A+ A A-

Szárított paradicsom készítése, plusz olasz recept

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Manapság dívik a szárított paradicsom, ami már nem csak a jobb éttermekben és gourmand boltokban kapható, hanem sok élelmiszert árusító üzletben is. Az sem igaz, hogy nem kimondottan olcsó csemege, ugyanis idővel megfizethető lett az ára. Amikor férjem évekkel ezelőtt meglepett szárított paradicsommal, akkor még nagyon drágán vette. Vannak ínyencek, akik kizárólag a napon szárított paradicsomot hajlandóak elfogyasztani, de szuper jól el lehet vele játszani otthon is, akár aszalógéppel vagy kis hőmérsékleten sütőben elkészítve, természetesen napon is aszalhatjuk.

Szárított paradicsom szeletek egy tepsiben
Szárított paradicsom szeletek

Az aszalt paradicsom már nálunk is sokfelé kapható száraz vagy olajban eltett variációban. Feldobhatunk vele leveseket. Nagyon finom salátákban, vagy mondjuk egy szelet grillezett mozzarella mellé. A kelt tésztákat is jól kiegészíti, süthetjük apró darabokra vágva kenyerekbe, bucikba, tehetjük grissinibe, mehet belőle a focaccia tetejére, de pizzával is finom. Különleges a pesto, nagyon finom belőle. Egy hagymás kenyérrel is jó kombináció.

Ha úgy gondoljuk, hogy megéri aszalt paradicsomot készíteni, otthon belevághatunk, főleg amikor nyáron a csapból is paradicsom folyik majd. 5 kg érett paradicsomból lesz körülbelül 60 dekányi szárított paradicsomunk, hiszen folyadéktartalmának 90%-át elveszíti az aszalás során.

Szárított paradicsom kínálat egy piacon
Szárított paradicsom a piacon

Lehet koktél-, Lucullus-, vagy törpe paradicsomot is aszalni, gyakorlatilag minden fajta alkalmas. A paradicsomokat félbevágjuk, kicsumázzuk, majd besózzuk. Ízlés dolga, hogy a paradicsomot kimagozzuk. de benne is hagyhatjuk a magokat. A félbevágott paradicsomokat héjukkal lefelé kell a lefedett tepsire tenni, megsózni és megaszalni, ha van aszalógépünk, akkor azzal készítsük, napsütéskor pedig érdemes napos helyre tenni.

Egy recept szárított paradicsommal:

Olasz saláta napon szárított paradicsommal

Hozzávalók:

  • 1/2 fej jégsaláta
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 1 kis fej radicchio saláta vagy 1 zacskó saláta mix
  • 6-8 db napon szárított paradicsom
  • 20 dkg fetasajt
  • friss bazsalikom
  • oregánó
  • olívaolaj

Elkészítése

A salátaleveleket összetépkedjük, és a félbevágott koktélparadicsomokkal tálba tesszük. Hozzáadjuk az apróra vágott szárított paradicsomot és a fűszereket. Végül a saláta tetejére kockára vágott fetasajtot, vagy fehérsajtot szórunk, és meglocsoljuk olívaolajjal. Sült húsokhoz, grill húsokhoz kiváló, de fogyókúrázóknak is ajánlom, 1 szelet fokhagymás pirítóssal.

További olvasnivaló

Betegszoba, beteglátogatás

  A betegek meglátogatásának, ápolásának kötelme már a Bibliában is szerepel. Ezékiel könyvében az Úr nevében megszólaló próféta elmarasztalja Izrael pásztorait (rossz vezetőit): „A gyengét nem gyámolítottátok, a beteget nem gyógyítottátok...

Folytatás...

Szemölcsök II. - Rövid orvosi kultúr…

A szemölcsök évezredek óta okoznak kellemetlenséget az embereknek. Bizonyára jól ismerték már az ókori görögök és a rómaiak is. A szemölcsökre használt terminológia - eltekintve a kezelésnek ellenálló szemölcsökre...

Folytatás...

Hatvankilenc, a kötelék és a tökéle…

Bár napjainkban a hatvankilencről - a francia faire soixante neuf kifejezés angol fordítása (to do 69) után - sokaknak egy szexuális pozíció jut az eszébe, melynek jellemzője, hogy a partnerek szex...

Folytatás...

November

Tartalomjegyzék A hónap különféle elnevezései ...

Folytatás...

Vassjani kézelemzése

  A tenyereiről készült képeket összehasonlítva a két kézfejéről készült fotókkal, a bal tenyerén hihetőbbnek tűnnek az arányok az ujjai és tenyere között, mint a jobb, vagyis az aktív kezet ábrázoló...

Folytatás...

Rám spriccelte ondóját

Az ember nem szívesen emlékszik a kényes, kellemetlen, dolgokra, az undorítóakat pedig szeretné minél előbb elfelejteni. Nagy segítség, hogy az átélt rosszat - ha nem is gyorsan, vagy azonnal -...

Folytatás...