Sok gyereknek mondja anyja: egyél egy kis spenótot, mert tele van vitaminnal, s amíg némely gyerek zokszó nélkül megeszi, a többségük már a szó hallatán is elhúzza a száját. E cikkre készülve felkeltette kíváncsiságomat vajon mekkora az igazságtartalma a mamák spenótevésre való csábításának, mennyire megalapozottak érveik. Elkezdtem az után kutatni, hogy e libatopfélék családjába tartozó becses, illetve utált főzeléknövény valójában milyen nélkülözhetetlen vitaminokat, ásványi anyagokat tartalmaz.
Nos, jelentős mennyiségben van benne mangán, magnézium, vas, kálium, kalcium, foszfor, cink és szelén, tartalmaz niacint, biotint, folsavat, fehérjét, zsírt (omega-3 zsírsavak formájában), szénhidrátot, hamut, nyersrostot, gazdag A és C vitaminban, de nem elhanyagolható a B1, B2, B6, E vitamin jelenléte sem, és ami kevésbé ismert, valóságos K vitamin bombának tekinthető. (Ez utóbbi különösen a csontok számára fontos, ugyanis – azáltal, hogy segíti a kalcium beépülését – a spenót fogyasztása hozzájárul a csontritkulás megelőzéséhez.) A múlt század elején foleg a magasnak vélt vastartalma miatt volt közkedvelt. Az idősebbek talán még láthatták a híres rajzfilmsorozatot, melynek főhőse Popeye, a híres tengerész, attól lett erős, hogy sok spenótot evett. Neve annyira összekapcsolódott e növénnyel, hogy spenót-reklámmá vált, sőt Amerikában a spenóttermesztők több helyen szobrot is emeltek Popeye számára. Ma már tudjuk, hogy valójában csak tizedannyi vasat tartalmaz, mint korábban gondolták, de még ez is jelentős mennyiség. A legújabb vizsgálatok kiderítették, hogy a spenótban 13 különböző flavonoid vegyület található, ezáltal e növény sikerrel használható fel a rákellenes küzdelemben. Különösen a gyomorrák, a borrák és a prosztata daganatos megbetegedéseinek megelőzésében, illetőleg kezelésében vannak ígéretes kísérletek. Folsav- és magas magnéziumtartalma révén javítja a keringést, és segít a sztrók (szélütés) megelőzésében. Lutein-tartalmának köszönhetően pedig lassítja az időskori látásromlást. Bevallom sohasem ezekért az értékes alkotóelemekért szerettem a spenótot, hanem azért, mert mindig finomnak tartottam. Noha meglehetős tudatossággal étkezem, többnyire azt eszem, amit megkíván szervezetem, a spenót megkedvelésében feltehetően a tavaszi gyomorsav-túltermelésre való hajlamom is közrejátszhatott, emiatt lett számomra kívánt, tudat alatt elfogadott étellé, ezért esik jól minden esetben egy-egy tál elfogyasztott lúgos kémhatású fokhagymás, tejes, borsos krémes állagú spenót.
Sokáig gondoltam azt, hogy a spenótot csak egyféleképpen lehet megfőzni, ahogyan édesanyám megkedveltette velem. A spenótnak azonban többféle elkészítési módja ismert. Fogyasztható frissen salátaként, főzve főzelékként vagy püréként, készíthető belőle leves, felfújt vagy hidegkonyhai termék, például zöld vaj, vagy szendvicskrém, lehet palacsintatésztába keverni vagy palacsintába tölteni, gombás, tejszínes makarónival összekeverni; tojás, liszt, spenót elegyéből labdacsokat süthetünk, esetleg megfőzve, rizspehellyel, tojással, liszttel elkeverve lapcsánkákat szaggathatunk belőle. Keverhetünk a hagyományos burgonyagombóc tésztájába főtt, elturmixolt spenótot, s ha azt kevés reszelt szerecsendióval, őrölt fehérborssal ízesítjük, a kifőtt spenót- gombócokra reszelt sajtot hintünk, tejföllel meglocsolva kissé megsütjük, akkor fenséges olasz ételhez jutunk.
És persze lehet a spenótot angolosan is elkészíteni, én Londonban sós vízben főzöttet ettem, és esküszöm semmiféle kulináris élvezetet nem éreztem. Az indiai spenótsaláta viszont egészen jóízű, kell hozzá 40 dkg laskára vágott zsenge spenót, amit összekeverünk 4 dl joghurttal és 1 evőkanál olajjal (olíva a legjobb). Ízlés szerint sózzuk és a spenótsaláta tetejére szórjunk 1 teáskanálnyi pirított mustármagot. Noha kiválóan lehet elkészíteni a mirelit spenótot, a friss az igazi.
Spenótkrém leves
1/2 kg spenót, 1 hagyma, 4 teáskanál vaj vagy margarin, 3 bögre víz, só, késhegynyi fehérbors, 1 csapott evőkanál kukoricaliszt vagy fehér liszt, 1 csésze tej, 1 csésze tejszín, pirított zsemle- vagy kenyérkockák
A spenótot bő vízben alaposan öblítsük le, szeleteljük fel a hagymát, és süssük vajban néhány percig. Adjuk hozzá a spenótot és öntsük fel vízzel, forraljuk fel, majd lassú tűzön pároljuk. Ha megpuhult passzírozzuk át szitán vagy turmixoljuk le. Öntsük fel a tejjel sima krémmé kevert kukoricaliszttel. Forraljuk fel és folyamatos kevergetés mellett főzzük 2-3 percig. Fűszerezzük és keverjük könnyűre a tejszínnel. Pirított zsemle vagy kenyérdarabkákkal, esetleg levesgyönggyel forrón tálaljuk.
Spenót angolosan
1/2 kg friss spenót, 2 gerezd péppé zúzott fokhagyma, 1 evőkanál vaj vagy margarin, késhegynyi fekete bors, csipetnyi gyömbérpor, só, 1 púpozott evőkanál reszelt sajt
A szárától megtisztított, alaposan megmosott spenótot bő, sós vízben 10 percig főzzük. Szűrjük és jól csöpögtessük le. A fokhagyma pépet, a borsot, a gyömbért keverjük a főtt spenóthoz és lábasban addig pároljuk, míg a levét elpárologtatta. A forró spenóthoz adjuk hozzá a vajat. Tálalás előtt hintsük meg reszelt sajttal.
Spenótos rizs
1/4 kg spenót, 2 csésze rizs, 2 bögre víz, 3 evőkanál vaj vagy margarin, 1 teáskanál összetört koriandermag, 1 erős hegyes fűszerpaprika, 1 mokkáskanál őrölt feketebors, só
Az alaposan megmosott rizst és spenótot öntsük fel vízzel, sózzuk, borsozzuk, majd pároljuk puhára. Pirítsuk meg a vajban az összetört koriandert és az apróra szeletelt zöldpaprikát. Keverjük a spenótos rizshez és forrón tálaljuk.
Spenótos tofu
3/4 kg spenót, 1 csésze cukrozatlan kondenzált tej vagy tejszín, 1/2 csésze joghurt, 1 teáskanál szóda-bikarbóna, 2 közepes paradicsom, 1 csésze vaj, 20 dkg tofu, 1 teáskanál friss reszelt gyömbér (helyette 1 mokkáskanál gyömbérpor), 6 fokhagymagerezd, 1 teáskanál orölt eros pirospaprika, 2 közepes hagyma, só,
Az apróra vágott tofut kevés vajon süssük arany barnára. Főzzük a spenótot puhára (a főzővízbe tegyünk szóda bikarbónát) majd daráljuk le vagy turmixoljuk simára. Süssük az összevágott hagymát és fokhagymát vajban arany barnára, öntsünk rá egy kis vizet majd főzzük, míg a hagyma megpuhul. Tegyük bele a gyömbért, a hámozott és kockára vágott paradicsomot, sót, pirospaprikát és főzzük sűrű szafttá. Tegyük bele a spenótot és a joghurtot majd főzzük még néhány percig. Adjuk hozzá a sült sajtdarabokat és kavargassuk, amíg a spenót elválik az edény oldalától. Öntsük bele a kondenzált tejet vagy tejszínt és főzzük pár percig. Melegen tálaljuk.
Ropogós spenót
18 nagy spenótlevél, 1/2 csésze fehér liszt, 1/2 csésze sárgaborsó liszt, egy csipet szódabikarbóna, 1 csapott mokkáskanál só, bő olaj a sütéshez, 2 csésze sós joghurt, paradicsom ketchup, curry por
Szedjük ki a spenótlevelekből a vastag ereket, majd mossuk meg alaposan. Készítsünk híg palacsintatésztát a kétféle lisztből, szódabikarbónából és a sóból. Jól mártsuk meg a spenótleveleket a tésztában és bőséges olajban süssük mindegyiket ropogósra. A spenót sültekre öntsünk 2 csészényi enyhén sózott joghurtot, a tetejükre pedig egyenletesen kenjünk paradicsom ketchupot. Végül szórjuk meg mindegyiket kevés curry porral. 36 db ropogós spenót lesz belőle.
Szaftos spenót és lencse
1 kg spenót, 1 csésze lencse, 1 nagy paradicsom, só, 1 teáskanál reszelt gyömbér, 1 mokkáskanál erős pirospaprika, 5 evőkanál margarin
Mossuk meg és vágjuk össze a spenótot. Válogassuk át, mossuk meg és vízben 15 percig áztassuk a lencsét. Pirítsuk a gyömbért margarinban világosbarnára és tegyük félre. A spenótot és a lencsét együtt főzzük puhára. Ezután a megpirított gyömbért sóval, pirospaprikával és az összevágott paradicsommal forró margarinban süssük meg, majd adjuk hozzá a megfőtt spenótos lencsét és addig pároljuk, míg a szaftjára nem fo. Melegen tálaljuk.
Spenótos csicseriborsó
1 kg spenót, 4 evőkanál csicseriborsó, 1 nagy paradicsom, só, 2 teáskanál gyömbér, 1 mokkáskanál őrölt erős paprika, 5 evőkanál vaj vagy margarin
Válogassuk át, mossuk meg és egy éjszakán át áztassuk be a csicseriborsót. Az alaposan megmosott spenótot vágjuk laskára. A spenótot és a csicseriborsót együtt főzzük puhára. Süssük meg a gyömbért a sóval, a pirospaprikával és a kockára vágott paradicsommal forró vajban majd adjuk hozzá a spenótos csicseriborsót és addig főzzük, míg a víz elpárolog. Melegen tálaljuk.
Spenótos zöldbab
A recept elkészítése az előzővel azonos, csak itt a csicseriborsót zöldbabbal helyettesítjük, amit szeletekre vágva nem kell beáztatni.
Spenótos krumpli
1 kg spenót, 4-5 közepes nagyságú krumpli, margarin a sütéshez, 1/2 csésze vaj, 1/2 csésze joghurt vagy aludttej, 1 teáskanál őrölt erős pirospaprika, 1 mokkáskanál kurkuma, só, késhegynyi őrölt koriander, csipetnyi kömény, 2 db összetört szegfűszeg
Az apró kockára vágott krumplit bőséges margarinban süssük világosbarnára. Mossuk meg és vágjuk össze a spenótot. Melegítsünk vajat, adjuk hozzá a kurkumát, a spenótot, a pirospaprikát és a sót, majd lassan főzzük szárazra. Tegyük bele a sült krumplit és a joghurtot vagy aludttejet, folyamatosan kavargassuk, míg elválik a serpenyő falától. Keverjük hozzá a megmaradt fűszereket. Melegen tálaljuk.
Tojások spenóttal
80 dkg spenót, 8 tojás, 2 közepes nagyságú hagyma, 2 bögre ételízesítős víz, 3 evőkanál olaj vagy margarin, 1 teáskanál őrölt feketebors, 1 teáskanál só
Csípjük le a spenót szárait, alaposan mossuk meg, majd vízben kb. 15 perc forralás után szűrjük le. Nyomjuk ki a spenótból a vizet, vágjuk apróra és tegyük félre. Pirítsuk meg olajon vagy margarinon az apróra vágott hagymát. Szórjuk meg egy teáskanál sóval és a spenótot hozzáadva süssük kb. 20 percig folyamatos kavargatás mellett. Öntsük fel az ételízesítős vízzel, és alacsony hőfokon főzzük tovább a spenótot. Amikor elfőtte a levét, fűszerezzük meg feketeborssal. Tegyük a spenótot, egyenletesen szétterítve egy lapos, nagy serpenyőbe. Csináljunk 8 lyukat a spenótban és üssünk mindegyik mélyedésbe egy-egy tojást, Mindegyik tojás tetejére szórjuk egy csipetnyi sót. Fedjük le a serpenyőt és lassan süssük mintegy 4-5 percig. Melegen tálaljuk a török recept alapján készült ételt.