A+ A A-

Sajtos-prézlis bundával takart sült halcsíkok, sütőben megsütve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Nem is olyan régen készítettem el ezt a halas ételt. Izgultam, milyen lesz a fogadtatása. Szerencsémre tetszést aratott. Tényleg jó volt, de ami biztos, az biztos, ráadásként azért rántottam harcsa szeleteket, na meg egy jó adag gombás rizst is. Nekem az ebédnél is ízlett, de a másnapi maradékot hidegen elfogyasztva még jobban elnyerte ízlésem. Ekkor határoztam el, hogy ismét csinálok ilyesfajta halat, sőt húsvétra is bátran merem egyik fogásként ajánlani azoknak, akik a füstölt húsok helyett inkább halat ennének.

Sült halcsíkok, sajtos-prézlis bundával takarvaPersze az ünnepi asztalra tehetünk göngyölt füstölt, valamivel megtöltött lazacot, gazdagíthatjuk a választékot a kihagyhatatlan tojásféleségekkel, ráadásként ugyancsak remek ötlet a párolt, vagy sült zöldségek után valami édesség, és azt is értékelik, ha magunk készítette ropogtatni valókkal lepjük meg vendégeinket. Ez utóbbi azonban még titok, mert csak fejben határoztam el, majd csak ezután írom meg, persze azért vigyázva arra, hogy akinek tetszik az ötletem, legyen ideje elkészíteni az ünnepi meglepetést. A húsvéti ételekből bőséges választékot találnak az oldalamon, már most is lehet válogatni eddigi tippjeim, korábban megírt receptjeim közt.


Sült halcsíkok, sajtos, prézlis bundával takarva, majd sütőben megsütve

Négy személyre 80 dkg vagy 1 kg kemény húsú halfilét számítsunk. A megmosott és leitatott halat vágjuk ujjnyi csíkokra, sózzuk be, majd forró olajban süssük meg. Csöpögtessük le az olajat sült halcsíkokról. Pirítsunk meg vajban vagy margarinon, esetleg olajon 10-12 dkg zsemlemorzsát, tegyük félre, míg kihűl. A hideg zsemlemorzsához keverjük 3 tojás sárgáját, 10 dkg reszelt sajtot, (én trappistát használtam), adjunk hozzá 2 dl tejfölt, vagy tejszínt, ízesítőként remek ízt ad az őrölt bors. Alaposan dolgozzuk el a masszát. A halcsíkokat rendezzük el egyenletesen egy tűzálló tálon, erre halmozzuk fel a sajtos, prézlis, tejfölös bundát, ügyelve arra, hogy teljesen betakarja a halat. Forró sütőben gyorsan elkészül, szép piros színt kap kb. 4-5 perc alatt. Gombás rizst, natúr főtt kukoricát, vagy valamilyen majonézes salátát (a képen látható lila hagymával készült) adhatunk hozzá. (Mivel egyúttal rántott harcsát is készítettem, az asztalra mazsolás édes raitá és savanyúság is került.)

További olvasnivaló

Mearis kézelemzése

Rózsaszínű kezének, különösen tenyerének színéből arra lehet következtetni, hogy vidám kedélyű, jó természetű, életszerető, vitalitással és életerővel teli, szociálisan jól kötődő, optimista, életigenlő, együtt érző ember, olyan, aki melegséget...

Folytatás...

Szörbet, sörbet, szorbet, sorbetto, serb…

Bármennyire is furcsa, de a szörbeteket a fagylaltokhoz sorolják, pedig ezt a többnyire édes, jégbehűtött hűsítőt nem enni, hanem inni kell. De ez a meghatározás sem pontos, mert például...

Folytatás...

India - Ahány ház, annyi szokás

Mihelyt valahol megállunk, azonnal kolduló gyerekek rohannak meg. - Csapáti, csapáti! Ék rúpísz, madam! - ismételgetik, miközben egyfolytában a szájukra mutatnak, ezzel is jelezvén, hogy ennivalóra kérik a pénzt.Itt aztán...

Folytatás...

Selene kézelemzése

Anélkül, hogy a kéztípus meghatározásával megpróbálkoznék (ami egyébként a fényképek torzító hatása miatt gyakran igen nehéz), fontosnak tartom megjegyezni, hogy az ilyen, finom vonalakkal átszőtt, szögletes tenyér, viszonylag hosszú ujjakkal...

Folytatás...

Újabb konyhai fortélyok

A zöldségleveshez felhasználhatjuk zöldség, borsó, szemes vagy zöldbab főzővizét. A megmaradt zöldséglevest lefagyaszthatjuk, ha van elég hely a mélyhűtőnkben. Az ízetlen levest feljavíthatjuk kevés tejszínnel, tejföllel, joghurttal vagy, krémsajttal. A...

Folytatás...

A mennydörgés és villámlás Szent András …

Röviden ez volt a lényege egyik régi kedves olvasóm, a Kovászna megyei Kézdivásárhelyen élő „Netes barátnőm” kérdésének. Ugyanis náluk november 29-én este 11 óráig dörgött és villámlott. Kézdin nem történt...

Folytatás...