Rosta Erzsébet weboldala


Nem is olyan régen készítettem el ezt a halas ételt. Izgultam, milyen lesz a fogadtatása. Szerencsémre tetszést aratott. Tényleg jó volt, de ami biztos, az biztos, ráadásként azért rántottam harcsa szeleteket, na meg egy jó adag gombás rizst is. Nekem az ebédnél is ízlett, de a másnapi maradékot hidegen elfogyasztva még jobban elnyerte ízlésem. Ekkor határoztam el, hogy ismét csinálok ilyesfajta halat, sőt húsvétra is bátran merem egyik fogásként ajánlani azoknak, akik a füstölt húsok helyett inkább halat ennének.

Sült halcsíkok, sajtos-prézlis bundával takarvaPersze az ünnepi asztalra tehetünk göngyölt füstölt, valamivel megtöltött lazacot, gazdagíthatjuk a választékot a kihagyhatatlan tojásféleségekkel, ráadásként ugyancsak remek ötlet a párolt, vagy sült zöldségek után valami édesség, és azt is értékelik, ha magunk készítette ropogtatni valókkal lepjük meg vendégeinket. Ez utóbbi azonban még titok, mert csak fejben határoztam el, majd csak ezután írom meg, persze azért vigyázva arra, hogy akinek tetszik az ötletem, legyen ideje elkészíteni az ünnepi meglepetést. A húsvéti ételekből bőséges választékot találnak az oldalamon, már most is lehet válogatni eddigi tippjeim, korábban megírt receptjeim közt.


Sült halcsíkok, sajtos, prézlis bundával takarva, majd sütőben megsütve

Négy személyre 80 dkg vagy 1 kg kemény húsú halfilét számítsunk. A megmosott és leitatott halat vágjuk ujjnyi csíkokra, sózzuk be, majd forró olajban süssük meg. Csöpögtessük le az olajat sült halcsíkokról. Pirítsunk meg vajban vagy margarinon, esetleg olajon 10-12 dkg zsemlemorzsát, tegyük félre, míg kihűl. A hideg zsemlemorzsához keverjük 3 tojás sárgáját, 10 dkg reszelt sajtot, (én trappistát használtam), adjunk hozzá 2 dl tejfölt, vagy tejszínt, ízesítőként remek ízt ad az őrölt bors. Alaposan dolgozzuk el a masszát. A halcsíkokat rendezzük el egyenletesen egy tűzálló tálon, erre halmozzuk fel a sajtos, prézlis, tejfölös bundát, ügyelve arra, hogy teljesen betakarja a halat. Forró sütőben gyorsan elkészül, szép piros színt kap kb. 4-5 perc alatt. Gombás rizst, natúr főtt kukoricát, vagy valamilyen majonézes salátát (a képen látható lila hagymával készült) adhatunk hozzá. (Mivel egyúttal rántott harcsát is készítettem, az asztalra mazsolás édes raitá és savanyúság is került.)