Néhány hete, a hűtőpult halas tasakjai közt válogatva, egy kívánatos zacskón akadt meg a szemem. A képen ábrázolt két szelet hal láttán rögvest arra gondoltam, nem lehet ez más, mint lazac, mely „felfedezésemben” megerősített a halszeleteken lévő kaporszál és a két karika citrom. Mivel kedveljük a lazacot, azonnal rácsaptam a megfizethető áron kínált árura. Bár a mahi-mahi filé olvastán legalább annyi megfordulhatott volna az agyamban, mióta illetik ilyen fura névvel a lazacot. De erre nem gondoltam, azonnal döntöttem, megvettem két zacskó mahi-mahit és boldogan vittem haza.
Férjem nem várta, meg hogy elolvassam a zacskó hátlapján lévő rövid szöveget, mely fekete-fehéren leírja, hogy ez a hal tulajdonképpen aranymakréla, hanem azonnal rákeresett az Interneten, és a wikipedia első sora láttán nyomban rávágta, hogy ez delfinhal. Akkor én ebből nem eszek, gondoltam magamban, mert szeretem a delfineket. Ám mivel továbbra sem hagyott nyugodni a dolog, beütve a nevét, én is utánanéztem a neten, és kiderült, hogy a félreértést, az angol elnevezés (dolphinfish) okozza. Ez a hal nem tengeri emlős, hanem makréla, melynek a neve hawaii nyelven mahi mahi, kötőjel nélkül. Megnyugodva, hogy mégsem delfint kell ennem ebédre, kirántottam egy-egy szelet mahi-mahit, körítésként hozzá gomba fejeket adtam, és - hogy jobban mutassanak a tányéron - színes trikolór salátával díszítettem.
Rántott mahi-mahi
Miután a lefagyasztott hal kiengedett, papírtörlővel leitattam és besóztam. A szokásos módon panírozva, lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatva forró olajban kisütöttem.
Rántott gombafejek
A megtisztított gombafejeket besóztam. (A gombákat sohasem nem mosom meg, csak lehúzom a héjukat. A kitört szárak végét levágom és a szárakat felaprítva ragúnak elkészítem, amit lefagyasztva később használok fel.) A besózott gombafejeket – a halszeletekhez hasonlóan – ugyancsak kirántottam.
Trikolór saláta
A jégsaláta leveleit széttépkedtem, majd sózás után kis olíva olajjal és citromlével meglocsoltam, a salátát ebben a lében megforgattam. (A salátalé lehet a szokásos só, ecet, cukor variáció is, de a saláta ne legyen túl leves, mert a tálalásnál a rántott hal és gomba bundája átázik.) Szervírozás előtt a salátát tormamártással leöntöttem, amivel ugyancsak gyorsan elkészültem. Ecetes tormát összekevertem tejföllel (használhattam volna joghurtot is), és kevés cukorral megízesítettem. A tetejére díszítésként Kaliforniapaprika-szeleteket tettem.
Nem aratott túl nagy sikert ebédem, mert a rántott mahi-mahi elég száraz lett, az ecetes tormát - amivel a tormamártást készítettem – pedig a férjem nem volt hajlandó megkóstolni. Viszont a rántott gomba mindkettőnknek nagyon ízlett.