A+ A A-

A só az ízek királya, de ügyeljünk arra, mit veszünk és eszünk

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Mahátma Gandhi természetgyógyászati tanácsaiban helyteleníti azt, hogy Indiában nemcsak a túlzott fűszerezés dívik, hanem az erős sózás is. Ezt olvasva hozzátehetnénk, nálunk ugyancsak gondot okoz a sok só fogyasztása. Gandhi jogosan ítélte el a mértéktelen sózást, meggyőződése volt, hogy a só mérgezi a vért. Szerinte, akik nem használnak sót, olyan tiszta vérűek, hogy a kígyómarástól sem kell félniük. Ennek igazát nehéz megítélni, de tény, hogy több betegségben szenvedőnek hasznos lenne, ha csökkentené szervezetébe a só bevitelt, vagy áttérne a sótlan étrendre, ami - valljuk be - a főtt ételt evők körében szinte elképzelhetetlen.

Tény, hogy a só, mint az ízek királya, vezető szerepet visz, általa kellemessé, élvezhetővé válnak az ételek. A sós íz megítélése viszont ízlés és szokás dolga, van, akinek a sós még sósabb lehetne, míg másnak a majdnem sótlan is nagyon elsózott. A rendkívüli eltérés valószínű oka az, hogy a sós ételt kedvelőket már pici korukban rászoktatják a sós ízre, amiről a későbbiekben nehéz lemondaniuk. Pedig ha nem sikerül a leszokás, előbb vagy utóbb kialakulhat náluk a hipertónia. Gandhinak, aki nyers koszton élt, húsmentesen táplálkozott, a szó szoros ételemben vett vegetáriánusként könnyű dolga volt, hisz megrázkódás nélkül lemondhatott a sózásról, azonban a főtt ételek - ellentétben a nyers élelmiszerekkel - kívánják a sót, nélkülük ehetetlenek. De felmerül a kérdés, hogy a vegetáriánus indiaiak B-vitamin szükségletét adó, számukra nélkülözhetetlen szemes babot, lencsét, borsót miként ajánlotta megenni Gandhi? Mivel ezeket a hüvelyeseket kizárólag csak főzve lehet megenni, ahhoz, hogy élvezetesek legyenek az ember számára, sóra van szükség.

Ha nem örökletes, sok esetben a só a ludas a magas vérnyomás kialakulásában, fokozott munkára kényszeríti a szívet, a vesét, nem hasznos az érrendszernek, migrénes fejfájást, szédülést, táplálkozási zavarokat okozhat. A sok só fokozott kálium veszteséggel jár, ami a vizelettel ürül ki. Már bizonyított tény, hogy a káliumban szegény és nátriumban gazdag, vagyis a sóval telített étrend együtt jár a magas vérnyomással. A sok só nagy melegben kimerültséghez és hőgutához vezethet. Ugyanakkor a só hasznos abban, hogy segíti a vér kalcium- és egyéb ásványi anyag szintjét értéken tartani.

Akinek magas a vérnyomásuk, célszerű csökkenteniük a só fogyasztását, ami elég nehéz feladat azok számára, akik megszokták a sós ízeket. Ki gondol arra, ha megeszik három palacsintát, vagy májgombóc levesből egy tányérnyit, akkor aznapra már épp elegendő sót fogyasztott.

Kerülni kell a löncshúsokat, a marhahús konzerveket, májkrémeket, kolbászokat, felvágottakat, sonkákat, virslit, császárszalonnát, ételízesítőket, a ketchupot, a chili- és a szójaszószt, a mustárt, ecetes tormát, ecetes kaprot, sőt az olajbogyót is. Nem ajánlatos enni sós ropogósokat, rudakat, pereceket sem.

Aki mérsékelni akarja a só fogyasztását, ne igyon sört, csak ha szükséges, ne szedjen hashajtókat, ne főzzön lágyított vízzel, és legfeljebb gargarizáláshoz kortyolgasson lágyított vizet. Ne használjon nátrium-glutamátot, amit előszeretettel adnak a kínai ételekhez. Ne fogyasszon pácolt, füstölt húsokat, besózott marhahúst és halat például lazacot, nem ajánlottak a konzerv- vagy fagyasztott húsok, szárnyasok, például pulyka, vagy a különböző halak, mert ezekhez is adnak sót. Ügyeljenek a kalóriaszegény, diétás szódavizekre, mert egyik-másiknak nagy a sótartalma.

Nem ajánlatos sütéshez sütőport, vagy szódabikarbónát használni. Ennél a tanácsnál megáll az ember esze, és azon gondolkodik, miként készítsen ezentúl olyan süteményt, amihez a sütőpor vagy a szódabikarbóna dukál. Kérdés az is, milyen az a kenyér, amiből kimarad a só, röviden ehetetlen. Ráadásul a sótlan kenyér kisütve színtelen, kis térfogatú, sűrű állagú. Ugyanis a só nemcsak jó ízt ad, lisztjavító, szabályozza az erjedést, biztosítja a tészta szilárdságát, emeli a kenyér eltarthatóságát.

A só hiánya a szénhidrátok elégtelen emésztéséhez vezet, esetleg neurológiai tüneteket produkál. Aki kívánja a sót, annak feltehetően pajzsmirigyében kevés a jód, vagy alacsony nátriumszinttel járó Addison-kórja van. Érdekes, hogy a magas vérnyomásúak gyakran kívánják meg a sós ételt, vagy szórják meg a sós ételt is sóval, pedig számukra a szertelen sófogyasztás nem ajánlatos.

Végül egy érdekes tanács: Earl Mindell, a Vitamin Biblia című könyvében cáfolja azt a közhiedelmet, miszerint amikor meleg időben, vagy nehéz fizikai munkavégzése miatt erősen megizzadunk, feltétlenül a kiizzadott só pótlására van szükségünk. Ha viszont valóban sóhiányunk van, a sót sóoldattal szükséges pótolnunk.

További olvasnivaló

A szellentésről, tabuk nélkül

A modern társadalmakban meglehetősen illetlennek tekintett nyilvános szellentés - mint ahogyan a többi szükséglet elvégzése is - egykoron teljesen természetes dolognak számított. Ez minden bizonnyal nálunk is így lehetetett, legalábbis...

Folytatás...

Jó és rossz hatású bolygók

  A bolygók kozmikus természetük alapján jótékonyak és kártékonyak. Már az ókorban ismerték az asztrológusok az egyes bolygók jó és rossz hatásait, az egymáshoz képest elfoglalt helyzetük alapján minősítették azokat, s...

Folytatás...

Abnormális ujjak: több-ujjúság, pókujjús…

Az elmúlt években - pontosabban az ezredforduló tájékán - John T. Manning felfedezte, hogy a mutató- és a gyűrűsujj hosszának hányadosa, az ún. 2D : 4D arány (angolul...

Folytatás...

Álmomban fehér egereket láttam. Miként é…

Tisztelt Erzsébet!Álomfejtéshez szeretném kérni a segítségét! A múlt héten azt álmodtam, hogy a fiam fehér kicsi egereket fogott, kézzel a konyhában. Fura volt, hogy így kézzel meg tudta fogni őket...

Folytatás...

Pakisztán – Első dolguk az volt, hogy me…

Nagyobb térképre váltás A határnál fekvő Wagahba most is hiába érkezünk korán; a szabály, az szabály; csak tíz óra után nyitnak; nincs mese, várnunk kell. Bár csak néhány hátizsákos turista van...

Folytatás...

Numerológiai segédlet (I.): egyszerű szá…

  „Rezgésből álló világegyetemben élünk, és minden ember, aki e világra születik, rá jellemző rezgést bocsát ki, amely rezgésminőség őt mindenki mástól megkülönbözteti." James Graham Montrose skót tábornok (1612-1650)   Ez a fejezet, napokra...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom