Olga remek ételeiről, háziasszonyi adottságairól a szirnyiki készítését ismertető cikkemben már írtam, ám azóta volt szerencsénk máskor is ellátogatni hozzájuk, most - folytatásként - ezekről a vendéglátásokról, illetőleg a vizitek során felkínált ételekről kívánok beszámolni. A receptek mellett néhány képet is bemutatok, remélem, így együttesen jól használhatók és további ötleteket meríthetők belőlük.
Amióta megismertem, nem győzöm Olga főzési tudományát dicsérni, de nem csupán az étkeinek ízei, hanem fantáziája miatt is. Nemcsak többféléből tud, még többet alkotni, hanem - az elkészítési módokat, a díszítést és a tálalást variálva - ugyanabból a zöldségből, tojásból, halból is képes sokfélét kihozni. De nem szabad elfeledkezni a türelméről sem, ő ugyanis nem sajnálja idejét a készülődésre, a főzésre, hihetetlenül apró darabokra tudja szelni, aprítani az olívabogyót, zellerszárat, hagymát, rákrudat, krumplit, paprikát, paradicsomot, és képes hosszasan pepecselni a halszeletek megfelelő pácolásával is.
Mindig változatos fogásokkal lep meg minket, véletlenül sem készítene olyan ételeket, melyeket már az előző vacsorák alkalmával varázsolt elénk. A tálak díszítése, elrendezése is kitűnő, jó esztétikai érzékre vall, oly kívánatossá teszi az ételeket, hogy már puszta láttukra is összefut szánkban a nyál. Pedig ez még csak a látvány, az aromák később jönnek és hatnak. Kedvessége, szívélyessége, vendégszeretete manapság viszonylag ritka kincs, valószínűleg azért is tetszik szorgos ténykedése, mert hozzá hasonlónak tartom magam. Én ugyancsak szívesen főzök, sütök, tálalok, díszítek, és szerzek kulináris örömöket a hozzánk érkezőknek.
E dicsérő sorok után ideje már, hogy jöjjenek a receptek és a fotók, s hogy ne legyen túl hosszú a cikkem, csak néhány ételről írok, az édességek és az italféleségek ezúttal kimaradnak.
Apró burgonyalángosok párolt káposztával
Negyedkiló főtt, áttört krumplit, ugyanannyi mennyiségű (25 dkg) rétesliszttel, egy tojással, sóval és élesztős kovásszal dolgozzunk össze. Dagasszuk meg a tésztát, majd lisztezett deszkán nyújtsuk ki, és vágjuk, féltenyérnyi darabokra, vagy szaggassuk ki pogácsaszaggatóval kerek formájúakra. Forró olajban süssük pirosra.
A lángoskák mellé párolt vöröskáposztát adhatunk. A káposztát vágjuk vékony laskára, s miután kissé megsóztuk, olajon dinszteljük meg, öntsünk rá kis almalevet, szórjunk rá kevés cukrot. Ha elkészült, pár csepp ecettel vagy citromlével ízesíthetjük. Akkor jó, ha már a káposzta leve elpárolgott.
Pácolt, sült harcsa
A harcsafilét sóval és borssal bedörzsöljük, majd állni hagyjuk. Eközben egy pohárba cukrot kevés ecettel feloldunk, hozzákeverünk ketchupot, szójaszószt, mustárt, csípős paprikát és olajat. A fűszerkeveréket ráöntjük a filékre és alaposan beledörzsöljük a halszeletekbe. Ezután tegyük a pácolt halakat egy fedett tálba és egy napon át pihentessük a hűtőszekrényben. Másnap 2-3 perc alatt mindkét oldalát megsütjük.
Rántott ponty alufóliás burgonyával
A kefével alaposan megsúrolt krumplikon késsel, kereszt irányba vágjunk egy-egy nyílást, hogy azon keresztül távozzon a gőz. Az újkrumplit elég félbevágni. A krumplikat sütőben megsütjük és a rántott pontyszeletek köré szervírozzuk.
A tál közepébe kerülnek a rántott pontyszeletek, amelyek a megszokott módon készülnek. A besózott halat lisztbe, felvert tojásba, zsemlemorzsába panírozva, forró olajban rántsuk ki.
Sült halfilé mozzarella sajttal beborítva
A halfiléket besózzuk, és kevés lisztben megfogatva forró olajban kisütjük. A sült halfilékre fehér mozzarella szeleteket valamint egy-egy karika paradicsomot és paprikát teszünk. Forró sütőbe rakjuk, míg a sajt megolvad rajtuk. Többféle halból készíthetjük.
Padlizsán tekercs
A padlizsánt vékony szeletekre vágjuk, forró olajban kisütjük. A sült padlizsán csíkokra majonézt kenünk és egy szelet paradicsommal és kis petrezselyemmel együtt tekerjük fel.
Töltött cukkíni
A bébi cukkínit mossuk meg, a végeit vágjuk le és hosszában szeljük félbe. A közepét úgy kaparjuk ki, hogy kb. fél cm. széles pereme maradjon. Sózzuk meg. Margarinon dinszteljünk apróra vágott hagymát és öntsük fel (egy bébi cukkínire számítva) fél dl tejszínnel. Borssal és kakukkfűvel ízesítsük. Ezután morzsoljunk bele Feta sajtot, s ezzel a masszával töltsük meg a cukkíniket, majd sütőben 180 C fokon süssük készre.
Kaviáros főtt tojások
A főtt tojásokat kettévágjuk, a tetejükre majonézt teszünk, erre pedig fekete vagy piros kaviár kerül, díszítésként jól mutat a tojások közt az újhagyma zöldje.
Rizssaláta rákkal
A főtt rizsbe tegyük bele a rákokat (konzerv esetén a lét előbb csurgassuk le róluk), majd az egészet óvatosan keverjük össze a hozzáadott apróra vágott hagymával, zellerrel, és majonézzel.
Krumplisaláta paradicsom darabokkal
A főtt krumplit és a vöröshagymát szeljük karikákra, és öntsük nyakon cukorral, ecettel és sóval ízesített salátalével. Lefedve, néhány órát hagyjuk állni. Tálalás előtt a salátára tegyünk paradicsomdarabokat, és a tetejét szórjuk meg apróra vágott zeller zölddel.
Sajtfalatkák
Kockára vágott különféle sajtokat dióval, lilahagymával, főtt tojással, olívabogyóval, szőlővel stb. párosíthatjuk, és ezekből ízletes harapnivalókat alkothatunk. Egy-egy falatot fogpiszkálóra szúrva, katonás rendben elrendezve adjuk az asztalra. A sajtfalatok különböző sajtfélék összeházasításával is készülhetnek. A sajtfalatok jól esnek az italok mellé.