Rosta Erzsébet weboldala


CukorborsóNem tudom, mi késztethetett rá: a hetek óta tartó borongós időjárás, vagy talán szervezetem A-vitamin, kálium vagy foszfor hiánya, mindenesetre a karácsonyi készülődés közben úgy döntöttem, a napos nyárelőt időző, finom zsenge zöldborsólevest készítek ebédre. Mivel mindig van mirelit zöldborsó a mélyhűtőmben, semmi sem tarthatott vissza ettől. Bár a mi hagyományaink szerint a zöldborsó nem kifejezetten karácsonyi étel, azt azért érdemes megjegyezni, hogy a Biblia is említést tesz róla.

A régészeti leletek szerint már az i.e. 5700-ban termesztették, az azóta is kedvelt hüvelyes növényt, a zöldborsót. Őshazája állítólag Afganisztán vagy Abesszínia, ahonnan eljutott a Földközi-tenger térségébe, és ismertté vált a görögök, a rómaiak valamint az egyiptomiak számára. A görög természettudós, filozófus Theophrasztosz (i.e. 371 - i.e. 287) a növényekről szóló munkáiban már ír róla, az egyiptomiak pedig a Nílus-deltájában 4000 évesre becsült borsószemeket találtak. Az első zöldborsós receptet a 17. század közepén, a „La Cuisine Francaise”-ből fordították angolra, én azonban újabbakat ajánlok.


Zöldborsóleves

A zöldborsót, apróra vágott hagymával, petrezselyemzölddel, felkockázott sárgarépával, kevés sóval (esetleg cukorral), valamint felöntött vízzel tegyük fel főni. Ha a borsó és répa megpuhult, öntsünk hozzá tejet, kissé forraljuk fel.


Zöldborsó krémleves

Főzzük meg sós vízben puhára a zöldborsót, majd turmixszoljuk el kevés liszttel, vagy kukoricakeményítővel, szórjunk rá apróra vágott petrezselyemzöldet, és forraljuk fel. Ha túlságosan sűrűre sikeredett, hígítsuk tejjel vagy tejszínnel.


Zöldborsó párolva

Olajon pirítsunk meg apróra vágott hagymát, adjuk hozzá a zöldborsót, a finomra vágott petrezselyem zöldjét, sózzuk meg, majd kevés vízzel felöntve, pároljuk készre.


Zöldborsó főzelék

60 dkg vagy egy tasak zsenge mirelit zöldborsót, apróra vágott vöröshagymával és petrezselyemzölddel, kevés sóval és cukorral (ez utóbbi elmaradhat) öntsünk fel annyi vízzel, hogy ellepje, és pároljuk meg. Az edényt fedővel takarjuk le. Tejben keverjünk simára 3-4 dkg lisztet, és öntsük a puhára főtt zöldborsóra, szorgalmasan kavarjuk addig, amíg eléggé besűrűsödik. Még finomabb, ha tej helyett tejszínt használunk. Finom főzelékünk lesz, ha a zöldborsóhoz kockára vágott sárgarépát és karalábét adunk.


Tejszínes zöldborsó lilahagymával

Négy személyre számolva szeleteljünk fel 1 vagy két nagy fej lilahagymát vékony karikákra, olajon vagy vajon pirítsuk kissé meg, adjunk hozzá 40 dkg friss vagy mélyhűtött zöldborsót, sózzuk és borsozzuk meg, öntsünk rá 1 csésze vizet, és kevergetve pároljuk addig, amíg a hagyma és a zöldborsó megpuhul. Egy csapott kanál grízes lisztet keverjünk össze egy csésze tejszínnel, szórjunk rá apróra vágott petrezselyemzöldet és sűrítsük be. Lila hagyma helyett megfelelő másfajta: például metélő-, a vörös- és a salotthagyma, valamint az újhagyma a zöldszárával együtt, vagy a gyöngyhagyma és a póréhagyma is.


Rizibizi

Futtassunk meg olajon apróra vágott vöröshagymát, alaposan megmosott rizst, tegyük bele a zöldborsót, hintsük meg sóval és apróra szelt petrezselyemzölddel. Öntsük fel vízzel, hogy ellepje, és lassan pároljuk készre.
Ha a tetejére konzerv aprított tonhalat borítunk, még ízletesebb lesz, és egytálételként ehetjük meg.


Majonézes zöldborsó

A készen vett majonézhez ízlés szerint adjunk tejfölt, kevés sót, cukrot, csipetnyi őrölt borsot, apróra vágott hagymát és zöldpetrezselymet, és egy konzervnyi zöldborsóval alaposan keverjük össze. Még finomabb, ha kockára vágott savanykás almát is adunk hozzá.


Paprikás krumpli zöldborsóval

A készülő paprikás krumplihoz szórjunk zöldborsót.