A+ A A-

Laatikko - finn receptek és az általam kikísérletezett változatok

  • Közzétéve itt: Vegetáriánus és halas ételek


Svéd ismerősünkkel sűrű programmokat állítottunk össze, egy alkalommal, mivel kevés időm maradt a főzésre, készítettem egy általam kitalált, kipróbált rizses, zöldséges, halas egytálételt.  Vendégünk miután megkóstolta ételem, felcsillant a szeme, csak annyit mondott, ez laatikko. De mi az a laatikko?  - kérdeztem azonnal. Egy finn egytálétel, a svédeknél is népszerű fogás - magyarázta, miközben jóízűen ette az én kompozíciómat. Ezután letörten falatoztam a rizses, zöldséges, halas egyveleget, mert azt hittem újdonsággal szolgálhatok, be kellett látnom, hogy tévedtem, tényleg nincs új a nap alatt. Látva gondterhelt ábrázatom, íziben megnyugtatott azzal, hogy ez az étel jóval finomabb és ízletesebb, mint a finnek laatikko-ja. A dicséret hallatán egyre nagyobb lett az étvágyam.

Már régen kikísérleteztem egy teljesen egyszerű ételkészítési módot. Például uborkás vagy cukkinis, halas ragúval összekevert főtt spagettit, vagy makarónit, esetleg más kifőtt tésztát készítek. Ennél is egyszerűbb az én egytálételem, ha megfonnyasztott hagymára, fokhagymára szórok különböző, összeillő, darabolt zöldségeket, amire rizst vagy tarhonyát teszek, a tetejére olajos aprított, vagy darabos tonhal kerül, ezt felöntve vízzel, fedő alatt lassan megpárolva, nem kell hozzá sok idő, összeérik az egész. Fenségesen finom ízeket tudok alkotni így.

Makaróni laatikko tonhallal és tojássalA cikkre készülve, megnéztem honlapomon, hol írtam már az előbb említett ételekről, és megdöbbenten tapasztaltam, hogy milyen sok helyen ajánlottam már elkészítésüket. Ezért most nem írom le újból a receptjeimet, ugyanis aki kiváncsi valamelyikükre, a cikk végén felsorolt linkek között megtalálja azt a receptet, amit elkészítésre megfelelőnek gondol. Hogy legyen összehasonlítási alapjuk, a régebben ismertetett sárgarépás mellett, néhány egyéb laatikko receptjét is megadom.


Makaróni laatikko

Sós, tejjel higított vízben főzzünk ki makarónit, személyenként kb. 15 dkg-ot. Készítsünk ragút, olajon megdinsztelt apróra vágott vöröshagymából, darált húsból (én aprított tonhal konzervből készítem), fűszerezzük őrölt borssal, sóval, kevés cukorral, keverjük össze a makarónit a ragúval és a felvert tojással. Az egészet öntsük egy kiolajozott vagy vajazott tálba, a tetejére tegyünk vajdarabkákat és sütőbe téve süssük.


Krumplis laatikko

A meghámozott, főtt krumplit törjük össze, adjunk hozzá kevés sót, csipetnyi cukrot, olvasztott vajat vagy margarint. Miután a hozzávalókat jól összekevertük, az egészet kivajazott tűzálló tálba tesszük, és meleg sütőben megsütjük.


Sajtos burgonyapürés laatikko

Készítsünk burgonyapürét, keverjünk bele aprított fokhagymát, kevés szerecsendiót, majd tegyük az ízesített pürét kivajazott tűzálló tálba, a tetejére szórjuk reszelt sajtot. (A finnek a burgonyapürébe félbevágott virsliket dugnak, én aprított tonhalat kentem a tetejére.) Forró sütőben pirosra sütjük, ha maradt sajtunk, azt a tálalás előtt még rászórhatjuk.
Ez a laatikko nagyon hasonlít az angolok „shepherd’s pie”-nak nevezett - régen többnyire hétfőn felszolgált - krumplipürés egytálételéhez, amit a vasárnapról megmaradt sült húsból készítettek el.



Hajnali spagettik
A méltatlanul mellőzött úttörő gombóc
Sajtok, sajtételek – tippek és receptek (sajtos rakott krumpli)
A túró dícsérete (túros rakott krumpli)
’Paprikás gumli’ és ’gumblis’ tészta (rakott krumpli)
Az éltető rizs (Rosta-féle rizsfinomság, zöldségekkel és hallal)
Cukkíni és rebarbara (Cukkínis-halas ragú, spagettivel, ahogy én készítem)

További olvasnivaló

Törökország – ’A vendégszeretet a legdrá…

  Nagyobb térképre váltás   Geredénél délnek fordulunk. A csalitosban csörgedező kristálytiszta patak jó darabon elkísér minket. Ahány fa, bokor, annyiféle zöld szín, az előző napi esőtől valamennyi kivirult. A záport ma sem...

Folytatás...

Keralai halászok

A nyaralók számára külön programot jelent a reggeli halászat, a nap fénypontjaként megkülönböztetett figyelemmel kísérik a halászok munkáját, drukkal kevert izgalommal várják vissza őket portyáikról. A halászasszonyok is ott...

Folytatás...

Amber

Az indulás körülményei - ácsorgás, várakozás, izgulás - kísértetiesen hasonlítanak a tegnapihoz. A különbség csupán annyi, hogy akkor az agrai buszra, most pedig a dzsajpurira várunk, s talán az...

Folytatás...

Az ujjak szerepe a diagnózis felállításá…

A normális középső ujj kerekdeden telt, hosszú és erős, a három perce nagyjából azonos méretű. A leghosszabb ujjunknak sem jobbra, sem balra nem szabad elhajolnia, vagyis hosszirányban egyenesnek kell lennie...

Folytatás...

A külső kézél

A külső vagy ulnáris kézél a tenyérnek a kisujj felöli szélén levő részét, vagyis a Merkúr-, a nagy Mars- és a Hold-dombokat foglalja magába. Ezek a területek együttesen az ösztönös...

Folytatás...

A mellek II. – Az areola és a mellbimbók

  TARTALOMA vizsgálat meneteAz emlőudvar és a mellbimbók színeAz emlőudvar alakjaAz emlőudvar méreteAz emlőudvar textúrájaA mellbimbók textúrája és alakjaA modern okkultizmus képviselői szerint - a kézelemzéshez, az arcolvasáshoz, vagy a frenológiához...

Folytatás...

Az oldal sütiket használ a felhasználói élmény fokozása céljából. Az oldal böngészésével elfogadja ezt.
Elfogadom

Ezeket olvasta már?