Nálunk a krumplit sokféle néven ismerik, hívják burgonyának, kolompérnak, csicsókának, pityókának, csucsorkának, földialmának. De krumplinak mondják a rosszul járó órát is. És sokan ismerik és fogyasztják az egészségesnek tartott krumplicukrot is.
A krumplit végtelen sok változatban lehet elkészíteni. Levesnek majoránnásan, jó tejfölösen, az újburgonyás leves pedig sok petrezselyemmel finom. A burgonyalevesbe tehetünk gombát, a gulyáshoz és a ráchalhoz viszont hozzátartozik a burgonya, sokféle halhoz is illik, mint például a burgonyával lerakott süllőhöz, az angolnával töltött burgonyához stb. Köretként a legismertebbek: a szalma-, vagy hasábburgonya, a vajas krumpli, a petrezselymes újkrumpli, a burgonyhab és –felfújt, a sült karikákra vágott krumpli, a tepsis- és a hagymás tört burgonya, a tejföllel késhegynyi köménnyel ízesített túrós burgonya, vagy a paprikás hagymával készült resztelt krumpli.
Noha férjem idegenkedik a krumplis ételektől, azért akad kivétel, többnyire a munkaigényeseket kedveli, például a mákban meghempergetett krumplis nudlit, a barackos és szilvás burgonyagombócot, a burgonyás lekváros derelyét, a frissen kisült krumplis pogácsát, a tejszínes krumplipürét, a rósejbnit, a forró olajban kisütött vékony karikára vágott burgonyát, a burgonyasalátát zellerrel és hagymával és a krumplis tésztát salátával.
Ellentétben a párommal, én mindig szívesen ettem krumplis ételeket. Történt egyszer kislány koromban - amikor még hadilábon álltam a beszéddel - édesanyámmal vonaton utaztunk Kaposvárról Budapestre. Velünk szemben egy tisztelendő atya ült, aki a hosszú út alatt szóba elegyedett velünk. Miután jól elbeszélgetett Édessel, hozzám fordulva váratlanul megkérdezte, Mi a kedvenc ételed, mit szeretsz enni Erzsike? Gondolhatta, hogy a masnis, apró gyerek nem mondhat mást, minthogy szeretem a csokoládét, a süteményeket és ki tudja még milyen finomságot, csirkecombot, vagy másféle nyalánkságot. Válaszommal nem várattam sokáig, s a pap legnagyobb meglepetésére, azt mondtam, hogy a paprikásgumlit és a gumblistésztát szeretem. A paprikás krumplival kapcsolatban van még egy másik sztorim is. Serdülő lányként, egy nyári este, étteremben vacsoráztunk. Az étlapot tanulmányozva a serpenyős rostélyosra esett a választásom. Meglepetten tapasztaltam, hogy a megrendelt elegáns hangzású ételem, nem más, mint egy közönséges paprikás krumpli. Amit jóízűen elfogyasztottam.
Én, mint krumplievő, a burgonyás ételek megannyi elkészítési módját ismerem, készítem és fogyasztom, kivéve a tócsnit, amit egy ideig nem kívántam, ugyanis kisdiák koromban egyszer megkínáltak egy sületlen, ehetetlen rossz tócsnival. De mióta tudok egy jó receptet, a magam által készített tócsnit szívesen megeszem. Főzelékként paradicsomos krumplit és majoránnás, babérleveles, hagymás, tejfölös krumplifőzeléket készítek. A rakott krumplit sajttal, gombával, vagy aprított, olajos tonhallal variálom, persze valamennyi rakottasra tojásos tejföl jár. Rántott halhoz vagy békához nagyon illik a lilahagymás majonézes krumpli. De készítettem már burgonyás palacsintát, csörögét, fánkot, lepénykét, lángost. Szívesen szelek a burgonyás kenyérből egy karéjjal, főleg ha a kenyér rozsos. Halottam hírből, milyen finom a sajtos rakott krumpli, a sajtos pirított burgonya és -felfújt, vagy a leveles tésztába burkolt fűszeres burgonyával töltött kockák, a burgonyás rétes, -palacsinta, -szendvics, a burgonya torta, -keksz, -labdacs, -fészek, -rúd, -patkó, -lepény stb. Finom lehet, de még nem ettem, gombás, tojásos burgonyagaluskát vagy burgonyaropogóst, amihez kell 30 dkg áttört főtt krumpli, kevés gríz vagy liszt, 2 tojássárgája, só. Összekeverve hengereket sodorva, tojásfehérjébe és zsemlemorzsába hempergetve, forró olajban kisütve.
És persze nem említettem a kedvenc paprikás krumplimat, amit - mivel nem eszünk húst (legfeljebb csak halat) - nem virslivel, vagy kolbásszal készítek, ehelyett zöldborsóval, vagy aprított, olajos tonhallal dobom fel, de kedvelem az alföldiesen más néven pásztor burgonyaként ismert, tarhonyával készült paprikás krumplit is. A férjemhez hasonlóan én is szívesen eszem gránátos kockát, vagyis krumplis tésztát, amiről nem is olyan régen tudtam meg, kétféleképpen is elkészíthető. Az egyik változat szerint az olajban megdinsztelt hagymára piros paprikát, sót, törött borsot szórok, majd a héjában főtt, meghámozott, összetört krumplit hozzáadom. A sós vízben kifőtt tésztát belerakjuk, majd jól elkeverjük. A másik változat szerint az alapmassza az előbbitől eltérően, paprikás krumpliként készül, miután a krumplit összetörtük, a kifőtt tésztát hozzákeverjük.
Tócsni, tócsi, cicege, lapcsánka
1 nagy fej hagymát kevés olajon sárgára pirítunk. 1 kg krumplit nyersen lereszelünk, kinyomkodjuk a levét, sózzuk, borsózzuk. A krumplihoz adjuk a hagymát, kevés lisztet és annyi tejfölt keverünk bele, hogy sűrű tésztánk legyen. (A sok liszttől kemény lesz.) Palacsintasütőben, kevés forró olajon szétterítve, lassan mindkét oldalát megsütjük. Tányérra csúsztatva, megkenhetjük tejföllel vagy reszelt sajtot szórhatunk rá. Egyik felé ráhajtjuk a másikra.
Röszti
Héjában megfőzünk 1 kg krumplit, ha kihűlt, nagy lyukú reszelőn szálasra gyaluljuk. Közben két nagy fej kockára vágott hagymát megdinsztelünk olajon. Összekeverjük a krumplit a hagymával, sózzuk, borsozzuk. Lepényeket formálunk, kevés olajon pirosra sütjük.
Sztrapacska
50 dkg hámozott, resztelt burgonyából, 30 dkg lisztből, 1 tojásból, sóból, 10 dkg margarinból tésztát készítünk. Sós vízbe szaggatva a galuskát kifőzzük. Ha megfőtt, leöblítjük, forró olajba szeljük és tetejére hintünk 15-20 dkg juhtúrót. (Eredetileg füstölt szalonnás pörcöt is adnak hozzá, de anélkül is nagyon finom).
De ha ez nem elég, számos jó krumplis receptet találnak a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben is. Látogassanak el oda is!
