A+ A A-

Rácponty és ördögpirula

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Nemrég egy jókora adagra való, bőrétől megszabadított, tisztított, szeletelt pontyot kaptam. Noha régóta nem veszek pontyot, mert a valamikori kedvenc halamat, halastóban tenyésztik, s hogy minél súlyosabbak legyenek, alaposan meghizlalják szegény párákat. És sajnos többször előfordult, hogy rántott pontyba harapva, kifröccsent belőle a zsír. Ez a mostani azonban nem volt kövér, valószínűleg a Dunából fogták ki, s mivel a hétvégén vendégek jöttek hozzánk vacsorára, gondoltam a kapott halból rácpontyot készítek. A kellemes nyári halas vacsorának nagy sikere lett, ezért úgy döntöttem, ezúttal erről a komplett, szaftos pontyfinomságról írok, hátha valamelyik olvasómnak kedve támad elkészíteni ezt a remek halas ételt.


Rácponty (négy személyre)

1,20 kg tisztított, szeletelt ponty, 1kg krumpli, két közepes fej vöröshagyma, 3 paprika, 3 paradicsom (vagy az utóbbi három zöldség helyett 3-4 evőkanál konzerv lecsó), olaj, 4 dl tejföl, liszt, piros fűszerpaprika, só

A megtisztított és nem túl vastag szeletekre darabolt halat besózzuk, s míg fő a krumpli, állni hagyjuk. A karikára vágott hagymát, a felaprított paprikát és paradicsomot, megszórjuk pirospaprikával, megsózzuk, és olajon lecsóvá dinszteljük. A héjában főtt krumplit karikára vágjuk, és egy kiolajozott tepsit vagy hőálló tálat kibélelünk vele, majd kissé megsózzuk. A krumplis rétegre egy kevés olajat locsolva, a besózott halszeleteket egymás mellé katonásan szép sorjában ráhelyezzük, majd egyenletesen beterítjük a lecsóval. Ezután a tálat közép meleg sütőbe tesszük, de még mielőtt elkészülnénk, a félig megsült halra rákenjük a liszttel elkevert tejfölt.

A tejfölbe azért fontos lisztet keverni, mert enélkül a lecsó sok levet ereszt. Vigyázzunk a tejfölös, lisztes keverékre, nehogy csomós maradjon. Ha grízes lisztet használunk, akkor könnyű simára kevernünk. Vannak, akik hagyományos módon, kisebb halakból készítik a rácpontyot. Ez esetben a halakat beirdalják és az eredeti recept szerint megtűzdelik füstölt szalonna csíkokkal.

A szaftos ponty után jól esik a hideg sör, vagy egy kis bor. Nyalánkságként bármilyen édességet adhatunk. Én az egyszerű, gyorsan összedobható, kiadós forrázott fánkot, ördögpirulát készítettem. Ha nem édesszájúak vendégeink, akkor sós ropogtatni valóként megteszi valamilyen pirított mag, földimogyoró, pisztácia vagy kesudió. Az asztal közepére tett gyümölccsel teli tálból pedig mindenki annyit szed, amennyit kíván. Míg csemegézünk, ha nem túl szálkás a hal, remekül el lehet beszélgetni egymással.


ÖrdögpirulaÖrdögpirula

2,5 dl vizet 3 dkg vajjal, egy evőkanál kristálycukorral felforralunk, és állandó keverés közben beleszórunk 25 dkg lisztet, majd sűrűre főzzük. Ha már a tészta leválik az edény faláról, levesszük a tűzről, és még forrón hozzáadunk egyenként 6 tojást. Mindegyiket alaposan keverjük bele a masszába. Egy kisebb méretű, de mély edényben olajat forrósítunk, és abba - két evőkanál segítségével - galuskákat szaggatunk. A fánkokat pirosra sütjük, kiemelve egy papírtörlőre  tesszük, hogy az olajat leitassa róluk, majd neszkakaóban, vagy porcukorral édesített keserű kakaóporban )esetleg fahéjas porcukorban) alaposan megforgatjuk őket. (Vaníliás vagy fahéjas porcukorral is finomak!). Az ördögpirulák mellé valamilyen pikáns ízű dzsemet adhatunk.


További olvasnivaló

Karakterolvasás a megjelenés, testhordoz…

A fiziognómusok szerint a lányok és az asszonyok mozdulatai - mozgásuk és testhordozásuk - meglehetősen jó képet adnak a személyiségükről. Ha valamelyikük kíváncsi rá, hogy miről árulkodik megjelenése mások számára...

Folytatás...

Törökország - Noé is járt az Ararátnál

  Sajnos ezután szomorúbb arcát mutatja felénk az ország. Szívszorító látvány összedőlt házaival, vörös félholdas sátrakba telepített lakóival, a magas hegyekkel övezett, földrengés-sújtotta Erzincan. A városnak nincs műemléke, mert az 1939-es...

Folytatás...

Az élesztő olcsó vitaminbomba, bőrtáplál…

Az élesztőről sok jót írnak, mely az elismerésre, a hírnévre méltán rászolgál. Mindez nem véletlen, hisz kitűnő fehérjeforrás - az élesztőgombák 50%-a fehérje - tizenhét vitamin van benne (csak az...

Folytatás...

Teve: dromedár és baktrián

A mai teve ősei 40 millió évvel ezelőtt még Észak-Amerikában éltek, és a feltevések szerint onnan a pliocén korszak közepén, az Alaszkát Csukcsfölddel összekötő Behring-földhídon jutottak át Ázsiába, majd...

Folytatás...

Köménymagos sörkifli

Miután a férjem - az egyik olvasónk kérésére - kiegészítette a sörről szóló írásunkat, úgy gondoltam, én pedig a sörhöz remekül illő köménymagos kifli receptjével leszek a sör barátainak kedvére...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A kezek és lábak ujjai az emberi test távoli végződései, a csí és a vér visszaáramlásának kiindulópontjai. A kínai népi orvoslásban ősidők óta úgy tartják, hogy az ujjak tükrözik vissza...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?