A táplálkozási szakértők és a testépítők dicsérete ellenére, a többi gabonához képest a zab - melyet eleinte sokfelé gyomnövényként kezeltek - meglehetősen szerény múlttal rendelkezik. Háziasítása és termesztése mintegy 3000 éve kezdődött Európában. Alacsony megbecsültségében részben az is közrejátszhatott, hogy - a benne lévő természetes zsírok és zsíroldó enzimek hatására - rendkívül gyorsan megavasodott. Emiatt az aratás után szinte azonnal fel kellett dolgozni.
A görögök és a rómaiak a zabot a búza beteg változatának tartották. A zab a rómaiaknál szerény ló eledel volt, a nyugat-római birodalmat később meghódító germán törzseket „zabevő barbároknak” csúfolták. De nem volt több szerencséjük az ugyancsak jelentős zabfogyasztó skótokkal sem, hiszen országukat - ellentétben a zabbal a lovaikat etető angolokkal - sohasem tudták leigázni.
Skóciában praktikus okai voltak a zab kulináris élvezetének, ugyanis jobban megtermett és több termést hozott a rövid, csapadékos tenyészidőszakban, mint a többi gabonaféle. Az angolok emiatt meglehetősen gúnyosan tekintettek a skótokra. Jellemző, hogy az angol nyelv szótárának (Samuel Johnson: Dictionary of English Language) 1755-ös kiadásában a zab címszó alatt a következő volt olvasható: "Egy gabonaféle, melyet Angliában főleg a lovak kapnak, de Skóciában ezt az emberek eszik." Persze a skótok sem maradtak adósak a replikával, állítólag - amikor felhozták neki - Sir Walter Scott (1771 - 1832), a híres skót író a következőképp reagált erre: "Igen, és hol máshol találni ilyen lovakat és embereket?”Noha zabszalmaként 95%-át napjainkban is elsősorban állati takarmányként hasznosítják, a héjától megfosztott, hántolt termése, melyből például a zabpehely is készül, hasznos emberi táplálék. A rostban gazdag zabpehelynek sok jótékony hatása van, többek között, serkenti a bélműködést, megköti az epét, ami kiürül a széklettel, nem okoz puffadást. Csökkenti a daganatok előfordulásának gyakoriságát, a cukorbetegek inzulin szükségletét, sőt olykor az adagolását is feleslegessé teszi. Azt is mondják, hogy naponta egy csésze zabpehely megfelelő szinten tartja a koleszterint.
A zabpehely - hasonlóan a zabkorpához - a rostokon kívül jól hasznosítható szénhidrátokat, fehérjéket, kalciumot, vasat, telitett zsírsavakat és B vitaminokat tartalmaz. Azoknak viszont, akiknek vérzéses vastagbél-gyulladásuk van, nem ajánlott a zabkorpa fogyasztása, mert fokozott bélvérzést okozhat.
![]() | ![]() |
A britek kedvenc reggelije a vízben főzött, tejjel vagy tejszínnel nyakon öntött zabkása, melyet rajtuk kívül Észak-Amerikában és a skandináv országokban ugyancsak sokan kedvelnek. Elsősorban fogyasztó hatása miatt, nálunk is megjelentek a ropogós finom zabkekszek és egyre több zabpehelyből készült süteményrecept lát napvilágot. Ha magunk akarunk ilyen süteményeket készíteni, akkor kipróbálhatjuk bármelyik receptet, mert sok helyen vásárolhatunk - többnyire fél kilós kiszerelésben - zabpelyhet.
Egyszerű diós vagy mogyorós zabsütemény
Hozzávalók (egy közepes méretű tepsinyi süteményhez): 1 csésze vaj, 1 1/2 csésze kristálycukor, 2 tojás, 2 evőkanál tej, 2 kávéskanál vanília aroma, vagy egy zacskónyi vaníliás cukor, esetleg késhegynyi vanillin, 1 púpos csésze grízes liszt, 1 kávéskanál szódabikarbóna, egy csapott mokkáskanál só, másfél csésze zabpehely, 1 tábla darabokra tördelt étcsokoládé, 1/2 csésze durvára vágott dió vagy mogyoró
Keverjük a vajat a cukorral habosra. Ezután öntsük bele a felvert a tojásokat, a tejet, valamint a vaníliát, és az egészet jól kavarjuk össze. Adjuk hozzá a sóval és a szódabikarbónával elegyített lisztet is. Legvégül a zabpelyhet, a csokoládé darabkákat valamint a diót keverjük bele. A masszát öntsük egy zsiradékkal kikent, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és előmelegített sütőben, 180 C fokon, kb. 30-35 percig süssük. Miután kihűlt, szeleteljük fel.
Zabpelyhes szilvás lepény
Két tojást keverjünk habosra 16 dkg cukorral, majd adjunk hozzá egy tasak sütőport 12 dkg liszttel elegyítve és 8 dkg olvasztott vajat, és az egészet dolgozzuk jól össze. A masszát tegyük egy kisebb tepsibe. Rakjunk rá töltelékként 20-22 szem puha, kimagozott friss vagy aszalt szilvát, hintsük meg őrölt fahéjjal. A szilvatöltelék tetejét lazán terítsük be 8 dkg olvasztott margarin, 6 dkg cukor és 2 dkg zabpehely keverékével. Mérsékelten meleg sütőben közel egy óráig süssük, egészen addig, amíg villával megszurkálva késznek nem találjuk. Ha langyosra hűlt, vágjuk fel tetszés szerinti szeletekre és adjunk hozzá tejszínhabot vagy pudingból készült folyékony vaníliamártást.
Zabpelyhes meggyes lepény
Az előbb leírt tésztát készítsük el, szilva helyett azonban kimagozott friss vagy befőtt meggyet használjunk töltelékként. A meggy töltelékre ugyancsak szórjunk őrölt fahéjat, és borítsuk be az egészet a zabpelyhes keverékkel. A sütés és tálalás is ugyanaz, mint a zabpelyhes szilvás piténél.
Kókuszos zabkeksz
15 dkg megolvasztott vajat keverjünk el két púpos kanál cukorral és 2 evőkanál forró vízben feloldott 3 evőkanál szódabikarbónával. Ezután adjunk hozzá 12 dkg zabpelyhet, 12 dkg lisztet és 12 dkg cukrot valamint 15 dkg kókuszreszeléket. Alaposan dolgozzuk össze és kikent tepsibe kanálnyi adagokat tegyünk. A keksz 15-20 perc alatt megsül. Pihentessük, először a tepsiben majd rácsra téve, amíg teljesen kihűl.
Kakaós zabpelyhes sütemény nagynéném receptje szerint
Dolgozzunk össze 1 tasak sütőporral vagy szódabikarbónával elkevert 10 dkg lisztet, 10 dkg zabpelyhet, 8 dkg olvasztott margarinnal, 10 dkg cukorral, 1 púpozott evőkanál keserű kakaóval, majd adjunk hozzá 1 dl tejet, 1 felvert tojást, késhegynyi vanillint, ugyanennyi őrölt gyömbért, őrölt szegfűszeget és csipetnyi sót. Nyomkodjuk a masszát egyenletesen kikent tepsibe és előmelegített sütőben - 180 fokon - süssük meg.
Bögrés zabpelyhes diós vagy mákos
1 bögre zabpelyhet, 2 bögre lisztet keverjünk össze egy evőkanál szódabikarbónával vagy sütőporral, adjunk hozzá 1 bögre cukrot, fél bögre olajat, 2 dl vizet és őrölt fahéjat. Alaposan dolgozzuk el, lapítsuk kikent tepsibe és süssük készre. Ha kihűlt a tészta, simítsunk a tetejére mákos vagy diós tölteléket, melynek elkészítéséhez 2 bögre őrölt mák vagy dió, kb. 1 bögre víz, 1 csésze méz és 1 csésze megtisztított mazsola szükséges. Ha tovább szeretnénk az állagát lazítani, keverjünk a töltelékbe reszelt almát.
Kommentek
archivált tartalomRosta Erzsébet #2
Kedves Marcsi!
2016-02-07 13:02:46Köszönöm, hogy felhívta a figyelmemet a sajtóhibára, amit máris kijavítottam, ugyanis valójában csak 1 evőkanál szódabikarbóna (vagy sütőpor) kell a tésztába.
Üdvözlettel,
Erzsébet
Szakálné Marcsi #1
Kedves Erzsébet!
2016-02-07 10:38:31A kókuszos zabkekszet sütöttem meg, némi változtatással. A változtatás annyi volt, hogy margarin helyett kókuszolajat használtam, diabestar lisztet és finomítatlan nádcukrot. A tésztája jól sikerült, a kisült kekszek szépek lettek, ám mikor megkóstoltuk, kiderült, hogy ehetetlen. Valósággal csípős hatása van, már egy darab elfogyasztása is gyomorfájást okoz. Csak arra tudok gondolni, hogy a szódabikarbóna lehet az oka. Megkérdezném, hogy nem elírás történt hogy 3 evőkanál szódabikarbóna kell bele? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szakálné Marcsi