Rosta Erzsébet weboldala

Ha hús-, vagy halféléket, zöldségeket, gombákat, gyümölcsöket, vagy sajtokat akarunk kirántani, akkor sütés előtt bundázni illetve panírozni kell. Talán a szikkadt kenyeret vagy péksüteményt is ide lehetne sorolni, ha, tojásban vagy sajtos tojásban bundázva, olajban sütve kívánjuk elfogyasztani.

Magok tálban
Magok

A francia eredetű francia paner (rántani) szó, német alakja a panír kifejezés. A leggyakrabban alkalmazott bundázások alatt, többnyire a hagyományos, szokásos panírozást értjük, vagyis azt, ha a kirántani valót lisztben,tojásban, zsemlemorzsában hempergetjük meg, a másik változatban csak lisztet és felvert tojást használunk. Ez a kétféle bundázás terjedt el, noha vannak kísérletezések, mégis ez a kettő szívósan tartja magát, az első a bécsi változat, a másik amiből kimarad a zsemlemorzsa, az a párizsi panír.

A bundáról nekem nemcsak a panír jut eszembe, többféle jelentése van, mint például. így hívják az élő állaton lévő szőrzetet, a kikészített szőrme prémjét, a feldolgozott szőrmével bélelt kabátot szőrme-, vagy irhabundának, ismert még a bundacipő, a bundanadrág, valamint az erős, rossz minőségű bundapálinka. Noha a suba szót is néha használják a panír helyett, subát régen, a pásztorok viseltek. A bundázás persze utalhat a titkos megegyezés szerinti összejátszásra. Indiában pedig a házi sajt neve, panír. E kitérő után, visszatérek megírandó eredeti témámhoz.

Gyűjtöttem néhány panírhoz szükséges ötletet: van, amelyiket már kipróbáltam és van olyan, amelyikkel csak most kokettálok, majd próbálkozom. A prézlibe, vagy a zsemlemorzsába keverhetünk, fokhagymaport, reszelt citromhéjat, kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, vagy vöröshagymát, zöldféleséget, mondjuk petrezselymet, esetleg összetört kukoricapelyhet, mindenek előtt a legfinomabbnak tartom a reszelt sajtot. Sokféle gorombára összetört magot is felhasználhatunk a panírozáshoz, ez lehet tökmag, dióbél, kesu, mandula, pisztácia, szezámmag, lenmag, ezek közül a kiválasztottat elkeverjük a zsemlemorzsával, majd jó rányomkodjuk a rántani valóra, hogy a panír a sütésnél ne váljon le.

Magok panírozó tálban
Panírozáshoz magok