A+ A A-

Sült tőkehalfilé, hagymás, paradicsomos olívabogyós raguval és krokettel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Sült tőkehalfilé - hozzávalókA nagy testű tőkehalak az Atlanti óceán keleti és nyugati partvidékén egyaránt megtalálhatók. Bár vándorlásuk során délebben is megfordulnak, elsősorban a hideg vizekben érzik otthonosan magukat.

Spitzbergáktól és Grönlandtól kezdve Izlandig, illetve Skóciáig, Kanada és az Egyesült Államok keleti, északkeleti partvidékén, valamint az európai partok mentén - elsősorban az Északi- és a Balti-tengerben - egyaránt megtalálhatók. Húsukat rögtön feldolgozzák vagy mélyhűtőkben lefagyasztják. A tőkehal a tonhalhoz hasonlóan készíthető el. A májából kinyerhető olajból készül az Omega-3 zsírsavakban, jódban, A- és D-vitaminokban gazdag csukamájolaj.


Tőkehalfilé sütve

Négy személyre 60-80 dkg tőkehalfilét számítsunk. A fagyasztott halat olvasszuk ki, csöpögtessük le, a vizet papírral itassuk le róla, majd óvatosan sózzuk be. Legjobb a halat tenyérnyi darabokra vágni, de ha elég nagy a serpenyőnk, akkor egészben hagyva is megsüthetjük. Forrósítsunk olajat, és az előzőleg lisztben megforgatott halakat abban süssük meg. Tálalásig tartsuk a halakat melegen.

Sült tőkehalfiléHagymás, paradicsomos, olívabogyós ragu

A raguhoz a sütőolajon futtassunk meg egy nagy fej durvára szeletelt vöröshagymát, öntsünk rá egy paradicsom konzerv felét (de felhasználhatjuk az egész mennyiséget is), valamint szórjunk rá egy kis tasak (kb. 150 g) félbe, vagy szeletekre vágott magozott zöld olívabogyót, végezetül pedig hintsük meg bőségesen finomra vágott, vagy szárított bazsalikommal. Fedővel letakarva pároljuk készre.

(Vigyázzunk a sózásra, mert az olívabogyó eleve sós. Ha mégis sóznánk, óvatosan tegyük, nehogy elsózzuk az ételünket!)


Krumpli krokett

Célszerű elősütött, fagyasztott krumpli gombócokat, vagyis krokettet vásárolni, amit felhasználás előtt ne olvasszunk ki. Serpenyőben forrósítsunk fel olajat, vajat vagy margarint, majd tegyük bele a fagyott gombócokat, és - állandóan kavargatva, hogy mindenhol jól átsüljenek - süssük pirosan ropogósra őket. Ehhez kb. 15 perc elegendő. Olajsütőben 3-5 percre van szükség, míg a normál sütőben (200 C fokon) - a serpenyőhöz hasonlóan - ugyancsak 15 perccel számolhatunk.

Krokett helyett petrezselymes krumplit, párolt rizst is adhatunk köretnek, a ragut pedig tetszés szerint helyettesíthetjük valamilyen salátával, zöldségekkel vagy kompóttal, befőttel. Ki, ahogy kedveli! Tálaláskor a ragut a tányér egyik felére tegyük, középre kerüljön a hal, és a másik oldalra, a hal mellé a krokett. Ha már nem elég meleg a sült halunk, tegyük a forró ragura, ekkor azonban a krumpli gombócokat toljuk kissé arrébb, nehogy elázzanak.

További olvasnivaló

Gyümölcs- és püspökkenyér karácsonyra

Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb...

Folytatás...

Az élesztő ősei

Miután az élesztő történetét elolvasná, javasolom, e cikk olvasását követően keressék fel „Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtápláló és állítólag fogyaszt is” írásomat. Javasolom, mert érdekes! ...

Folytatás...

Vagina hiedelmek

A női nemi szerv, melyet nevezhetünk vaginának, vulvának, hüvelynek, vagy kevésbé szakmailag bögrének, bukszának, kéjbarlangnak, kisfazéknak, tarisznyának, puncinak, trüsinek vagy muffnak, a művészetben, a népi hitvilágban és a folklórban...

Folytatás...

Kőrösi Csomának 31 nap kellett hozzá

A kasmíri völgy híres hegyi üdülőhelye, a Srinagartól mindössze 95 km-re található Pahalgam fölött északra terül el 2700 méter magasan az Aranyló (olykor Isteni) rétnek nevezett Szonamarg, mely nevét a...

Folytatás...

Az árulkodó kéz

A kéz a kapcsolatteremtés egyik legfontosabb eszköze; nem véletlenül tartják az ember legbeszédesebb testrészének. Bonyolult és sokoldalú mozgásképessége révén megannyi dolog elvégzésére, kifejezésére alkalmas. A kéz segítségével lehet áldást adni...

Folytatás...

Pen kézelemzése

A kézfej kecses, nőies, a tenyér felőli részen az ujjak a tenyérhez képest vékonyak, maga a tenyér viszont - különösen a csukló felé eső részén - kifejezetten erősnek látszik...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?