A+ A A-

Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A gránátalmafáról kimerítően írtunk a Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról című könyvünkben. A részletes írásból most csak annyit idéznék, hogy ”Piros színe és rengeteg magva miatt lett a termékenység, a szerelem és az élet szimbóluma.” Érdemes a szócikket végig elolvasni.

GránátalmákMivel a könyvből kimaradt, kiegészítésként hozzátenném, hogy a gránátalmáról azt is mondják, hatékony a rák, a szívproblémák valamint a cukorbetegség megelőzésében. Az ókorban vérzéscsillapítóként, emésztési gondokra, bélférgesség ellen, a férgek kiűzésére használták. A hagyományos tibeti orvoslásban egyenesen legendás gyógyszernek tartják, sokféle nyavalyára ajánlják, többek között olyan betegségek, mint a nehézlégzés, gyomordaganat, vese- és szívbaj, magas vérnyomás, menstruációs zavar, torokgyík kezelésére.

Furcsa, de eddig soha sem fedeztem fel gránátalmát valamilyen étel alapanyagaként, lett légyen az saláta, sütemény, vagy más édesség, egyetlen receptben sem találtam gránátalmás ételre. Viszont a belőle készült ital finomságát régóta tanúsíthatom, hisz Iránban járva, volt lehetőségünk többször élvezettel kortyolgatni. Állítom, hogy a gránátalma kisajtolt, C-vitaminban gazdag, édesen savanykás, kissé fanyar ízű leve egyaránt hűsít és felüdít. Mindenkinek ajánlom kóstolásra, hasonlóan a gránátalmamagokkal díszített rakott salátámat.

Ezt a salátát javasolom az ünnepi asztalra - karácsonyra, szilveszterre egyaránt jó -, mert az a színpompás finomság egészséges, ízletes, ráadásul meglepetésként új ízzel ismertethetjük meg családunkat, vendégeinket. Fontos szempont az is, hogy megfizethető áron lehet kapni gránátalmát, sokfelé árulják. Ha nincs kedvünk bíbelődni a saláta elkészítésével, akkor is érdemes venni gránátalmát, s belőle kicsemegézni a magokat, hogy a téli napokban plusz védelmet biztosítsunk szervezetünknek.


Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

Két doboz olajos szardínia, tubusos majonéz, egy közepes fej vörös-, vagy lila hagyma apróra vágva és megdinsztelve, két-három főtt cékla és nyolc-tíz darab apró csemege uborka lereszelve, 15 dkg reszelt trappista sajt, három vagy négy főtt tojás, egy közepes méretű gránátalma

Rakott saláta gránátalma magvakkal díszítveA szardíniáról öntsük le az olaját, és rendezzük el a halakat egy olyan tálra, melyben majd asztalra adjuk a salátát. A halakra tegyük rá az olajban megdinsztelt hagymát, kenjünk rá vékony rétegben majonézt. Erre terítsünk egy réteg reszelt céklát és reszelt csemege uborkát, (előtte a céklát és az uborkát is itassuk le a levétől), erre ismét egy réteg majonéz jön. Szórjuk meg reszelt sajttal, és ismét kenjünk rá majonézt. Ezután a főtt tojások, villával összenyomott sárgáját pakoljuk rá a meglévő emeletekre, amire ismét majonéz kerül. Legfelső emeletként a főtt tojások reszelt fehérjével szórjuk be egyenletesen a salátát és utolsó fázisként díszítsük fel ízlésesen a piros gránátalma magokkal. Végül nedves kézzel alakítsuk a salátát tál formájúra. A lényeg, hogy mutatós, gusztusos és ráadásul finom is legyen.

(A gránátalma kimagozása során nem festünk a környezetünkben mindent pirosra, ha a félbevágott gránátalmából egy kellően mély - félig vízzel töltött - edényben - miután a darabjait 5-10 percig beáztattuk - a víz alatt távolítjuk el a magvakat. Ezután nincs más dolgunk, mint lehalászni a magozás közben letörő, és a víz tetejére felúszó hártya-darabokat, majd egy szűrön át leönteni a magokról a vizet.)

További olvasnivaló

Anitarig kézelemzése

Kretschmer német pszichiáter kézzel kapcsolatos megállapítása szerint keze a leptoszom, vagyis a sovány testtípusba tartozó, ennek megfelelően valószínűen, sovány testalkatú. A leptoszom emberek kezei mindig keskenyek, finomak, érzékenységre, a szép...

Folytatás...

A csípő

A lágyék és a combcsont közötti, oldalt kiugró csont, vagyis a csípőcsont és a körülötte kidomborodó testtájék, melyet röviden csípőnek vagy (kissé pontatlanul) tompornak neveznek - akárcsak a derék -...

Folytatás...

Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez

Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben...

Folytatás...

Az őszt és a hosszú életet jelképező tem…

Az őszirózsafélék családjába tartozó - görög eredetű neve (khrüszosz: „arany”, anthemón: „virág”) szerint „aranyvirág” jelentésű - krizantém ősei valószínűleg Dél-Ázsiában éltek, ahol egyes vad fajai ma is sokfelé fellelhetők. Európában...

Folytatás...

A fülcimpák

A Magyar Nyelv Értelmező Szótára a fülkagyló alsó, húsos karéját nevezi fülcimpának. A hosszuk átlagosan 2 cm, de az életkor haladtával kissé meghosszabbodhatnak. A nagyságukat legegyszerűbben azzal állapítják meg, hogy...

Folytatás...

Az orrlyukak

Az orrnyílások megfigyelése elég nehézkes, de a fiziognómusok szerint az arcolvasásnak ez az egyik legkényelmesebb módja. Elég csak egy pillantással szemrevételezni bárki orrlyukait, máris összeáll az emberben egy hozzávetőleges kép...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?