A+ A A-

Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


A gránátalmafáról kimerítően írtunk a Hiedelmek, hagyományok, babonák a világ minden tájáról című könyvünkben. A részletes írásból most csak annyit idéznék, hogy ”Piros színe és rengeteg magva miatt lett a termékenység, a szerelem és az élet szimbóluma.” Érdemes a szócikket végig elolvasni.

GránátalmákMivel a könyvből kimaradt, kiegészítésként hozzátenném, hogy a gránátalmáról azt is mondják, hatékony a rák, a szívproblémák valamint a cukorbetegség megelőzésében. Az ókorban vérzéscsillapítóként, emésztési gondokra, bélférgesség ellen, a férgek kiűzésére használták. A hagyományos tibeti orvoslásban egyenesen legendás gyógyszernek tartják, sokféle nyavalyára ajánlják, többek között olyan betegségek, mint a nehézlégzés, gyomordaganat, vese- és szívbaj, magas vérnyomás, menstruációs zavar, torokgyík kezelésére.

Furcsa, de eddig soha sem fedeztem fel gránátalmát valamilyen étel alapanyagaként, lett légyen az saláta, sütemény, vagy más édesség, egyetlen receptben sem találtam gránátalmás ételre. Viszont a belőle készült ital finomságát régóta tanúsíthatom, hisz Iránban járva, volt lehetőségünk többször élvezettel kortyolgatni. Állítom, hogy a gránátalma kisajtolt, C-vitaminban gazdag, édesen savanykás, kissé fanyar ízű leve egyaránt hűsít és felüdít. Mindenkinek ajánlom kóstolásra, hasonlóan a gránátalmamagokkal díszített rakott salátámat.

Ezt a salátát javasolom az ünnepi asztalra - karácsonyra, szilveszterre egyaránt jó -, mert az a színpompás finomság egészséges, ízletes, ráadásul meglepetésként új ízzel ismertethetjük meg családunkat, vendégeinket. Fontos szempont az is, hogy megfizethető áron lehet kapni gránátalmát, sokfelé árulják. Ha nincs kedvünk bíbelődni a saláta elkészítésével, akkor is érdemes venni gránátalmát, s belőle kicsemegézni a magokat, hogy a téli napokban plusz védelmet biztosítsunk szervezetünknek.


Rakott saláta gránátalmamagokkal díszítve

Két doboz olajos szardínia, tubusos majonéz, egy közepes fej vörös-, vagy lila hagyma apróra vágva és megdinsztelve, két-három főtt cékla és nyolc-tíz darab apró csemege uborka lereszelve, 15 dkg reszelt trappista sajt, három vagy négy főtt tojás, egy közepes méretű gránátalma

Rakott saláta gránátalma magvakkal díszítveA szardíniáról öntsük le az olaját, és rendezzük el a halakat egy olyan tálra, melyben majd asztalra adjuk a salátát. A halakra tegyük rá az olajban megdinsztelt hagymát, kenjünk rá vékony rétegben majonézt. Erre terítsünk egy réteg reszelt céklát és reszelt csemege uborkát, (előtte a céklát és az uborkát is itassuk le a levétől), erre ismét egy réteg majonéz jön. Szórjuk meg reszelt sajttal, és ismét kenjünk rá majonézt. Ezután a főtt tojások, villával összenyomott sárgáját pakoljuk rá a meglévő emeletekre, amire ismét majonéz kerül. Legfelső emeletként a főtt tojások reszelt fehérjével szórjuk be egyenletesen a salátát és utolsó fázisként díszítsük fel ízlésesen a piros gránátalma magokkal. Végül nedves kézzel alakítsuk a salátát tál formájúra. A lényeg, hogy mutatós, gusztusos és ráadásul finom is legyen.

(A gránátalma kimagozása során nem festünk a környezetünkben mindent pirosra, ha a félbevágott gránátalmából egy kellően mély - félig vízzel töltött - edényben - miután a darabjait 5-10 percig beáztattuk - a víz alatt távolítjuk el a magvakat. Ezután nincs más dolgunk, mint lehalászni a magozás közben letörő, és a víz tetejére felúszó hártya-darabokat, majd egy szűrön át leönteni a magokról a vizet.)

További olvasnivaló

Tizennégy, a katolikus egyház védőszentj…

A nagyobb számok mélyebb jelentéséről olykor úgy szerezhetünk információt, ha az osztóit - jelen esetben a kettőt és a hetet - vesszük szemügyre. A kettő feminin szám, jellemzője, hogy egyensúlyra...

Folytatás...

India - Utolsó Buddhaként tisztelik

A máztalan szürkével keveredő, fénytelen fakó vörös színű terrakotta Rashtrapati Bhavan messziről olyan, mintha közvetlenül a földből nőne ki. A kovácsoltvas-bejáratot homokkő elefántok és díszruhás testőrök vigyázzák. A 170 hektárnyi...

Folytatás...

Vegetáriánus konyha Indiában

Étkezési szokások Az indiai háziasszonyok naponta háromszor főznek, mivel az előző étkezésből megmaradt, állott ételt nem szolgálják fel. A kész ételt azonnal, frissiben tálalják. A menük általában 3-4 fogásból állnak...

Folytatás...

A bőr

Vastag, érdes tapintású bőr Az ilyen bor durva, goromba, nyers, szókimondó, tapintatlan és mogorva karaktert jelez. A vastagbőrű emberek dinamikusak, lendületesek és tevékenyek, azonban hiányzik belőlük a finom modor és a...

Folytatás...

Miként hozhatjuk helyre vagy menthetjük …

  A férjem javasolta, hogy írjak erről a témáról, ötletén napokig gondolkodtam, azon törve a fejem, mit is javasolhatnék. De mindhiába erőlködtem, csak néhány praktika jutott eszembe: például az, hogy ha...

Folytatás...

Már ősidők óta ismeretes a sokujjúság, a…

  Dr. Métneki Júlia biológus, az Országos Közegészségügyi Intézet munkatársa   A tenyér-bőrlécrajzolat már az embrionális élet második, harmadik hónapjában kialakul, és az egész élet során változatlan marad. Miután ez egy öröklött...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?