Rosta Erzsébet weboldala


Joghurtos pite

30 dkg liszt, 2 dl joghurt (de jó a kefir és az aludttej is) 20 dkg cukor, 3 tojás, 1 csomag sütőpor, 1 csomag vaníliás cukor, 10 dkg vaj vagy Ráma margarin; a tepsi kikenéséhez zsiradék és liszt; a tészta tetejére 30-40 dkg savanykás gyümölcs, lekvár vagy étcsokoládé de lehet 5 dkg dió, 5 dkg mazsola

A tésztához valókat habverővel vagy robotgéppel alaposan kikeverem, és kikent, lisztezett (közepes méretű) tepsibe öntöm. Tetejére bőségesen gyümölcsöt: meggyet, kockára vágott almát, magházával lefelé fordított felezett sárgabarackot, szilvát, ringlót (tél lévén használhatunk befőttet, lényeges, hogy savanykás legyen) teszek, vagy egymáshoz közel nem túl folyékony (málna, eper, szilva, sárgabarack) lekvárt cseppentek, de hinthetünk rá darabosra vágott csokoládét, diót, mazsolát is, a gyümölcsösre pedig szezámmagot. Forró sütőbe tolom, de csak közepes tűznél sütöm meg. Hidegen kockára vágom. Tetejére porcukrot szórok (én szőlőcukrot szoktam).
Londoni szelet kókuszreszelékkel

Londoni szelet

12 dkg cukrot, 4 tojás sárgáját, késhegynyi szódabikarbónával és 14 dkg margarinnal jól kikeverek. Hozzáadok 14 dkg lisztet. Közepes méretű tepsibe lapítom, megkenem savanykás dzsemmel. 4 tojásfehérjét (csipetnyi sóval vagy kis citromlével, esetleg ecettel) kemény habbá verem, majd 20 dkg cukorral simára keverve, egy kevés reszelt citromhéjat valamint 15 dkg darált diót teszek hozzá. Készülhet kókusz-reszelékkel is (a képen ilyen látható), de ehhez valamilyen dzsemet kell adni, hogy összetapadjon. Előmelegített, de közepes meleg sütőben sütöm. Kockára vágva tálalom. Sokáig eláll.


Diós kosárkák

28 dkg liszt, 20 dkg margarin, 8 dkg porcukor, 2 tojássárgája, 1 csomag vaníliás cukor elegyéből készítek linzertésztát, mellyel vékonyan kibélelem a süteményformákat. Aljukra rumos meggyet vagy egy kis kanál savanykás lekvárt teszek. 4 tojás fehérjével felverek 20 dkg porcukrot, hozzáadva ¼ citrom levét és 20 dkg darált diót. A tölteléket a formákba adagolom, és halványra sütöm.


Töltött kosárkák

20 dkg liszt, 10 dkg őrölt dió, 12 dkg margarin, 6 dkg porcukor, 1 tojás sárgája, késhegynyi sütőpor

A hozzávalókat összedolgozom és a kosárformákat vékonyan kibélelem a tésztával, majd halványra sütöm. Töltelék: 4 tojást 8 kanál cukorral, 2 csomag vaníliás cukorral jól kikeverem, gőz fölött sűrű krémmé főzöm. Ha kihűlt 20 dkg habosra kevert vajat adok hozzá. Megtöltöm a kosárkákat, tetejüket drazséval, színes zselével, fél dióval vagy puha állagú gyümölccsel díszítem. (A két kosárkás linzer tésztához speciális süteményformákra vagy üreges tepsire van szükség. Az előmelegített forró sütőt a tészta betétele után langyosra kell mérsékelni!)


Szendvicskrémek

Szardíniás
10 dkg natúr tejszínkrémhez vagy puha vajhoz hozzákeverek egy szardíniát (az olaját előzőleg leöntöm róla), ízesítem citromlével, csipetnyi sóval Tonhalas 10 dkg natúr tejszínkrémet vagy puha vajat összekeverek egy doboz, aprított olajos tonhallal (olaj nélkül) pici sót és citromlevet adok hozzá.

Szardellás
10 dkg natúr tejszínkrémhez vagy puha vajhoz adok 1 púpozott teáskanál szardellapasztát és kevés citromlevet. Jól kikeverem.

Mustáros
10 dkg natúr tejszínkrémet vagy puha vajat elkeverem 1 evőkanál mustárral és 2 db főtt tojás összetört sárgájával. Csipetnyi sót és esetleg egy kis citromlevet adok hozzá.

Diós
10 dkg natúr tejszínkrémbe keverek 1 evőkanál darált diót. Ízesíthetjük 1 gerezd fokhagymával és kevés paradicsompürével. Készíthetjük darált sós mogyoróval.

Rokfortos
10 dkg natúr tejszínkrémet vagy puha vajat jól elkeverek, 10 dkg reszelt rokforttal (a sajt héját levágom). Lazíthatjuk egy kis tejszínnel. Ízesíthetjük friss snidlinggel, kaporral, bazsalikommal, kakukkfűvel.

Kapros túró
10 dkg szaftos túrót csomómentesre nyomkodom egy villával, hozzáadok egy-két evőkanál tejfölt, egy nagy csokorra való összevágott kaprot és kis sót. Alaposan simára keverem. Tejföl helyett tejszínt is használhatunk.

Csemege uborkás túró
10 dkg túrót elkeverek 10-15 db reszelt vagy darált apró csemege uborkával. Ízesíthetjük kevés kaporral. Tormás túró 10 dkg csomómentes túróhoz hozzáadok egy evőkanál ecetes reszelt tormát, ízlés szerint cukrot és sót. Simára keverem. Ha molnárkára kenjük a tormás túrót, akkor tegyünk közé vékony szelet sajtot, a húsevők pedig egy szelet sonkát. Ezt a szendvicset hívják sajtos - illetve sonkás molnárkának. (Molnárkát lehet kapni egyes szupermarketben.)


Sajtfalat harapnivalók

Az egy falatra bekapható kör-, ovális, négyszögletes formájú sajtokra fogpiszkálóval rögzíthetjük a számunkra hozzáillő aromájú és -színű ízesítőket. A köménymagos sajtra lila hagymakarikákat, a füstölt sajtra olívabogyót, az ementáli sajtra diót szúrjunk, a gauda sajtra egy karika kemény tojás, a trappistához egy szelet kígyóuborka, aszalt szilva vagy meggy illik. Ki mit kedvel, úgy párosítsa.


Tejfölös pogácsa

50 dkg liszt, 25 dkg vaj vagy margarin, 2 tojás sárgája, 3 dkg élesztő, 2 dl tejföl, 1 dl tej, 1 mokkáskanál só, 2 kockacukor. Az élesztőt langyos tejben a kockacukorral felfuttatom. A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsolom, hozzáadom a kovászt, a két tojás sárgáját és a tejfölt. Jól kidolgozom. A puha, jól nyújtható tésztát deszkán fél óra pihentetés után kinyújtom, és háromba hajtogatom. Ezt húszpercenként még kétszer megismételem. A tésztát ujjnyi vastagra nyújtom, tetejét kés hegyével megrácsozom. Apró pogácsákat szaggatok. A pogácsák tetejét tojásfehérjével, tejjel vagy tejföllel megkenem. Minden pogácsa tetejére reszelt sajtot teszek. A sütőlemezen még 10 percig pihentetem. Jó meleg sütőben kisütöm.


Sörkifli

50 dkg liszt, 6 dkg vaj vagy margarin, 2 dkg élesztő, 2 kockacukor, 1 mokkáskanál só, 3-4 dl tej, darált kömény- vagy szezámmag esetleg reszelt sajt

Az élesztőt langyos tejben a kockacukrokkal felfuttatom. A kovászt a liszthez öntöm, hozzáadom a sót és annyi langyos tejet, hogy rugalmas, jól nyújtható tésztát kapjak. Jól kidolgozom. Négy cipót formázok belőle, mindegyiket kerekre nyújtom, s megkenem olvasztott vajjal vagy margarinnal. Mindegyiket nyolc cikkre vágom, kifliket formázok, sütőlemezre téve, sós köménymaggal, szezámmaggal vagy reszelt sajttal megszórom. Forró sütőben 10-15 perc alatt pirosra sül.


Sós mandula

A megtisztított mandulát (a mandulát forró vízbe dobva, kb. 3 percig forraljuk, majd leszűrjük, s a héjából kinyomjuk a mandula belét) sütőlemezen szétterítem, megszórom sóval és kristálycukorral, hogy ne legyen vad sós ízű. Nem túl meleg sütőben világosbarnára pirítom. Időnként átforgatom, hogy minden oldalát érje a só és a cukor. Ez a finom ropogtatni való mogyoróval, vagy dióval is elkészíthető.

 

Vidám szilvesztert, jó étvágyat és boldog új évet kívánok kedves olvasóimnak!