A+ A A-

Rózsaszínű húsvéti üdvözlet retek

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Tavaszi piros retekFél életemet abban a balga tudatlanságban éltem le, hogy a retek - legyen fekete, rózsaszín, piros, skarlátvörös, lila vagy fehér, alakra gömbölyű, kúp alakú vagy tojásdad, tömegét tekintve a néhány grammos piros retek, vagy a gyakorta 1 kg-osra is megnövő fehér színű japán daikon - kizárólag csak nyersen fogyasztható szendvicsre, hideg falatok mellé. Pedig salátaként, öntetekkel is kiváló. Sőt, lehet belőle lepénykéket sütni, palacsintatésztában megforgatva bundázott ropogós retekként is elkészíthető. Persze máig vallom, hogy nyersen a legfinomabb és leghatásosabb, valóságos ásványanyag- és C-vitamin bomba, a benne lévő kénes mustárolaj segíti az emésztést, sőt az egyiptomiak még a szerelmi vágy felkeltésére is alkalmasnak tekintik.

Mivel nem vagyok retekszakértő, e cikk megírása előtt körülnéztem az irodalomban, és az egyik szakkönyvben csodajó nevűekre leltem. A hónapos retkek között például olyanok találhatók, mint a non plusz ultra, a korai legjobb, a szentesi hajtató, az óriási vaj, a kerek fehér, a jégcsap vagy a korai piros. (Valószínűleg ez utóbbi a piacon csomóban kapható piros retek.) A tavaszi-nyári fajtáknál a János napi, a húsvéti rózsa, a húsvéti fehér mellett a rózsaszínű húsvéti üdvözlet nevű retekkel is találkoztam. Az őszi és téli fajták sorában pedig a müncheni sör- és az erfurti kerek fekete retek az ismertebbek. Az igazán nagy méretú retkek pedig Távol-Keleten találhatók. A világrekordot jelenleg (2003. február 9-e óta) a japán Manabu Oono tartja, akinek retke 31,1 kg-t nyomott, a kerülete pedig 119 cm volt.

Müncheni sörretekA magamfajta városlakóknál az ételkészítés a vásárlással kezdődik. Mielőtt azonban a retket megvennék, feltétlenül nyomkodjuk meg a gumókat. Ugyanis minél keményebbek, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy belül pudvásak legyenek. Arra is vigyázzunk, hogy a héjuk ne legyen ráncos és fekete foltos. A piros reteknél a kisebb szemek a legropogósabbak, de gyorsan romlanak. A téli fajták viszont jól tárolhatók. Ha a retek otthon megfonnyadna, zöldjétől megtisztítva tegyük vízbe, másnapra újra ropogóssá válik.

Többször előfordult velem, hogy a sörretket jégcsapretekként (a japán daikont pedig sörretekként) kínálták, árulták. Hiába érveltem azzal, hogy a sörretek meglehetősen vaskos (a daikon pedig mindegyiküknél jóval hosszabb), jól meg lehet különböztetni a jégcsapretektől, amely kecses, harmad vagy negyed akkora, mint a sörretek, és formára pont olyan, mint az ereszről lelógó jégcsap. Tehát összetéveszthetetlenek. Érvelésem mindig üres fülekre talált, most már nem reklamálok. Felesleges.


Fekete retek tejfölös öntettel

2 nagy fekete retek, só, 2 nagy alma, 2 csomó újhagyma, 1 citrom leve, 1 közepes főtt krumpli, 2 dl tejföl, csipetnyi cukor, 1 teáskanál ketchup, 1 csokor metélőhagyma, 1 főtt tojás

A meghámozott, megmosott retket legyaluljuk és kissé besózva legalább egy órán át állni hagyjuk. Az almát ugyancsak meghámozzuk és lereszeljük, meglocsoljuk egy kis citromlével. A megtisztított újhagymát a zöldjével együtt felkarikázzuk, a főtt krumplit kockára vágjuk. A tejfölt a cukorral, a ketchuppal, a maradék citromlével elkeverjük, majd a retket, az almát, az újhagymát meg a krumplit beleforgatjuk. A tetejére összevagdalt metélőhagymát szórunk. Főtt tojáskarikákkal díszítjük. Lehűtve tálaljuk.


Piros retek rokforttal

2 csomó piros retek, 10 dkg rokfort sajt, 1 dl kefir, 1 evőkanál apróra vágott petrezselyemzöld, 1 csokor apróra vágott metélőhagyma, késhegynyi őrölt fehérbors

A retek zöldjét levágjuk és a szemeket igen vékony karikákra szeljük, vagy legyaluljuk. A rokfortot villával összetörjük és a kefirrel, az apróra vágott petrezselyemzölddel és metélőhagymával simára keverjük. A leszelt retket hozzáadjuk, borsozzuk, és tálalásig behűtjük.


Jégcsapretek saláta

 

2-3 fehér jégcsapretek, 2 nagy alma, 1 kicsi kígyóuborka, só, 1 pohár kefir, késhegynyi fehér-bors, 1 csomag metélőhagyma, 1 főtt tojás

A megtisztított retket, almát és uborkát legyaluljuk. A sóval, borssal ízesített kefirrel nyakon öntjük. A tetejére finomra vágott metélőhagymát szórunk, főtt tojáskarikákkal díszítjük, és behűtve kínáljuk.


Bundás retek

1 közepes jégcsapretek, 1 közepes sárgarépa, 1 kicsi karfiol, 1 közepes vöröshagyma, 1-2 cső fehér paprika, néhány káposztalevél, 1 mokkáskanál őrölt pirospaprika, só, 1 kiskanál összevágott petrezselyem
a palacsintatésztához: 30 dkg liszt, késhegynyi sütőpor, víz vagy joghurt
a sütéshez: olaj

A megtisztított retket és a sárgarépát hasáb alakúra vágjuk. A karfiolt apró rózsáira szedjük, a lehéjazott hagymát karikára szeljük, a paprikát és a káposztát laska szélességű csíkokra szeleteljük. A liszttel, a joghurttal, a sütőporral, a sóval sűrű palacsintatésztát keverünk, amit a felaprított petrezselyemmel fűszerezünk. A zöldségeket a pirospaprikával és egy kevéske sóval megszórjuk, majd a palacsintatésztában megforgatjuk. Forró olajban ropogósra sütjük. Azonnal tálaljuk.


Retek lepénykék
15-20 darab

15 dkg rizsliszt, 15 dkg búzaliszt, 1 dl aludttej vagy joghurt, 2 evőkanál olaj, 1 kis fej vöröshagyma, 1 közepes jégcsapretek, 1 kis cső erős zöldpaprika, késhegynyi gyömbérpor, só, 1 mokkáskanál kurkuma por, só, olaj a sütéshez

A megtisztított vöröshagymát meg a retket megreszeljük, az erős zöldpaprikát nagyon apró kockára vágjuk. A kétféle lisztet átszitáljuk, a hagymával, retekkel, paprikával, gyömbérrel, kurkumával, sóval összekeverjük. Az aludttejet és az olajat hozzáadjuk, és kemény, de rugalmas tésztává gyúrjuk. Nedves ruhával lefedve egy óráig pihenni hagyjuk. Ismét meggyúrjuk, majd a tésztából (15-20) kis labdát gömbölyítünk és apró kerek lepényekké nyújtjuk. Forró olajba téve tartsuk lenyomva, míg felpuffadnak, majd azonnal forgassuk meg. Az aranybarnára sült lepénykéket csöpögtessük le, és még melegen kínáljuk.

 

További olvasnivaló

Kéztartás, karhordozás

A kézhordozás világszerte sajátos pszichológiai jelentéssel bír. Sokat elárul a karakterről, hogy az ember miként tartja karjait járás közben, mennyire szorítja a testéhez, vagy milyen távol vannak a testétől...

Folytatás...

Pandzsáb története dióhéjban

Hosszú út áll előttünk, egész éjjel buszon leszünk. Holnap reggelre érünk Ódelhibe. Van időm spekulálni, élményeim feldolgozni, feldobott kedélyem valószínűleg sokáig messzire űzi álmom. Lám milyen hálátlan az emberi...

Folytatás...

India - Ismét Ganésa részére gyűjtenek

Nagyobb térképre váltás Még Orisszában járunk, amikor a kőkori leleteiről híres Báripada főterén kedvesen füttyögő rendőrlányokra leszünk figyelmesek, amíg elkattintunk róluk egy-két kockát, minden irányból leáll a forgalom. A főleg buddhista...

Folytatás...

Vagina hiedelmek

A női nemi szerv, melyet nevezhetünk vaginának, vulvának, hüvelynek, vagy kevésbé szakmailag bögrének, bukszának, kéjbarlangnak, kisfazéknak, tarisznyának, puncinak, trüsinek vagy muffnak, a művészetben, a népi hitvilágban és a folklórban...

Folytatás...

India - Nem létezik más Isten, csak az i…

A Vörös Erőd felé kelve át a Delhi kapun, a horizonton India legnagyobb mecsetjének, a Dzsámi Maszdzsid sziluettje tűnik fel. Hagymakupolái, kecses minaretjei mögött impozánsan kéklik fel az ibolyaszínű ég...

Folytatás...

A könyv címszavai

Legújabb könyvem - melyet férjemmel közösen írtam - a mítoszok, vallások, néphiedelmek, babonák világába kalauzolja az olvasót. Közel hároméves munka eredménye a mű, amely néprajzi és mitológiai elemeket is feldolgozva...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?