A+ A A-

Sokféle panír közül válogathatunk

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Ha hús-, vagy halféléket, zöldségeket, gombákat, gyümölcsöket, vagy sajtokat akarunk kirántani, akkor sütés előtt bundázni illetve panírozni kell. Talán a szikkadt kenyeret vagy péksüteményt is ide lehetne sorolni, ha, tojásban vagy sajtos tojásban bundázva, olajban sütve kívánjuk elfogyasztani.

Magok tálban
Magok

A francia eredetű francia paner (rántani) szó, német alakja a panír kifejezés. A leggyakrabban alkalmazott bundázások alatt, többnyire a hagyományos, szokásos panírozást értjük, vagyis azt, ha a kirántani valót lisztben,tojásban, zsemlemorzsában hempergetjük meg, a másik változatban csak lisztet és felvert tojást használunk. Ez a kétféle bundázás terjedt el, noha vannak kísérletezések, mégis ez a kettő szívósan tartja magát, az első a bécsi változat, a másik amiből kimarad a zsemlemorzsa, az a párizsi panír.

A bundáról nekem nemcsak a panír jut eszembe, többféle jelentése van, mint például. így hívják az élő állaton lévő szőrzetet, a kikészített szőrme prémjét, a feldolgozott szőrmével bélelt kabátot szőrme-, vagy irhabundának, ismert még a bundacipő, a bundanadrág, valamint az erős, rossz minőségű bundapálinka. Noha a suba szót is néha használják a panír helyett, subát régen, a pásztorok viseltek. A bundázás persze utalhat a titkos megegyezés szerinti összejátszásra. Indiában pedig a házi sajt neve, panír. E kitérő után, visszatérek megírandó eredeti témámhoz.

Gyűjtöttem néhány panírhoz szükséges ötletet: van, amelyiket már kipróbáltam és van olyan, amelyikkel csak most kokettálok, majd próbálkozom. A prézlibe, vagy a zsemlemorzsába keverhetünk, fokhagymaport, reszelt citromhéjat, kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, vagy vöröshagymát, zöldféleséget, mondjuk petrezselymet, esetleg összetört kukoricapelyhet, mindenek előtt a legfinomabbnak tartom a reszelt sajtot. Sokféle gorombára összetört magot is felhasználhatunk a panírozáshoz, ez lehet tökmag, dióbél, kesu, mandula, pisztácia, szezámmag, lenmag, ezek közül a kiválasztottat elkeverjük a zsemlemorzsával, majd jó rányomkodjuk a rántani valóra, hogy a panír a sütésnél ne váljon le.

Magok panírozó tálban
Panírozáshoz magok

További olvasnivaló

Piroska kézelemzése

Sajnos pont fordítva kaptam a képeket, mint ahogyan kértem, a kézfejéről nem széttárt, hanem lazán szétnyitott ujjúakat, a tenyér felől pedig nem összezárt ujjú fotókat. És a körmökről is...

Folytatás...

India – ’Ádáb arz’-zal köszönünk el től…

Nagyobb térképre váltás A Delhi-Amritszár-Lahore-Multán-Szukkur-Dalbandin útvonalon közeledünk a pakisztáni-iráni határhoz. Utunk Harjána és Pandzsáb államokon keresztül, folyóvölgyekben, öntözött mezőgazdasági területeken halad. Le se lehetne tagadni, hogy India éléstárában járunk. A termőföldeket...

Folytatás...

Vackor kézelemzése

  Az elasztikus tenyér erőt sugároz, olyan emberről vall, aki nemcsak beszél, hanem cselekszik is. A tömör állagú tenyérhez társuló arányos ujjak szintén a test energiáját hangsúlyozzák, de egyben az intellektus...

Folytatás...

Az állatok párválasztási, udvarlási és s…

Az állatok párválasztása, udvarlása többféle módon történhet: lehet agresszív, békés, kedveskedő, szeretetteljes, ajándékozó, manipuláló, félrevezető, jópofa, mindez attól függ, milyen produkcióval tudják a nőstények tetszését elnyerni, ugyanis azok a vetélkedés...

Folytatás...

Napfogyatkozás

Az égi jelenségek közül alighanem a napfogyatkozások gyakorolták a legjelentősebb lélektani hatást az emberekre. A minden élet forrásának tekintett Nap eltűnése, vélt elvesztése nagy riadalmat keltett abban a korban, amikor...

Folytatás...

Pallia és philtrum

A pallia a fiziognómiában az arcnak az orr töve és az ajak közötti részét jelöli. Az elnevezés Lavatertol származik, aki e területet - a fogakat eltakaró funkciójára utalva - a...

Folytatás...