A+ A A-

Rántott camembert párolt almával és camembert-ropogós meggyszemekkel

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Kis camembert sajtA camembert sajtra azért esett a választásom, mert ez a francia eredetű penésszel bevont sajt nálunk nem a legkedveltebb sajtféle. Pedig finom. Többféle változata ismert, van fehérpenészű, enyhén érett és van érett, melynek felületét sárga foltok tarkítják, a kissé túlérett kérge már teljesen sárga, belül pedig annyira lágy, hogy mézszerűen folyós. Ez utóbbinak érezhetően erős ammónia szaga van, az ilyen camembert már inkább csak az ínyencek kedvelik. Ha fel akarjuk használni egyéb ételekhez a camembert, akkor sem kell eltávolítani a rajta lévő penész réteget, mert az nem ártalmas az egészségre és ráadásul B-vitaminban gazdag.

Májusban az almák nem túl ízletesek, nem élvezetesek, legtöbbjük húsa nem lédús, hanem szivacsos. Ha van ilyen tavaszi almánk, csinálhatunk belőle különféle süteményeket, szószt, levest, tehetünk almareszeléket salátákba. De rántott szeletekhez, vagy sültek mellé is adhatunk alma szeleteket, akár párolva, akár grillezve.


Rántott camembert párolt almával

A camembert sajtot vágjuk kétujjnyi szeletekre, vagy ha kerek formájú, akkor négy cikkre. A szokásos módon lisztben, felvert tojásban és zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban kisütjük. A rántott sajtszeletek mellé párolt almaszeleteket adjunk.

Párolt alma
Személyenként egy-egy almát számítsunk. Hámozzuk meg az almákat, szedjük ki a magházukat és vágjuk ujjnyi karikákra. (Az almaszeleteket locsoljuk meg citromlével, hogy ne barnuljanak meg.) Fedő alatt pároljuk egy kevés cukros vízben, vagy borban kb. 10 percig.


Camembert-ropogós meggyszemekkel

Személyenként kb. 25 dkg sajtot vegyünk. Egy adag camembert sajtot vágjunk kockákra, keverjük össze 10 dkg vajjal, adjunk hozzá 1 dl tejet, szórjunk bele 8 dkg lisztet, egy csapott mokkáskanál sót, késhegynyi reszelt szerecsendiót és őrölt borsot. Az egészet főzzük fel. Ha kihűlt, készítsünk a masszából apró golyókat. és panírozzuk be a szokásos módon, majd forró olajban süssük ki.
A camembert-ropogós golyókhoz lecsöpögtetett meggybefőtt szemeket adjunk. De harmonikusan illik hozzá más befőtt gyümölcse is, esetleg felszolgálhatjuk szárított gyümölccsel, de nagyon finom lekvárral ízesített joghurttal, vagy egyéb édes mártással is.

További olvasnivaló

’Kíváncsi Cseresznye’ kézelemzése

A kezek morfológiai jellemzőit vizsgálva elsőként az ötlik a kézelemző szemébe, hogy - az elsőként beküldött kézfej képeken, melyek természetes helyzetben mutatják az ujjakat - a gyűrűs és a kisujjak...

Folytatás...

Ismét Delhiben

Ebéd előtt van még időnk egy vargabetűt tenni a parlamenti negyedben, a kis kerülő után pedig indulunk Melindáért, a konzul feleségéért, munkahelyére a Magyar Kulturális Intézetbe. Új-Delhi központi sugárútja, a...

Folytatás...

Irán - Zarathusztra földjén

  Nagyobb térképre váltás   Teheránból 1371 Tir havának 18. napján - 1992. július 9-én -, az Ashura és Tasua ünnepek előtt indulunk. A mi időszámításunktól való eltérés abból adódik, hogy iszlám naptár...

Folytatás...

Mahmúd Ahmadinezsád

Az ultrakonzervatív nézeteiről ismert iráni politikus, 2005 óta országának elnöke. Az 1956. október 28-án Garmszárban született, apja patkolókovács volt. A Teheráni Műszaki Egyetemen szerzett közlekedésmérnöki doktorátust (Ph. D.). Az iráni...

Folytatás...

A csikló kimetszése

A női genitália megcsonkításának története a régmúltba nyúlik vissza, elsőként a Cnidus városából származó görög geográfus, történetíró Agatharchidesz tett róla említést, aki az i.e. 2. században leírta, hogy a...

Folytatás...

Asztrológiai vonatkozások

A hinduk ismerték fel először a napéjegyenlőség precessziójának törvényét, és elsőként ők határozták meg azt, hogy a pontos napéjegyenlőség csupán minden 25 827-ik évben következik be. A hinduk számításainak helyességét...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?