Rosta Erzsébet weboldala


Ezt a cukkínis, halas, sajtos összeállítást könnyű vasárnapi ebédnek javasolom. Én a múlt héten készítettem ilyet, s mielőtt megkóstoltuk volna, azonnal lefotóztam. Az étel kigondolásakor eredetileg párolt póréhagyma ágyat akartam készíteni a rántott hal és sült sajt fekvőhelyének, de meggondoltam magam, mert kéznél volt két darab szép kis bébi cukkinim, s hogy ne menjenek veszendőbe, változtattam elgondolásomon. Pedig finom lehet az ágy zsenge póréhagymával, és mondjuk spenótlevéllel ugyancsak, de arra kicsit még várnunk kell, persze a zöldségágyat tetszőlegesen választott más zöldséggel is elkészíthetjük, így olyan lehet, ami fogunkra való.

Rántott halfilé cukkiní ágyonHal gyanánt azért ajánlom a filét, mert szálkamentes, itt olyan halat válasszunk, amilyent a családunk szeret. Lehet például ponty, busa, harcsa, tonhal, tilápia stb. Én ezúttal harcsát rántottam ki, mert kéznél volt a mélyhűtőben. Akik a hal helyett szívesebben esznek másféle húst, természetesen azzal kombinálják ebédjüket, abban az esetben is remek egytálételt tudnak az asztalra adni. Megjegyzem, eredetileg a halat sem rántani akartam, csak lisztben megforgatva kisütni, de mivel régen ettünk már rántott halat, ráadásul kívántuk is, ezen az elképzelésemen is módosítottam.

Csak a sült sajt készült a terv szerint, a mélyhűtőből vettem elő a pizzára javasolt hófehér mozzarella sajtszeleteket. Még nem próbáltam hirtelen megsütni füstölt mozzarellát és a mozzarellagolyókat sem, de valószínűleg azokkal is elkészíthető. Ha nincs mozzarella, akkor a sütéshez valamilyen a forrázott és gyúrt sajtot - például a scamorzát - választhatunk.

Az ételhez nem készítettem sem köretet, sem salátát, nélkülük is teljesen komplett lett ebédünk. Nem dicsekvésként mondom, de nagyon finom volt, nemcsak ízlett, hanem tele is lett tőle a hasunk, mégsem puffasztott, s keltett olyan túlzott jóllakottságérzetet, amitől az ember annyira elálmosodik, hogy ebéd után azonnal az ágyba kívánkozik. Köretként krumplipürét, párolt rizst tálalhatunk hozzá, de adhatunk mellé bundás kenyeret is.


Cukkini-ágy

A cukkínit alaposan megmostam, mindkét végét levágtam (nem kell a héját eltávolítani!), majd vékonyan felszeleteltem. Egy fej lila hagymát meghámoztam és nyolcfelé vágtam, néhány datolya paradicsomot félbe szeltem. (Lehet kizárólag cukkíniből készíteni, de finomabb ízeket érhetünk el, ha teszünk hozzá lila hagymát és pár szem apró paradicsomot.) Kevés forró olajon az előzőleg kicsit megsózott zöldségeket megpároltam úgy, hogy kissé ropogósak maradjanak, majd a végén meglocsoltam őket balzsamecettel.


Rántott halfilé

Személyenként számítsunk kb. 15 dkg halat. A halfiléket besóztam, majd lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgattam, forró olajban kisütöttem. Papíron az olajat felitattam. (Ha egyszerűen akartjuk megsütni elég, a halszeletek mindkét felét meglisztezni, ha párizsiasan szeretjük, akkor a liszt után, mártsuk a halakat felvert tojásba.)


Sült mozzarella sajt

A kisujjnyi vastag szeletekre szelt mozzarella sajtot lisztbe mártottam, majd kevés forró olajon, gyorsan mindkét oldalát megsütöttem. (Lényeges, hogy a sajt sütése legyen az utolsó fázis, mert ha kihűl, rágós lesz.)