom, próbálja ki a macesz gombócokat, ízleni fog a családnak.
Szezámmagos maceszgombócok, ahogy én készítettem
Elsőként a robotgépben megdaráltam 10 dkg szezámos maceszt. Majd 6 dkg libazsírnak megfelelő mennyiségű étolajat két tojással habosra kevertem. Beleszórtam kevés sót, őrölt borsot, reszelt gyömbért, adtam hozzá két kanál vizet, beleöntöttem a maceszdarát, és egy nagy lap vízbe mártott maceszt. Alaposan eldolgoztam a masszát, és egy óra hosszat pihentettem. Ezután vizes kézzel gombócokat formáltam belőle. Worcester szósszal ízesített vízben befedve 20 percig lassan megfőztem a gombócokat, melyeket zöldséglevessel együtt tálaltam fel. A megmaradt gombócokat, kis adagokba csomagolva lefagyasztottam.
Eredeti maceszgombóc, a hagyományos recept alapján
Két tojás, fél pohár víz, két evőkanál libazsír vagy olaj, fél kávéskanálnyi só, késhegynyi törött bors és őrölt gyömbér, fél vizespohár maceszdara, 1 nagy lap macesz
A felvert tojásokhoz hozzáadjuk az olvasztott libazsírt vagy olajat, és megízesítjük sóval, borssal és gyömbérrel. Az egészet alaposan összedolgozzuk a maceszdarával és a vízben áztatott maceszlappal. Pihentetés után vizes kézzel kis gombócokat formálunk, és forró húslevesben kifőzzük őket.
Papesz barátunk maceszgombóc ajánlata (részletek az Emailjéből)
(…) Én egy egész zacskó pászkából szoktam elkészíteni, mert a maradékot nyersen le lehet fagyasztani, és akkor mindig van kéznél készen. A pászkalapokat konyharuhában morzsákra töröm, de nagy lyukú reszelős feltéttel, a robotgép is megfelel e célra. A lényeg, hogy ne legyen se nagyon darabos, se lisztesen porszerű. Olyan aranyos kis lencse vagy borsóátmérőjű lapocskák legyenek. Egy nagy tálban sóval, borssal, libazsírral és forró húslevessel fél szárazra összekeverem. Hagyom kihűlni, és közben egy maroknyi petrezselymet vágok, 5 tojást szétválasztok, és a fehérjét felverem habnak. Amikor a massza kihűlt, belekeverem a tojások sárgáját és a vágott petrezselymet. Megkóstolom, és ha kell, a fűszerezést korrigálom. Ezután a fehérjehabot keverem bele lazán. A tésztából vizes kézzel apró gombócokat gyúrok, és akkora tálcára teszem őket, amekkora befér a mélyhűtőbe. (…) A gombócokat vegetás vízben kell étkezés előtt kifőzni és benne kell tartani tálalásig, de másnapig is ázhatnak benne. Addig kell őket főzni, míg fel nem jönnek a forrásban levő víz tetejére. Röcögős-remegős laza csoda, ami kétszeresére is megdagad főzés közben. A leveses fazékba nem szabad betenni a maradékot, mert másnapra tönkreteszi a levest. (…)