A+ A A-

Sörös gomba- és kínai kelropogós

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Ezúttal rendhagyó módon nem saját gondolataimmal, személyes élményeimmel vezetem be az ételrecepteket, hanem - hogy eretnek javaslatom, e remek nedű ételekbe öntését megbocsássák - egy (általam két változatban ismert) régi sörözői rigmussal próbálom a sörkedvelő olvasóim jóindulatát megőrizni.

„Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kórság sohse bántja,
A jó konyhának pompás fűszere,
Sok étekben használt finom sör leve!”
„Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kórság sohse bántja,
S ki sörrel él, - akármit is tegyen,
Baj sohsem éri! Úgy legyen!"

Gombaropogós

30 dkg gombát, vágjuk nagyobb darabokra, kissé sózzuk és borsozzuk meg, majd olajon pároljuk addig míg, elpárolog a leve. Egy csésze liszthez szórjunk még egy kis sót, adjunk két felvert tojást és dolgozzunk bele háromnegyed csésze világos sört. Pihentessük legalább 1 órán át, ezután keverjük bele a párolt gombát. Forró olajba szaggassunk evőkanálnyi halmokat, szép pirosra süssük, szedjük törlőpapírra ki, itassuk le az olajtól a gombaropogósakat. Tálalhatjuk zöldséges, szójaszósszal meglocsolt rizzsel, vagy vajas krumpli körettel.

Kínai kelkáposzta ropogós

50 dkg megmosott, lecsurgatott kínai kelt vágjunk nagyon vékony szeletekre, sózzuk meg, egy idő elteltével gyengéden nyomjuk ki belőle a vizet. Két tojást verjünk fel, majd keverjük össze két evőkanál liszttel, adjunk hozzá sót, kevés porrá tört szegfűszeget valamint őrölt borsot és öntsük nyakon 2 dl világos sörrel. Forró olajba evőkanálnyi galuskákat szaggassunk. Ha már pirosra sültek a ropogósak, szedjük ki törlőpapírra az olajból, és forrón tálaljuk. Adhatunk mellé krumplipürét vagy valamilyen mártást, például paradicsomosat, uborkásat, vagy hidegen kikevert édes, savanykás pikáns szószt.

További olvasnivaló

Trivandrumból Delhibe

Forró napra ébredünk, tűző fény vakít be ablakunkon. A gyors készülődés után alaposan szemrevételezzük a szobát, nem hagyunk-e itt valamit. Aztán irány a reptér! A pöfögő kis autóriksában olyan...

Folytatás...

Így utólag visszatekintve ez a jövendölé…

    Koncz Zsuzsa énekművész   Az első „Ki mit tud?” utáni nyáron minket „Gézengúzokat” sűrűn hívtak különböző rendezvényekre énekelni. Párszor együtt léptünk fel Szörényi Leventével és Szörényi Szabolccsal. A próbákat többnyire szüleik Visegrád utcai...

Folytatás...

Jamira kézelemzése

A kézfejét vizsgálva, első pillantásra szembetűnnek hosszú és egymás felé hajló ujjai. Az ujjak közül a hüvelykujja is hosszú, a kézanalízissel foglalkozó könyvek ezt az ujjat tartják a kéz...

Folytatás...

Holdfogyatkozás

Az emberiséget régóta foglalkoztatja az égitestek fogyatkozása, vagyis az a jelenség, amikor valamelyik égitest - egy másik bolygó takarása miatt - egyáltalán nem (teljes fogyatkozás), vagy korongjának csak egy része...

Folytatás...

Az árulkodó kéz

A kéz a kapcsolatteremtés egyik legfontosabb eszköze; nem véletlenül tartják az ember legbeszédesebb testrészének. Bonyolult és sokoldalú mozgásképessége révén megannyi dolog elvégzésére, kifejezésére alkalmas. A kéz segítségével lehet áldást adni...

Folytatás...

A nyak

A nyak fiziognómiai megítéléséről, hozzám hasonlóan, mások is valószínűleg keveset tudhatnak. Ha számba veszem, milyen formájú nyakak vannak, magam is képes vagyok felsorolni néhányat: vannak hosszú- és rövid-, hájas- és...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?