A+ A A-

Legnagyobb sikere a csicseriborsó salátámnak volt.

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Húsvétra sokféle finomságot, háromféle süteményt, többféle halat, hozzá köreteket, a halakhoz édes - bodzás-szilvás - mártást és négyféle salátát készítettem. Legjobban az lepett meg, hogy a legnagyobb sikere a csicseriborsó salátámnak lett. Vendégeimnek minden ízlett, de nem győzték dicsérni életem első ilyen alapanyagú salátáját, melyet főtt csicseriborsóból, kukoricából és fehér babból alkottam meg. Az ötletet az adta, hogy mindegyikükből volt tartalékkészletem a spájzomban, így gyorsan sikerült összeállíthattam újdonságomat. Noha nem szívesen dolgozok konzervből, de azért mindig tartok otthon konzerv kukoricát, babot, darabos paradicsomot, ananászt. Még szerencse, hogy megvan ez a jó szokásom, mert ha meg kellett volna főznöm a hüvelyeseket, valamint a kukoricát, akkor kétszer is meggondoltam volna, hogy ilyen salátát készítsek.

Javasolom, próbálják ki, ezt a finom, energiabomba salátát, mert mindhárom hozzávaló hasznos élelmiszer. A csicseriborsóban sok a fehérje, a B1, B6 vitamin, valamint a folsav, magnézium, vas, cink, de ne feledjük, a hizlaló szénhidrátban is bővelkedik. Ez utóbbiban a kukorica ugyancsak gazdag, de van benne E vitamin és vas is. A fehérbab - a keményítőn kívül - nitrogént, ként és foszfort tartalmaz. A többi hozzávalót most nem méltatom.

Csicseriborso-salataSajnos a csicseriborsót nálunk nem nagyon termesztik, sokan egyáltalán nem ismerik, pedig - miként azt ázsiai utazásink során Törökországban, Iránban, Pakisztánban és Indiában mi is tapasztalhattuk - sokfelé igen nagy becsben tartják. Fontos élelmiszer Dél-Amerikában, Ausztráliában és néhány afrikai országban is.


Csicseriborsó saláta fehérbabbal és kukoricával

1 csésze főtt csicseriborsó, 2 csésze főtt fehérbab, 1 csésze főtt kukorica, 4 gerezd szétnyomott fokhagyma, 1 fej apróra vágott lilahagyma, 2 evőkanál citromlé, 4 evőkanál olíva olaj, törött bors, 1 teáskanál apróra szelt petrezselyem, 1 mokkáskanál bazsalikom, kevés só.

A hozzávalókat keverjük össze, tegyük salátástálba, és két órán át hagyjuk állni. Tálalás előtt - hogy mutatósabb legyen - szórjuk meg a tetejét zöldhagyma felkarikázott szárával.

További olvasnivaló

Fák, cserjék, füvek elfeledett nyelve

A könyvnyomtatás felfedezése előtt - mikor még az írástudás kevesek kiváltsága volt - többnyire a festmények, közülük is elsősorban az élő természetet ábrázoló rajzok és képek - kisebb részben...

Folytatás...

A túlzott kétkedés, bizalmatlanság …

Rábai Attilameteorológus   A szó hétköznapi értelmében nem, azaz sem tenyérből, sem a csillagok állásából, sem egyéb módon nem jósoltak nekem. Ha viszont a szó eredeti meghatározását fogadjuk el, miszerint a jóslás:...

Folytatás...

Azok a fránya kabócák

Mintegy tíz éven át - amikor lent az Adria-tenger partján lévő Moščenićka Dragán nyaraltunk - abban a tévhitben voltunk, hogy esténként (olykor nappal is) a tücskök kedves hegedülését halljuk. Álmunkban...

Folytatás...

A szexualitás és a termékenység morf…

Korábban - az Okkult Tudományok Enciklopédiájának (The Encyclopedia of Occult Sciences, Robert M. McBride and Company, New York, 1939) vonatkozó részét ismertetve - már írtam arról, hogy miért hasznos a...

Folytatás...

A fülszegély

Fülszegélynek, más néven csigának (szaknyelven helixnek) a fül közepén kezdődő, némileg visszahajló porcos csigát nevezik, mely felülről körbeöleli a fület. A fülszegélyhez hozzátartozik még a cimpa külső széle is. Röviden...

Folytatás...

India - Gyémánt trónus, ahol egykoron…

Nagyobb térképre váltás Lassanként alkonyodik, jelentősebb település nincs a környéken, ám az úton egyre többen vannak, feltehetően társaink is a GT Roadra igyekeznek. A Hindusztán északi részét átszelő országút - mely...

Folytatás...