A+ A A-

Sokféle panír közül válogathatunk

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

Ha hús-, vagy halféléket, zöldségeket, gombákat, gyümölcsöket, vagy sajtokat akarunk kirántani, akkor sütés előtt bundázni illetve panírozni kell. Talán a szikkadt kenyeret vagy péksüteményt is ide lehetne sorolni, ha, tojásban vagy sajtos tojásban bundázva, olajban sütve kívánjuk elfogyasztani.

Magok tálban
Magok

A francia eredetű francia paner (rántani) szó, német alakja a panír kifejezés. A leggyakrabban alkalmazott bundázások alatt, többnyire a hagyományos, szokásos panírozást értjük, vagyis azt, ha a kirántani valót lisztben,tojásban, zsemlemorzsában hempergetjük meg, a másik változatban csak lisztet és felvert tojást használunk. Ez a kétféle bundázás terjedt el, noha vannak kísérletezések, mégis ez a kettő szívósan tartja magát, az első a bécsi változat, a másik amiből kimarad a zsemlemorzsa, az a párizsi panír.

A bundáról nekem nemcsak a panír jut eszembe, többféle jelentése van, mint például. így hívják az élő állaton lévő szőrzetet, a kikészített szőrme prémjét, a feldolgozott szőrmével bélelt kabátot szőrme-, vagy irhabundának, ismert még a bundacipő, a bundanadrág, valamint az erős, rossz minőségű bundapálinka. Noha a suba szót is néha használják a panír helyett, subát régen, a pásztorok viseltek. A bundázás persze utalhat a titkos megegyezés szerinti összejátszásra. Indiában pedig a házi sajt neve, panír. E kitérő után, visszatérek megírandó eredeti témámhoz.

Gyűjtöttem néhány panírhoz szükséges ötletet: van, amelyiket már kipróbáltam és van olyan, amelyikkel csak most kokettálok, majd próbálkozom. A prézlibe, vagy a zsemlemorzsába keverhetünk, fokhagymaport, reszelt citromhéjat, kis kockákra vágott aszalt paradicsomot, vagy vöröshagymát, zöldféleséget, mondjuk petrezselymet, esetleg összetört kukoricapelyhet, mindenek előtt a legfinomabbnak tartom a reszelt sajtot. Sokféle gorombára összetört magot is felhasználhatunk a panírozáshoz, ez lehet tökmag, dióbél, kesu, mandula, pisztácia, szezámmag, lenmag, ezek közül a kiválasztottat elkeverjük a zsemlemorzsával, majd jó rányomkodjuk a rántani valóra, hogy a panír a sütésnél ne váljon le.

Magok panírozó tálban
Panírozáshoz magok

További olvasnivaló

India - Kétszer születettek és érinthete…

Másnap olvassuk az újságban, hogy Orisszában folytatódnak a kvóta-ellenes zavargások. A tüntetések kirobbanásának közvetlen oka az, hogy a kormány a korábbi 20%-ról 38%-ra kívánja emelni az alsó kasztokba és bizonyos...

Folytatás...

A Szarodzsini piacon

Napi programunk harmadik stációja a Szarodzsini piac, amit egyszerűen nem tudunk kihagyni, kár lenne elmulasztani, minden adandó alkalom úgy csábít minket, mint torkos medvét a lépes méz. Hangulatában hasonlít...

Folytatás...

Dzsammuból taxival folytatjuk útunk

Ismerkedésünk Dzsammuval nem a legjobban kezdődött. Váratlan leszállíttatásunk a buszról meghatározta kedélyállapotunkat. Galádul rászedettnek, becsapottnak éreztük magunkat. Nem csoda, hogy az első percek hangulata igencsak harciasra sikeredett. Programunktól eltérítve...

Folytatás...

Ízesít, gyógyít és megtisztít a jótékony…

Bár nálunk csak a középkorban (a 15. század táján) jelent meg a nemesi konyhákban, tőlünk délebbre – a Földközi tenger térségében – már évezredek óta jól ismert ez a Délkelet-Ázsiában...

Folytatás...

Frida kézelemzése

  A kézfejéről készült fotókat szemlélve  a körmök formái - mivel így lettek levágva - csaknem megtévesztettek, mert ujjai kúpos végződésűeknek látszottak, ám a tenyér felől nézve viszont egyértelművé vált, hogy ujjai - a...

Folytatás...

Lazac kézelemzése

Ujjai az összes képen egyenesnek látszanak, ami érzelmi stabilitást, kiegyensúlyozottságot szimbolizál. Az elvékonyodó, lekerekített ujjak szerint igazságkereső, kritikus alkat, az ilyen ujjak jellemzője, hogy átmenetet jelképeznek az elméleti gondolkodó...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?