A+ A A-

Spenót másképp, főzés nélkül

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Popeye-t, a híres tengerészt emlegetve már méltattam ezt a zöld finomságot, s tíz receptet is ajánlottam spenóttal, ám amikor beütöttem a keresőmbe a spenót szót, 32 találatot kaptam, ennyi írásomban jelent meg a spenót. Ez a nagy szám - bár valóban kedvelem ezt a zöldfélét - egy kissé meglepett. Bevallom, kevesebbre számítottam. Pár hete, amikor elkezdődött a spenót szezonja, kipróbáltam pár ételt a zsenge parajjal, s így nyersen talán még finomabb volt, jobban ízlett, mint főzve.

Az elkészítés során a legfontosabb, hogy a parajleveleket alaposan mossuk meg, és vágjuk ki az ereket. Ha salátát készítünk belőle, akkor szeljük laskára, vagy mint a fejes salátát tépkedjük szét. Ha viszont hamburgerbe teszünk a spenótlevelekből, akkor a mosás, és a kierezés után az egészben hagyott leveleket szárítsuk meg, vagy itassuk le róluk a vizet.


Hamburger friss spenótlevelekkel, lazaccal és buggyantott tojással

A hamburgernek szánt puffancsot vagy zsemlét kissé pirítsunk meg, vágjuk félbe és az alsó felére tegyünk néhány megmosott, megszárított pár spenótlevelet, majd egy szelet füstölt lazacot, egy karika Kalifornia paprikát, legfelülre pedig egy buggyantott tojás kerül. (A hamburgerbe azért tettem lazacot, mert mi csak a halak húsát fogyasztjuk el.)

Lazacos hamburger spenóttal és zöldségsalátával
Ezt a hamburgerfélét viszont ajánlom a húsevőknek is, remek étel reggelire, ebédre és vacsorára, mert nagyon finom, tartalmas, laktató és egészséges. A puffancsot megvásárolhatjuk (a boltokban hamburgerzsemlének nevezik), a lazac helyett tehetünk bele sonkát vagy fasírtot, a buggyantott tojás helyett pedig sajtot. A leírt hamburgerhez egy egyszerű salátát is készítettem, ami lekarikázott lila hagymából, piros retekből, egy szelet Kalifornia paprikából állt, a paprikába édes mustárt nyomtam, és a salátát pár datolya paradicsommal valamint parajlevéllel tettem kívánatossá, étvágygerjesztővé.


Sajtos zsenge parajsaláta

A megmosott, kierezett parajleveleket keverjük össze vékony csíkokra vágott sajttal. A sajt lehet trappista, ementáli, eidami, óvári, vagy amit kedvelünk, a lényeg, hogy ne legyen túl lágy, se túl kemény. (Nem jó a sajtkrém és a penészes sajtok közül egyik sem.) A sajtos parajt provanszi mártással - vagyis egy kis citromlé, olívaolaj, kevés só és porcukor, lereszelt hagyma és tört fokhagyma keverékével - öntsük nyakon.


Tarka-barka spenótsaláta

A megmosott, megszárított és vékony csíkokra vágott zsenge spenótot és fejes salátát keverjük össze vékony karikákra vágott piros retekkel, valamint felaprított petrezselyemmel. Miután megsóztuk, öntözzük meg kevés citromlével vagy ecettel és olívaolajjal. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot. Azonnal, még frissen tálaljuk, mert gyorsan megfonnyadhat és összeeshet a salátánk.


Indiai parajsaláta

A megmosott, vékony laskára vágott zsenge spenótot keverjük el olajjal és sóval ízesített joghurttal. A tetejére serpenyőben, olajon megpirított mustármagot szórjunk.

További olvasnivaló

India - A szikh nem dohányzik és nem k…

  Nagyobb térképre váltás Hosszas macera után, intenek: „finished”, mehetünk, felnyílik a sorompó, átgördülünk a túloldalra: Attariban vagyunk. Lehet, hogy csak India iránt érzett elfogultságunk teszi, de tény, hogy nyomban másképpen érezzük...

Folytatás...

Az egészség és a betegségek külső …

„Az egészség mindent betetőző szépsége az arc és az ajkak ragyogása.” Jelen írásnak nem célja szakmai ismeretek nyújtása az egészség, illetve a betegségek diagnózisáról és előrejelzéséről (ez az orvostudomány...

Folytatás...

A köldök

„Az emberek és állatok hasán azon kerekded mélyedés, melynek közepében az elmetszett köldökzsinór csomós vége vagyon.” „A Czuczor-Fogarasi” által meglehetősen szemléletesen leírt testrész - amellett, hogy szimbólumként a teremtésmítoszokban, a...

Folytatás...

A tulipán

Erről a pompás, szép virágról nem tudják, honnan származott, homály fedi eredetét, hazája ismeretlen. Tény, hogy a tulipán nem magyar virág. Egyes források szerint valószínűleg több mint...

Folytatás...

Egyiptomi karamelles dió, vagy pattogat…

Korábban már több alkalommal is írtam arról, milyen finomságokkal készüljünk húsvétra, ajánlottam például a zserbót, két cikkemben (itt és emitt) adtam tippeket, hogy mi kerüljön a húsvéti asztalra. Ennek ellenére...

Folytatás...

Irán - Az eszfahániakat tekintették I…

  Most hogy szabadon mozgunk, lépten-nyomon érzékeljük, hogy az irániak barátságosak, és kedvelik a magyarokat. Nemcsak ebédelni hívnak, többükkel beszédbe is elegyedünk. Fotókat készítek egy iráni családról, na meg egy kerékpáros...

Folytatás...