A+ A A-

Rántott camembert párolt almával és camembert-ropogós meggyszemekkel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kis camembert sajtA camembert sajtra azért esett a választásom, mert ez a francia eredetű penésszel bevont sajt nálunk nem a legkedveltebb sajtféle. Pedig finom. Többféle változata ismert, van fehérpenészű, enyhén érett és van érett, melynek felületét sárga foltok tarkítják, a kissé túlérett kérge már teljesen sárga, belül pedig annyira lágy, hogy mézszerűen folyós. Ez utóbbinak érezhetően erős ammónia szaga van, az ilyen camembert már inkább csak az ínyencek kedvelik. Ha fel akarjuk használni egyéb ételekhez a camembert, akkor sem kell eltávolítani a rajta lévő penész réteget, mert az nem ártalmas az egészségre és ráadásul B-vitaminban gazdag.

Májusban az almák nem túl ízletesek, nem élvezetesek, legtöbbjük húsa nem lédús, hanem szivacsos. Ha van ilyen tavaszi almánk, csinálhatunk belőle különféle süteményeket, szószt, levest, tehetünk almareszeléket salátákba. De rántott szeletekhez, vagy sültek mellé is adhatunk alma szeleteket, akár párolva, akár grillezve.


Rántott camembert párolt almával

A camembert sajtot vágjuk kétujjnyi szeletekre, vagy ha kerek formájú, akkor négy cikkre. A szokásos módon lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A rántott sajtszeletek mellé párolt almaszeleteket adjunk.

Párolt alma
Személyenként egy-egy almát számítsunk. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat és vágjuk ujjnyi karikákra. (Az almaszeleteket locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.) Fedő alatt pároljuk egy kevés cukros vízben, vagy borban kb. 10 percig.


Camembert-ropogós meggyszemekkel

Személyenként kb. 25 dkg sajtot vegyünk. Egy adag camembert sajtot vágjunk kockákra, keverjük össze 10 dkg vajjal, adjunk hozzá 1 dl tejet, szórjunk bele 8 dkg lisztet, egy csapott mokkáskanál sót, késhegynyi reszelt szerecsendiót és őrölt borsot. Az egészet főzzük fel. Ha kihűlt, készítsünk a masszából apró golyókat. és panírozzuk be a szokásos módon, majd forró olajban süssük ki.
A camembert-ropogós golyókhoz lecsöpögtetett meggybefőtt szemeket adjunk. De harmonikusan illik hozzá más befőtt gyümölcse is, esetleg felszolgálhatjuk szárított gyümölccsel, de nagyon finom lekvárral ízesített joghurttal, vagy egyéb édes mártással is.

További olvasnivaló

A török-iráni határ - Kurdok tesztelik r…

A sorból kiállva ideje átöltöznöm, hiszen Iránban a külföldi hölgyektől is elvárják az iszlám öltözködési szokások tiszteletben tartását. Hosszú nadrágos, tunikás pandzsábimhoz fejemre kendő, lábamra zokni dukál. Habár az idegennek...

Folytatás...

A fejvonal

A tenyér legkomolyabb vonala a fejvonal, a mentális képességet, az intellektuális beállítottságot, a koncentráló készséget, a testrészek közül a pedig az agyat és az idegrendszert jelképezi. A fejvonal...

Folytatás...

Vénasszonyok nyara

Hiába mutat szeptember végét a naptár, és csillagászati értelemben is itt az ősz, az időjárás nem vesz róla tudomást, nem hisz nekik, mert javában tart a „vénasszonyok nyara”. Noha az...

Folytatás...

A bambusz

A bambusz (Bambusa Arundinacea) egyike India szent növényeinek: a menedék, az audiencia és a barátság fája. Mivel régebben azt hitték, hogy a dzsungeltüzeket az összedörzsölődő bambusztörzsek okozzák, a fa ettől...

Folytatás...

Nyolcas, a befejezettség, az elmúlás szá…

Noha a nyolcas a megingathatatlan és rendíthetetlen igazság szimbolikája, mégis csak elvétve fordul elő a hitregékben, vallási szertartásokban. Ebben talán az a felfogás játszik szerepet, mely szerint a nyolcas...

Folytatás...

Mustárfa, a több mint ezeréves természet…

Perzsa fogkefefát is írhattam volna a címben, ez azonban e növénnyel szemben - melyről már a Biblia is említést tesz - nem lenne igazságos, ugyanis a fogkefét csak néhány száz...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?