Rosta Erzsébet weboldala

Ezúttal rendhagyó módon nem saját gondolataimmal, személyes élményeimmel vezetem be az ételrecepteket, hanem - hogy eretnek javaslatom, e remek nedű ételekbe öntését megbocsássák - egy (általam két változatban ismert) régi sörözői rigmussal próbálom a sörkedvelő olvasóim jóindulatát megőrizni.

„Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kórság sohse bántja,
A jó konyhának pompás fűszere,
Sok étekben használt finom sör leve!”
„Száz évig él a sör barátja,
Betegség, kórság sohse bántja,
S ki sörrel él, - akármit is tegyen,
Baj sohsem éri! Úgy legyen!"

Gombaropogós

30 dkg gombát, vágjuk nagyobb darabokra, kissé sózzuk és borsozzuk meg, majd olajon pároljuk addig míg, elpárolog a leve. Egy csésze liszthez szórjunk még egy kis sót, adjunk két felvert tojást és dolgozzunk bele háromnegyed csésze világos sört. Pihentessük legalább 1 órán át, ezután keverjük bele a párolt gombát. Forró olajba szaggassunk evőkanálnyi halmokat, szép pirosra süssük, szedjük törlőpapírra ki, itassuk le az olajtól a gombaropogósakat. Tálalhatjuk zöldséges, szójaszósszal meglocsolt rizzsel, vagy vajas krumpli körettel.

Kínai kelkáposzta ropogós

50 dkg megmosott, lecsurgatott kínai kelt vágjunk nagyon vékony szeletekre, sózzuk meg, egy idő elteltével gyengéden nyomjuk ki belőle a vizet. Két tojást verjünk fel, majd keverjük össze két evőkanál liszttel, adjunk hozzá sót, kevés porrá tört szegfűszeget valamint őrölt borsot és öntsük nyakon 2 dl világos sörrel. Forró olajba evőkanálnyi galuskákat szaggassunk. Ha már pirosra sültek a ropogósak, szedjük ki törlőpapírra az olajból, és forrón tálaljuk. Adhatunk mellé krumplipürét vagy valamilyen mártást, például paradicsomosat, uborkásat, vagy hidegen kikevert édes, savanykás pikáns szószt.