A+ A A-

Rácponty és ördögpirula

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Nemrég egy jókora adagra való, bőrétől megszabadított, tisztított, szeletelt pontyot kaptam. Noha régóta nem veszek pontyot, mert a valamikori kedvenc halamat, halastóban tenyésztik, s hogy minél súlyosabbak legyenek, alaposan meghizlalják szegény párákat. És sajnos többször előfordult, hogy rántott pontyba harapva, kifröccsent belőle a zsír. Ez a mostani azonban nem volt kövér, valószínűleg a Dunából fogták ki, s mivel a hétvégén vendégek jöttek hozzánk vacsorára, gondoltam a kapott halból rácpontyot készítek. A kellemes nyári halas vacsorának nagy sikere lett, ezért úgy döntöttem, ezúttal erről a komplett, szaftos pontyfinomságról írok, hátha valamelyik olvasómnak kedve támad elkészíteni ezt a remek halas ételt.


Rácponty (négy személyre)

1,20 kg tisztított, szeletelt ponty, 1kg krumpli, két közepes fej vöröshagyma, 3 paprika, 3 paradicsom (vagy az utóbbi három zöldség helyett 3-4 evőkanál konzerv lecsó), olaj, 4 dl tejföl, liszt, piros fűszerpaprika, só

A megtisztított és nem túl vastag szeletekre darabolt halat besózzuk, s míg fő a krumpli, állni hagyjuk. A karikára vágott hagymát, a felaprított paprikát és paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és olajon lecsóvá dinszteljük. A héjában főtt krumplit karikára vágjuk, és egy kiolajozott tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk vele, majd kissé megsózzuk. A krumplis rétegre egy kevés olajat locsolva, a besózott halszeleteket egymás mellé katonásan szép sorjában ráhelyezzük, majd egyenletesen beterítjük a lecsóval. Ezután a tálat közép meleg sütőbe tesszük, de még mielőtt elkészülnénk, a félig megsült halra rákenjük a liszttel elkevert tejfölt.

A tejfölbe azért fontos lisztet keverni, mert enélkül a lecsó sok levet ereszt. Vigyázzunk a tejfölös, lisztes keverékre, nehogy csomós maradjon. Ha grízes lisztet használunk, akkor könnyű simára kevernünk. Vannak, akik hagyományos módon, kisebb halakból készítik a rácpontyot. Ez esetben a halakat beirdalják és az eredeti recept szerint megtűzdelik füstölt szalonna csíkokkal.

A szaftos ponty után jól esik a hideg sör, vagy egy kis bor. Nyalánkságként bármilyen édességet adhatunk. Én az egyszerű, gyorsan összedobható, kiadós forrázott fánkot, ördögpirulát készítettem. Ha nem édesszájúak vendégeink, akkor sós ropogtatni valóként megteszi valamilyen pirított mag, földimogyoró, pisztácia vagy kesudió. Az asztal közepére tett gyümölccsel teli tálból pedig mindenki annyit szed, amennyit kíván. Míg csemegézünk, ha nem túl szálkás a hal, remekül el lehet beszélgetni egymással.


ÖrdögpirulaÖrdögpirula

2,5 dl vizet 3 dkg vajjal, egy evőkanál kristálycukorral felforralunk, és állandó keverés közben beleszórunk 25 dkg lisztet, majd sűrűre főzzük. Ha már a tészta leválik az edény faláról, levesszük a tűzről, és még forrón hozzáadunk egyenként 6 tojást. Mindegyiket alaposan keverjük bele a masszába. Egy kisebb méretű, de mély edényben olajat forrósítunk, és abba - két evőkanál segítségével - galuskákat szaggatunk. A fánkokat pirosra sütjük, kiemelve egy papírtörlőre  tesszük, hogy az olajat leitassa róluk, majd neszkakaóban, vagy porcukorral édesített keserű kakaóporban )esetleg fahéjas porcukorban) alaposan megforgatjuk őket. (Vaníliás vagy fahéjas porcukorral is finomak!). Az ördögpirulák mellé valamilyen pikáns ízű dzsemet adhatunk.


További olvasnivaló

Hurok rajzolatok és az általuk jelzett…

A hurok rajzolatok singesek és orsósak, ismertebb elnevezésükön ulnárisak és radiálisak lehetnek. A hurok mintázatok jellemzője, hogy a fodor szálak az ujjbegy közepe felé haladnak, majd közép tájt hurokszerűen...

Folytatás...

Az orcák

Az arccal, vagyis az ember fejének előrészével, melyen a szemek, az orr, száj van (Magyar Értelmező Kéziszótár), már többféle megközelítésben is foglalkoztunk, most viszont - elsősorban a kínai mesterek tanításaira...

Folytatás...

Állatkerti séta

Pár éve, a közelgő, október 4-i Állatok világnapja előtt, kimentünk a budapesti Állatkertbe, hogy fotókat készítsünk lakóiról, hogy a képekkel meglepjük olvasóinkat. Bevallom régebben szinte minden évben ellátogattam...

Folytatás...

Gyümölcs- és püspökkenyér karácso…

Keresztlányom anyja egy alkalommal - mialatt jóízűen falatozta gyümölcskenyerem - azt mondta, ezek olyan sütemények, melyek a spájzból összekapart maradékból készülnek. Ennek hallatán megdermedtem, hisz én mindig a legjobb...

Folytatás...

Begyulladt a burzám

Valamelyik téli napon történt, hogy egy beteg társaságában, lifttel tartottam a reuma-rendelésre. Az ismeretlen nő látva, hogy milyen nehezemre esik a járás, afelől érdeklődött, mi a bajom. Válaszom a legkomolyabban...

Folytatás...

Vagyok, aki vagyok kézelemzése

Ha a két kézfejéről és a két tenyeréről készült képekre vetünk egy pillantást, feltűnő különbség látható köztük, hisz amíg kézfejeit ábrázoló felvételek feltehetően élethűen ábrázolják a kezét, a tenyeréről...

Folytatás...