Nem vagyok válogatós, de a sztrapacskát gyerekkorom óta nem kívánom. Történt egyszer, hogy egyik osztálytársamat korrepetáltam, mivel elégé elhúztuk az időt, a lány édesanyja azt javasolta, ebédeljek náluk. A kedves meghívást nem tudtam elutasítani, ezért köszönettel rábólintottam. A frissen kifőtt tányérnyi galuskáról, azt mondták, hogy az finom sztrapacska. Eddig ezt az ételt nem ismertem, érdeklődéssel láttam hozzá. Ám már valahogy az első falat sem akart lemenni a torkomon. krumplis, liptói túrós nokedliket csak forgattam a számban, rámeredtem, hányingert éreztem, s a teli tányér láttán a szememből kibuggyant egy-két könnycsepp. Arra törekedtem, nehogy észrevegyék rajtam. Turkáltam az ételt, ami soha nem volt szokásom, s amikor végeztem a sztrapacska elfogyasztásával, megköszöntem, azt hazudva, ízlett az ebéd. Szerencsére nem kaptam repetát. Néha azóta is elgondolkodom, mi lehetett annak az oka, hogy egy életre szólón lemondjak erről az ételről. Talán a túró volt túlérett, vagy a nem eléggé megfőtt, kissé nyers krumpli íze (esetleg mindkettő) volt az, ami visszatartott attól, hogy tisztességesen megegyem a felkínált sztrapacskás ebédet.
Elnézést kérek azoktól, akiknek kedvenc étele a juhtúrós, reszelt krumplis, füstölt szalonnás galuska, én most néhány egyéb juhtúrós étel elkészítését ajánlom. Megjegyzem, szívesen eszem a kellemes aromájú, illatú juhtúrót, azonban az erős, csípőset egyáltalán nem kedvelem. Persze ez ízlés dolga.
Juhtúrós töltelék rétesbe, vajastésztába vagy palacsintába
20 dkg liptói túróhoz keverjünk két evőkanál tejfölt, apróra vágott kaprot vagy snidlinget. Ha túl lágynak találjuk a tölteléket, adjunk hozzá egy kis búzadarát, ha nagyon száraznak, akkor meg egy kis tejfölt. Ez a töltelék elegendő 12 palacsintához, egy réteslaphoz, vagy egy levél vajastésztából elkészíthető, tepsire való batyuhoz.
Juhtúrós pogácsa
50 dkg lisztet dörzsöljünk össze 15 dkg margarinnal, adjunk hozzá 50 dkg juhtúró, 2 tojássárgáját, sót és gyúrjuk jól össze. Hideg helyen pihentessük, majd nyújtsuk ki kétujjnyi vastagra. Pogácsaszaggatóval szaggassunk belőle kis pogácsákat. A tetejüket kenjük meg felvert tojásfehérjével vagy tejjel, de megszórhatjuk egy kis reszelt sajttal is.
Juhtúrós grízgaluska
Három tojás fehérjét verjük kemény habbá, adjunk hozzá sóval elkevert három dl búzadarát, és a tojások sárgáját. Arra törekedjünk, hogy gyenge tésztát kapjunk, melyet ne hagyjunk állni. A galuskákat szaggassuk csendesen fövő vízbe, és miután megdagadtak és feljönnek a víz tetejére, szűrjük le, és tegyük őket egy olajjal kikent hőálló tálba, majd locsoljuk meg 30 dkg - két evőkanál tejföllel lazított - juhtúróval. Sütőben melegítsük át, de ne pirítsuk meg.
Juhtúrós kukoricagombóc
25 dkg juhtúrót gyúrjunk össze három tojás sárgával, egy csipet sóval, három dkg vajjal vagy margarinnal, adjunk hozzá 30 dkg kukoricalisztet, majd a három tojás felvert habját. Vizes kézzel formáljunk egyforma kis gombócokat, és sós forró vízben főzzük meg őket. Szedjük pirított zsemlemorzsára. Azok kedvéért, akik tejföllel eszik, adjunk az asztalra azt is.
Juhtúrós tészta
Készíthetünk csuszát, de megfelel a készen kapható kocka-, vagy metélt tészta is. Főzzük ki a tésztát sós vízben. Ha megfőtt, szűrjük le, szedjük apróra vágott kapros olajba, öntsük nyakon tejföllel elkevert juhtúróval.
Krumpli juhtúróval
Főzzünk meg 50 dkg krumplit héjában, ha megfőtt, hámozzuk meg és vágjuk karikára. 25 dkg liptóit keverjünk el 2 dl tejföllel, és öntsük rá a megsózott krumpli karikákra. Olajozott tűzálló tálba rendezzük el, ha száraznak tűnik, locsoljunk rá még egy kis olajat. Sütőben süssük készre. Ha nem használjuk fel az összes túrót, akkor szórjuk rá a maradékot a túrós krumplira.
Körözött
40 dkg juhtúrót keverjünk össze alaposan 10 dkg puha vajjal vagy natúr szendvicskrémmel, adjunk hozzá apróra vágott vagy reszelt vöröshagymát (jó a snidling, lila-, vagy újhagyma is) sót, pirospaprikát és finomra darált köménymagot. Sokan tesznek a körözöttbe mustárt, én nélküle szeretem.