A+ A A-

Sokféle panír közül válogathatunk

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Ha hús-, vagy halféléket, zöldségeket, gombákat, gyümölcsöket, vagy sajtokat akarunk kirántani, akkor sütés előtt bundázni illetve panírozni kell. Talán a szikkadt kenyeret vagy péksüteményt is ide lehetne sorolni, ha, tojásban vagy sajtos tojásban bundázva, olajban sütve kívánjuk elfogyasztani.

Magok tálban
Magok

A francia eredetű francia paner (rántani) szó, német alakja a panír kifejezés. A leggyakrabban alkalmazott bundázások alatt, többnyire a hagyományos, szokásos panírozást értjük, vagyis azt, ha a kirántani valót lisztben,tojásban, zsemlemorzsában hempergetjük meg, a másik változatban csak lisztet és felvert tojást használunk. Ez a kétféle bundázás terjedt el, noha vannak kísérletezések, mégis ez a kettő szívósan tartja magát, az első a bécsi változat, a másik amiből kimarad a zsemlemorzsa, az a párizsi panír.

A bundáról nekem nemcsak a panír jut eszembe, többféle jelentése van, mint például. így hívják az élő állaton lévő szőrzetet, a kikészített szőrme prémjét, a feldolgozott szőrmével bélelt kabátot szőrme-, vagy irhabundának, ismert még a bundacipő, a bundanadrág, valamint az erős, rossz minőségű bundapálinka. Noha a suba szót is néha használják a panír helyett, subát régen, a pásztorok viseltek. A bundázás persze utalhat a titkos megegyezés szerinti összejátszásra. Indiában pedig a házi sajt neve, panír. E kitérő után, visszatérek megírandó eredeti témámhoz.

Gyűjtöttem néhány panírhoz szükséges ötletet: van, amelyiket már kipróbáltam és van olyan, amelyikkel csak most kokettálok, majd próbálkozom. A prézlibe, vagy a zsemlemorzsába keverhetünk, fokhagymaport, reszelt citromhéjat, kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, vagy vöröshagymát, zöldféleséget, mondjuk petrezselymet, esetleg összetört kukoricapelyhet, mindenek előtt a legfinomabbnak tartom a reszelt sajtot. Sokféle gorombára összetört magot is felhasználhatunk a panírozáshoz, ez lehet tökmag, dióbél, kesu, mandula, pisztácia, szezámmag, lenmag, ezek közül a kiválasztottat elkeverjük a zsemlemorzsával, majd jó rányomkodjuk a rántani valóra, hogy a panír a sütésnél ne váljon le.

Magok panírozó tálban
Panírozáshoz magok

További olvasnivaló

Vonalak, szimbolikák és rajzolatok az …

Robert Fludd az ujjperceken lévő vonalakat vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy - a hüvelykujjon, a köröm és az ujjhajlat között jól kivehető hosszú vonalak vagyonra utalnak; a második ujjpercből...

Folytatás...

Anyajegyek értelmezése

Bár a tradicionális fiziognómia csak az arcról leolvasható jegyek, jellemzők jelentését tanulmányozza, a hosszú évszázadok során a karakterolvasás eszköztára jelentősen kibővült, s ma már általános gyakorlat, hogy - ha...

Folytatás...

Mi készüljön Erzsébet napra: női sz…

Minden évben legalább egy hétig tart a névnapom, helyesebben a „névhetem”. Vendégeim részére naponta más-más ételsorral készülök, fő szempontom, hogy véletlenül se ugyanazokat ételeket adjam az asztalra, melyekkel az...

Folytatás...

Nirula's fagylaltjai, a fodrász és a c…

A Nirula’s egy tipp-topp berendezésű önkiszolgáló étterem, s egyben fagylaltozó is.  A bejárat forgó ajtaja, mint egy ringlispíl körbejár, állandóan mozgásban van, engedi ki és be a szüntelen cserélődő...

Folytatás...

A planéták szimbólumai

A különböző tenyérjós könyvek részletesen felsorolják a bolygók szimbolikáit, de egyben beismerik azt is, hogy a Nap, a Hold és a Szaturnusz szimbolikáján kívül a többi bolygó jelét még...

Folytatás...

Recepciós kézelemzése

Az arányos, kiegyensúlyozott kezeken a középső ujj nagyjából azonos hosszúságú a tenyérrel. A kézikönyvek szerint ez az ideális kézforma, mert tökéletes egyensúlyt mutat a fizikai és a szellemi erők között...

Folytatás...