Rosta Erzsébet weboldala


Nagyszombat délelőttjén eszembe jutott, hogy az édességek mellé készítek egy vendégváró sós, ropogós finomságot, mégpedig leveles tésztába bugyolált olajos és paradicsomos szardíniát. Ebéd és vacsora után is be lehet kapni párat belőle, és elkészítése semmi ördöngösséget nem kíván. Egyetlen feltétele, legyen otthon készen kapható leveles tésztánk valamint szardíniánk. A szardíniából olyat válasszunk - olajosat vagy paradicsomosat - amilyet kedvel a családunk és azok is szeretik, akik hozzánk jönnek látogatóba.


Szardínia leveles tésztábanLeveles tésztába bugyolált szardínia, sütve

Öntsük le az olajat a szardíniákról, és sorjában tegyük a halakat egy tányérra úgy, hogy lecsöpögjön róluk az olaj. De legjobb papírral leitatni az olajat. (A paradicsomos halnál ez a fázis kihagyható, mert a paradicsomos mártás sűrű, nem túl folyékony.)

A kész leveles vajas tésztából vágjunk tenyérnyi nagyságú, téglalap alakú darabokat. Mindegyik tésztadarabra fektessünk egy szardíniát, és a tésztát a két végén behajtva sodorjuk fel, szivarhoz hasonló formájúra. A tetejüket megkenhetjük felvert tojásfehérjével vagy kevés tejjel, esetleg tejfőllel, és még finomabb lesz, ha szezámmagot is szórunk rá. A sütőben gyorsan, pirosra sül. (További vajastésztás ételrecepteket korábbi írásomban találhatnak.)

Mivel maradt még a tésztámból, reszeltem sajtot, s hogy összeálljon, adtam hozzá egy kis tejfölt, töltött táskákat alakítottam ki belőle, s a tetejüket meghintettem csipetnyi mákkal.

Kommentek

archivált tartalom

Szegfű Ildikó #1

Erzsébet!
A szardiniából előételt készítettem.
Almakarikára tettem a szardiniát, ízesítettem tormával, leöntöttem majonézzel és díszítettem sózott piros paprikával.
Nekem nagyon ízlett.
Üdv Ildi

2011-04-25 11:53:55