A+ A A-

Spenót másképp, főzés nélkül

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Popeye-t, a híres tengerészt emlegetve már méltattam ezt a zöld finomságot, s tíz receptet is ajánlottam spenóttal, ám amikor beütöttem a keresőmbe a spenót szót, 32 találatot kaptam, ennyi írásomban jelent meg a spenót. Ez a nagy szám - bár valóban kedvelem ezt a zöldfélét - egy kissé meglepett. Bevallom, kevesebbre számítottam. Pár hete, amikor elkezdődött a spenót szezonja, kipróbáltam pár ételt a zsenge parajjal, s így nyersen talán még finomabb volt, jobban ízlett, mint főzve.

Az elkészítés során a legfontosabb, hogy a parajleveleket alaposan mossuk meg, és vágjuk ki az ereket. Ha salátát készítünk belőle, akkor szeljük laskára, vagy mint a fejes salátát tépkedjük szét. Ha viszont hamburgerbe teszünk a spenótlevelekből, akkor a mosás, és a kierezés után az egészben hagyott leveleket szárítsuk meg, vagy itassuk le róluk a vizet.


Hamburger friss spenótlevelekkel, lazaccal és buggyantott tojással

A hamburgernek szánt puffancsot vagy zsemlét kissé pirítsunk meg, vágjuk félbe és az alsó felére tegyünk néhány megmosott, megszárított pár spenótlevelet, majd egy szelet füstölt lazacot, egy karika Kalifornia paprikát, legfelülre pedig egy buggyantott tojás kerül. (A hamburgerbe azért tettem lazacot, mert mi csak a halak húsát fogyasztjuk el.)

Lazacos hamburger spenóttal és zöldségsalátával
Ezt a hamburgerfélét viszont ajánlom a húsevőknek is, remek étel reggelire, ebédre és vacsorára, mert nagyon finom, tartalmas, laktató és egészséges. A puffancsot megvásárolhatjuk (a boltokban hamburgerzsemlének nevezik), a lazac helyett tehetünk bele sonkát vagy fasírtot, a buggyantott tojás helyett pedig sajtot. A leírt hamburgerhez egy egyszerű salátát is készítettem, ami lekarikázott lila hagymából, piros retekből, egy szelet Kalifornia paprikából állt, a paprikába édes mustárt nyomtam, és a salátát pár datolya paradicsommal valamint parajlevéllel tettem kívánatossá, étvágygerjesztővé.


Sajtos zsenge parajsaláta

A megmosott, kierezett parajleveleket keverjük össze vékony csíkokra vágott sajttal. A sajt lehet trappista, ementáli, eidami, óvári, vagy amit kedvelünk, a lényeg, hogy ne legyen túl lágy, se túl kemény. (Nem jó a sajtkrém és a penészes sajtok közül egyik sem.) A sajtos parajt provanszi mártással - vagyis egy kis citromlé, olívaolaj, kevés só és porcukor, lereszelt hagyma és tört fokhagyma keverékével - öntsük nyakon.


Tarka-barka spenótsaláta

A megmosott, megszárított és vékony csíkokra vágott zsenge spenótot és fejes salátát keverjük össze vékony karikákra vágott piros retekkel, valamint felaprított petrezselyemmel. Miután megsóztuk, öntözzük meg kevés citromlével vagy ecettel és olívaolajjal. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot. Azonnal, még frissen tálaljuk, mert gyorsan megfonnyadhat és összeeshet a salátánk.


Indiai parajsaláta

A megmosott, vékony laskára vágott zsenge spenótot keverjük el olajjal és sóval ízesített joghurttal. A tetejére serpenyőben, olajon megpirított mustármagot szórjunk.

További olvasnivaló

Nefelejcs kézelemzése

  A viszonylag keskeny tenyerek, a hosszú és karcsú ujjak, a sima és finom kézbőr alapján, a képeken látható kezek - melyek nem kifejezetten erősek, és nem is energikusak - leginkább...

Folytatás...

Pen kézelemzése

A kézfej kecses, nőies, a tenyér felőli részen az ujjak a tenyérhez képest vékonyak, maga a tenyér viszont - különösen a csukló felé eső részén - kifejezetten erősnek látszik...

Folytatás...

Irán - Ritka a több feleség

  A fogadtatás rendkívül barátságos, azonnal kávéval, kólával kínálnak. Kísérőnket, Abdit viszont nem engedik be, egy darabig még elvitatkozik, majd megnyugvással veszi tudomásul, hogy a követség garanciát vállal arra, hogy visszatértéig...

Folytatás...

A tenyér nedvessége és szárazsága

A tenyerek nedvességének megfigyelése elsősorban akkor bír diagnosztikai jelentőséggel, ha a kezek - normális időjárási viszonyok között - a szokásosnál szárazabbak vagy nedvesebbek. A tenyér szárazságát külső vagy belső tényezők...

Folytatás...

Somlói galuska – hagyományosan és egysze…

Hiába kutakodtam szakácskönyveimben a somlói galuska elkészítése felöl, nem leltem rá. A sikertelen próbálkozásaim arra ösztökéltek, hogy bemenjek egy könyváruházba, és ott - a süteményes könyvek közt - biztos rátalálok...

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren III. – A …

A Suwon-redő története még meglehetősen rövid, hiszen csak 2010 nyarán számoltak be felfedezéséről koreai kutatók, miután egy elég nagy - 3532 férfi és 1664 nő kezét tartalmazó - tenyérmintát értékeltek...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?