A+ A A-

Rántott camembert párolt almával és camembert-ropogós meggyszemekkel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kis camembert sajtA camembert sajtra azért esett a választásom, mert ez a francia eredetű penésszel bevont sajt nálunk nem a legkedveltebb sajtféle. Pedig finom. Többféle változata ismert, van fehérpenészű, enyhén érett és van érett, melynek felületét sárga foltok tarkítják, a kissé túlérett kérge már teljesen sárga, belül pedig annyira lágy, hogy mézszerűen folyós. Ez utóbbinak érezhetően erős ammónia szaga van, az ilyen camembert már inkább csak az ínyencek kedvelik. Ha fel akarjuk használni egyéb ételekhez a camembert, akkor sem kell eltávolítani a rajta lévő penész réteget, mert az nem ártalmas az egészségre és ráadásul B-vitaminban gazdag.

Májusban az almák nem túl ízletesek, nem élvezetesek, legtöbbjük húsa nem lédús, hanem szivacsos. Ha van ilyen tavaszi almánk, csinálhatunk belőle különféle süteményeket, szószt, levest, tehetünk almareszeléket salátákba. De rántott szeletekhez, vagy sültek mellé is adhatunk alma szeleteket, akár párolva, akár grillezve.


Rántott camembert párolt almával

A camembert sajtot vágjuk kétujjnyi szeletekre, vagy ha kerek formájú, akkor négy cikkre. A szokásos módon lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A rántott sajtszeletek mellé párolt almaszeleteket adjunk.

Párolt alma
Személyenként egy-egy almát számítsunk. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat és vágjuk ujjnyi karikákra. (Az almaszeleteket locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.) Fedő alatt pároljuk egy kevés cukros vízben, vagy borban kb. 10 percig.


Camembert-ropogós meggyszemekkel

Személyenként kb. 25 dkg sajtot vegyünk. Egy adag camembert sajtot vágjunk kockákra, keverjük össze 10 dkg vajjal, adjunk hozzá 1 dl tejet, szórjunk bele 8 dkg lisztet, egy csapott mokkáskanál sót, késhegynyi reszelt szerecsendiót és őrölt borsot. Az egészet főzzük fel. Ha kihűlt, készítsünk a masszából apró golyókat. és panírozzuk be a szokásos módon, majd forró olajban süssük ki.
A camembert-ropogós golyókhoz lecsöpögtetett meggybefőtt szemeket adjunk. De harmonikusan illik hozzá más befőtt gyümölcse is, esetleg felszolgálhatjuk szárított gyümölccsel, de nagyon finom lekvárral ízesített joghurttal, vagy egyéb édes mártással is.

További olvasnivaló

Montenegró és Albánia helyett irány …

Úgy terveztük, az idén – Horvátországon, Bosznia-Hercegovinán valamint Montenegrón át – Albániába utazunk. A térképet és az útikönyvet már jó előre beszereztük, és nagyjából az útvonalat is kijelöltük. Ám ezúttal...

Folytatás...

Kasmír mellett döntünk

Keralai fáradtságunk még ki sem pihentük, de már ismét hajt minket a felfedezés vágya és kíváncsisága az újabb és újabb tájak, emberek felé. Leküzdhetetlen mehetnékünk számára teljesen mindegy, hogy merre...

Folytatás...

Anyák napja

Noha napjainkban már csaknem mindenütt megemlékeznek az életet adó anyákról, azonban a világ különböző részein az ünnepet más és más időpontban tartják. Nálunk május első vasárnapjára esik, de ezen a...

Folytatás...

Orbán, az utolsó fagyosszent

  A májusi eleji fagyosszentek - Pongrác, Szervác és Bonifác - mindenki számára jól ismertek, azt viszont már kevesebben tudják, hogy van még egy negyedik is, mégpedig Orbán (Közép- és Nyugat-Európában:...

Folytatás...

Valóban biszexuális hajlamú vagyok?

  Kedves Rosta Erzsébet! Elnézését kérem, hogy így ismeretlenül zavarom, de reménykedem, hogy esetleg tud segíteni. Pár napja voltam egy természetgyógyásznál, aki - úgy tűnik - azt gondolja, hogy a kézolvasásban...

Folytatás...

Csilla kézelemzése

Kezére nézve, összehasonlítva ujjait a tenyerével, láthatóan a tenyere dominál. Ha tenyerébe hajtaná az ujjait, a középső ujja valószínűleg tenyere közepe alatt végződne. Ez normál hosszúságúnak számít, ami materiális...

Folytatás...