A+ A A-

Spenót másképp, főzés nélkül

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Popeye-t, a híres tengerészt emlegetve már méltattam ezt a zöld finomságot, s tíz receptet is ajánlottam spenóttal, ám amikor beütöttem a keresőmbe a spenót szót, 32 találatot kaptam, ennyi írásomban jelent meg a spenót. Ez a nagy szám - bár valóban kedvelem ezt a zöldfélét - egy kissé meglepett. Bevallom, kevesebbre számítottam. Pár hete, amikor elkezdődött a spenót szezonja, kipróbáltam pár ételt a zsenge parajjal, s így nyersen talán még finomabb volt, jobban ízlett, mint főzve.

Az elkészítés során a legfontosabb, hogy a parajleveleket alaposan mossuk meg, és vágjuk ki az ereket. Ha salátát készítünk belőle, akkor szeljük laskára, vagy mint a fejes salátát tépkedjük szét. Ha viszont hamburgerbe teszünk a spenótlevelekből, akkor a mosás, és a kierezés után az egészben hagyott leveleket szárítsuk meg, vagy itassuk le róluk a vizet.


Hamburger friss spenótlevelekkel, lazaccal és buggyantott tojással

A hamburgernek szánt puffancsot vagy zsemlét kissé pirítsunk meg, vágjuk félbe és az alsó felére tegyünk néhány megmosott, megszárított pár spenótlevelet, majd egy szelet füstölt lazacot, egy karika Kalifornia paprikát, legfelülre pedig egy buggyantott tojás kerül. (A hamburgerbe azért tettem lazacot, mert mi csak a halak húsát fogyasztjuk el.)

Lazacos hamburger spenóttal és zöldségsalátával
Ezt a hamburgerfélét viszont ajánlom a húsevőknek is, remek étel reggelire, ebédre és vacsorára, mert nagyon finom, tartalmas, laktató és egészséges. A puffancsot megvásárolhatjuk (a boltokban hamburgerzsemlének nevezik), a lazac helyett tehetünk bele sonkát vagy fasírtot, a buggyantott tojás helyett pedig sajtot. A leírt hamburgerhez egy egyszerű salátát is készítettem, ami lekarikázott lila hagymából, piros retekből, egy szelet Kalifornia paprikából állt, a paprikába édes mustárt nyomtam, és a salátát pár datolya paradicsommal valamint parajlevéllel tettem kívánatossá, étvágygerjesztővé.


Sajtos zsenge parajsaláta

A megmosott, kierezett parajleveleket keverjük össze vékony csíkokra vágott sajttal. A sajt lehet trappista, ementáli, eidami, óvári, vagy amit kedvelünk, a lényeg, hogy ne legyen túl lágy, se túl kemény. (Nem jó a sajtkrém és a penészes sajtok közül egyik sem.) A sajtos parajt provanszi mártással - vagyis egy kis citromlé, olívaolaj, kevés só és porcukor, lereszelt hagyma és tört fokhagyma keverékével - öntsük nyakon.


Tarka-barka spenótsaláta

A megmosott, megszárított és vékony csíkokra vágott zsenge spenótot és fejes salátát keverjük össze vékony karikákra vágott piros retekkel, valamint felaprított petrezselyemmel. Miután megsóztuk, öntözzük meg kevés citromlével vagy ecettel és olívaolajjal. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot. Azonnal, még frissen tálaljuk, mert gyorsan megfonnyadhat és összeeshet a salátánk.


Indiai parajsaláta

A megmosott, vékony laskára vágott zsenge spenótot keverjük el olajjal és sóval ízesített joghurttal. A tetejére serpenyőben, olajon megpirított mustármagot szórjunk.

További olvasnivaló

India és Peru kedvelt fűszere - a kese…

E sokak által nagy becsben tartott fűszernövény a Földközi-tenger mellékén valamint a Közel-Keleten őshonos. A feltárt régészeti leletek alapján évezredek óta használják, találtak „lázcsillapító” koriandert a fáraók sírjában, de említést...

Folytatás...

Mit jelentenek a középső ujjperceket …

Kedves Erzsébet, a bal és jobb kezem középső ujjperceinek a közepét - kivéve a hüvelykujjakat - vízszintes vonalak szelik át. Igaz a balokon halványabbak, de a kisujjon és a jobb...

Folytatás...

Kámforfa és gyógyító gyantája, a k…

Az örökzöld, 8-10 méter magas közönséges kámforfa (Cinnamomum Camphora) - melynek gyantájából nyerik a jellegzetes szagú, rendkívül illékony, áttetsző, kristályos szénvegyületet, a kámfort - Kínában, Tajvanon és Japánban őshonos. A...

Folytatás...

A fülcimpák

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára a fülkagyló alsó, húsos karéját nevezi fülcimpának. A hosszuk átlagosan 2 cm, de az életkor haladtával kissé meghosszabbodhatnak. A nagyságukat legegyszerűbben azzal állapítják meg, hogy...

Folytatás...

Törökország, Bulgária és Kis-Jugosz…

    Már jócskán délutánra jár az idő, mire magunk mögött hagyjuk a türkizzöld Márvány-tenger szemet nyugtató víztükrét. Trákia hullámos táján, Edirnén át a bulgár határhoz iparkodunk. Ezen az útszakaszon végre csillapodni...

Folytatás...

Ízelítő a könyvből: Szócikkek: N-S

NA thesszáliai boszorkányok borból és nadragulya gyökeréből főztek hatásos varázsitaltRégen egész nagyböjtben nem ettek húst, és zsírt sem használtak, néhol még a zsíros ételekhez használt edényeket is eltettékTrinidád és Tobago...

Folytatás...