Rosta Erzsébet weboldala


Húsvétra sokféle finomságot, háromféle süteményt, többféle halat, hozzá köreteket, a halakhoz édes - bodzás-szilvás - mártást és négyféle salátát készítettem. Legjobban az lepett meg, hogy a legnagyobb sikere a csicseriborsó salátámnak lett. Vendégeimnek minden ízlett, de nem győzték dicsérni életem első ilyen alapanyagú salátáját, melyet főtt csicseriborsóból, kukoricából és fehér babból alkottam meg. Az ötletet az adta, hogy mindegyikükből volt tartalékkészletem a spájzomban, így gyorsan sikerült összeállíthattam újdonságomat. Noha nem szívesen dolgozok konzervből, de azért mindig tartok otthon konzerv kukoricát, babot, darabos paradicsomot, ananászt. Még szerencse, hogy megvan ez a jó szokásom, mert ha meg kellett volna főznöm a hüvelyeseket, valamint a kukoricát, akkor kétszer is meggondoltam volna, hogy ilyen salátát készítsek.

Javasolom, próbálják ki, ezt a finom, energiabomba salátát, mert mindhárom hozzávaló hasznos élelmiszer. A csicseriborsóban sok a fehérje, a B1, B6 vitamin, valamint a folsav, magnézium, vas, cink, de ne feledjük, a hizlaló szénhidrátban is bővelkedik. Ez utóbbiban a kukorica ugyancsak gazdag, de van benne E vitamin és vas is. A fehérbab - a keményítőn kívül - nitrogént, ként és foszfort tartalmaz. A többi hozzávalót most nem méltatom.

Csicseriborso-salataSajnos a csicseriborsót nálunk nem nagyon termesztik, sokan egyáltalán nem ismerik, pedig - miként azt ázsiai utazásink során Törökországban, Iránban, Pakisztánban és Indiában mi is tapasztalhattuk - sokfelé igen nagy becsben tartják. Fontos élelmiszer Dél-Amerikában, Ausztráliában és néhány afrikai országban is.


Csicseriborsó saláta fehérbabbal és kukoricával

1 csésze főtt csicseriborsó, 2 csésze főtt fehérbab, 1 csésze főtt kukorica, 4 gerezd szétnyomott fokhagyma, 1 fej apróra vágott lilahagyma, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál olíva olaj, törött bors, 1 teáskanál apróra szelt petrezselyem, 1 mokkáskanál bazsalikom, kevés só.

A hozzávalókat keverjük össze, tegyük salátástálba, és két órán át hagyjuk állni. Tálalás előtt - hogy mutatósabb legyen - szórjuk meg a tetejét zöldhagyma felkarikázott szárával.