Rosta Erzsébet weboldala



Karamell öntetMivel legutóbb nem kaptam tilápiát, naphalat vásároltam, ám - amikor kivettem a mélyhűtőből - fogalma sem volt, hogy mit fogok belőle csinálni. Nem volt kedvem sokat pepecselni, ezért a legegyszerűbb elkészítési módot: a roston sültet választottam. A körettel nem kellett problémáznom, mert egy egész fej brokkoli állt rendelkezésemre. A hozzávalókkal sem volt különösebb gond, ugyanis zsemlemorzsa, tejföl, citrom és őrölt szerecsendió mindig van a háznál. Az olajról és a sóról nem is beszélve.

Azt viszont nem hallgathatom el, hogy nagyon gyorsan elkészültem az ebéddel, sőt még egy finom mascarponés karamellkrém elkészítésére is maradt időm.


Roston sült naphal

A mélyhűtött halszeleteket hagytam felengedni, lemostam, papírtörlővel leitattam, majd őrölt fehér borssal és sóval bedörzsöltem őket. Az arasznyi halakat (személyenként három szelettel számolva) citromlével meglocsoltam, és hagytam állni egy órányit. Lisztbe mártva, mindkét oldalukat forró olajban pirosra sütöttem. Tálra helyeztem és mellé pakoltam a morzsás, tejfölös brokkolit. Negyedre vágott citromszeletekkel díszítettem.


Roston sült naphalMorzsás, tejfölös rakott brokkoli

Ugyanúgy készítettem, mint ahogyan a karfiolt szoktam. A brokkolit rózsáira szedtem, (torzsáját a másnapi krémleveshez félretettem), megmostam és sós vízben megfőztem. A megpuhult rózsákat leszűrtem és pirított zsemlemorzsában megforgattam, majd egy kivajazott (az olajozott is megfelel) tűzálló tálban egyenletesen elterítettem, a tetejükre tejfölt simítottam, annyit, hogy teljesen befedje, megszórtam őrölt szerecsendióval. Forró sütőben kb. 15-20 percig sütöttem.

A brokkoli sütés előtt megszórható reszelt sajttal is, amitől még finomabb lesz; ha pedig a tejfölbe elkeverünk egy tojást, nem fog lében úszkálni a sült, morzsás brokkolink.



Karamell krémKaramell mascarpone krém

Egy doboz mascarpone krémbe karamellmártást öntöttem, majd simára kevertem. A krémet poharakba púpoztam és kis tejszínes rózsát pöttyentettem a közepükre. Végezetül - hogy kívánatosabbak legyenek - csokoládé darabkákkal szórtam meg őket.

Könnyű dolgom volt ezzel a krémmel, mert férjem meglepett a legfelső képen látható karamell szósszal. Gond enélkül sem lett volna, ugyanis mindig van a spájzomban csokoládé szirup, s ha kedvünk szottyan egy kis nyalánkságra, pillanatok alatt tudok varázsolni egy-egy finomságot.

Ha valamelyik olvasóm saját maga akarja elkészíteni a karamellt, ennek is leírom az elkészítését. Állandó keverés közben 15 dkg cukrot magas hőfokon meg kell olvasztanunk, akkor jó, ha a cukor sárgásbarnára karamellizálódott, ekkor öntsünk bele 2 dl tejet, és várjuk meg, míg a cukor teljesen felolvad. (Vigyázzunk arra, hogy ne égjen meg a cukor, mert akkor nagyon keserű lesz). Közben verjük fel 2 tojás sárgáját, keverjünk bele 1 kávékanál lisztet, 2 evőkanál cukrot, majd ezt öntsük a karamelles tejhez és alacsony hőfokon addig főzzük, míg teljesen besűrűsödik. Hűtsük le. A mascarpone krémbe annyi karamellmártást tegyünk, amennyitől finom, selymes ízűvé válik.