A+ A A-

Mangó, a szerelem és odaadás gyümölcse

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek

 

MangókAz élénk színű, piros, sárga vagy fakózöld mangóknak, jellegzetes az illatuk, fűszeres az ízük. A Mianmarban (Burma) és az indiai Asszamban őshonos gyümölcsnek sokféle változata ismert, egyes fajtái csak akkorák, mint egy szilva, de olyan  mangó is kapható, melynek súlya elérheti, sőt meghaladhatja a 2 kg-ot. A mangó, mely az ind mitológiában szerelem és az odaadás gyümölcse, valószínűleg több mint 4000 éve került Indiába. A népi képzelet úgy tartja, hogy meghonosodása Hanumánnak, a majmok királyának köszönhető. Ugyanis a legenda szerint, amikor Hanumán Sri Lanka szigetéről Ráma isten üzenetével fáról-fára ugrálva Szitához tartott, elfáradván megpihent egy mangófán. Az édes gyümölcsöknek nem tudott ellenállni, miután fogyasztott belőlük, a magokat a tengerbe dobta, s azok a hullámokkal eljutottak Indiába, ahol gyökeret eresztettek.

Indiában a mangó ezer meg ezer szállal kötődik a népi és vallási szokásokhoz. Siva isten kézfogóját Párvatival - a „Hegy lányával” - egy mangófa alatt tartotta. Buddha egy mangó liget hűsében talált nyugalmat. A hinduk a mangó virágait a Holdnak szentelik, fáját halotti máglyákhoz használják. Azt a házat, amelyben fiú születik, mangó levelekből font koszorúval díszítik fel, mivel úgy képzelik, hogy a mangófák minden születéskor új leveleket hajtanak. Indiában több mint ezerféle-fajta mangót ismernek, az embereknek megvan a kedvenc mangójuk: Alphonse, Dasszeri, Banganapalle, Langra, Szafeda, Csausa. A különlegesen finom, sárgás bélű, változatos formájú és színű, nagy magvú gyümölcsök nemegyszer maharadzsákról, állatokról vagy termőhelyükről kapták nevüket. Az egyes fajták elnevezése kifejezhet romantikus gondolatokat, utalhat a gyümölcs méretére, az ízére, sőt a színére is. A szájhagyomány szerint az indiai Laknau közelében áll egy 150 éves mangófa, melyről azt mondják, hogy mint a legöregebb Dasszeri mangófa, az összes Dasszeri mangófa anyja.

Mangófa gyümölcseivelAmikor autóval Indiában jártunk, Amritszárt észak felé elhagyva, a szikhek szent városa után egyenesen a tibeti menekülteknek otthont adó Dharamszalába tartottunk. Az útszélen mangófák roskadoztak az apró szemű gyümölcstől, az egyik Tata tehergépkocsi platóján fiatal srácok álltak, jóízűen falatoztak. Meglátván, hogy figyeljük őket, a frissen szedett mangóból minket is megkínáltak. Az év elején vettem egy trikolór színű mangót, melyet egy hét érlelés után fogyasztottuk el. Evése közben szinte a számban éreztem annak a mangónak az ízét, melyet több, mint 1000 km-es sivatagi autózás után, a pakisztáni Quettában ettünk. Életem legfinomabb mangója volt az. Az indiai Kovalam-parton viszont megijesztett minket egy mangó. A mozgó gyümölcsárustól vásárolt kívánatosan szép, nagy mangót, férjem ebéd után szertartásosan hámozta meg, majd szeletelte fel. Nagyon kívántuk már a lédús finomságot, de párom érdeklődését felkeltette a mangó repedt magja. Kíváncsi volt, hogy mi van benne, ám amikor ketté pattintotta az ovális magot, nagy meglepetésünkre, egy szörnyű randa, fekete, soklábú bogár menekült ki belőle lélekszakadva. A mangóból készíthető csatni, savanyúság, barfi, dzsem és szörp. (A receptek megtalálhatók itt a honlapomon, a Vegetáriánus konyha Indiában című könyvemben.) Kiváló szomjoltó a mangó dzsúsz, és már nálunk is kapható mangó ízű üdítőital. Itt most csak két receptet ajánlok, a mangó krémmel töltött képviselőfánk különösen finom, ki lehet próbálni. A véleményem mégis az, hogy a mangót legjobb nyersen, mindenféle ízesítés nélkül fogyasztani.


Thai párolt mangó

3 db meghámozott, kimagozott, nagy mangót vastag szeletekre vágunk, ½ liter vizet, 15 dkg cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral vagy vanillinnal sziruppá főzünk. Beletesszük a mangó szeleteket és egy fél citrom levét. Levesszük a tűzről és legalább két óra hosszat állni hagyjuk. Ezalatt néhányszor forgassuk meg a gyümölcsöket. Hűtőszekrénybe téve, hidegen, üvegtálkákban szervírozzuk.

A szirupos mangót megszórhatjuk leforrázott, apróra vágott mandulával és feldíszíthetjük tejszínhabbal is.


Mangó krémes képviselőfánk

A tésztához:
Két és fél deci vizet, csipetnyi sóval és 13 dkg vajjal felfőzünk. Ha forr, beleszórunk 13 dkg lisztet és állandóan kevergetve sűrűre főzzük. Ha kihűlt, 4 tojás sárgáját egyenként beledolgozzuk. Kivajazott, liszttel behintett tepsibe, vizet fröcskölünk, majd a tésztából, egymástól távol, kis gömb formájú halmokat rakunk. Az előmelegített, forró sütőbe ugyancsak vizet spriccelünk, hogy gőz képződjék, a tésztát betesszük. kb. 10-15 perc alatt sülnek meg fánkok, ezalatt a sütő ajtaját ne nyitogassuk! A nagyra nőtt, pirosra sült tészták oldalát behasítjuk, vagy a tetejüket félig levágjuk és a tölteléket csillagcsöves habzsákból megtöltjük.

a mangó krémhez:
1 tasak vaníliás pudingport, vagy három tojás sárgát, 3 evőkanál finomliszttel, 3-4 evőkanál cukorral és 1 dl hideg tejjel simára keverünk. 2 dl tejet egy csomag vaníliás cukorral felforralunk, állandóan keverve beleöntjük a pudingos-, vagy a tojáspépet, valamint hozzáadunk 2 db nagy, érett, kockára vágott mangót, és gyenge tűzön, 1-2 percig sűrűre főzzük. 3,5 dl tejszínt keményre felverünk és belekeverjük a mangós vaníliakrémbe. Ezzel a krémmel töltjük meg a fánkokat. A tetejüket megszórjuk porcukorral, és díszítésként tehetünk rá vékonyra vágott mangószeleteket.

A töltetlen megmaradt képviselőfánkokat megtölthetjük később is, mert a tészta sokáig eláll. Aki nem akar kínlódni a tésztakészítéssel, az megveheti készen, töltelék nélkül is kapható.

További olvasnivaló

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális középső ujj kerekdeden telt, hosszú és erős, a három perce nagyjából azonos méretű. A leghosszabb ujjunknak sem jobbra, sem balra nem szabad elhajolnia, vagyis hosszirányban egyenesnek kell lennie...

Folytatás...

Fellázadtam a szúnyogok ellen

Általában követem az ahimszát, az erőszakmentesség, a nem ártás elvét, arra törekszem, hogy embernek, állatnak egyaránt ne ártsak, olykor mégis előfordul, hogy agyonütök egy-egy pimasz legyet, szétrombolom az elszaporodott...

Folytatás...

Március

  A hónap különféle elnevezései Márciusi idő- és termésjóslások Március eleji népszokások Szent Kázmér Strinennia ünnepe Negyven Szentek Farvardigan (Mukhtad) Szent Gergely Sándor, József, Benedek Gábriel arkangyal Gyümölcsoltó...

Folytatás...

Vampire kézelemzése

Kretschmer német piszchiáter összehasonlító vizsgálatokat végzett, és megállapította, hogy az általa meghatározott, ún. kretschmeri típusoknál speciális összefüggés található a kar és a kéz között, valamint a testalkat és -méret vonatkozásában...

Folytatás...

Kéz-babonák

A muzulmánoknál és a zsidóknál a kéz tartotta távol a "rosszat" az embertől. A keresztényeknél a fénysugarakat kibocsátó kéz Isten kezét; Pilátusé a pénz tisztára mosását, Júdás keze az...

Folytatás...

Piroska kézelemzése

Sajnos pont fordítva kaptam a képeket, mint ahogyan kértem, a kézfejéről nem széttárt, hanem lazán szétnyitott ujjúakat, a tenyér felől pedig nem összezárt ujjú fotókat. És a körmökről is...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?