A+ A A-

Szardíniák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Az emberek többsége a szardínia hallatán rögtön az olajos halra gondol, pedig ezt a kis halat frissen kifogottan is sokféleképpen el lehet készíteni, a halakhoz hasonlóan, meg lehet sütni forró olajban, a friss szardíniákat rétegesen össze lehet rakni felkarikázott krumplival, paradicsommal, paprikával hozzáadva aprított hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, petrezselymet, megsózva és borsozva majd sütőben megsütve. Megsüthetjük a szardíniákat cukkinival párosítva, és tálalhatjuk sült halként paradicsommártásban is. Rántott szardíniák elkészítését azért nem ajánlom, mert a kicsi halakon lévő panír ilyenkor vastagabb, mint a benne lévő hal. Ha valaki mégis szívesen kipróbálná, akkor a friss szardíniákat tisztítás, mosás után a hosszú oldalukon bevágva, majd szétterítve, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva, illetve bennük megforgatva, forró olajban kell kisütni.

Persze sokkal kényelmesebb olajos halként felhasználni, mert nem kell például a kis halakat megtisztítani - levágni a fejüket, kihúzni a belüket -, ami elég macerás, aprólékos munka. Egy doboz olajos vagy paradicsomos halból talán még többféle étel készíthető el, mint a frissből. Csak néhányat felsorolva, ízletes a szardíniás spagetti, de adhatunk a szardíniás mártáshoz, vagy sült gombás szardíniához zsemlegombócokat is. Pizza feltétnek és szendvicskrémnek is kiváló, közös jellemzője ezeknek, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Dúsíthatjuk vagy megtölthetjük szardíniával az omlettet, tojásrántottát vagy a főtt tojásokat. Ízletes salátaként, például a szardíniás fejes salátához: egy doboz szardínia mellé, 1 nagy fej saláta, egy kis pohár tejföl, 2 kemény tojás, kis citromlé szükséges. Tartásmártásos szardíniával meg lehet tömni, belsejüktől megszabadított grape-fruitokat vagy narancsokat; birsalma- vagy körtebefőttet össze lehet párosítani szardíniával, megbolondítva egy kis tejföllel, mustárral, lila hagymával. S bár még nem ettem, és nem is készítettem szardíniás rétest, de hallottam, hogy töltelékként rétesbe csavarva nagyon jóízű, s ez a töltelék valószínűleg megfelel palacsintákba göngyölve is.

Tengeri országokban a szardíniákat többféle eljárással tartósítják, az előkezelt halakat szárítással, sózással, füstöléssel konzerválják, de mégis a legismertebbek a konzervdobozba zárt olíva- vagy szójaolajos, paradicsomos vagy mustármártásos szardíniák. Miután nyaranként már évek óta elmegyünk az Adriai tenger félszigetére, az Isztriára, kérésemre horvát barátnőm elmesélte, miként fogják ki a kicsiny szardíniákat. Este indul el halászhajójuk a tengerre, a halászok mindig arra hajóznak ki, ahol szerintük a halrajok járnak, hisz szinte mindig tudják, merre találják zsákmányuk. Az éjjel kifogott halak - sokféle akad hálójukba - közül az szardíniákat, míg a partra nem érnek, vízbe merítve tartják. A friss halak nemcsak megélhetésüket szolgálják, hanem remek ételeket készítenek belőlük családjuknak. Ezekből a finom falatokból gyakorta kapunk mi is kóstolóként egy-egy tálra valót. A receptekről minden esetben kifaggatom Antóniát, miként csinálja ezeket a finomságokat. Most ezekből a szardíniásokból kínálok elkészítésre kétfélét. Noha nekünk nincs tengerünk mi magunk is készíthetünk fagyasztott szardíniából hasonló ételeket. Amikor Antónia a sütéstől kipirult arccal - déli tizenkettő előtt - átadja a még forró halakkal megpakolt tálat, olaszul rendszerint azt mondja: provare, provare, vagyis, ki kell próbálni, meg kell kóstolni.

Ropogós sült szardiniák
Ropogós sült szardiniák

Ropogós sült szardínia
A fejüktől és a belüktől megtisztított szardíniákat megmossuk és szárazra törölve, megsózzuk. Forró olajban ropogósra sütjük. Citromgerezdekkel tálaljuk, a tetejüket megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, de még finomabb, ha zsenge fokhagymaszárakat, vagy snidlinget szórunk a halakra.

Szardiniák párizsiasan
Szardiniák párizsiasan

Szardíniák párizsiasan
A megtisztított szardíniák egyik oldalát bevágva kiterítjük, majd megmossuk, megszárítjuk és megsózzuk. Először lisztbe, majd felvert tojásba mártva forró olajban pirosra sütjük. Citromgerezdeket adunk hozzá.

További olvasnivaló

Sikarán hallgatom a lakóhajók törté…

Amint beszállunk a csónakba, a rejtélyre azon nyomban fény derül, ugyanis a sikara nem más, mint ez a baldachinos, lefüggönyözött, kecses vonalú, lapos fenekű, törékeny gondolaféle. A velenceiek csónakjára...

Folytatás...

Hármas, a tökély és a szentháromsá…

Talán a legszentebb szakrális szám. A hármast azonosították a világmindenség három szférájával, az istentriászokkal, a háromfejű istenekkel, a szentháromságokkal. Az északi germánok isteni triásza: Tór, Ódin és Tyr, a...

Folytatás...

December

TARTALOMA hónap különféle elnevezéseiA Csízió ajánlásaiSzent BibiánaXavéri Szent FerencSzent BarbaraSzent MiklósSzent AmbrusSzeplőtlen Fogantatás ünnepeSzent LúciaSzent TamásÁdám-Éva, Karácsony estéjeKarácsonySzent IstvánSzent JánosAprószentekSzent SzilveszterDecember kövei és növényei A római köztársaság tizedik havának elnevezése a...

Folytatás...

Vidra

Noha e kedves és barátságos teremtmények - mivel számos fajuk éjszakai vadászó életmódot folytat - a természetes élőhelyükön nem mindenhol, illetve csak ritkán figyelhetők meg, mégis régóta kapcsolatban állnak az...

Folytatás...

Nyolcas, a befejezettség, az elmúlás …

Noha a nyolcas a megingathatatlan és rendíthetetlen igazság szimbolikája, mégis csak elvétve fordul elő a hitregékben, vallási szertartásokban. Ebben talán az a felfogás játszik szerepet, mely szerint a nyolcas...

Folytatás...

A hüvelykujj

A kézelemzéssel foglalkozó könyvek a hüvelykujjat tartják a kéz legfontosabb részének, melynek karakteréből sok minden kiolvasható. A hinduk például teljesen a hüvelykujjra alapozzák vizsgálataikat, a kínaiak pedig még ennél...

Folytatás...