Rosta Erzsébet weboldala

 


Amíg a szilva változatlanul közkedvelt, az ugyancsak szilvafélék közé tartozó ringló a gyümölcsök sorában hátul kullog. Sokan nem ismerik a csonthéjas szép színű ringlót, nem tudják, mit lehet vele kezdeni, azt sem, hogy milyen az íze, mi készülhet belőle. Piacon is csak ritkán látni ezt a gyümölcsöt. Kár érte. Bevallom, nálam sem szerepel a kedvenc gyümölcseim között, de például a ringlót befőttként kedvelem, télen rántott, vagy sült halhoz igen finom.

RinglóGyerekkoromban a kaposvári Róma-hegyen, keresztanyám kertjében az egyik fán sok-sok apró sárga ringló termett. Néha bekaptam egy-egy szemet. Nem volt nagy élvezet, mert a magja majdnem akkora volt, mint maga a gyümölcs.

Az előbb említett kicsi sárga ringlók ma már - a nemesítés miatt - valószínűleg csak elenyésző számban teremhetnek, vannak viszont nagy kerek gyümölcsűek, gömbölyűek, vagy lapítottak, lédúsak, édes ízűek. Szinre akad köztük kékes, hamvas kékes barna, nagy zöldes és nagy sárga is.

A nagy zöld ringló gyümölcse zöldessárga, hamvas, gömbölyű, két végén kissé lapított, húsa nagyon édes, leveses. Augusztus első felében érik. Éretten kékes-barna, zöld húsú, fűszeres ízű lesz, nemcsak nyersen fogyasztható, hanem befőzésre is kitűnő.

Ringló levesA legismertebb ringló, a kökényszilva az ún. kékringló. Színre hamvasan kékes, augusztus második vagy szeptember elején érik, nyersen fogyasztható. A debreceni muskotályos ringló nagy gyümölcsű, oldalt kissé nyomott gömb alakú. Barnáspiros belsejét sötétkék színű külső fedi. Húsa szaftos, magvaváló, édes, muskotályos zamatú és illatú. Szeptember, második felében, október elején fogyaszthat.

A ringlóból - a szilvához hasonlóan - lehet levest főzni, kompótot készíteni, aszalhatjuk (maggal, vagy anélkülit), felhasználható süteményhez, befőttnek, alkotható belőle dzsem, ecet, kocsonya, lekvár, vagy mézes ringló.

A fenti képen látható tányérnyi ringlóból ezúttal a szilvás leveshez hasonló gyümölcslevest készítettem, de ajánlom a ringlós süteményt is, ami a szilvás joghurtos pite szerint készül.


Ringlódzsem

2 kg ringlót magozzunk ki, és közepes meleg tűzön addig főzzük, amíg a héjuk nem repedezik meg. Ezután áttörjük, vagy turmixszoljuk, adjunk hozzá 1 kg cukrot, 2 citrom levét és a citromok vékony csíkokra vágott héját, valamint pár szegfűszeget és késhegynyi fahéjat. Addig főzzük, míg kocsonyássá nem válik. Kevés tartósítóval (nátrium benzoáttal) keverjük össze, és még forrón töltsük üvegekbe, fedjük le az üvegeket és a dzsemet szárazgőzben* hagyjuk kihűlni.


Ringlóbefőtt

Nagy szemű, kemény húsú ringlókat mossuk meg, távolítsuk el a szárukat. A sziruphoz elkészítéséhez vegyünk 1 liter vizet, adjunk hozzá 30 dkg cukrot, tegyünk bele babérlevelet és fahéjat, forralásig főzzük. Ekkor tegyük a szirupba a ringlókat és csak 2-3 percig főzzük, nehogy megrepedezzen a héjuk. Üvegekbe töltsük, tetejére szórjunk egy kis tartósítót (nátrium benzoátot), kössük le, vagy csavarjuk rá a fedőket. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

* A dunsztolás a befőzés utolsó fázisa. A száraz dunsztnak (vagy száza gőzölésnek) az a lényege, hogy a még melegen lezárt befőttes üvegeket hőszigetelő újságpapírba becsomagolva pokrócok, párnák közé rakjuk, így azok több órán át forróak maradnak, és ezáltal a hő az üvegbe szorult levegőt is csírátlanítja.