A+ A A-

Momok és mártószószok

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek



A tibetiek által közkedvelt, és előszeretettel fogyasztott momo
, a Himalája déli lankáin és a tibeti fennsíkon élő helyi közösségek receptjei alapján készített különféle tésztagombócok összefoglaló neve. Sokféle változatát ismerik, formálják fületlen csészéhez hasonlóra, zsemle alakúra és igazi gömbölyű gombóc kinézetűre. Bár az elkészítése a lokális szokásoktól függően változatos lehet, a momo tésztája nagyjából azonos összetevőkből áll, a liszten kívül egy csipetnyi szódabikarbóna, só és víz szükséges hozzá. A felsorolt hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrnak, melyet langyos helyen pihentetnek, míg meg nem kel, majd megformázzák, és forró olajban kisütik, vagy gőz fölött párolják, esetleg vízben kifőzik. A gombócok mellé a tibetiek húst, vagy sült zöldségeket adnak. Az alábbi receptben leírt momo Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso ízlése szerint készül.


A Dalai Láma momoi

A töltelékhez: ½ kg krumpli, 3 evőkanál olíva olaj, 1 nagy vöröshagyma apróra vágva, 1 púpozott csésze apróra vágott gomba, 1-2 csésze sajtreszelék (kemény sajtból), 1 púpos evőkanál felaprított friss koriander zöld, csipetnyi pirospaprika, só és bors. (Az eredeti recept szerint jaksajt való a töltelékbe, de helyette használhatunk parmezán, pecorinó, vagy kemény juhsajtot is.)

A töltelék elkészítése: a megfőzött, meghámozott krumplikat, apróra nyomjuk össze. Forrósítsuk fel az olíva olajat egy serpenyőben, és süssük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a gombákat, fedjük le, és pároljuk kb. 5 percig, míg megpuhulnak. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a hozzávalókat a reszelt sajttal, az összevágott korianderrel, a sóval és a borssal.

A tésztához: kg 1 sima búzaliszt, 1 tasak sütőpor, vagy késhegynyi szódabikarbóna, víz

A tészta elkészítése: keverjük a liszthez a sütőport, a sót és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk. Sodorjuk ki, de ne túl vékonyra. Vágjunk korongokat belőle egy kb. 5 cm átmérőjű tésztavágóval. Mindegyik korong széleit körbe nyomogassuk meg a hüvelykujjunkkal és az első két ujjunkkal. A korong egyik oldalára tegyünk töltelékként egy evőkanál lehűlt zöldségkeveréket, majd hajtsuk fel a tészta széleit, és jól nyomkodjuk össze az ujjainkkal. (Mivel a korongok szélei az összenyomkodástól vékonyabbak, amikor gombócokat formálunk, a tészta mindenütt egyforma vastag lesz, és egyenletesen fog megfőni.) Ezután tegyük a gombócokat egy gőzölő edénybe, melynek a rácsát előzőleg forró vízben melegítsük fel, hogy oda ne ragadjanak a gombócok. A gombócok között a rácson hagyjunk helyet, mert a gőzölésnél kitágulnak, megnőnek, és ilyenkor könnyen összeragadhatnak. Gőzöljük a gombócokat 20 percig, míg fényessé nem válnak. (A momokat aranybarnára is süthetjük, vagy nem túl lobogó vízben kifőzhetjük. Ki, hogy szereti.)

A mártáshoz: 2 evőkanál olíva olaj, 1 összevágott hagyma, két meghámozott paradicsom összevágva, egy evőkanál összevágott koriander, 1 előre elkészített zöldségkocka, 1 bögre forró víz

A mártás elkészítése: melegítsünk olíva olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és főzzük puhára. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot és az összevágott koriandert, és főzzük bő 5 percig. Olvasszuk fel a zöldségkockát a forró vízben, és öntsük a nyeles serpenyőbe. Forraljuk fel, majd 15 percig lassú tűzön párolva, sűrítsük be. Kis csészékben szolgáljuk fel kísérőként a momok mellé. (A fent leírt mártás helyett megpróbálkozhatunk a Kathmandu-stílusú momoval is, ehhez szójaszósz, rizsecet és fokhagymás csiliszósz keverékét kell elkészítenünk.)


Mártószósz momokhoz

1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál csili olaj, 1 darabka friss gyömbér nagyon apróra vágva, vagy 1 csapott mokkáskanál gyömbérpor

Keverjük össze az alkotórészeket.


Achar mártás

½ fej hagyma összevágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál curry (kari) por, 2-3 kicsi csilipaprika vékonyra szeletelve, 2-3 közepes paradicsom apró kockára vágva, só, citromlé

Süssük a hagymát és a fokhagymát az olajban puhára. Adjuk hozzá a curry (kari) port és a csilit, majd lassú tűzön pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, és a keverék szósz-szerű állagú nem lesz. Sóval és citromlével ízesítsük.


Korianderes csili mártás

A népszerű tibeti csiliszósznak kétféle változata ismert, az egyik joghurttal, a másik paradicsommal készül. A szósz néhány napnál tovább nem használható fel, mert a friss koriander gyorsan elveszíti az illatát.

1 csokor koriander zöldje, 4-5 kis zöld csili- vagy 2 erős zöldpaprika, fél csésze őrölt piros csilipaprika, 1 csésze joghurt vagy egy nagy paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, csésze víz

Vágjuk apróra a koriandert. Ha paradicsommal készítjük, vágjuk a paradicsomot négy részre. Tegyük az összes alapanyagot egy turmixgépbe, és addig turmixoljuk, míg pépessé nem válik. A joghurtos koriander csili mártás esetében 1 csésze joghurthoz adjuk a hozzávalókat, és - a paradicsom kivételével - turmixoljuk össze az egészet sima állagúvá.

További olvasnivaló

Kilences, a varázslás, a szuperlatívu…

Számos tradícióban a kilences rivalizál a misztikus hetessel, mert amíg a mágikus hét a történések spirituális oldalát jeleníti meg, a kilences az isteni triász háromszorosaként maga az abszolút tökély...

Folytatás...

Holdfogyatkozás

Az emberiséget régóta foglalkoztatja az égitestek fogyatkozása, vagyis az a jelenség, amikor valamelyik égitest - egy másik bolygó takarása miatt - egyáltalán nem (teljes fogyatkozás), vagy korongjának csak egy része...

Folytatás...

India - ’Ráma nám, Szatja he’

Nagyobb térképre váltás A hinduizmus - bár India mellett csupán Nepál, az Indonéziához tartozó Bali-sziget, az indiai-óceáni Mauritius, valamint Fidzsi-szigetek lakóinak többsége hindu - több mint 700 millió követőjével Ázsia legjelentősebb...

Folytatás...

Kovidombi kézelemzése

A képeket szemlélve, már az első ránézésre szembetűnik, hogy a viszonylag széles és nagy tenyerekhez rövid, tömzsi ujjak társulnak, melyeknek különösen a tőperceik fejlettek. Ez utóbbi érzéki természetről árulkodik, ami...

Folytatás...

Játékos kabbala - szerencse jövendöl…

          Megjelent a SZÍNHÁZI ÉLET XXVIII. évf. 31. számában, 1938 július 23-án  

Folytatás...

Rendellenes vonalak a tenyéren III. –…

A Suwon-redő története még meglehetősen rövid, hiszen csak 2010 nyarán számoltak be felfedezéséről koreai kutatók, miután egy elég nagy - 3532 férfi és 1664 nő kezét tartalmazó - tenyérmintát értékeltek...

Folytatás...