A+ A A-

Momok és mártószószok

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek



A tibetiek által közkedvelt, és előszeretettel fogyasztott momo
, a Himalája déli lankáin és a tibeti fennsíkon élő helyi közösségek receptjei alapján készített különféle tésztagombócok összefoglaló neve. Sokféle változatát ismerik, formálják fületlen csészéhez hasonlóra, zsemle alakúra és igazi gömbölyű gombóc kinézetűre. Bár az elkészítése a lokális szokásoktól függően változatos lehet, a momo tésztája nagyjából azonos összetevőkből áll, a liszten kívül egy csipetnyi szódabikarbóna, só és víz szükséges hozzá. A felsorolt hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrnak, melyet langyos helyen pihentetnek, míg meg nem kel, majd megformázzák, és forró olajban kisütik, vagy gőz fölött párolják, esetleg vízben kifőzik. A gombócok mellé a tibetiek húst, vagy sült zöldségeket adnak. Az alábbi receptben leírt momo Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso ízlése szerint készül.


A Dalai Láma momoi

A töltelékhez: ½ kg krumpli, 3 evőkanál olíva olaj, 1 nagy vöröshagyma apróra vágva, 1 púpozott csésze apróra vágott gomba, 1-2 csésze sajtreszelék (kemény sajtból), 1 púpos evőkanál felaprított friss koriander zöld, csipetnyi pirospaprika, só és bors. (Az eredeti recept szerint jaksajt való a töltelékbe, de helyette használhatunk parmezán, pecorinó, vagy kemény juhsajtot is.)

A töltelék elkészítése: a megfőzött, meghámozott krumplikat, apróra nyomjuk össze. Forrósítsuk fel az olíva olajat egy serpenyőben, és süssük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a gombákat, fedjük le, és pároljuk kb. 5 percig, míg megpuhulnak. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a hozzávalókat a reszelt sajttal, az összevágott korianderrel, a sóval és a borssal.

A tésztához: kg 1 sima búzaliszt, 1 tasak sütőpor, vagy késhegynyi szódabikarbóna, víz

A tészta elkészítése: keverjük a liszthez a sütőport, a sót és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk. Sodorjuk ki, de ne túl vékonyra. Vágjunk korongokat belőle egy kb. 5 cm átmérőjű tésztavágóval. Mindegyik korong széleit körbe nyomogassuk meg a hüvelykujjunkkal és az első két ujjunkkal. A korong egyik oldalára tegyünk töltelékként egy evőkanál lehűlt zöldségkeveréket, majd hajtsuk fel a tészta széleit, és jól nyomkodjuk össze az ujjainkkal. (Mivel a korongok szélei az összenyomkodástól vékonyabbak, amikor gombócokat formálunk, a tészta mindenütt egyforma vastag lesz, és egyenletesen fog megfőni.) Ezután tegyük a gombócokat egy gőzölő edénybe, melynek a rácsát előzőleg forró vízben melegítsük fel, hogy oda ne ragadjanak a gombócok. A gombócok között a rácson hagyjunk helyet, mert a gőzölésnél kitágulnak, megnőnek, és ilyenkor könnyen összeragadhatnak. Gőzöljük a gombócokat 20 percig, míg fényessé nem válnak. (A momokat aranybarnára is süthetjük, vagy nem túl lobogó vízben kifőzhetjük. Ki, hogy szereti.)

A mártáshoz: 2 evőkanál olíva olaj, 1 összevágott hagyma, két meghámozott paradicsom összevágva, egy evőkanál összevágott koriander, 1 előre elkészített zöldségkocka, 1 bögre forró víz

A mártás elkészítése: melegítsünk olíva olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és főzzük puhára. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot és az összevágott koriandert, és főzzük bő 5 percig. Olvasszuk fel a zöldségkockát a forró vízben, és öntsük a nyeles serpenyőbe. Forraljuk fel, majd 15 percig lassú tűzön párolva, sűrítsük be. Kis csészékben szolgáljuk fel kísérőként a momok mellé. (A fent leírt mártás helyett megpróbálkozhatunk a Kathmandu-stílusú momoval is, ehhez szójaszósz, rizsecet és fokhagymás csiliszósz keverékét kell elkészítenünk.)


Mártószósz momokhoz

1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál csili olaj, 1 darabka friss gyömbér nagyon apróra vágva, vagy 1 csapott mokkáskanál gyömbérpor

Keverjük össze az alkotórészeket.


Achar mártás

½ fej hagyma összevágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál curry (kari) por, 2-3 kicsi csilipaprika vékonyra szeletelve, 2-3 közepes paradicsom apró kockára vágva, só, citromlé

Süssük a hagymát és a fokhagymát az olajban puhára. Adjuk hozzá a curry (kari) port és a csilit, majd lassú tűzön pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, és a keverék szósz-szerű állagú nem lesz. Sóval és citromlével ízesítsük.


Korianderes csili mártás

A népszerű tibeti csiliszósznak kétféle változata ismert, az egyik joghurttal, a másik paradicsommal készül. A szósz néhány napnál tovább nem használható fel, mert a friss koriander gyorsan elveszíti az illatát.

1 csokor koriander zöldje, 4-5 kis zöld csili- vagy 2 erős zöldpaprika, fél csésze őrölt piros csilipaprika, 1 csésze joghurt vagy egy nagy paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, csésze víz

Vágjuk apróra a koriandert. Ha paradicsommal készítjük, vágjuk a paradicsomot négy részre. Tegyük az összes alapanyagot egy turmixgépbe, és addig turmixoljuk, míg pépessé nem válik. A joghurtos koriander csili mártás esetében 1 csésze joghurthoz adjuk a hozzávalókat, és - a paradicsom kivételével - turmixoljuk össze az egészet sima állagúvá.

További olvasnivaló

Sly07 kézelemzése

Sajnálatos módon, az egyes felvételeken különböző távolságban lehetett a kéztől és a merőlegestől eltérő szöget zárhatott a fényképezőgép objektívje, ezért a fotók torzítják a valóságos méretarányokat. Emiatt csak azt tudtam...

Folytatás...

Francia és a spanyol babapiskótás torták…

Amikor egyre drágább az energia, és nemcsak az áram, hanem a gáz is, bizony az ember kétszer is meggondolja, mikor süssön süteményt. Feltehetően ez is közrejátszik abban, hogy oly kedveltek...

Folytatás...

A karok

Már Arisztotelész (i.e. 384 - i.e. 322) és tanítványai is foglalkoztak a karok fiziognómiai jelentésével, igyekeztek összefoglalni, hogy külső megjelenésük mit árul el az ember természetéről. Legfontosabb megállapításaik az alábbiakban...

Folytatás...

Csodababánk kézelemzése

Akár a klasszikus megközelítést, akár a modern kézelemzés osztályozását választjuk, a kéz típusát nehéz besorolni, ugyanis a telt, de egyúttal elasztikusnak is tűnő, szögletes tenyérhez különböző - szögletes, lekerekített és...

Folytatás...

Csokoládémártásos kalács tejszínhabbal

  Anyák napja előtt kísérletként készítettem csokoládémártásos kalács desszertet, de nevezhetném nyalánkságnak is. Nem is gondoltam, hogy ilyen finomra fog sikerülni, ezért nemcsak Anyák napjára ajánlom, hanem más alkalmakra is.   A hozzávalók...

Folytatás...

Egyiptomi kártyajóslás

Az alábbiakban ismertetett meglehetősen egyszerű jövendölési módszer a PLUTONIUS álnéven író ismeretlen szerző 1967-ben Indiában Oriental Mystic Book of Fortune Telling címen megjelent könyvéből való. Vegyünk egy pakli franciakártyát, és...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?