A+ A A-

Pünkösdi ebédünk, bakonyias harcsapaprikás nokedlival

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Már régóta kívántam a halpaprikást, de valahogy mindig valami mást készítettem. Pünkösdszombaton viszont egy jól sikerült, hangulatos, jókedvű esküvőn vettünk részt, ahol svédasztalon várta a vacsorakínálat, hogy ki-ki azt válasszon belőle, amit kedvel. Volt sokféle hús, vadasként, pörköltnek elkészítve, és persze a kihagyhatatlan sült- és rántott húsok, köretből is nagy volt a választék. Halból azonban kizárólag csak harcsapörköltet lehetett enni, hozzá hígított tejfölt (azokra gondolva, akik tejfölösen szeretik), mellé pedig túrós csuszát ajánlottak, sok túróval és pirított szalonnával. Nos, nekünk e tészta igazi pörcös változata jelentett bökkenőt, mert több mint negyedszázada már, hogy lemondtunk a húsokról, és a halra is tíz évvel később tértünk vissza. Köretként rizibizit tettem a harcsapörkölt mellé, ez azonban nem volt igazi, mert a rizsszemek a szafttól gyorsan eláztak. De talán nem is volt nagy baj, hogy „nem kellett repetáznom”, mert a parti előtt az asztalokra kitett süteményekből sok finom pogácsát és muffint ettem, melyek a közben elfogyasztott üdítőktől a gyomromban megduzzadtak, és teljesen elteltem.

Harcsapaprikás (maradék)A rizibizis harcsapörkölt fogyasztása közben döntöttem el, hogy pünkösdhétfőn itt az ideje, hogy tényleg készítsek egy finom bakonyi harcsapaprikást, méghozzá hagyományosan, szaggatott nokedlivel. Megcsináltam és mondhatom nagyon jól esett. A képen látható, hogy mennyire kevés maradt belőle. A fagyasztott harcsát kora reggel kivettem a mélyhűtőből, így - mivel, ha gombát vásárolok, egy adagra valót megdinsztelve, dobozba rakva lefagyasztom - elég volt 11 óra után nekiállnom az ebédkészítésnek, amivel oly gyorsan elkészültem, hogy a déli harangszó előtt közöltem, kész a harcsapaprikás a nokedlival, ebédelhetünk.

(Az alábbiakban leírt harcsapaprikásomat azért nevezem bakonyiasnak, mert az bakonyi ételeknek elmaradhatatlan „kelléke” a szalonna, sonka vagy sajt, én azonban ezeket elhagytam.)


Bakonyias harcsapaprikás

Személyenként vágjunk 20 dkg harcsafilét és kb. 7-8 dkg gombát szeletekre vagy apró kockára. Egy nagy fej vöröshagymát vágjunk egész apróra, olajon dinszteljük meg egész puhára, adjunk hozzá pirospaprikát, csipetnyi őrölt feketeborsot, őrölt köménymagot és majoránnát. (Ha a vöröshagymánk nem Harcsapaprikásdinsztelődött meg eléggé, turmixszoljuk le.) Adjuk a szafthoz a kockára vagy szeletekbe vágott harcsát és a felaprított gombát. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje, és főzzük készre. Gyorsan megpuhul a hal és a gomba is. Utolsó fázisként (80 dkg halnál) legalább két dl tejfölt keverjünk el egy púpos evőkanál grízes liszttel, öntsük vele nyakon a pörköltet, és lassan mérsékelt tűznél forraljuk fel.


A német Nockerl, magyarul nokedli, elegánsabb nevén galuska elkészítése

50 dkg lisztbe (vegyesen grízes- és sima) üssünk 2 db tojást, sózzuk meg, és öntsünk hozzá annyi vizet, hogy elkeverve se túl lágy, se túl kemény ne legyen a tészta. Forrásban lévő sós vízbe vágódeszkáról tompa élű késsel szaggassuk bele a tésztát. Közben gyakran kavarjuk meg. Ha feljönnek a nokedlik a víz felszínére, szűrjük le és hideg vízsugárban öblítsük le, majd szedjük forró olajba őket. Miután összekevertük, kóstoljuk meg, és ha kell, sózzuk utána. Tálaláskor legyen meleg a nokedli, mert ha kihűlt, rágós lesz.

További olvasnivaló

Madarat tolláról, embert járásáról

Karakterolvasás a járásmód (a járás mikéntje), a járás közben megfigyelhető testtartás, illetőleg a járást kísérő különféle testmozdulatok alapjánA számító, önző személyek járás közben általában kissé megdöntve, ferdén tartják a fejüket...

Folytatás...

Hasznos tanácsok sütemények készítéséhez

Míg a főzéshez a nyersanyagokat a háziasszony szinte tetszés szerint választhatja meg, a fűszereket kedvére variálhatja, a sütemények elkészítésénél minden esetben mérleget kell használnia, pontosan be kell tartania a receptekben...

Folytatás...

Papírmasék boltja

A csónakázástól elgémberedett lábakkal, bizonytalanul kapaszkodunk fel a meredek lépcsőkön. A tulajdonos, egy meglehetősen fiatal, jóképű fiatalember, sietős léptekkel tart felénk, s hívó kezével befelé terel minket. Meleg posztókaftánjához...

Folytatás...

Anyák napja

Noha napjainkban már csaknem mindenütt megemlékeznek az életet adó anyákról, azonban a világ különböző részein az ünnepet más és más időpontban tartják. Nálunk május első vasárnapjára esik, de ezen a...

Folytatás...

A szívvonal

A tenyérjósok a vonalak közül legszívesebben a szívvonalat tanulmányozzák, még az életvonalnál is nagyobb fontosságot tulajdonítanak ennek a vonalnak, ugyanis az érzelmi, szerelmi intimitások többet elárulnak viselőjükről, mint a vitalitást...

Folytatás...

Nemcsak befőzésnél hasznosak – a sokcélú…

Korábban már méltattam a hasznos dobozokat, gondoltam, megérdemlik az üvegek is. Félretett üvegeimet nemcsak befőzésnél, dzsemek, lekvárok, savanyúságok készítésénél veszem igénybe, más feladatot is képesek betölteni, hisz felhasználásuk kifejezetten univerzális...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?