A+ A A-

Szemes bab, gomba, kagyló - a tetején jégsalátával

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kagyló, bab, gomba, jégsalátaEgyik vasárnap délelőtt épp a következő cikkemet írtam, amikor hirtelen eszembe jutott másik feladatom, az ebédkészítés. Ránéztem az órára, már majdnem 11-et mutatott. Gyorsan kikaptam a hűtőszekrényből egy kisebb fej brokkolit, amit egy vöröshagyma társaságában, kis sóval és csipetnyi őrölt borssal meghintve feltettem főni. Majd szemrevételeztem spájzom polcait, ahonnan leemeltem kétféle kagylót, egy doboz tarkababot. Ekkor jutott az eszembe, hogy a mélyhűtőben - mint mindig - van lefagyasztott párolt gombám, azt is előkaptam, ráadásként pedig szinte kínálta magát a friss, ropogós jégsalátám.

Amíg a levesnek valók puhultak, kinyitottam a konzerveket, a natúr kagylóról leöntöttem a levet, s vártam, hogy a párolt gombám kiengedjen. Eközben a jégsaláta felét vékony csíkokra szeleteltem. Amikor mindezzel elkészültem - számolva azzal, hogy ezt az ételemet is megörökítem, vagyis írni fogok róla - belekezdtem a hozzávalók rétegezésébe, hogy valamennyi fázist lefotózhassam.

  Bab   Bab, gomba   Bab, gomba, kagyló  



Bab, gomba, kagyló jégsalátávalA tányérok aljára körkörösen elrendeztem a szemes babot, ezt meghintettem párolt gombával, a gombát megszórtam kétféle kagylóval, s a tetejére - az étel koronájaként - a kevés olajjal és citromlével meglocsolt, vékonyra szelt jégsalátát púpoztam. Bevallom, nagyon mutatósra sikerült kreációm, már csak abban reménykedtem, hogy ízre is finom lesz. Legnagyobb örömömre, nemcsak a szemnek lett tetszetős az ételem, hanem az íze is elismerést váltott ki. Próbálják ki, biztosan ízleni fog a családnak. (A szemes bab helyettesíthető zöldborsóval.)

Utoljára maradt a brokkolis krémleves, amit tejszínnel nyakon öntve, kevés burgonyaporral megszórva turmixoltam össze. A krémleveseket nemcsak tejföllel, hanem tejszínnel is készítem, attól függően, hogy melyikből van (több) otthon. Szerintem mindkettő kellemes zamatot kölcsönös a krémlevesnek, bár az utóbbitól selymesebb ízű.

A végére hagytam a kétféle kagyló konzerv történetét. A férjem néhány héttel korábban - talán május közepe táján - meglepett négy doboz - két natúr, és két ízesített - kagyló konzervvel. Mindkettőt megkóstoltam, de valahogy most egyikük sem ízlett, nem úgy, mint máskor. Az egyik valóban natúr volt, de teljesen ízetlen, a másik viszont túlságosan savanyú. Ezért gondoltam arra, hogy a megmaradt kétféle kagylót elegyítem egymással, és egy ebédre való fogást készítek belőlük. A gombával „megerősített” szemes bab alapra épített piramis e kétféle konzerv kagyló keverékéből készült.

És persze azt sem hagyhatom ki, hogy a déli harangszó előtt már elkezdtünk ebédelni.

További olvasnivaló

Az eredeti Mozart-golyó és egyszerű, …

Az eredeti Mozart-golyóknak, kizárólag a hozzávalóit vállalom felsorolni, mert az elkészítésükre nem vállalkozom. Túl bonyolultnak tartom megalkotásukat és könnyen lehet, hogy nem járnék sikerrel. Illusztráció céljából inkább vettem pár darabot...

Folytatás...

Hőségben remek ital a jeges, fűszeres…

Idén* - bár későn jött, sőt sokak szerint elmaradt a tavasz - a meleg nyár és a sok napsütés hatására finom ízű sárgadinnyéket vettünk és ettünk, s bár mi nem...

Folytatás...

Daisy1987 kézelemzése

Bár a tenyerek egyértelműen hosszúkásaknak tűnnek, azonban mivel a - különböző magasságból és szögbeállításból készült - fotók alapján az ujjak és a tenyér egymáshoz viszonyított méretét nem lehet megállapítani (ellentmondásos...

Folytatás...

Miről árulkodnak a farpofák? - Jöven…

A fiziognómiának ez az új ága csak néhány éve alakult ki a nyugati világban, bár a szisztéma megalkotója - az amerikai asztrológus, Jackie Stallone (Sylvester Stallone édesanyja) - szerint ez...

Folytatás...

Bőrrajzolatok a tenyéren

A tenyér vonalai, a papilláris gerincek a terhesség (magzati élet) harmadik, negyedik hónapjában kezdenek kialakulni, és az ötödik hónap közepe táján veszik fel alakjukat. A borpapilla kinyomódik az epiderma irányába...

Folytatás...

Farsang

A farsangi időszak vízkereszttől hamvazószerdáig tart. Mivel a hamvazószerdával kezdődő nagyböjtöt valamikor szigorúan betartották, ennek ellensúlyázására alakulhatott ki a böjt előtti nagy evések, ivások, lakomák, mulatozások szokása, a farsang...

Folytatás...