A+ A A-

Szardíniák

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Az emberek többsége a szardínia hallatán rögtön az olajos halra gondol, pedig ezt a kis halat frissen kifogottan is sokféleképpen el lehet készíteni, a halakhoz hasonlóan, meg lehet sütni forró olajban, a friss szardíniákat rétegesen össze lehet rakni felkarikázott krumplival, paradicsommal, paprikával hozzáadva aprított hagymát, fokhagymát, zöldpaprikát, petrezselymet, megsózva és borsozva majd sütőben megsütve. Megsüthetjük a szardíniákat cukkinival párosítva, és tálalhatjuk sült halként paradicsommártásban is. Rántott szardíniák elkészítését azért nem ajánlom, mert a kicsi halakon lévő panír ilyenkor vastagabb, mint a benne lévő hal. Ha valaki mégis szívesen kipróbálná, akkor a friss szardíniákat tisztítás, mosás után a hosszú oldalukon bevágva, majd szétterítve, lisztbe, tojásba és zsemlemorzsába mártva, illetve bennük megforgatva, forró olajban kell kisütni.

Persze sokkal kényelmesebb olajos halként felhasználni, mert nem kell például a kis halakat megtisztítani - levágni a fejüket, kihúzni a belüket -, ami elég macerás, aprólékos munka. Egy doboz olajos vagy paradicsomos halból talán még többféle étel készíthető el, mint a frissből. Csak néhányat felsorolva, ízletes a szardíniás spagetti, de adhatunk a szardíniás mártáshoz, vagy sült gombás szardíniához zsemlegombócokat is. Pizza feltétnek és szendvicskrémnek is kiváló, közös jellemzője ezeknek, hogy gyorsan és egyszerűen elkészíthetők. Dúsíthatjuk vagy megtölthetjük szardíniával az omlettet, tojásrántottát vagy a főtt tojásokat. Ízletes salátaként, például a szardíniás fejes salátához: egy doboz szardínia mellé, 1 nagy fej saláta, egy kis pohár tejföl, 2 kemény tojás, kis citromlé szükséges. Tartásmártásos szardíniával meg lehet tömni, belsejüktől megszabadított grape-fruitokat vagy narancsokat; birsalma- vagy körtebefőttet össze lehet párosítani szardíniával, megbolondítva egy kis tejföllel, mustárral, lila hagymával. S bár még nem ettem, és nem is készítettem szardíniás rétest, de hallottam, hogy töltelékként rétesbe csavarva nagyon jóízű, s ez a töltelék valószínűleg megfelel palacsintákba göngyölve is.

Tengeri országokban a szardíniákat többféle eljárással tartósítják, az előkezelt halakat szárítással, sózással, füstöléssel konzerválják, de mégis a legismertebbek a konzervdobozba zárt olíva- vagy szójaolajos, paradicsomos vagy mustármártásos szardíniák. Miután nyaranként már évek óta elmegyünk az Adriai tenger félszigetére, az Isztriára, kérésemre horvát barátnőm elmesélte, miként fogják ki a kicsiny szardíniákat. Este indul el halászhajójuk a tengerre, a halászok mindig arra hajóznak ki, ahol szerintük a halrajok járnak, hisz szinte mindig tudják, merre találják zsákmányuk. Az éjjel kifogott halak - sokféle akad hálójukba - közül az szardíniákat, míg a partra nem érnek, vízbe merítve tartják. A friss halak nemcsak megélhetésüket szolgálják, hanem remek ételeket készítenek belőlük családjuknak. Ezekből a finom falatokból gyakorta kapunk mi is kóstolóként egy-egy tálra valót. A receptekről minden esetben kifaggatom Antóniát, miként csinálja ezeket a finomságokat. Most ezekből a szardíniásokból kínálok elkészítésre kétfélét. Noha nekünk nincs tengerünk mi magunk is készíthetünk fagyasztott szardíniából hasonló ételeket. Amikor Antónia a sütéstől kipirult arccal - déli tizenkettő előtt - átadja a még forró halakkal megpakolt tálat, olaszul rendszerint azt mondja: provare, provare, vagyis, ki kell próbálni, meg kell kóstolni.

Ropogós sült szardiniák
Ropogós sült szardiniák

Ropogós sült szardínia
A fejüktől és a belüktől megtisztított szardíniákat megmossuk és szárazra törölve, megsózzuk. Forró olajban ropogósra sütjük. Citromgerezdekkel tálaljuk, a tetejüket megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel, de még finomabb, ha zsenge fokhagymaszárakat, vagy snidlinget szórunk a halakra.

Szardiniák párizsiasan
Szardiniák párizsiasan

Szardíniák párizsiasan
A megtisztított szardíniák egyik oldalát bevágva kiterítjük, majd megmossuk, megszárítjuk és megsózzuk. Először lisztbe, majd felvert tojásba mártva forró olajban pirosra sütjük. Citromgerezdeket adunk hozzá.

További olvasnivaló

Miként hozhatjuk helyre vagy menthetjük …

  A férjem javasolta, hogy írjak erről a témáról, ötletén napokig gondolkodtam, azon törve a fejem, mit is javasolhatnék. De mindhiába erőlködtem, csak néhány praktika jutott eszembe: például az, hogy ha...

Folytatás...

Mit jelentenek a körmeimen látható, vált…

2013 karácsonya előtt a címben megfogalmazott kérdéssel keresett meg egyik olvasóm. Levelének lényege és a válaszom - szerkesztett formában - az alábbiakban olvasható.Kedves Erzsébet!Segítségét kérem kézelemzés apropóján. Olvastam a kézelemzéssel...

Folytatás...

A kézfej szőrzete

Noha a kéz többi jellemzőjénél kisebb a jelentősége, némi figyelmet a kézfej szőrzete is megérdemel, mert előfordul olyan eset, hogy egy összetett karakter valamely tulajdonságát ennek segítségével lehet felfedni. Általában...

Folytatás...

Az állatok világnapját 1931 óta Szent Fe…

A legenda szerint Szent Ferenc Cannarióban prédikálni kezdett a népnek, de előbb megparancsolta a fecskéknek, hogy hallgassanak, míg el nem mondja beszédét. Azok azonnal engedelmeskedtek… Továbbmenve fölemelte tekintetét...

Folytatás...

Az orcák

Az arccal, vagyis az ember fejének előrészével, melyen a szemek, az orr, száj van (Magyar Értelmező Kéziszótár), már többféle megközelítésben is foglalkoztunk, most viszont - elsősorban a kínai mesterek tanításaira...

Folytatás...

Karácsonyi csókok

A csókok, vagyis a puszedlik (régi nevükön, a puszerlik) apró, kerek, édes sütemények. A csókok elkészítése nem kíván nagy sütési előképzettséget, rutint, ezért még a kezdő háziasszonyoknak is bátran...

Folytatás...