A+ A A-

Szárított paradicsom készítése, plusz olasz recept

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Manapság dívik a szárított paradicsom, ami már nem csak a jobb éttermekben és gourmand boltokban kapható, hanem sok élelmiszert árusító üzletben is. Az sem igaz, hogy nem kimondottan olcsó csemege, ugyanis idővel megfizethető lett az ára. Amikor férjem évekkel ezelőtt meglepett szárított paradicsommal, akkor még nagyon drágán vette. Vannak ínyencek, akik kizárólag a napon szárított paradicsomot hajlandóak elfogyasztani, de szuper jól el lehet vele játszani otthon is, akár aszalógéppel vagy kis hőmérsékleten sütőben elkészítve, természetesen napon is aszalhatjuk.

Szárított paradicsom szeletek egy tepsiben
Szárított paradicsom szeletek

Az aszalt paradicsom már nálunk is sokfelé kapható száraz vagy olajban eltett variációban. Feldobhatunk vele leveseket. Nagyon finom salátákban, vagy mondjuk egy szelet grillezett mozzarella mellé. A kelt tésztákat is jól kiegészíti, süthetjük apró darabokra vágva kenyerekbe, bucikba, tehetjük grissinibe, mehet belőle a focaccia tetejére, de pizzával is finom. Különleges a pesto, nagyon finom belőle. Egy hagymás kenyérrel is jó kombináció.

Ha úgy gondoljuk, hogy megéri aszalt paradicsomot készíteni, otthon belevághatunk, főleg amikor nyáron a csapból is paradicsom folyik majd. 5 kg érett paradicsomból lesz körülbelül 60 dekányi szárított paradicsomunk, hiszen folyadéktartalmának 90%-át elveszíti az aszalás során.

Szárított paradicsom kínálat egy piacon
Szárított paradicsom a piacon

Lehet koktél-, Lucullus-, vagy törpe paradicsomot is aszalni, gyakorlatilag minden fajta alkalmas. A paradicsomokat félbevágjuk, kicsumázzuk, majd besózzuk. Ízlés dolga, hogy a paradicsomot kimagozzuk. de benne is hagyhatjuk a magokat. A félbevágott paradicsomokat héjukkal lefelé kell a lefedett tepsire tenni, megsózni és megaszalni, ha van aszalógépünk, akkor azzal készítsük, napsütéskor pedig érdemes napos helyre tenni.

Egy recept szárított paradicsommal:

Olasz saláta napon szárított paradicsommal

Hozzávalók:

  • 1/2 fej jégsaláta
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis fej radicchio saláta vagy 1 zacskó saláta mix
  • 6-8 db napon szárított paradicsom
  • 20 dkg fetasajt
  • friss bazsalikom
  • oregánó
  • olívaolaj

Elkészítése

A salátaleveleket összetépkedjük, és a félbevágott koktélparadicsomokkal tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és a fűszereket. Végül a saláta tetejére kockára vágott fetasajtot, vagy fehérsajtot szórunk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Sült húsokhoz, grill húsokhoz kiváló, de fogyókúrázóknak is ajánlom, 1 szelet fokhagymás pirítóssal.

További olvasnivaló

Püthagorasz alfanumerikus rendszere - k…

Püthagorasz abban különbözött jelentősen az ókori görögök ünnepelt bölcselőitől, hogy személyében a pap és a filozófus karaktere egyesült. Egyes doktrináit csak a tanítványaival és a követőivel ismertette. Ezeket a titkos...

Folytatás...

Olcsó módszer a fülzsír, más néven…

A két külső fülkagylóm aszimmetrikus, az egyik járata széles, és jól átjárható, a másiké viszont keskeny és meglehetősen kacskaringós. Ez utóbbi olykor problémát okoz, ugyanis, ha felgyülemlik fülemben a fülzsír...

Folytatás...

Haj

A haj már ősidők óta okkult jelentőséggel bír.  Úgy tűnik, mintha saját életet élne, és a test halála után is folytatná a növekedését. Az erő és a szexualitás...

Folytatás...

Srinagar másik arca

Ali észak felé bökve közli, hogy ott áll Burzihama, vagyis az öreg műemlék, s mellette a Gupta korból származó romok. A Salimar- és a Niszat kert között a Gupta...

Folytatás...

Tomi kézelemzése

A tenyér- és a kézfejfotók különböző méretarányai miatt, sajnos a kezeket nem tudtam egyik típusba se besorolni, ezért a morfológiai értékelést kizárólag az egyes ujjak jellemzői alapján kellett elvégeznem.Az összes...

Folytatás...

Plitvicei-tavak – Tények és élmény…

Sok éven át nyaraltunk a horvát Isztrián, Moscenicka Dragán, ezek a nyarak, az ott eltöltött napok felejthetetlenek voltak számunkra. Az is igaz viszont, hogy bármikor indultunk a tengerpartra, mindig megfordult...

Folytatás...