Svéd ismerősünkkel sűrű programmokat állítottunk össze, egy alkalommal, mivel kevés időm maradt a főzésre, készítettem egy általam kitalált, kipróbált rizses, zöldséges, halas egytálételt. Vendégünk miután megkóstolta ételem, felcsillant a szeme, csak annyit mondott, ez laatikko. De mi az a laatikko? - kérdeztem azonnal. Egy finn egytálétel, a svédeknél is népszerű fogás - magyarázta, miközben jóízűen ette az én kompozíciómat. Ezután letörten falatoztam a rizses, zöldséges, halas egyveleget, mert azt hittem újdonsággal szolgálhatok, be kellett látnom, hogy tévedtem, tényleg nincs új a nap alatt. Látva gondterhelt ábrázatom, íziben megnyugtatott azzal, hogy ez az étel jóval finomabb és ízletesebb, mint a finnek laatikko-ja. A dicséret hallatán egyre nagyobb lett az étvágyam.
Már régen kikísérleteztem egy teljesen egyszerű ételkészítési módot. Például uborkás vagy cukkinis, halas ragúval összekevert főtt spagettit, vagy makarónit, esetleg más kifőtt tésztát készítek. Ennél is egyszerűbb az én egytálételem, ha megfonnyasztott hagymára, fokhagymára szórok különböző, összeillő, darabolt zöldségeket, amire rizst vagy tarhonyát teszek, a tetejére olajos aprított, vagy darabos tonhal kerül, ezt felöntve vízzel, fedő alatt lassan megpárolva, nem kell hozzá sok idő, összeérik az egész. Fenségesen finom ízeket tudok alkotni így.
A cikkre készülve, megnéztem honlapomon, hol írtam már az előbb említett ételekről, és megdöbbenten tapasztaltam, hogy milyen sok helyen ajánlottam már elkészítésüket. Ezért most nem írom le újból a receptjeimet, ugyanis aki kiváncsi valamelyikükre, a cikk végén felsorolt linkek között megtalálja azt a receptet, amit elkészítésre megfelelőnek gondol. Hogy legyen összehasonlítási alapjuk, a régebben ismertetett sárgarépás mellett, néhány egyéb laatikko receptjét is megadom.
Makaróni laatikko
Sós, tejjel higított vízben főzzünk ki makarónit, személyenként kb. 15 dkg-ot. Készítsünk ragút, olajon megdinsztelt apróra vágott vöröshagymából, darált húsból (én aprított tonhal konzervből készítem), fűszerezzük őrölt borssal, sóval, kevés cukorral, keverjük össze a makarónit a ragúval és a felvert tojással. Az egészet öntsük egy kiolajozott vagy vajazott tálba, a tetejére tegyünk vajdarabkákat és sütőbe téve süssük.
Krumplis laatikko
A meghámozott, főtt krumplit törjük össze, adjunk hozzá kevés sót, csipetnyi cukrot, olvasztott vajat vagy margarint. Miután a hozzávalókat jól összekevertük, az egészet kivajazott tűzálló tálba tesszük, és meleg sütőben megsütjük.
Sajtos burgonyapürés laatikko
Készítsünk burgonyapürét, keverjünk bele aprított fokhagymát, kevés szerecsendiót, majd tegyük az ízesített pürét kivajazott tűzálló tálba, a tetejére szórjuk reszelt sajtot. (A finnek a burgonyapürébe félbevágott virsliket dugnak, én aprított tonhalat kentem a tetejére.) Forró sütőben pirosra sütjük, ha maradt sajtunk, azt a tálalás előtt még rászórhatjuk.
Ez a laatikko nagyon hasonlít az angolok „shepherd’s pie”-nak nevezett - régen többnyire hétfőn felszolgált - krumplipürés egytálételéhez, amit a vasárnapról megmaradt sült húsból készítettek el.
Hajnali spagettik
A méltatlanul mellőzött úttörő gombóc
Sajtok, sajtételek – tippek és receptek (sajtos rakott krumpli)
A túró dícsérete (túros rakott krumpli)
’Paprikás gumli’ és ’gumblis’ tészta (rakott krumpli)
Az éltető rizs (Rosta-féle rizsfinomság, zöldségekkel és hallal)
Cukkíni és rebarbara (Cukkínis-halas ragú, spagettivel, ahogy én készítem)