A+ A A-

Rántott camembert párolt almával és camembert-ropogós meggyszemekkel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kis camembert sajtA camembert sajtra azért esett a választásom, mert ez a francia eredetű penésszel bevont sajt nálunk nem a legkedveltebb sajtféle. Pedig finom. Többféle változata ismert, van fehérpenészű, enyhén érett és van érett, melynek felületét sárga foltok tarkítják, a kissé túlérett kérge már teljesen sárga, belül pedig annyira lágy, hogy mézszerűen folyós. Ez utóbbinak érezhetően erős ammónia szaga van, az ilyen camembert már inkább csak az ínyencek kedvelik. Ha fel akarjuk használni egyéb ételekhez a camembert, akkor sem kell eltávolítani a rajta lévő penész réteget, mert az nem ártalmas az egészségre és ráadásul B-vitaminban gazdag.

Májusban az almák nem túl ízletesek, nem élvezetesek, legtöbbjük húsa nem lédús, hanem szivacsos. Ha van ilyen tavaszi almánk, csinálhatunk belőle különféle süteményeket, szószt, levest, tehetünk almareszeléket salátákba. De rántott szeletekhez, vagy sültek mellé is adhatunk alma szeleteket, akár párolva, akár grillezve.


Rántott camembert párolt almával

A camembert sajtot vágjuk kétujjnyi szeletekre, vagy ha kerek formájú, akkor négy cikkre. A szokásos módon lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A rántott sajtszeletek mellé párolt almaszeleteket adjunk.

Párolt alma
Személyenként egy-egy almát számítsunk. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat és vágjuk ujjnyi karikákra. (Az almaszeleteket locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.) Fedő alatt pároljuk egy kevés cukros vízben, vagy borban kb. 10 percig.


Camembert-ropogós meggyszemekkel

Személyenként kb. 25 dkg sajtot vegyünk. Egy adag camembert sajtot vágjunk kockákra, keverjük össze 10 dkg vajjal, adjunk hozzá 1 dl tejet, szórjunk bele 8 dkg lisztet, egy csapott mokkáskanál sót, késhegynyi reszelt szerecsendiót és őrölt borsot. Az egészet főzzük fel. Ha kihűlt, készítsünk a masszából apró golyókat. és panírozzuk be a szokásos módon, majd forró olajban süssük ki.
A camembert-ropogós golyókhoz lecsöpögtetett meggybefőtt szemeket adjunk. De harmonikusan illik hozzá más befőtt gyümölcse is, esetleg felszolgálhatjuk szárított gyümölccsel, de nagyon finom lekvárral ízesített joghurttal, vagy egyéb édes mártással is.

További olvasnivaló

Hogyan szabadultam meg az öregujjam ben…

Nemrég ismét - sokadszor - benőtt az öregujjam körme, de most már tudom, miként kell fájdalommentesen eltávolítani. Azonban, míg idáig eljutottam, nem egyszer alaposan megkínzott a húsba nőtt körmöm, és...

Folytatás...

Szári fodrász kézelemzése

A kezét valószínűleg alulról, a csuklója felől - rossz szögből - fényképezhették, mert az ujjaihoz képest a tenyere meglehetősen nagy. Mivel torzíthatnak a fotók, az ujjakat a tenyérrel nem hasonlítom...

Folytatás...

Hasmenés, diaré - Hagyományos népi g…

A szennyezett víz és élelmiszer által kiváltott hasmenés a megfelelő higiéné és az élelmiszertartósítás kialakítása előtt gyermekre és felnőttre egyaránt súlyos veszélyt jelentett. Nem véletlen, hogy az évszázadok során számos...

Folytatás...

Személyiségtípusok, temperamentumok s…

A legrégibb személyiségtípusok az ókorból származnak, a temperamentumok vagy vérmérsékletek rendszerét, elsőként Hippokratész (Kr.e. kb. 460—kb. 377) görög orvos alkotta meg. A személyiségek osztályozásánál a vérmérsékletet, görög...

Folytatás...

Az agy

Az ősi egyiptomiak számára az agy nem sokat jelentett, a koponya egyfajta „töltőanyagának” tekintették, az intelligencia lakhelyének a szívet tartották, ezért a mumifikálás során - más fontos szervekkel ellentétben -...

Folytatás...

Gyerek-kezek

A gyermek kezének értékelése, típusának meghatározása elsősorban azért fontos, mert - nem megfelelő döntések esetén - különböző problémák adódhatnak abból, ha a gyerek keze eltérést mutat a szüleitől. Ha...

Folytatás...