Rosta Erzsébet weboldala


A kukoricát kedvelem frissen megfőzve, vagy konzerv kukoricaként salátának elkészítve, de az utóbbit finomnak tartom csak úgy mezítlábasan, magában is. Tudom, a konzerv helyett jobb lenne, ha mirelit kukoricát használnék, de kényelemből inkább az olcsóbb, praktikusabb megoldást kedvelem.

A kukoricafogyasztásban nem vagyok egyedül, mert eddigi kutyáim - akár csövesen, akár szemelten kapták - kivétel nélkül szerették. Ebben Mindi ízlése sem tér el, ő sem lóg ki a sorból, már az illatától izgalomba jön, alig várja, hogy megfőjenek a kukoricacsövek, vagy végre már kinyissam a konzervdobozt, mert tudja, hogy abból kapni fog. Valamikor azt olvastam, hogy kutyáknak ne adjunk kukoricát, mert azok nem disznók, ezt a tanácsot azonban nem tartom be, mert végül is én sem vagyok disznó, mégis szívesen eszem kukoricát.

Az elsősorban szénhidrátokban gazdag kukorica, bővelkedik rostban, de tartalmaz E-vitamint és vasat is. Tény az, hogy egészséges, de hizlaló. A régi magyar konyha sokféle ételt ismert, amit kukoricalisztből, darából készítettek, például kását, prószát, málét, gánicát, puliszkát, polentát, galuskát, dödöllét, gombócot. A spájzomban mindig van kukoricaliszt, amiből például a pizza- és a kenyértésztához adok, vagy sűrítőként a kínai ételeknél használok.

Kukoricasaláta almás tartármártással Iráni joghurtos kukoricasaláta Mexikói csilis kukoricasaláta

Majonézes kukoricás, krumplis saláta

50 dkg krumpli, 1 doboz konzervkukorica, 2 cső erős zöldpaprika, 2 szál ujjhagyma vagy 1 kisebb fej lilahagyma, 2-3 púpos evőkanál majonéz, ½ citrom leve, 1 evőkanálnyi finomra vágott mentalevél vagy petrezselyem, ízlés szerint só és őrölt feketebors

Főzzük meg a krumplit, hűtsük le, hámozzuk meg, és vágjuk apró kockákra, vagy karikákra. Tegyük egy tálba, majd szórjuk rá a karikákra vágott zöldpaprikát és hagymát valamint a lecsöpögtetett kukoricát. Adjuk hozzá a majonézt, a citrom levét, ízesítsük meg sóval és borssal. Befedve tegyük hűtőszekrénybe. Fogyasztás előtt szórjuk rá az aprított mentát vagy petrezselymet.


Kukorica saláta almával, tartármártással

1 doboz konzerv kukorica, 2-3 db. hámozott savanykás alma kockára vágva, 1 közepes fej lila hagyma vagy snidling felaprítva, tartásmártás

Elsőként keverjük ki a tartármártást, majonézből, tejföllel, ízlés szerint hozzáadva cukrot, kis bort, mustárt, citromlevet, sót és őrölt borsot. Öntsük a tartásmártásba a lecsepegtetett kukoricát és a kockára vágott almát. (A felkockázott almát locsoljuk meg egy kis citromlével, nehogy az állás közben megbarnuljon.) Keverjük össze a hozzávalókat, és kissé hűtsük le fogyasztás előtt.

A majonézes, tartármártásos kukoricákhoz adhatunk főtt zöldbabot, finomra szelt zellerlevelet, kockára vágott sajtot, felkarikázott főtt tojást is. Ízesíthetjük kaporral, fokhagymával, petrezselyemmel, mentával. Az almát helyettesíthetjük körtével, vagy esetleg más hasonló állagú gyümölccsel. Minden fantázia és ízlés dolga.


Mexikói tejfölös, csípős kukoricasaláta

1 konzerv főtt szemes kukorica, 1 csípős zöldpaprika apróra vágva, 1 csapott mokkáskanál csilipor, 4 evőkanál tejföl

A kukoricáról öntsük le a levét, és szórjuk egy mélyebb tálba. Tegyünk rá a tejfölt és a többi hozzávalót, majd keverjük össze. Salátaként hidegen vagy melegen egyaránt fogyaszthatjuk, finom köretként, de önmagában is élvezhető. A mexikóiak ezt a salátájukat melegen adják pörkölt mellé.


Iráni kukoricasaláta joghurttal

1 konzerv főtt szemes kukorica, 4 evőkanál sűrű, natúr joghurt, késhegynyi őrölt bors, 1 púpozott teáskanálnyi finomra vágott mentalevél

Szűrjük le a kukoricát, tegyük egy mély tálba majd a többi hozzávalóval keverjük össze. Önmagában is remek ízű, de különösen a sültekkel harmonizál.

Kommentek

archivált tartalom

Szegfű Ildikó #1

Tavaly egész nyáron főtt kukoricát kaptam a szomszédomtól. Minden másnap főzött egy adagot. Mindenféle variációban csináltam belőle salátákat. Amit nem tudtam megenni, azt beraktam a mélyhűtőbe, s a télen 2-2 csövet vettem elő és azt átfőztem. Készülhetett belőle a saláta.
Nagyon finom volt, és be is vezetem az étrendembe.

2012-03-18 17:01:03