A+ A A-

Rácponty és ördögpirula

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Nemrég egy jókora adagra való, bőrétől megszabadított, tisztított, szeletelt pontyot kaptam. Noha régóta nem veszek pontyot, mert a valamikori kedvenc halamat, halastóban tenyésztik, s hogy minél súlyosabbak legyenek, alaposan meghizlalják szegény párákat. És sajnos többször előfordult, hogy rántott pontyba harapva, kifröccsent belőle a zsír. Ez a mostani azonban nem volt kövér, valószínűleg a Dunából fogták ki, s mivel a hétvégén vendégek jöttek hozzánk vacsorára, gondoltam a kapott halból rácpontyot készítek. A kellemes nyári halas vacsorának nagy sikere lett, ezért úgy döntöttem, ezúttal erről a komplett, szaftos pontyfinomságról írok, hátha valamelyik olvasómnak kedve támad elkészíteni ezt a remek halas ételt.


Rácponty (négy személyre)

1,20 kg tisztított, szeletelt ponty, 1kg krumpli, két közepes fej vöröshagyma, 3 paprika, 3 paradicsom (vagy az utóbbi három zöldség helyett 3-4 evőkanál konzerv lecsó), olaj, 4 dl tejföl, liszt, piros fűszerpaprika, só

A megtisztított és nem túl vastag szeletekre darabolt halat besózzuk, s míg fő a krumpli, állni hagyjuk. A karikára vágott hagymát, a felaprított paprikát és paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és olajon lecsóvá dinszteljük. A héjában főtt krumplit karikára vágjuk, és egy kiolajozott tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk vele, majd kissé megsózzuk. A krumplis rétegre egy kevés olajat locsolva, a besózott halszeleteket egymás mellé katonásan szép sorjában ráhelyezzük, majd egyenletesen beterítjük a lecsóval. Ezután a tálat közép meleg sütőbe tesszük, de még mielőtt elkészülnénk, a félig megsült halra rákenjük a liszttel elkevert tejfölt.

A tejfölbe azért fontos lisztet keverni, mert enélkül a lecsó sok levet ereszt. Vigyázzunk a tejfölös, lisztes keverékre, nehogy csomós maradjon. Ha grízes lisztet használunk, akkor könnyű simára kevernünk. Vannak, akik hagyományos módon, kisebb halakból készítik a rácpontyot. Ez esetben a halakat beirdalják és az eredeti recept szerint megtűzdelik füstölt szalonna csíkokkal.

A szaftos ponty után jól esik a hideg sör, vagy egy kis bor. Nyalánkságként bármilyen édességet adhatunk. Én az egyszerű, gyorsan összedobható, kiadós forrázott fánkot, ördögpirulát készítettem. Ha nem édesszájúak vendégeink, akkor sós ropogtatni valóként megteszi valamilyen pirított mag, földimogyoró, pisztácia vagy kesudió. Az asztal közepére tett gyümölccsel teli tálból pedig mindenki annyit szed, amennyit kíván. Míg csemegézünk, ha nem túl szálkás a hal, remekül el lehet beszélgetni egymással.


ÖrdögpirulaÖrdögpirula

2,5 dl vizet 3 dkg vajjal, egy evőkanál kristálycukorral felforralunk, és állandó keverés közben beleszórunk 25 dkg lisztet, majd sűrűre főzzük. Ha már a tészta leválik az edény faláról, levesszük a tűzről, és még forrón hozzáadunk egyenként 6 tojást. Mindegyiket alaposan keverjük bele a masszába. Egy kisebb méretű, de mély edényben olajat forrósítunk, és abba - két evőkanál segítségével - galuskákat szaggatunk. A fánkokat pirosra sütjük, kiemelve egy papírtörlőre  tesszük, hogy az olajat leitassa róluk, majd neszkakaóban, vagy porcukorral édesített keserű kakaóporban )esetleg fahéjas porcukorban) alaposan megforgatjuk őket. (Vaníliás vagy fahéjas porcukorral is finomak!). Az ördögpirulák mellé valamilyen pikáns ízű dzsemet adhatunk.


További olvasnivaló

Milyen madár a turul?

Mivel mostanában sokszor hallani róla, arra gondoltam, megkérdezem néhány ismerősömet, milyen madár a turul. Válaszuk tömören csak annyi volt, hogy ragadozó. További faggatásomra, többnyire vállrándítást, kerekre nyílt szemű csodálkozást, szétárt...

Folytatás...

Miklós napja - Mikulás

A kis-ázsiai Myrában, a 3-4. században élt csodatévő Szent Miklós (Nikolausz) püspök a katolikusok egyik legnépszerűbb szentje, a görögkeleti egyház a tengerészek, halászok, hajók és a hajózás védőszentjének tekinti...

Folytatás...

Karácsonyi ajándékozás

A világon mindenütt elsősorban a gyerekek várják izgatottan a karácsonyt, mert ekkor megajándékozzák őket. Az ajándékokat hozhatja Télapó, Karácsonyapó, Jézuska, jószívű boszorkány vagy egy kis manó. Az angol gyerekeknek a Karácsonyapó...

Folytatás...

Tizenhárom hittétel és karácsonyi puding

A számok kozmikus rendjében talán a legkedvezőtlenebb szerepet osztották a tizenhármasra. Képzetével - a balszerencse mellett - többnyire a káoszt, a zűrzavart, az összevisszaságot, a fejetlenséget társítják. Pedig nem mindig...

Folytatás...

Szalutáció, üdvözlés

A kézfogásról - melyről az alábbiakban is szó lesz - egy korábbi cikkemben már írtam, és a Tenyerünkben a jövő? c. könyvemben hosszabb összefoglaló is olvasható, ezúttal elsősorban az üdvözlésről...

Folytatás...

Csipkeverésről, a Hunnia Csipkemúzeum me…

Terényi víkendünk zárónapjának fő eseménye a Hunnia Csipkemúzeum felkeresése volt. Már az első napi sétánk során felfigyeltem a múzeumba invitáló táblára, izgatott kíváncsiságom, milyen lehet ez a csipkekiállítás. Érdeklődésemet több...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?