A fenséges halvacsora közben elsősorban ismerősökről, rokonokról beszélgettünk. Arról, hogy kivel mi történt, kinek, hogy megy a sora, kit vesztettünk el és a családból ki örvend jó egészségnek. Minden érdekelt, ami elhangzott, szinte ittam szavaikat, hisz unokabátyám, Lali és felesége Kitty Svédországban élnek. Magyarországra minden évben visszatérnek, ilyenkor néhány hónapot töltenek itthon.
A francia, tejszínes póréleves után, fűszeres sült hal következett, hozzá kétféle köret, krumplipüré és natúr rizs. Amikor azt hittem, vége a traktának, és igencsak kezdett szorítani már a nadrágom, elénk szervírozták a svédek specialitását, a Budapest tortát. A kínálkozó finomság láttán nem tudtam ellenállni, sőt az első szelet után, kértem még két szeletet. Mesélték, hogy kint Svédországban ezt a pihekönnyű - sült tojásfehérjébe göngyölt, mogyoróval vagy dióval, tejszínnel, mandarinnal, mandulával töltött - roládot, úgy reklámozzák a svédek, hogy „Vigyél fényt a novemberi sötétségbe egy csodálatos tortával.” Nekünk ez a finomság, a zimankós január eleji hideg estébe csempészett egy kis fényt.
Ám még ezzel sem volt vége, az ételsorból hátra volt egy kistányérnyi almás édesség. Kitty, miközben elénk szervírozta a nyalánkságot, már mondta is elkészítési módját: a hámozott, szeletelt, citrommal megcsepegtetett almát, vajjal kikent tepsiben szétteríti, fahéjjal és zsemlemorzsával megszórja, és sütőben pirosra megsüti. A sült almahalmok tetejét vaníliás mártással önti nyakon. Belekóstoltam és ízlett, de pár falat után éreztem, nem tudok többet enni. Elnézést kértem, a meghagyott maradékért. Nem történt semmi. Míg nyugtattak, hogy nem történt semmi, eszembe jutott nagymamánk mondása, miszerint, aki nem eszi meg rendesen az ételét, meghagy belőle, szegény lesz. Amikor ezt hallottam tőle, gyerekfejjel nem tudtam felfogni intésének igazságát. Miként van az, ha valakinek oly sok az étele, hogy tányérján még hagyhat is, abból szegény ember lesz. Jóval később értettem meg, s jöttem rá arra, hogy ez az életre szóló tanítása, nem mást jelent, mint hogy aki pazarol, elszegényedik, vagy elszegényedhet.
Pár nap elteltével elhatároztam, írok erről a jól sikerült, vidám estéről. Kértem sógornőmet, küldjön recepteket néhány svéd specialitásról. Legnagyobb örömömre nemcsak ételek elkészítéséről, hanem a svéd konyháról, a skandinávok étkezési szokásaikról is sok érdekességet írt. Noha Svédországban többnyire magyar koszton vannak - például unokabátyám kedvenc étele a káposztás cvekedli - étrendjükbe azért becsempésznek jó pár svéd ételt, Kitty kedveli a lazacos, gombás fogásokat. Mivel mindketten remekül sütnek-főznek, más alkalmakra is tartogatok receptjeikből néhányat. Húsvét és karácsony alkalmából az ünnepi ételeikről, sőt a svédasztal eredetéről is beszámolok. És arról is, milyen a svédek tradicionális csütörtöki menüje.
Később azt is megírom, hogyan készül a svédek különlegesen büdös heringje, a surströmming, amiről azt mondják, még a halkedvelő macskák is iszonyodnak a szagától. Most azonban nem tartom illőnek, hogy erről a „bátrak eledeléről” szóljak. Úgyhogy ezért a beharangozó mondatért is elnézést kérek.
Kitty svéd receptjei
A svédek a lazacot nagyon kedvelik, szívesen készítenek lazacfilét sült krumplival és rákkal. Lazacból készen is igen nagy a választék, kapható natúr, pácolt, füstölt lazac, egészben vagy darabolva. A legegyszerűbb elkészítési módja, amikor vajban megsütik, egészben főtt krumplit adnak hozzá (ezek közepes nagyságú, kerek, nagyon jó ízű krumplik), készítenek 1 adag hollandi mártást (ez boltban kapható szószpor, amit tejszínnel engednek fel). Esetleg a hal mellé még párolt zöldséget is adnak. A hollandi mártást otthon is könnyű kikeverni, elkészítése hasonló a majonézéhez, de olaj helyett folyékony vajat kell hozzáadni.
Lazacfilé sült krumplival és rákkal
4 szelet lazacfilé, 2 keményre főtt tojás, 1 ½ dl tejszínnel kevert tejföl, ½ dl majonéz, 5 dkg vaj, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál kapor apróra vágva, 1 kisebb fej vöröshagyma, 15 dkg tisztított apró rák, 8 db nagyobb burgonya, 5 dkg vaj, só, a díszítéshez uborka és paradicsom
A besózott lazacfiléket egy olívaolajjal kikent tepsiben 200 C fokon kb. 15-20 percig sütjük. Közben a vajat elkeverjük az összetört fokhagymával, néhány szál finomra vágott kaporral és rátesszük az előzőleg megsütött krumplira. A tejszínes tejfölbe belekeverjük a majonézt, majd a villával összetört kemény tojásokat, az apróra vágott vöröshagymát, majd a rákot és végül a kaprot. A tálon szépen elrendezett halfiléket és a körítést, uborka- és paradicsom szeletekkel díszíthetjük.
Svéd Budapest torta
6 tojásfehérje, 3 dl cukor, 1 csomag hidegen kikeverhető vaníliás pudingpor, 10 dkg durvára darabolt dió vagy mogyoró, 3 dl tejszín, 4 evőkanál tisztított, szeletelt mandula, apró kockákra vágott mandarin vagy sárgabarack befőtt
A tojásfehérjét pici sóval vagy kevés citromlével, esetleg ecettel, valamint a cukorral nagyon kemény habbá verjük fel. Belekeverve a vaníliás pudingport, és a darabolt diót vagy mogyorót, a masszát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, elsimítjuk kb. 2 ujjnyi vastagon. Előmelegített sütőben, 200 C fokon kb. 15-20 percig sütjük. Amikor elkészült a tojásfehérjés lap, rákenjük az ugyancsak kemény habbá vert tejszín felét, majd rászórjuk a mandarin- vagy a sárgabarackbefőtt darabokat és a szeletelt mandulát. Óvatosan feltekerve, kívülre is tejszínt kenünk, majd mandarinnal és mandulával díszítjük.
Egy jó tanács, hogy a sütemény könnyen tekerhető legyen! Amikor kivettük a sütőből egy másik tepsit rátéve át lehet fordítani az egészet, így a sütőpapíros alja lesz felül, melyről - ha vizes konyharuhát terítünk rá - szép lassan lehúzhatjuk róla a papírt. A tálalásig hűtőben kell tartani.
