A+ A A-

Momok és mártószószok

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek



A tibetiek által közkedvelt, és előszeretettel fogyasztott momo
, a Himalája déli lankáin és a tibeti fennsíkon élő helyi közösségek receptjei alapján készített különféle tésztagombócok összefoglaló neve. Sokféle változatát ismerik, formálják fületlen csészéhez hasonlóra, zsemle alakúra és igazi gömbölyű gombóc kinézetűre. Bár az elkészítése a lokális szokásoktól függően változatos lehet, a momo tésztája nagyjából azonos összetevőkből áll, a liszten kívül egy csipetnyi szódabikarbóna, só és víz szükséges hozzá. A felsorolt hozzávalókból közepes keménységű tésztát gyúrnak, melyet langyos helyen pihentetnek, míg meg nem kel, majd megformázzák, és forró olajban kisütik, vagy gőz fölött párolják, esetleg vízben kifőzik. A gombócok mellé a tibetiek húst, vagy sült zöldségeket adnak. Az alábbi receptben leírt momo Őszentsége a XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso ízlése szerint készül.


A Dalai Láma momoi

A töltelékhez: ½ kg krumpli, 3 evőkanál olíva olaj, 1 nagy vöröshagyma apróra vágva, 1 púpozott csésze apróra vágott gomba, 1-2 csésze sajtreszelék (kemény sajtból), 1 púpos evőkanál felaprított friss koriander zöld, csipetnyi pirospaprika, só és bors. (Az eredeti recept szerint jaksajt való a töltelékbe, de helyette használhatunk parmezán, pecorinó, vagy kemény juhsajtot is.)

A töltelék elkészítése: a megfőzött, meghámozott krumplikat, apróra nyomjuk össze. Forrósítsuk fel az olíva olajat egy serpenyőben, és süssük benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a gombákat, fedjük le, és pároljuk kb. 5 percig, míg megpuhulnak. Hagyjuk kihűlni. Keverjük össze a hozzávalókat a reszelt sajttal, az összevágott korianderrel, a sóval és a borssal.

A tésztához: kg 1 sima búzaliszt, 1 tasak sütőpor, vagy késhegynyi szódabikarbóna, víz

A tészta elkészítése: keverjük a liszthez a sütőport, a sót és annyi vizet, hogy sima tésztát kapjunk. Sodorjuk ki, de ne túl vékonyra. Vágjunk korongokat belőle egy kb. 5 cm átmérőjű tésztavágóval. Mindegyik korong széleit körbe nyomogassuk meg a hüvelykujjunkkal és az első két ujjunkkal. A korong egyik oldalára tegyünk töltelékként egy evőkanál lehűlt zöldségkeveréket, majd hajtsuk fel a tészta széleit, és jól nyomkodjuk össze az ujjainkkal. (Mivel a korongok szélei az összenyomkodástól vékonyabbak, amikor gombócokat formálunk, a tészta mindenütt egyforma vastag lesz, és egyenletesen fog megfőni.) Ezután tegyük a gombócokat egy gőzölő edénybe, melynek a rácsát előzőleg forró vízben melegítsük fel, hogy oda ne ragadjanak a gombócok. A gombócok között a rácson hagyjunk helyet, mert a gőzölésnél kitágulnak, megnőnek, és ilyenkor könnyen összeragadhatnak. Gőzöljük a gombócokat 20 percig, míg fényessé nem válnak. (A momokat aranybarnára is süthetjük, vagy nem túl lobogó vízben kifőzhetjük. Ki, hogy szereti.)

A mártáshoz: 2 evőkanál olíva olaj, 1 összevágott hagyma, két meghámozott paradicsom összevágva, egy evőkanál összevágott koriander, 1 előre elkészített zöldségkocka, 1 bögre forró víz

A mártás elkészítése: melegítsünk olíva olajat egy serpenyőben, adjuk hozzá a hagymát és főzzük puhára. Ezután keverjük hozzá a paradicsomot és az összevágott koriandert, és főzzük bő 5 percig. Olvasszuk fel a zöldségkockát a forró vízben, és öntsük a nyeles serpenyőbe. Forraljuk fel, majd 15 percig lassú tűzön párolva, sűrítsük be. Kis csészékben szolgáljuk fel kísérőként a momok mellé. (A fent leírt mártás helyett megpróbálkozhatunk a Kathmandu-stílusú momoval is, ehhez szójaszósz, rizsecet és fokhagymás csiliszósz keverékét kell elkészítenünk.)


Mártószósz momokhoz

1 evőkanál szójaszósz, 1 evőkanál ecet, 1 evőkanál csili olaj, 1 darabka friss gyömbér nagyon apróra vágva, vagy 1 csapott mokkáskanál gyömbérpor

Keverjük össze az alkotórészeket.


Achar mártás

½ fej hagyma összevágva, 2 gerezd zúzott fokhagyma, 1 evőkanál étolaj, 1 teáskanál curry (kari) por, 2-3 kicsi csilipaprika vékonyra szeletelve, 2-3 közepes paradicsom apró kockára vágva, só, citromlé

Süssük a hagymát és a fokhagymát az olajban puhára. Adjuk hozzá a curry (kari) port és a csilit, majd lassú tűzön pároljuk, míg a paradicsom megpuhul, és a keverék szósz-szerű állagú nem lesz. Sóval és citromlével ízesítsük.


Korianderes csili mártás

A népszerű tibeti csiliszósznak kétféle változata ismert, az egyik joghurttal, a másik paradicsommal készül. A szósz néhány napnál tovább nem használható fel, mert a friss koriander gyorsan elveszíti az illatát.

1 csokor koriander zöldje, 4-5 kis zöld csili- vagy 2 erős zöldpaprika, fél csésze őrölt piros csilipaprika, 1 csésze joghurt vagy egy nagy paradicsom, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, csésze víz

Vágjuk apróra a koriandert. Ha paradicsommal készítjük, vágjuk a paradicsomot négy részre. Tegyük az összes alapanyagot egy turmixgépbe, és addig turmixoljuk, míg pépessé nem válik. A joghurtos koriander csili mártás esetében 1 csésze joghurthoz adjuk a hozzávalókat, és - a paradicsom kivételével - turmixoljuk össze az egészet sima állagúvá.

További olvasnivaló

Szemölcsök V. - Gyógymódok az angolszász…

A hazai népi gyógymódok rövid bemutatása után a szemölcsökről írt sorozatomat a világ más részein - elsősorban az angolszász folklórban - alkalmazott hagyományos praktikák ismertetésével zárom. A különféle szemölcsök...

Folytatás...

Birsalma és kerti madárbirs

Nemrég férjem meglepetésként egy szatyorra való birsalmát hozott haza. Nekiálltam a birsek hámozásához, a kövecses magházaiktól való megszabadításukhoz, ám mire végeztem a pucolással jobb kezem mutatóujján a tőíz hajlata...

Folytatás...

A jobb- és a balkéz vizsgálatának jelent…

A kínai palmisztria kizárólag csak jobb- és bal kezet különböztet meg, ellentétben a nyugati kézolvasási, kézelemzési gyakorlattal, amely nem a jobb és a bal kéz között tesz különbséget, hanem az...

Folytatás...

Datolya és füge édességek

Datolya és füge Pár év óta a datolyát fügének nevezem, a fügét pedig datolyának. Ez azért különösen furcsa, mert tudom, miként néz ki a füge és milyen a datolya, jó néhány...

Folytatás...

Potencianövelő zöldségek

A zöldségfélék némelyikéről feltételezik, hogy oldja a frigiditást, növeli a potenciát, szerelmi érintkezésre ösztönöz, paráznaságra csábít. Azt, hogy a bőrt erősen ingerlő csalánt már az ókorban nemi serkentőszerként használták...

Folytatás...

A bokák

Megütötte a bokáját, mondja az ismert szólás arra a személyre, aki valamilyen szabálytalanság, vagy kihágás miatt pórul járt. Az viszont már kevésbé köztudott, hogy a sípcsont és a szárkapocs -...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?