Rosta Erzsébet weboldala


Mint ahogy az egészséges táplálkozással, a tojással kapcsolatban is megoszlanak, illetőleg változnak a nézetek, van, amikor javasolják, máskor tiltják a fogyasztását, vagy óvnak attól, hogy sok tojást együnk. Én kedvelem a tojást (ezen kizárólag a tyúktojást értem), nemcsak azért, mert a legtökéletesebb fehérje benne található, hanem, mert sokféleképpen felhasználható, számtalan étel készíthető belőle. Jó ideje azonban sem lágy tojást sem tükörtojást nem eszem, pedig mindkettőt szívesen fogyasztanám, de tartok a szalmonellától. A nyers tojásfehérjével az is a bajom, hogy inaktíválja a szervezetben a biotint, vagyis a H-vitamint. Ez a vitamin megakadályozza a haj őszülését, enyhíti az izomfájdalmakat, kopaszodás ellen is hatásos. A biotin hiánya zsíranyagcsere-zavarokat okozhat, nagyfokú kimerültséget érezhet az ember. Spánielemnek időnként adok tojást, de neki is csak főtten, mert a nyers tojásban van egy avidin nevű fehérje, amely megköti a biotint és így megakadályozza, hogy az felszívódhasson.

Olvastam, hogy maximum napi két tojás fogyasztása megfelelő. A Hollywoodi diéta, melyben napi 6 kemény tojást javasolnak, ami közel ötszöröse a napi szükségletnek, talán veszélyes lehet. De az sem tesz jót, ha az ember sok nyers tojásból készített tojáslikőrt iszik, mert az illetőnek valószínűleg biotin-pótlásra lesz szüksége. Különösen a már kopaszodók fogadják meg ezt a tanácsot.

S ha már ennyit írtam a tojásról, megtoldom szövegem néhány tojásos recept ötlettel. Már csak azért is, mert a tojás igen sok ételnek az alapanyaga, melyek nélküle élvezhetetlenek lennének. Én már csak tudom, hisz férjem két évig volt vega, ami azt jelenti, hogy tojást sem fogyasztott.


Bevert tojás

Forraljunk ecetes vizet, és abba egymás mellé óvatosan üssük be a tojásokat. De sokkal jobb, ha a tojásokat egyenként egy tányérba ütjük, majd úgy csúsztatjuk bele őket a vízbe. A vizet a tojásokkal forraljuk még tovább, majd húzzuk félre egy ideig és kb. 3-4 perc múlva szűrőlapáttal vegyük ki a bevert tojásokat. A tojások állaga akkor megfelelő, ha a sárgák eléggé megkocsonyásodtak. (Főzelékekre gyors feltét, de lehet sültekre tenni, vagy egyszerűen reszelt sajttal megszórva, kenyérrel megenni.)


Tojásos nokedli salátávalTojásos nokedli

Készítsünk galuskát, vagyis nokedlit a szokásos módon. 60 dkg liszthez adjunk 1-2 tojást, és annyi vizet, hogy a tészta se túl lágy, se túl kemény ne legyen. A tésztát, közvetlen kifőzés előtt keverjük ki, mert akkor lágy galuskát kapunk. Lobogó, forró sós vízbe vágódeszkáról szaggassuk be késsel esetleg kiskanállal. Keverjük meg, nehogy összeálljanak a nokedlik. Akkor jó a tészta, ha feljönnek a galuskák a víz felszínére. Öblítsük le és tegyük kevés olajba, s közben verjünk fel 4-5 öt tojást tejföllel vagy 1 dl tejjel. Öntsük rá a megforrósított galuskákra, és addig kavarjuk, amíg meg nem kocsonyásodik rajtuk a tojás. Fejes salátával kitűnő étel. Aki nem szeret vacakolni a galuskakészítéssel, vagy nincs elég ideje hozzá, annak a csavart kész tésztát ajánlom, azzal lehet helyettesíteni a nokedlit.


Tejfölben párolt tojás

Egy kivajazott, vagy olajozott hőálló tálba ujjnyi vastagon terítsünk szét tejfölt. A tejfölre üssünk tojásokat. Kissé sózzuk meg a tojás fehérjéket, ne a sárgáját, mert akkor az pöttyös lesz. Sütőben kb. 10 perc alatt elkészül.


Tojáshabban sült tojás

Személyenként két tojást számoljunk. Törjük fel a tojásokat, a fehérjéket tegyük tálba, a tojások sárgája maradjon a fél tojás héjában, vagy külön-külön tegyük egy-egy pohárba vagy kis tányérra. A tojások fehérjéjéből kevés vízzel, vagy csipet sóval, esetleg pici citromlével verjünk kemény habot. Forrósítsunk serpenyőben olajat. A habot kicsit sózzuk meg, majd a habból merőkanállal vegyünk ki egy-egy adagot, és tegyük a serpenyőbe, majd mindegyik tojásfészek tetejére óvatosan csúsztassunk egy-egy tojássárgát. Addig folytassuk addig, amíg az összes tojással nem végeztünk.


Krumplipürében sült tojások

Készítsünk krumplipürét porból vagy hagyományosan. A hagyományos püréhez főzzünk kis kockákra vágott hámozott krumplit, ha megfőtt, szűrjük le róla a vizet, áttörve, forró tejjel és vajjal vagy margarinnal keverjük simára, krémes állagúra. Simítsuk a pürét tűzálló tálba, alakítsunk ki benne mélyedéseket, melyekbe egyenként üssünk tojást. A tojásfehérjét kicsit sózzuk meg. Tegyük forró sütőbe, és kb. 8-9 perc alatt elkészül. A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, vagy apróra vágott petrezselyemmel, esetleg snidlinggel.


Sajtos tojásfészek

Egy tűzálló tálat vajazzunk ki, és személyenként két tojást számítva, a tojásfehérjéket verjük kemény habbá. A tálba simítsuk bele a felvert fehérjét, és evőkanállal képezzünk benne mélyedéseket, melyekbe szórjunk reszelt sajtot, majd erre kerül a tojás sárgája. Tegyük forró sütőbe, kb. 4-5 perc alatt kész. Rögtön tálaljuk.


Paradicsom szószban őrszemtojás

Személyenként egy zsemlét és két tojást számítsunk. Vágjuk ketté a zsemléket, mártsuk meg egyenként tejben, és tegyük egy tálra. Készítsünk kissé megcukrozott paradicsommártást, és öntsük ujjnyi magasan egy tűzálló tálba. Rakjuk bele egymás mellé a zsemlekarikákat, és mindegyikbe üssünk bele egy-egy tojást. Sütőben addig süssük, amíg a tojások megkeményednek. Melegen tálaljuk!


Savanyú tojás

Egy-két nagy fej vöröshagymát vágjunk négyfelé, és egy babérlevéllel együtt sós vízben főzzük meg. Ha megfőtt a hagyma, vegyük ki a babérlevelet, szórjuk meg liszttel, és az egészet alaposan turmixszoljuk össze. Ízesítsük tejföllel, mustárral, kevés citromlével, reszelt citromhéjjal, cukorral és pár csepp szója szósszal. Lassan forralva, sűrítsük be. Tegyük a mártásba vissza a babérlevelet.  Közben a bevert tojás receptje szerint készítsük el a tojásokat. Személyenként két tojást számítsunk. A már forrásban lévő szószba tegyük bele a tojásokat. A tálaláskor a savanyú tojást meglocsolhatjuk tejföllel.


Tojásfeltét

Főtt tojásokat és snidlinget vágjunk apróra, sózzuk meg és az egészet keverjük össze tejföllel, majd forró olajban süssük meg. Kockára vágva még melegen tálaljuk. Öt főtt tojáshoz, öt kanál tejfölt számítsunk.


Tojáspörkölt

Pirítsunk meg olajon apróra vágott hagymát, szórjuk meg őrölt piros paprikával, adjunk hozzá kevés vizet. Ugyanúgy járjunk el, és ízesítjük, mintha pörköltet készítenénk. Ha elkészültünk a sűrű pörkölt szafttal, keverjünk hozzá egy kis tejfölt.  A legvégén tegyünk bele karikára vágott tojásokat. Tálalhatjuk krumplival, rizzsel, feltétként rátehetjük főzelékre.


Tojásos sült banán

A meghámozott, citromlével meglocsolt banánokat vajban, vagy margarinban süssük meg. Szórjunk a tetejére reszelt sajtot. Külön készítsünk tükörtojást úgy, hogy mindkét oldalát alaposan átsütjük. A sajtos sült banán mellé téve, tálaljuk.
  

Kommentek

archivált tartalom

Rosta Erzsébet #4

Kedves Jolán!
Megértem a helyzetét, nem lehet könnyű a gyermeke étkeztetése. Szerencsére a tojásallergia felnőttkorban elég ritka, a gyermekek többsége, mire iskolába kerül „kinövi”.
Üdvözlettel,
Erzsébet

2015-01-03 14:32:56

Judit #3

Biztosan így van,de mi a helyzet a tojásallergiás 3 évesemmel?
Nem tehet róla,hogy nem eheti 1,5 éves kora óta... :(
Már ha csak nyomokban is tartalmaz valami tojást, hasmenése lesz tőle (sajnos volt alkalmunk megtapasztalni).
Nem mindenki "önként" nem eszik tojást... :(

2015-01-01 15:11:52

Szegfű Ildikó #2

Erzsébet! Valóban tojás nélkül nincs élet, a tojás maga az életerő.
Húsvét: hímes tojás. Megfőzve keményre és több napig ehető.
Tojássaláta : majonézzel leöntve a karikára vágott kemény tojás, snidlinggel ízesítve.
A végtelenségig folytatható a sok finomság, bizony minden héten kell tojást enni.
Üdv: Ildi

2011-05-23 12:35:30

Vári Magdi #1

Édes Erzsike!
Ezeket a tojásos recepteket így sorba ahogy írtad el fogom készíteni, olyan kedvet csináltál hozzá! Puszi Magdi
Mindjárt írok emailon is. puszi :-) :-) :-)

2011-05-15 12:38:27