Ennek az igen kedvelt, a burgonya népszerűségével is vetélkedő zöldségnek az őse, a vadmurok Afganisztánban őshonos, de régóta ismert gyomnövény Európában és az USA-ban is. Állítólag a Földközi-tenger partján már Krisztus idejében termesztettek sárgarépát. A múlt században pedig, miután felismerték a karotin (A-provitamin) hasznosságát, a karotinban gazdag sárgarépa nagyra becsült zöldség lett.
Az ernyősök családjába tartozó narancsszínű sárgarépák - más néven murokrépák vagy karották - mellett azonban répáknak fehér, sárga, lila és bíborvörös változatai is léteznek. Érdekességként jegyzem meg, hogy napjainkban többszáz-féle répát termesztenek, és a nemzetközi kereskedelemben több mint ötven különböző fajta répamag kapható. De nemcsak színben és alakban térnek el egymástól, hanem a méretüket tekintve is nagy változatosság jellemző a répafélékre. A piacokon a maximum 2-3 cm hosszúságú bébi répák mellett a tetejükön 5 cm-es átmérőjű és félméteres hosszúságú répákkal is találkozhatunk.
Az élénk narancssárga szín mindig a magas karotin-tartalomról árulkodik, amit a szervezet képes A-vitaminná átalakítani. Ezen kívül a répa tartalmaz B3-, C- és E-vitamint is. Nyersen fogyasztva kálium, kalcium, vas és cink is bejut a szervezetünkbe, ám a megfőzött sárgarépában ezek a hasznos ásványi anyagok ereje részben odavész.
Fogalmam sincs, mikortól nevezem a szép formájú, sima héjú, tehát nem göcsörtös sárgarépákat karottának, pedig tudom, hogy a kisebb, vékonyabb gyökerű, zsengébb sárgarépákat hívják így. Amiket pedig én karottának gondoltam, valójában a 19. század második felében nemesített, kellemesen édes ízű, hengeres testű, sima, vékony héjú nantes-i répának különféle változatai.
A sárgarépát mindig kedveltem, feltehetően előző életemben nyúl voltam, szoktam mondani viccesen. E megfogalmazásom azonban kissé sántít, mert csak úgy nyersen nem szoktam enni sárgarépát, kivéve lereszelve joghurtos raitaként, amit szívesen fogyasztok el.
Ezt a finom, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldséget nyersen, párolva, főzve egyaránt fogyasztják, a sárgarépa különféle saláták, előételek, levesek, főzelékek, köretek és sütemények alapanyaga. Most mellőzöm a teljes felsorolást, hiszen korábban írtam már jó néhány sárgarépás ételről. Például az indiai receptek között a sárgarépakrém levesről, a sárgarépa csatniról, a sárgarépa- és a sárgarépa-hagymás bádzsiról, valamint a fentebb említett sárgarépa raitáról; a pizzáknál a karfiolos-sárgarépás pizzáról. A kínai chop suey-ba ugyancsak teszek sárgarépát, és a hamis húsleves, valamint a húsokat nélkülöző hamis vadas szintén sárgarépát tartalmaz. A sokak által kedvelt francia saláta sem kivétel, ebbe is illik sárgarépa kockákat tenni, és a paradicsomos spagettiis sárgarépával az igazi.
Néhány másféle sárgarépás ételt is ajánlok elkészítésre, melyeket érdemes gyakorta fogyasztani, mert az A-vitamin nagyon hasznos, javítja a gyenge látást és a farkasvakságot; a légúti fertőzésekkel szemben ellenállóvá tesz; a betegségek idejét lerövidíti; egészségesen tartja a bort, a hajat, a fogakat és a fogínyt; s bizonyos fokig erősíti a csontokat is.
Sárgarépa leves
A vékony karikákra vagy csíkokra vágott sárgarépát, petrezselyemmel, ízlés szerinti cukorral és sóval kevés olajon megpároljuk. Ha megpuhult, meghintjük liszttel és egy picit átsütjük vele. Ezután engedjük fel vízzel, öntsük hozzá tejet és forraljuk fel. Főzhetünk bele apró tésztát. Nem fontos megcukrozni.
Sárgarépakrém leves, ahogy én készítem
A megtisztított sárgarépákat és egy nagy krumplit nagy karikákra vágom, és egy jókora félbevágott vöröshagymával felteszem sós vízben főni. Ha megfőtt, liszttel meghintem, ízlés szerinti tejföllel összeturmixolom. Meghintem apróra vágott petrezselyemmel, csipet feketeborssal és felforralom. Tálalásnál lehet levesgyöngyöt beleszórni, de anélkül is finom. (Nemcsak liszttel lehet, hanem egy kis burgonyaporral is sűríthetjük.)
Sárgarépa főzelék
Apró kockára vágjuk a sárgarépát, vagy nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd kevés cukorral, sóval és bőséges vágott-petrezselyemmel olajon megdinszteljük. Ha megpuhult, behabarjuk liszttel, melyet előzőleg fele-fele vízzel és tejjel simára kevertünk. Ráöntjük a habarást, és felfőzzük. Én csak tejjel sűrítem, de már próbáltam tejföllel is, és úgy is finom.
Finomfőzelék
Zöldborsót, kockára vágott sárgarépát és karalábét, petrezselyemmel, kis sóval felteszünk főni, (de párolhatjuk is!). Ha megpuhult, behabarjuk tejes liszttel, jól felforralva besűrítjük. Megcukrozhatjuk, de anélkül frissebb az íze.
Párolt, karamellizált sárgarépa
A megpucolt sárgarépát karikára vágom, olajon megdinsztelem, megsózom és meghintem friss zöldpetrezselyemmel, s ha már majdnem megpuhult, akkor rászórok kristálycukrot, ha karamellizálódott, köretként szervírozhatjuk.
Sárgarépa édes almával
2 nagy sárgarépát lereszelünk, 2 szem paradicsomot kis kockára vágunk, 1 közepes hagymát (jobb a lilahagyma) felkarikázunk, és egy édes almát - lehetőleg starkingot - héjastól felszeletelünk, és a többi összetevővel 1 dl citromlét hozzáadva egy nagy tálban összekeverjük. Hagyjuk állni egy darabig, hűtőszekrényben legalább 1 órát.
Sárgarépa mignon
35 dkg lereszelt sárgarépát összekeverünk 35 dkg porcukorral, pár órát állni hagyjuk, majd kevergetés közben puhára főzzük. Ha kész vagyunk, hozzáadjuk 1 citrom lereszelt héját és a levét. Gombócokat formálunk belőle és kristálycukorban meghempergetjük. Mignon kapszliba tesszük, de ha nincs az se baj, ekkor halmozzuk fel a gombócokat egy tányéron piramisként. (A citromot előzőleg kefével alaposan dörzsöljük le, s csak utána reszeljük le a héját!)
Sárgarépa torta
30 dkg liszt, 40 dkg cukor, 4 db tojás, 2 zacskó sütőpor, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, 2 dl olaj, 60 dkg reszelt sárgarépa, továbbá reszelt narancshéj vagy darabolt dió
(A narancsot előzőleg bő vízben keféljük le, majd töröljük meg, s csak ezután reszeljük le a héját!)
Krém
2 doboz mascarpone sajtkrém, 6 dkg vaj, 17 dkg porcukor, 2 zacskó vaníliás cukor
A tésztának valót jól összekeverjük, majd kikent, lisztezett tepsibe öntjük. Előmelegített sütőbe tesszük (220 C fok), és körülbelül 30-35 percig sütjük. A kihűlt tésztát megtöltjük a krémmel, és szép egyforma kockára vágjuk. Meghintjük porcukorral.
Sárgarépa laatikko (finn recept)
12 dkg rizst 2 dl víz és 1,2 liter tej keverékében puhára főzünk. Ha megpuhult, megsózzuk, hozzákeverünk 1,5 kg reszelt sárgarépát, 2 dl tejszínt, 5 dkg lágy vajat, 3 felvert tojást, 1 evőkanál cukrot, 2 kiskanál sót, 1 mokkáskanál szerecsendiót. A masszát kivajazott, lisztezett tepsibe öntjük, megszórjuk zsemlemorzsával és vajdarabokat teszünk a tetejére. Meleg sütőben alaposan megsütjük.
Sárgarépa édes puláv (indiai recept)
2 csésze rizs, 6 evőkanál vaj, 2 csésze cukor, 6 zöld kardamom, 3 bögre víz, 2 teáskanál cherry vagy őszibarack aroma, 2 evőkanál mazsola, 1 evőkanál pisztácia vagy dió
A megtisztított sárgarépát reszeljük vékony szálakra. A mazsolát mossuk meg és áztassuk be. A cukrot, a lereszelt répát és a mazsolát egy kevés vízzel félig pároljuk meg. Olvasszuk fel a vajat és kissé pirítsuk meg az áztatott rizst és a kardamom magokat, majd öntsük fel 2 bögre vízzel és főzzük, míg a víz elpárolog. Adjuk hozzá a cukros, mazsolás répát és pároljuk, míg a rizs megpuhul. Cseppentsünk a rizsre egy kevés aromát, majd durvára vágott pörköl pisztáciával vagy dióval díszítsük. Ha esetleg néhány kemény szem maradt a rizsben, fedjük le egy ideig. Melegen tálaljuk. (Nagyobb élelmiszer-áruházakban kardamom magokat és kardamom vizet, vagyis aromát egyaránt kaphatunk. Ez utóbbi használat esetben más aromára nincs szükség.)
Kommentek
archivált tartalomSzegfû Ildikó #1
Erzsébet!
2009-11-09 09:02:48Tegnap lencsefőzeléket készítettem, de karikára vágott sárgarépával színesítettem, nagyon finom lett.
Az ötletet a cikk adta.